Протести против поскапувањата на струјата, парното, бензинот...животот! [вторник, 18 ч.]

Stefus Corp.

Рационална Коза
Член од
22 август 2012
Мислења
2.097
Поени од реакции
1.821
Како можеш да збориш вакви работи?
Регулаторна донесе правилник со кој ги присилува исклучените да повторно склучат договори со Топлификација, за да Топлификација повторно ги измамува и пљачка со калориметри и со високи цени.
Такво нешто немало ни во најцрните јужно американски режими, да присилуваш граѓани да потпишуваат договори со приватно претпријатие за да ова ги измамува и пљачка
Овде, пред се, се работи за повреди на основните човекови права
Ги прочитав барањата ми звучат многу површно и необмислени дури и опасни барем дел од нив...Се попишманив и го избришав коментарот бидејќи баш и не ми се многу дискутира за овие работи.

gade

Augustus
Член од
12 април 2008
Мислења
4.850
Поени од реакции
5.169
Мора да станат протестите радикални пошто вака никој не ве рецка два посто, а до крај година душата ќе ви ја извадат со поскапувања.

Член од
21 март 2012
Мислења
3.277
Поени од реакции
3.055
Ги прочитав барањата ми звучат многу површно и необмислени дури и опасни барем дел од нив...Се попишманив и го избришав коментарот бидејќи баш и не ми се многу дискутира за овие работи.
Јас поради истата причина не сакам повеќе да учествувам.Барањата се многу лоши и дури контрапродуктивни.

Еве сега ми се здружуваат и со организација која бара да се национализира ЕВН,после таков потег нема што понатаму да се дискутира.Плус не ни сакам да зборам какви се манипулации не прават со некој здруженија само за соберат повеќе народ.

.

Член од
20 септември 2011
Мислења
8.146
Поени од реакции
8.544
Јас поради истата причина не сакам повеќе да учествувам.Барањата се многу лоши и дури контрапродуктивни.
Ги прочитав барањата ми звучат многу површно и необмислени дури и опасни барем дел од нив..
Моето мислење се однесува и на двајцата.
Мислам дека премногу и прерано се разочаравте.
За барањата овде дискутиравме повеќе пати. И знаете како се вели: Колку луѓе - толку мислења.
За мене е битно дека Протестот усмерен против активностите на Регулаторна. Регулаторна, ја поскапе струјата, укина дневна ефтина тарифа и ги донесе правилата со кој Топлификација може да продолжи да пљачка. Можеби беше доволно да се бара само оставка од Регулаторна, ама и ова што е содржано во барањата не е нешто лошо.
Нашиот Протест досега даде големи резултати.
Поднесена е интерпелација против претседателот на Регулаторна
http://www.sobranie.mk/ext/materialdetails.aspx?Id=fc11f8e9-f05c-4bfe-b7c6-9ad472a02998
Вчера во Плусифо најдов изјава во која Портпаролот на Владата вели:
За огревното дрво Владата има апсолутно право да ја одредува цената и таа го користи тоа право во интерес на граѓаните. За останатите потреби од областа на енергенсите како струјата и нафтата, Владата нема никакво влијание во одредување на нивната цена. Таа цена се утврдува на светските пазари и зависи од односот на понуда и побарувачка на светско, глобално ниво, и од движењето на валутите како доларот и еврото со кои денарот е поврзан. Во таа насока, Владата интервенира онаму каде што може – изјави Ѓорѓиев.
http://www.plusinfo.mk/vest/57543/Strujata-nema-da-poevtini-ama-ogrevnoto-drvo---da
Ќе видиме како понатаму ќе се одвиваат работите, но јас мислам дека Регулаторна е готова

Член од
21 март 2012
Мислења
3.277
Поени од реакции
3.055
Моето мислење се однесува и на двајцата.
Мислам дека премногу и прерано се разочаравте.
За барањата овде дискутиравме повеќе пати. И знаете како се вели: Колку луѓе - толку мислења.
За мене е битно дека Протестот усмерен против активностите на Регулаторна. Регулаторна, ја поскапе струјата, укина дневна ефтина тарифа и ги донесе правилата со кој Топлификација може да продолжи да пљачка. Можеби беше доволно да се бара само оставка од Регулаторна, ама и ова што е содржано во барањата не е нешто лошо.
Нашиот Протест досега даде големи резултати.
Поднесена е интерпелација против претседателот на Регулаторна
http://www.sobranie.mk/ext/materialdetails.aspx?Id=fc11f8e9-f05c-4bfe-b7c6-9ad472a02998
Вчера во Плусифо најдов изјава во која Портпаролот на Владата вели:
За огревното дрво Владата има апсолутно право да ја одредува цената и таа го користи тоа право во интерес на граѓаните. За останатите потреби од областа на енергенсите како струјата и нафтата, Владата нема никакво влијание во одредување на нивната цена. Таа цена се утврдува на светските пазари и зависи од односот на понуда и побарувачка на светско, глобално ниво, и од движењето на валутите како доларот и еврото со кои денарот е поврзан. Во таа насока, Владата интервенира онаму каде што може – изјави Ѓорѓиев.
http://www.plusinfo.mk/vest/57543/Strujata-nema-da-poevtini-ama-ogrevnoto-drvo---da
Ќе видиме како понатаму ќе се одвиваат работите, но јас мислам дека Регулаторна е готова
Значи регулаторна никогаш нема да се укине и да се дозволи кој сака да продава за колку сака на кого сака.Нема шанса државата да остави таков монопол да отиде во јабана.

Впрочем и тие што протестираат не ни сакаат да се укине сакаат да и се зголеми моќта.

Патем владата која има по 30-40% од цената на нафтата во акцизи и го создаде монополот на ОКТА ,го одржува монополот на гас и секако на струја изјавува дека они не се мешале во цената на енергенсите.Мижи да ти баам е приказнава.

1.Барањата се погрешни и неприфатливи.
2.Тоа што им се ветува на одредени групи да протестираат е во најмала рака преварантски.
3.И не сакам ни да влегувам во колку политичките партии се замешани во организаторите.

Да беше само првата точка единствената лоша страна може и ќе можеше да се направи некаков компромис ( иако сум генерално многу против каков било компромис ) али втората и третата посебно се за мене дефинитивно неприфатливи.

.

Член од
20 септември 2011
Мислења
8.146
Поени од реакции
8.544
Значи регулаторна никогаш нема да се укине и да се дозволи кој сака да продава за колку сака на кого сака.Нема шанса државата да остави таков монопол да отиде во јабана.

Впрочем и тие што протестираат не ни сакаат да се укине сакаат да и се зголеми моќта.

Патем владата која има по 30-40% од цената на нафтата во акцизи и го создаде монополот на ОКТА ,го одржува монополот на гас и секако на струја изјавува дека они не се мешале во цената на енергенсите.Мижи да ти баам е приказнава.

1.Барањата се погрешни и неприфатливи.
2.Тоа што им се ветува на одредени групи да протестираат е во најмала рака преварантски.
3.И не сакам ни да влегувам во колку политичките партии се замешани во организаторите.

Да беше само првата точка единствената лоша страна може и ќе можеше да се направи некаков компромис ( иако сум генерално многу против каков било компромис ) али втората и третата посебно се за мене дефинитивно неприфатливи.

.
Регулаторна е за прв пат предвидена со Законот за енергетика од 2006.
Како е дојдено до тоа решение стварно не знам но такви тела има во речиси сите земји ( дури и во САД ).
Тука, според мене, се направени два битни пропуста.
1. Што во нејзина надлежност е ставено затоплувањето на станови - Топлификација. Тоа никаде го нема. Затоплувањето на станови е едно чисто локално прашање, кое ги засега само граѓаните на Скопје или на некој друг град. И никаков смисол нема да Државен орган одлучува за едно чисто локално прашање. Каква врска има цената на парното во Скопје со животот на граѓаните од Струмица, Крива Паланка или друг град од Македонија. Според мое мислење тоа е направено само за да Топлификација се иземе од било каква контрола на општината и од потрошувачите и да прави што сака. Инаку секаде одобрување на цените за греење е во рацете на локалната власт или на некакво собрание на потрошувачи ( провери по интернет )
Втора што на Регулаторна и е дадена апсолутна моќ да одлучува околу цените и никој друг нема било каква улга. Обично таквите комисии имаа само советодавна функција. Мислам дека е тоа направено само за да претпријатијата кои се занимаваат енергетика можат сами да ги одредуваат своите цени и другите услови. Тие претпријатија имаат јак лоби.
Инаку парите што ги ќарува Топлификација или ЕВН не се ќар на Државата

Член од
28 март 2006
Мислења
17.754
Поени од реакции
12.216
Навистина 50% се качени цените на струјата. Лани ова време со ист број потрошени киловатчасови (по 220 скапа и ефтина) беше 2200, сега со нешто помалку квч е околу 3100. Можам да замислам зимоска колку ќе биде со конвектори и теромпечки....и дрва, нормално. Хорор
Втора што на Регулаторна и е дадена апсолутна моќ да одлучува околу цените и никој друг нема било каква улга. Обично таквите комисии имаа само советодавна функција. Мислам дека е тоа направено само за да претпријатијата кои се занимаваат енергетика можат сами да ги одредуваат своите цени и другите услови. Тие претпријатија имаат јак лоби.
Инаку парите што ги ќарува Топлификација или ЕВН не се ќар на Државата
Во Британија во регулаторното тело OfGem учествуваат членови од различни профили и области. Прв приоритет им е борба со монополот и заштита на корисникот.
About us
Ofgem is the Office of the Gas and Electricity Markets. Protecting consumers is our first priority. We do this by promoting competition, wherever appropriate, and regulating the monopoly companies which run the gas and electricity networks. The interests of gas and electricity consumers are their interests taken as a whole, including their interests in the reduction of greenhouse gases and in the security of the supply of gas and electricity to them.

How are we governed?
Ofgem is governed by an Authority, consisting of non-executive and executive members and a non-executive chair. Non-executive members bring experience and expertise from a range of areas including industry, social policy, environmental work, finance and Europe.

The Authority determines strategy, sets policy priorities and takes decisions on a range of matters, including price controls and enforcement. The Authority's powers are provided for under the Gas Act 1986, the Electricity Act 1989, the Utilities Act 2000, the Competition Act 1998 and the Enterprise Act 2002. Further information is available in the Authority section of the website.

Resolving a complaint with an energy company
There are a number of organisations that can provide assistance and advice to consumers on resolving complaints with an energy company and other energy issues:

Имаат посебен однос кон корисниците и повеќе организации преку кои ги решаваат нивните проблеми. Можеби тоа се можни решенија, фокусирање кон корисникот и слободен пазар за енергенси. Конкуренција и заштита на стандардот. Само скептик сум пошто ваков систем во Македонија не ми се верува дека ќе заживее.

Член од
19 февруари 2009
Мислења
1.379
Поени од реакции
1.968
Абе луѓе протест не се организира за да се нудат решенија,премногу е тоа да се очекува од еден протест,протест се организира за да се покаже незадоволство.

Мене не ми се јасни воа партискиве војничиња кои за се што ќе направи власта,колку и тоа да е погрешно, се обидуваат да најдат оправдување.
Каде со тој памет бе дечки?Па не е ова фудбалски клуб за кој навивате па да се раководите по она "колку и лошо да играте ние пак ќе ве бодриме".
Јас да сум член на партија најгласен ќе бидам против работите што сметам дека се прават погрешно,ќе чувствувам лична одговорност за секој погрешен потег на луѓето на кои сум им помогнал да дојдат на власт.

Член од
24 ноември 2009
Мислења
4.959
Поени од реакции
4.882
Курир експлузивно објави фотографии кој докажуваат дека протестите на АМАН се организирани од сдсм, на фотографиите јасно се гледаат два партиски активисти од редовите на сдсм и со тоа се докажува дека протестот е организиран од сдсм а не од народот .
Ама како го кажува ова спикерон на шител со пола уста ко гомна да му е полна устата.:pos:
Мислам АЛО БРЕ :icon_lol:

Член од
20 септември 2011
Мислења
8.146
Поени од реакции
8.544
На интернет старницата на Министерството за економија, пронајдов Предлог за измени на Законот за енергетика
http://www.economy.gov.mk/ministerstvo/sektori_vo_ministerstvo/sektor_za_energetika/3409.html
Во тие предложени измени нема ништо со кое ќе се развласти Регулаторна. Можете да погледате:

Attachments

Член од
18 октомври 2010
Мислења
1.824
Поени од реакции
6.093
Значи да резимираме, за да може да има протести во нашава држава, протестирачите треба:

1. да се експерти во сите области;
2. да понудат решенија што ќе ги одобри секој граѓанин поединечно пред да покаже солидарност;
3. никогаш да не излегле на гласање, за да не бидат поврзани со политичка партија;
4. во ниеден момент да не помислат на сопствена кариера, особено ако не е одобрена од секој граѓанин поединечно;
5. никаков контакт со политика воопшто да немале;
6. да ги тепаат новинарите ако ги сликнат, пошто никако не смее да се слика за време на протестот, оти не дошле они да се сликаат тука.

Е ова се минимум услови за да еден протест биде делумно прифатен од повеќето граѓани, кои дури тогаш МОЖЕБИ ќе покажат солидарност со протестирачите и ќе бараат да се запрат поскапувањата. Бидејќи овие услови се побитни отколку дерење кожа на живо.
На здравје македонци!

Член од
20 септември 2011
Мислења
8.146
Поени од реакции
8.544
Mи се допаѓа оваа сатира.
--- надополнето: 21 септември 2012 во 09:20 ---
Значи да резимираме, за да може да има протести во нашава држава, протестаторите треба:
Е ова се минимум услови за да еден протест биде делумно прифатен од повеќето граѓани, кои дури тогаш МОЖЕБИ ќе покажат солидарност со протестаторите, и ќе бараат да се запрат поскапувањата. Бидејќи овие услови се побитни отколку дерење кожа на живо.
На здравје македонци!

Член од
24 ноември 2009
Мислења
4.959
Поени од реакции
4.882
Значи да резимираме, за да може да има протести во нашава држава, протестаторите треба:

1. да се експерти во сите области;
2. да понудат решенија што ќе ги одобри секој граѓанин поединечно пред да покаже солидарност;
3. никогаш да не излегле на гласање, за да не бидат поврзани со политичка партија;
4. во ниеден момент да не помислат на сопствена кариера, особено ако не е одобрена од секој граѓанин поединечно;
5. никаков контакт со политика воопшто да немале;
6. да ги тепаат новинарите ако ги сликнат, пошто никако не смее да се слика за време на протестот, оти не дошле они да се сликаат тука.

Е ова се минимум услови за да еден протест биде делумно прифатен од повеќето граѓани, кои дури тогаш МОЖЕБИ ќе покажат солидарност со протестаторите, и ќе бараат да се запрат поскапувањата. Бидејќи овие услови се побитни отколку дерење кожа на живо.
На здравје македонци!
7.да си немале работа со извршители
8. За да бидеш политичар да имаш најмалку еден неуспешен брак.
9.По секоја цена да си ја браниш политичката опција,зашто боље твојте да те дупат отколку другите пошто се твој.
10.Ич да не ти чуе за другите се додека тебе ти е арно.

Kajgana Shop

На врв Bottom