realen_07
Опозиционер
- Член од
- 12 април 2008
- Мислења
- 3.636
- Поени од реакции
- 134
Само едно ќе ти кажам.добро бе....``долу влада`` од деце помеѓу 11 и 14 години...
УМС
Само едно ќе ти кажам.добро бе....``долу влада`` од деце помеѓу 11 и 14 години...
имаат право да протестираат против проверка на знаење???Децата што викаат доле влада и што маваат со јајца се неписмени дечурлана, а возрасните што викаат доле влада и маваат со јајца се интелектуалците?
Од кај ги научиле децата тие работи? Од кај знаат така да штрајкуваат? Од секојдневните штрајкови кои се даваат на вестите. Секој втор ден во Македонија се штрајкува. А штрајкуваат нивните родители, нивните блиску луѓе.
Пред неколку години баш интеректулаците односно професорите низ основните и средните училишта штрајкуваа три недели и децата не одеа одеа на настава. Децата си го помнат тоа сега си ги бараат своите права. И имаат право бе. Зашто кај нас секој си штрајкува за што сака. Така сме си научени. Секоја година има штрајкови во образованието.
Што ги окривувате децата? Најмалку се тие виновни. Виновни се тука според мене пред се министерството за нивната глупава политика во образованието последниве 10тина години каде се воведуваат секој втор ден нови закони без претходно да се увиди дали е возможна нивна реализација. Виновни се родителите за нивното воспитување проследено со политика, каде им ја полнат главата на децата со политика од најмала возраст намерно или ненамерно. А потоа се виновни и професорите што немаат гз да излезат и да се спротивстават на овие тестови, кои не им се допаѓаат него се кријат зад овие протести на учениците.
Децата не се виновни, бидејки тие секогаш се под влијание на некој или некои други лица.
По сите овие штрајкови што ги има секоја година во сферата на образованието се согледува само нефункционирањето на образовниот систем во Македонија. Колку сме само заостанати спрема другите земји во ова сфера.
Реален дај не го тупи и ти љубоморите на УМС и само го тупите, со јајца маваат копиљаци од сдмм или како се викаше..Само едно ќе ти кажам.
УМС
хм...имаат право да протестираат против проверка на знаење???
баш овие тестови им се со најава во кој период и ќе се одржат...инаку во секое време може и треба инспектори да можат да ги проверат.
можно ли е посебно во основно 60 % да се одлични...а? јас мислам не е изводливо тоа.
дај побунете се и студентиве тогаш...зошто да има испити нели и испитиве на крај се валоризација на знаењето...нека стануваат како во основно?
нашите ученици се во голем дел багра која е учена да бега од обрски што е заслуга на цело општество, и кога тоа се шпробува да се исправи структурите научени да добиват без заслуга се спротиставуваат .
тие не сакале тестови ц ц ц ц ц, или во превод знам, верувајте ми....
Да се проверува знаење на крај година на цел материјал е многу. особено за деца на таа возраст. Ај за средношколицте да помине ама за основец тешко. Има причина зошто не се учи предметот два месеци туку во период од цела година.имаат право да протестираат против проверка на знаење???
баш овие тестови им се со најава во кој период и ќе се одржат...инаку во секое време може и треба инспектори да можат да ги проверат.
можно ли е посебно во основно 60 % да се одлични...а? јас мислам не е изводливо тоа.
дај побунете се и студентиве тогаш...зошто да има испити нели и испитиве на крај се валоризација на знаењето...нека стануваат како во основно?
нашите ученици се во голем дел багра која е учена да бега од обрски што е заслуга на цело општество, и кога тоа се шпробува да се исправи структурите научени да добиват без заслуга се спротиставуваат .
тие не сакале тестови ц ц ц ц ц, или во превод знам, верувајте ми....
Ко ќе ми текне колку ќутек ко магаре сум јал од учителот и наставниците па после тоа втора тура дома....По се изгледа глупи бевме ! или не ?? ама колку што се сеќавам психолози немаше тогаш, а и Шамарите беа како воспитно поправни мерки дозволени и прифатени
И ти кога на работа ќе погрешиш нешто шефот да ја земе палката и да те скрши од мавање.Ко ќе ми текне колку ќутек ко магаре сум јал од учителот и наставниците па после тоа втора тура дома....
Под итно во школите да се вратат прачката и лењирот како неопходно нагледно-воспитно средство, слободата е добра работа но се претерува бе...
Такво е сваќањето.....да....Како прво цел систем на сваќање и вреднување во денешното образование е на тоа мистериозно нешто наречено оценка.
Се сложувам со тебе....не се учи да се научи нешто и примени во животот, туку се учи за оценка.
Најбитен е факултетот, барем во нормалните држави (ние не сме меѓу таквите), таму ситуацијата ќе беше обратна.не е битен факултетот, туку битно е тоа што ќе го научи човек да можи да го примени, за да има побогат и поквалитетен живот.
Не знам за ова, Македонија се смета за пазарно опшество. Не сум јас крив што Медицинскиот факултетет беше, и е многу популарен. Па така да има повеќе кадар отколку што е реално потребно, и владава наша си го реши проблемот со тоа што си измисли закон за волонтирање .Најбитен е факултетот, барем во нормалните држави (ние не сме меѓу таквите), таму ситуацијата ќе беше обратна.
Ти ќе аргатеше, таа ќе имаше 3000 евра плата....
Нема шанса, не сум веќе мал, друго немам ни шеф ни директор ни газда, јас сум тоа се во едно, трето...поодамна на почетокот на транзицијава еден газда се правеше фраер, нема да плаќал, наплатено му бешеИ ти кога на работа ќе погрешиш нешто шефот да ја земе палката и да те скрши од мавање.
Популарен е .... да ...Не знам за ова, Македонија се смета за пазарно опшество. Не сум јас крив што Медицинскиот факултетет беше, и е многу популарен.
Eпа како што порано еден газда се правел фраер и што сакал правел така и порано врз децата се применувале сурови дисциплонски мерки.Нема шанса, не сум веќе мал, друго немам ни шеф ни директор ни газда, јас сум тоа се во едно, трето...поодамна на почетокот на транзицијава еден газда се правеше фраер, нема да плаќал, наплатено му беше
Четврто....спомнатите дисциплински мерки не се однесуваат на знаењето или незнаењето на школската материја.
Koa ke вииш, и ти си копиљ исполитизиран до јаја . . . сејм шит како и оние што маваа со јајца, буквално .Реален дај не го тупи и ти љубоморите на УМС и само го тупите, со јајца маваат копиљаци од сдмм или како се викаше..