Простување

Anon

/b/ House /b/
Член од
13 декември 2007
Мислења
16.740
Поени од реакции
27.733
Гледање канал 5 за денешната темата а не за Милена е Миленахулие.

Иначе не знам што не е јасно, ако не простуваш искрено си штетиш самиот на себе си. Боље остали лут.

Член од
25 јануари 2011
Мислења
2.263
Поени од реакции
5.082
Отвори нов јузер и пак не успеа фонтовите да ги средиш кога отвараш нови теми... I give up :/

Crazy in Love

Here's looking at you kid.
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.859
Поени од реакции
25.413
Значи не знам зошто толку го тупите бе луѓе. Се ли мора да биде на кантар? Ако сакаш да простиш - прости, ако не сакаш - немој. Ако сакаш да побараш прошка - побарај, ако не сакаш - не барај. Не мора све да се става на кантар навистина. Ако мислиш дека некој те измачува, а не ти простил, замини си од неговиот живот. Толку е едноставно, се останато е тупење и беспотребно анализирање на животот.
Нормално дека на некои ќе им простиш, на некои не, пошто некои ти се поблиски и ти прави разлика дали ќе ти се во животот или не, некои едноставно не ти се толку битни, па нема и да им простиш и ќе ги избришеш. Што е тука нејасно, стварно не знам.
Сами си ги бираме луѓето во животот, наша е и одлуката да простиме или да не простиме...

Идеално Лоша

(more human than human)
Член од
8 февруари 2013
Мислења
118
Поени од реакции
106
Што се тиче темава... имам еден омилен цитат, па ако може да го постирам? :unsure:
-Може!:mad:
-Фала.:rolleyes:

Tako to ide: najpre nekome oprostiš nešto, a onda oprostiš sebi što si mu oprostio. Kao vakcina: primiš najpre malu dozu, vrlo malu, koliko može tvoj organizam da podnese i odjednom postaješ imun i na ono najgore. I ne primetiš kada si postao drugi čovek, kako te se neki virusi ne dotiču, kako je neki deo tebe, nežan i osetljiv, nestao zauvek. Kad jednom pomeriš granice svoje tolerancije, onda je besmisleno da ih vraćaš nazad, jer ćeš sam sebi da izgledaš kao budala, što nije nimalo prijatno.

Aleksandar Đuričić – “Surf na Crvenom talasu”

Член од
24 февруари 2012
Мислења
1.012
Поени од реакции
2.154
Не ги делам лугето на блиски и далечни и да простувам по тој начин.
Кај мене за сите важи истото...
Сигурно дека повеке ке ме боли доколку некој близок ке ме повреди и се зависи од грешката.Но и ке ме боли да ме повреди некој не толку близок како фамилијата а сум имала доверба во таа личност.
Но доколку се случи да простам на близок или далечен која е гаранцијата дека нема да се случи повторно истото?
Јас овде давам пак шанса на дотичнатата личност да ме повреди и испагам будала.
И оставете тоа,ако не простиш ке си ја полниш душата со омраза кон таа личност.
Naaah,некои личности не се достојни да им го спомниш името не пак да добијат опростување.
А дали е искрено ? не знам...Некои луге повеке размислуваат за одмазда отколку навистина да простат.
И така.

Идеално Лоша

(more human than human)
Член од
8 февруари 2013
Мислења
118
Поени од реакции
106
Не ги делам лугето на блиски и далечни и да простувам по тој начин.
Кај мене за сите важи истото...
Сигурно дека повеке ке ме боли доколку некој близок ке ме повреди и се зависи од грешката.Но и ке ме боли да ме повреди некој не толку близок како фамилијата а сум имала доверба во таа личност.
Но доколку се случи да простам на близок или далечен која е гаранцијата дека нема да се случи повторно истото?
Јас овде давам пак шанса на дотичнатата личност да ме повреди и испагам будала.
И оставете тоа,ако не простиш ке си ја полниш душата со омраза кон таа личност.
Naaah,некои личности не се достојни да им го спомниш името не пак да добијат опростување.
А дали е искрено ? не знам...Некои луге повеке размислуваат за одмазда отколку навистина да простат.
И така.
Никогаш не го разбрав тоа, освен дека е залудно губење време. Зарем постојат луѓе што сеуште мислат дека доколку се одмаздат за било што ќе сменат некои нешта? Булшит.

Само Балашевич е секогаш во право:

„ И не волим принцип „ памти- па врати“ , то би ми укаљало образ. Нема лепше победе од погледа у нечије очи без грижње савести и знати да че ту особу власатито срце од срама издати! “

Член од
24 февруари 2012
Мислења
1.012
Поени од реакции
2.154
Никогаш не го разбрав тоа, освен дека е залудно губење време. Зарем постојат луѓе што сеуште мислат дека доколку се одмаздат за било што ќе сменат некои нешта? Булшит.
Eхе и те како постојат.
На пример...Девојката се разочара од својот партнер зошто ја изневерил...и размислува на тоа само како да му се одмазди...Да го доловам тоа што сакам да го кажам:
-Проклет да е.има да страда и да ме бара,ке му вратам за сето понижување...
Доволно?
Да,губење на време е... но во тој период на лутина и бес помислува на тоа...
На ништо друго...Понесена од болката во нејзината душа.
Ништо не менува,само болката се појачува.

Л

Лигеја

Гостин

Само Балашевич е секогаш во право:

„ И не волим принцип „ памти- па врати“ , то би ми укаљало образ. Нема лепше победе од погледа у нечије очи без грижње савести и знати да че ту особу власатито срце од срама издати! “
Не е залудно.Зависи од штетата која ти е нанесена и колку си психички силен.Ако е се работи за релација во која си инвестирал време,трпение,толеранција и си се жртвувал на емотивно поле за да другата личност биде среќна и задоволна а ти возвратила не со нож во грб туку со секира во врат и те оставила да искрвариш,згазена ти е гордоста,честа тогаш и те како ќе сакаш да се одмаздиш.Нема да промениш ништо,точно е тоа но душата ќе ти биде мирна кога ќе си го исплатиш долгот.Како кога некој ќе ти го оштети стариот автомобил а потоа ќе исплати на сметка интересна сума и имаш можност да си купиш што сакаш.Едноставна размена,ништо повеќе.Балашевич го сакам,добар е за опивање и за трошење црн дроб на романтика но сепак подобро задоволство од добри ноќи опивање,гушење во совест и тага се добри години мирно спиење кога знаеш дека некој си го добил заслуженото.Понекогаш треба да ја поттурнеш кармата за да проработи. :)

C

Celsius

Гостин
Прошката, побарана или подарена е дар. За мене исклучително силни личности знаат да побараат прошка во вистинската смисла на зборот.
Од друга страна простувањето е уметноста со која располага одредена индивидуа во дадена ситуација. Незнам зошто во последно време се повеќе се актуелизираат теми во врска со простување, но сметам дека тоа е човечка потреба да простиш некому и да ти биде простено. Во секој случај го подржувам Лигеја дека на кармата понекогаш мораш да и го покажеш патот, но знаам да простам. ;)

B

babsyy

Гостин
Ух, порано сум простувала за се', сум се погазила, деградирала до степен на имбецил. Дури и се срамам што сум дозволила емоциите да ми преовладуваат пред разумот. За постов ме инспирираше една...познаничка, инаку бивша најдобра другарка. Неразделни бевме речиси 10 години, се' додека не слушнала некакви дезинформации, па од летото немаме муабет. Вчера излегувајќи надвор ја сретнав со мој добар другар, па поздравувајќи се со него, ми се насмеа и она ме поздрави. Сакав да ја игнорирам, меѓутоа ја прашав зашто воопшто ми се обрати, на што следуваше вообичаеното клише, како и е жал, погрешила and so on. Од каде лице, образ после толку време, со наводна грижа за мене и мојот живот, да ми се обраќа. Каде била кога ми било најтешко и кога напраила да се осеќам ко излитена крпа за шовершајбна. Животна лекција ми беше тоа, ниту залагање од петни жили за било кого, ниту простување за да ти се качат на глава. Најблиските ми се исклучок (под најблиски мислам исклучиво на семејството), и за нив би преминала преку се'.

S

StormRage

Гостин
Сум прегазил се многу пати, сум простил. Некогаш во таква скршена ситуација каде што си подлежел на тортура од некоја друга личност, тортура психичка и емоционална која едвај си ја „преживеал“. Но секогаш очекував некој и мене да ми прости, некој од тие луѓе. Да, знаев дека не требало и дека сум се спуштил на некое ниво доволно да ме газат иако и претходно ми го правеле тоа. Интересна работа е што кога не сакаат да ти простат, ти се буди бесот од внатре, се буди тоа што седи во некоја заклучена кутија и пука бравата. Што следи? Глупости, одмазда, дефинитивно одмазда. На секој можен начин и во секој даден момент.
Колку е сето тоа добро? Воопшто, но толку си лут во такви моменти што неможеш да се исконтролираш, кога се ќе се измеша во такви моменти, сеќавања на кои ти иде да се пресечеш во ребрата зошто сфаќаш дека се што си правел тогаш воопшто некому не му значело, некој го користел. Затоа простувам секогаш, не заборавам, но простувам. Јас кога ќе зафркнам работата (Shit is custom... ) ако не ми простат, барем на збор ако не повеќе, избувнува се во мене и ни сам не сум свесен што би направил. А секогаш знам дека сум згрешил и секогаш сум барал да ми простат, никогаш не ми било срам или сум се осеќал понижен ако кажам едно извини или прости ми. Тоа не е само збор за мене, тоа е искреност, не сакам никого да го повредам, но некогаш, од некои необјаснети причини... морам...

Член од
8 октомври 2009
Мислења
312
Поени од реакции
153
Прости им на другите.
Не затоа што тие заслужуваат прошка,
туку затоа што ТИ заслужуваш МИР!

Kajgana Shop

На врв Bottom