Прости ми Татко мене "ГРЕШНИОТ"

Член од
10 ноември 2009
Мислења
91
Поени од реакции
3
Оваа тема морав да ја отворам .. не знам колку више пати сум го чул изразов , посебно од ПравоСлавните христиани .. дали Бог не смета за ГРЕШНИ ??? НЕ !!! .. Па тогаш кој си ти да се нарекуваш ГРЕШНИК ??? .. или .. мислат така се умилкуваат кај Бог .. Никако ! .. обично Ѓаволот за нас прикажува слика во нашата глава како ние сме грешни и дека Бог ке не беси ако почнеме да се сметаме за ПРАВЕДНИ па иде мислата во глава " Прости ми Татко мене " ГРЕШНИОТ "

Би сакал да видиме што вика Бог за сето ова .. да не помисли некој се правам паметњак ..

БОГ вели - 5:19 зашто, како што со непослушноста на еден човек мнозина станаа грешници, така и со послушноста на Еден мнозина ќе станат праведни.

Што сака БОГ да каже ако преку адам сите станавме ГРЕШНИ .. тогаш преку смрта на ИСУС сите СТАНАВМЕ ПРАВЕДНИ !! ..

Евреите: 11:7 Преку вера Ное беше известен за она што уште не се гледаше, поттикнат од стравопочитување, приготви ковчег за спасение на својот дом; со неа го осуди светот и стана наследник на праведноста, која е според вера.

Премногу јак стих , ако Ное пред ИСУС можеше да стане ПРАВЕДЕН замислете од кога ИСУС умре за нас колку повеќе сме ПРАВЕДНИЦИ !!! .. Авраам поверува и му се припиша за ПРАВЕДНОСТ .. Лооол колку можеме да бидеме ние денес по праведни од кога ИСУС ги зеде СИТЕ ГРЕВОВИ ... што мислите зошто ИОУС ги зеде сите ГРЕВОВИ на КРСТОТ ??? .. За да ние денес бидеме ГРЕШНИЦИ ??? .. НЕ ! ТУКУ ДА БИДЕМЕ ПРАВЕДНИЦИ .. а како се стекнува ПРАВЕДНОСТА преку ВЕРА ! .. Зашто нашите дела се гадни пред БОГ .. Толку имав да кажам не сакам Ѓаволот никој од нас да лаже дека ние сме ГРЕШНИЦИ .. ОН Е ГРЕШНИК НИЕ СМЕ ПРАВЕДНИЦИ !! .. Има за ова уште нај малку 50 стиха ама да не бидам рефератор толку од мене Bless .

Член од
31 октомври 2010
Мислења
338
Поени од реакции
59
А десетте Божји заповеди мене ми ги остави?

Да Исус ги собра гревовите. Но, што значи тоа, убивај, кради, непочитувај, лажи, посакај ја жената на некој човек? ШТО?!

„ Нека го фрли каменот прв, оној кој не сторил ГРЕВ“
„ Првите ќе бидат последни, а последните први“
„ Блажени се... зошто нивно е Царството небеско...“

Член од
5 јуни 2008
Мислења
3.632
Поени од реакции
5.724
Да де, се што е добро од Бога е, се што не чини од сатаната е... Многу добра поделба, барем му го чисти образот на Бога и ја правда неговата улога.
Зошто Бог, кко севишен креатор на се што знаеме и не знаеме, дозволува еден мајмун да си игра со него и со се_креирано_од_него? Зошто воопшто постои сатаната ако тоа не е Божја волја?

Член од
10 ноември 2009
Мислења
91
Поени од реакции
3
Jassna ... ја овде зборев за ХРИСТИЈАНИ значи стрикно ХРИСТИЈАНИ што се посветени а Ѓаволот ги лаже дека се грешни .. БОГ не направи ПРАВЕДНИЦИ Но тоа никако не значи дека треба да грешиме напоротив нашата свесност да биде Божја да водиме исклучиво Христијански живот .. значи темата е до тие што и ако водат СУПЕР ХРИСТИЈАНСКИ живот се нарекуваат " ГРЕШНИТЕ " Bless.

Член од
5 јануари 2008
Мислења
2.806
Поени од реакции
3.062
дискутирате за нешто што не постои, празни муабети.

Член од
14 ноември 2009
Мислења
277
Поени од реакции
29
И ја мавнал исус по глава со сета сила.
Напротив!!!

....и рекол: Ни јас не те осудувам, оди и не греши повеќе!!!!

А кој е тој што има сила да осуди или да прости гревови? Единствено Бог. Значи зборувала лице-во лице со Бог.

Со почит, Госпел.

Член од
24 октомври 2010
Мислења
2.434
Поени од реакции
244
Напротив!!!

....и рекол: Ни јас не те осудувам, оди и не греши повеќе!!!!

А кој е тој што има сила да осуди или да прости гревови? Единствено Бог. Значи зборувала лице-во лице со Бог.

Со почит, Госпел.
А ти не ли си исто така син божји ?

Г

Господ

Гостин
.

Евреите: 11:7 Преку вера Ное беше известен за она што уште не се гледаше, поттикнат од стравопочитување, приготви ковчег за спасение на својот дом; со неа го осуди светот и стана наследник на праведноста, која е според вера.

Премногу јак стих , ако Ное пред ИСУС можеше да стане ПРАВЕДЕН замислете од кога ИСУС умре за нас колку повеќе сме ПРАВЕДНИЦИ !!! .. Авраам поверува и му се припиша за ПРАВЕДНОСТ .. Лооол колку можеме да бидеме ние денес по праведни од кога ИСУС ги зеде СИТЕ ГРЕВОВИ ... што мислите зошто ИОУС ги зеде сите ГРЕВОВИ на КРСТОТ ??? .. За да ние денес бидеме ГРЕШНИЦИ ??? .. НЕ ! ТУКУ ДА БИДЕМЕ ПРАВЕДНИЦИ .. а како се стекнува ПРАВЕДНОСТА преку ВЕРА ! .. Зашто нашите дела се гадни пред БОГ .. Толку имав да кажам не сакам Ѓаволот никој од нас да лаже дека ние сме ГРЕШНИЦИ .. ОН Е ГРЕШНИК НИЕ СМЕ ПРАВЕДНИЦИ !! .. Има за ова уште нај малку 50 стиха ама да не бидам рефератор толку од мене Bless .
А во тоа време Бог одеше по земјата и правеше попис кој е ГРЕШЕН кој не?
Кој верува а кој не?
Демек само Ное бил тој,верникот а цел друг свет не ги бивало па затоа Бог пишал пропала?
Опиши го методот на селекција кој има карта за Mt. Ararat а кој не.

С

Сатори

Гостин
Погрешно е толкувано ... Прости ми Оче, грешев е подобро за урбаниот речник.
Се додека наведнувањето е со поклон и подарокот се прима во замена за молитва се е океј, Бог ќе прости.

Инаку, на темата, не верувам во христијанската доктрина за правилата и начелата кои што треба да ме приближат до Бог, тој мојот, единствен и милозлив Бог за мене.Библијата, палсамите и номоканоните не се за мене веродостојно толкување кое што е генерален рецепт за инстант вера и по таа логика не можам да ги поврзам цитатите со тоа дали треба да се декларирам сама себе како грешник или како човек.Иако верувам дека тие два поими се синоними кога станува збор за линеарното верување.
Патем, Александар Борџија спиел во спална каде ликот на светицата е ликот на неговата најмлада куртизана ... религијата е совршена кога се гледа на неа како на чоколадо кое што се избегнува затоа што е премногу калорично.

Член од
31 октомври 2010
Мислења
338
Поени од реакции
59
Во основата на верникот е добрината, понизноста, посушноста, вербата, простувањето, постот, почитта, секоја човечка доблест.
Има ли човек со сите овие карактеристики во својот карактер?

Вистинскиот верник се доживува себе си како син на Господ, и затоа како вистински син и му се обраќа на начин- прости ми татко, бидејќи постои можност синот да згрешил, па молбата која следува да биде упатена откако синот ја признал својата грешка.

Моделот на молитвата кој не е стереотипија туку едноставно еден сплет и систем на чувства изразени вербално укажува на желбата на верникот за доблестен карактер, и наметнување на барање, или желба од таткото која е во очекување да се исполни.

Овој модел на обраќање е многу продуктивен и во секојдневната вербана комуникација помеѓу смртниците.

Ве молам простете ми....
Јас би сакал да замолам за....
Ми треба...
Благодарам за вашата....
Ме имате за ваш...

Или типично за молитвата која гласи

Те молам татко прости ми
Услиши ја мојата молитва
Багодарам за Твојата...
Да се свети името твое, да биде....
Вечно твој со вербата во тебе....

Релацијата која ја воспоставуваме со Бог, се наметнува во сопствено доживување на светот кој не опкружува, и зборува за нашиот начин на живеење. Односот ни ги разоткрива ставовите, карактерот и принципите по кои функционираме.

Да не се побара прошка, повеќе личи на лицемерие и суета, што е и наведено како грев.

V

vlako088

Гостин
Оваа тема морав да ја отворам .. не знам колку више пати сум го чул изразов , посебно од ПравоСлавните христиани .. дали Бог не смета за ГРЕШНИ ??? НЕ !!! .. Па тогаш кој си ти да се нарекуваш ГРЕШНИК ??? .. или .. мислат така се умилкуваат кај Бог .. Никако ! .. обично Ѓаволот за нас прикажува слика во нашата глава како ние сме грешни и дека Бог ке не беси ако почнеме да се сметаме за ПРАВЕДНИ па иде мислата во глава " Прости ми Татко мене " ГРЕШНИОТ "

Би сакал да видиме што вика Бог за сето ова .. да не помисли некој се правам паметњак ..

БОГ вели - 5:19 зашто, како што со непослушноста на еден човек мнозина станаа грешници, така и со послушноста на Еден мнозина ќе станат праведни.

Што сака БОГ да каже ако преку адам сите станавме ГРЕШНИ .. тогаш преку смрта на ИСУС сите СТАНАВМЕ ПРАВЕДНИ !! ..

Сигурно на Вас ѓаволот ве мамел во 02.16h да пишувате за тема за која очигледно е дека немате доволно познавање... Ако нас не мами ѓаволот дека сме грешни тогаш кој ги мами праведниците да велет дека се праведници???
Точно Бог не не создаде да бидеме грешници ние такви стануваме по нашата воља затоа што на ѓаволот му допуштаме да владее со нас т.е. да правиме гревови. Нема човек кој не е грешен, безгрешен е само единиот Бог Исус Христос а Вие ако се сметате за праведник мислам дека сте во прелест а ако познавате некој праведник кој не направил ниту еден грев посочете го кажете ни кој е тој човек да одиме да научиме нешто од него...
Стрикно Православен Христијанин vlako088.

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Jassna ... ја овде зборев за ХРИСТИЈАНИ значи стрикно ХРИСТИЈАНИ што се посветени а Ѓаволот ги лаже дека се грешни .. БОГ не направи ПРАВЕДНИЦИ Но тоа никако не значи дека треба да грешиме напоротив нашата свесност да биде Божја да водиме исклучиво Христијански живот .. значи темата е до тие што и ако водат СУПЕР ХРИСТИЈАНСКИ живот се нарекуваат " ГРЕШНИТЕ " Bless.
Пошто не ми е тешко да увидам на кои „грешници„ но и на кои „праведници„ асоцираш, ајде да видиме колку си во право, со конкретен пример од Новиот Завет.

Значи:

„Кога застанаа, фарисејот вака се молеше: „Боже, Ти благодарам Што не сум како другите луѓе; разбојници, несправедливи, прељубници, или како овој цариник
„Постам двапати во седмицата, давам десеток од се што стекнувам„. (Лука, 18.11 и 18.12).

Очигледно е дека ваков самопофален став, може да искаже само личност, која е убедена во својата правичност, т.е. која има високо мнение за самата себе, која самата себе се смета за јако достојна, дури подостојна од другите. Имено,тоа е типична особина за световине возгордеани индивидуи, кои се надвор од Црквате Христова. Воедно, во наведените зборови од фарисејот, можам лесно да препознаам припадници од некои заедници, кои за себе веќе сметаат дека не само што се „свети„, туку дека веќе се и „спасени„!

Еве го и спротивниот случај, веднаш после наведените стихови:

„А цариникот стоеше оддалеку; не смееше дури и очите да ги подигне кон небото, туку се удираше в гради и велеше: „Боже, биди милостов према мене грешниот!„.(Лука, 18.13).

Ете какво е расположението кај личностите кои се длабоко свесни за својата огревовеност, и кои лекот за таа состојба на нивниот дух, го бараат само кај својот Творец и Спасител. Да, такви се личностите, кои се членови на Црквата и телото Христови, кои во Христа го бараат спасот.

Према томе, од каде доаѓа самоубеденоста во личната правичноост и надменост во однос на другите, ако не од гордоста, ради која еден „црномањаст„ отпадна од близината Божја?...

„...Кој не е во подвиг, тој е во прелест...„ вели учењето од Црквата. Во случајот со митарот и фарисејот, не тешко да распознаеме „...кој е кој...„, оти „трето„ нема.

Член од
22 февруари 2008
Мислења
1.647
Поени од реакции
45
Пошто не ми е тешко да увидам на кои „грешници„ но и на кои „праведници„ асоцираш, ајде да видиме колку си во право, со конкретен пример од Новиот Завет.

Значи:

„Кога застанаа, фарисејот вака се молеше: „Боже, Ти благодарам Што не сум како другите луѓе; разбојници, несправедливи, прељубници, или како овој цариник
„Постам двапати во седмицата, давам десеток од се што стекнувам„. (Лука, 18.11 и 18.12).

Очигледно е дека ваков самопофален став, може да искаже само личност, која е убедена во својата правичност, т.е. која има високо мнение за самата себе, која самата себе се смета за јако достојна, дури подостојна од другите. Имено,тоа е типична особина за световине возгордеани индивидуи, кои се надвор од Црквате Христова. Воедно, во наведените зборови од фарисејот, можам лесно да препознаам припадници од некои заедници, кои за себе веќе сметаат дека не само што се „свети„, туку дека веќе се и „спасени„!

Еве го и спротивниот случај, веднаш после наведените стихови:

„А цариникот стоеше оддалеку; не смееше дури и очите да ги подигне кон небото, туку се удираше в гради и велеше: „Боже, биди милостов према мене грешниот!„.(Лука, 18.13).

Ете какво е расположението кај личностите кои се длабоко свесни за својата огревовеност, и кои лекот за таа состојба на нивниот дух, го бараат само кај својот Творец и Спасител. Да, такви се личностите, кои се членови на Црквата и телото Христови, кои во Христа го бараат спасот.

Према томе, од каде доаѓа самоубеденоста во личната правичноост и надменост во однос на другите, ако не од гордоста, ради која еден „црномањаст„ отпадна од близината Божја?...

„...Кој не е во подвиг, тој е во прелест...„ вели учењето од Црквата. Во случајот со митарот и фарисејот, не тешко да распознаеме „...кој е кој...„, оти „трето„ нема.
...Кој има уши нека слуша... (може и кој има очи нека чита). АМИН !

Член од
15 октомври 2010
Мислења
835
Поени од реакции
155
Ѓаволот за нас прикажува слика во нашата глава како ние сме грешни и дека Бог ке не беси ако почнеме да се сметаме за ПРАВЕДНИ па иде мислата во глава " Прости ми Татко мене " ГРЕШНИОТ "
Нели ти стои пологично ѓаволот да не убедува дека сме праведни, и кога правиме зло да мислиме дека сме праведни?

Kajgana Shop

На врв Bottom