Прости ми Татко мене "ГРЕШНИОТ"

Член од
1 јули 2009
Мислења
299
Поени од реакции
343
Козата тебе ќе ти ја оставев, секако некој ќе мораше и незе да ја молзи? За нусето ќе сторев гајрет. ќе ја измолзев.
Фала!!! Славен да е ристос што ти дава добрина и мудрост!

Член од
14 ноември 2009
Мислења
277
Поени од реакции
29
Кој што сеел, тоа и си жнеел!!

така викаат старите...

Член од
7 февруари 2011
Мислења
115
Поени од реакции
2
А што прават оние луѓе кои што нивните родители не ги крстиле? Кој го сноси гревот детето или родителот што не го крстил?

Интересно ова излагање. Ова да не е во некој случај Гностицизам = Ново спознание ??? бидејќи во Христијанството ваква работа не постои или барем јас до сега не сум слушнал.

Кој е патот по кој треба да одиме? Како се вика тој пат?

Какво е и кое е тоа совршенство кое што треба да го добиеме?

Кое е тоа совршенство, преку кое се влегува во рајот? Како се вика тоа совршенство? Има ли име ?????

Тоа совршенство е доколку се навикнеш да живееш во сегашниот момент, без минато или иднина и само да се молиш на Бог, а тие што не престано се молат на Бог искрено, во нив нема зло.

НЕ? Како?

Кога велиш денешни демони, има и поранешни демони????
Доколку детето не е крстено од страна на родителите и не се крсти во текот на овај живот, после смртта ќе замине во пеколот.
А после ќе им се суди и на родителите заради тоа што не верувале во крштението кој и Самиот Исус се Крстил и на крајот ќе му се суди на детето зошто во текот на својот живот не се крстил во името на Отецот, Синот и Светиот Дух, односно, оти не поверувал во Православната вера.

Озбилно кажано од моја страна не знам што значи Гностицизам, но ова го има во православните книги или житијата на Светите Отци кој се Православни по вера или поточно кажано Католици. (Католиците се разликуваат од Римокатолиците, а нашата Православна Вера е Вселенска, Соборна и од тука доаѓа името Католическае, што значи истото : Вселенска, Соборна).

Православната Црква има 7 вселенски собори. За тоа совршенство да го достигниме, треба да ги следиме законите (Каноните) од Православната Црква и да ги следиме житијата од Светителите, во тие житија многу јасно е кажано по кој пат да одиме и да го добијаме тоа совршенство.

Денешните Демони се поопасни од Демоните кога биле во Стариот завет, зошто по времето на Исус Христос им е даена поголема Моќ.
На луѓето пред Воскресението на Исус Христос, ќе им се суди само за нивните дела, а по Воскресението ќе ни се суди по делата и по мислата за тоа што сни размислувале. Демоните напаѓаат на денешницата и во размислувањето на луѓето најмногу. Сите што страдаат со психишки проблеми како што се опишани во медицината, растројство, депресија, акциозност, лудило, веќе се нападнати од демонот.
На пример јас како Православен бев нападнат од Демонот. Следниве мој објаснувања се:
1. Ме нападна кога се молев, ми создаде паника и немир.
2. Ме нападна кога бев во затворена просторија, снемав воздух, почна да ме дави во грлото.
3. Почнав да чуствувам како ме трга по облеката.
4. Почна да ми шепти од време на време.

Но сето ова ми се случи знаете зошто?
- Зошто поверував во Спаситело Исус Христос, почнав да држав строги пости и леб и друга храна сосема малку почнав да јадам, само за да преживеам.
Почнав да ги отргнувам лошите мисли и да им помагам на сиромашните, давајќи им пари и купувајќи им леб за да преживеат.
Затоа кога не дај Боже имате некоја болест не кукајте и стално сејќавајте се на Бог дека ви испратил такво нешто, поради вашите гревови.

--- надополнето ---

што е смешно, испрати мислење за последното мое објаснување.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
што е смешно, испрати мислење за последното мое објаснување.
Не е смешно, тажно е, страшно е, глупо е....се е, само смешно не е! Какво мислење бараш, каков коментар на тоа што го кажа! Децата биле грешни кога ќе се роделе........:toe:

Член од
14 ноември 2009
Мислења
277
Поени од реакции
29
Доколку детето не е крстено од страна на родителите и не се крсти во текот на овај живот, после смртта ќе замине во пеколот.
А после ќе им се суди и на родителите заради тоа што не верувале во крштението кој и Самиот Исус се Крстил и на крајот ќе му се суди на детето зошто во текот на својот живот не се крстил во името на Отецот, Синот и Светиот Дух, односно, оти не поверувал во Православната вера.

Озбилно кажано од моја страна не знам што значи Гностицизам, но ова го има во православните книги или житијата на Светите Отци кој се Православни по вера или поточно кажано Католици. (Католиците се разликуваат од Римокатолиците, а нашата Православна Вера е Вселенска, Соборна и од тука доаѓа името Католическае, што значи истото : Вселенска, Соборна).

Православната Црква има 7 вселенски собори. За тоа совршенство да го достигниме, треба да ги следиме законите (Каноните) од Православната Црква и да ги следиме житијата од Светителите, во тие житија многу јасно е кажано по кој пат да одиме и да го добијаме тоа совршенство.

Денешните Демони се поопасни од Демоните кога биле во Стариот завет, зошто по времето на Исус Христос им е даена поголема Моќ.
На луѓето пред Воскресението на Исус Христос, ќе им се суди само за нивните дела, а по Воскресението ќе ни се суди по делата и по мислата за тоа што сни размислувале. Демоните напаѓаат на денешницата и во размислувањето на луѓето најмногу. Сите што страдаат со психишки проблеми како што се опишани во медицината, растројство, депресија, акциозност, лудило, веќе се нападнати од демонот.
На пример јас како Православен бев нападнат од Демонот. Следниве мој објаснувања се:
1. Ме нападна кога се молев, ми создаде паника и немир.
2. Ме нападна кога бев во затворена просторија, снемав воздух, почна да ме дави во грлото.
3. Почнав да чуствувам како ме трга по облеката.
4. Почна да ми шепти од време на време.

Но сето ова ми се случи знаете зошто?
- Зошто поверував во Спаситело Исус Христос, почнав да држав строги пости и леб и друга храна сосема малку почнав да јадам, само за да преживеам.
Почнав да ги отргнувам лошите мисли и да им помагам на сиромашните, давајќи им пари и купувајќи им леб за да преживеат.
Затоа кога не дај Боже имате некоја болест не кукајте и стално сејќавајте се на Бог дека ви испратил такво нешто, поради вашите гревови.
Благодарам за одговорот.

--- надополнето ---

Децата кога ќе се родат грешни се. Да грешни се додека не се крстат. Зошто ако не се грешни нема да има крштевање.

Па и Христос се крсти. Дали и тој беше грешен штом се крсти. Нели според она што го кажа, нема да има крштевање ако не е грешен? Така?

Член од
7 февруари 2011
Мислења
115
Поени од реакции
2
Благодарам за одговорот.

нема за што.

--- надополнето ---

Па и Христос се крсти. Дали и тој беше грешен штом се крсти. Нели според она што го кажа, нема да има крштевање ако не е грешен? Така?
Озбилно кажано од моја страна не знам кое е значењето за Крштевањето на Исус Христос како безгрешен и како Бог и како Човек. Зошто како човек не зачнал и не се родил како што нашите Мајки зачнуваат и не раѓаат нас луѓето.

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Озбилно кажано од моја страна не знам кое е значењето за Крштевањето на Исус Христос како безгрешен и како Бог и како Човек. Зошто како човек не зачнал и не се родил како што нашите Мајки зачнуваат и не раѓаат нас луѓето.
Ем, бог, ем да си испере гревови, ем после да ги земе сите гревови, за да отиде во рајот?!?!

Колку само парадокси во една реченица. Say no more...

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Св. Јован Крстителот Го крсти Христа не затоа што Христос има(ше) некаков грев, кој (грев) требало да биде измиен/очистен преку крштевањето, туку затоа што вкупното Христово однесување, вклучувајќи го и Неговото крштетвање, треба да ни биде пример за нашето/личното живеење. Сите Светии се огледуваа на Христа и сите Светии се самопреиспитуваа преку волјата Христова. Воедно, крштевањето Христово во водите од р. Јордан е евангелска основа, на која Црквата ја одреди Светата Тајна крштевање, со која на крстениот му се очистиваат/простуват гревовите, кои крстениот ги наследил или пак самиот ги сторил до неговото крштевање.

Член од
7 февруари 2011
Мислења
115
Поени од реакции
2
Благодарам Мики за одговорот.

--- надополнето ---

На сите Православни Верници за подобро духовно разбирање збогатување им ја препорачувам да ја прочитаат Православната Духовна книга Невидлива Борба издадена во Охрид 1998 г. од Никодим Агиорит. Оваа книга е за подобро познанање на Верата во наше време поради нејаснотии, конфузности и тешкотии, кога се замрачени духовните вредности и перспективи. Но Бог, Којшто е светлина и љубов, може да ни го осветли патот и да не исполни со вера, љубов и надеж, со изобилна радост и среќа.
Да пообјаснам кој е Никодим Агиорит (1748 - 1809) :
Тој бил монах во манастирот Дионисијат на Света Гора Атонска. Како писател завземал видно место во историјата на аскетската книжевност. Во соработкасо коринтскиот епископ Макарие во 1787 г., во Венеција, го објавилизборот од светоотечките и аскетските списи, под насловот Филокалија ( Добротољубие). Тоа е книга од која, и ден-денес, монасите се запознаваат со најубавите извадоци од аскетската книжевност. Агиорит во Венеција во 1796 г. ја објавил и својата втора книга Аоратос Полемос (Невидлива Борба). Оваа книга претставува универзално христијанско искуство за начинот на духовното усовршување.
Исто така сакам да нагласам за некој луѓе што ме прашаа за совршенството што е?
Совршенството се состои во приближувањето до Бога и животот во Единство со Него.

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Госпел бе, ебачиште едно форумско! Славен да е хесус на небесата што те променил, оти до сега сите жени на форумџииве ке ги имаше поминато (некои можеби и повеќекратно). Уште една потврда како хесус сите не сака. Алелуја!

....:pos:....(се извинувам, ама морав...:pos2:)

Kajgana Shop

На врв Bottom