Просење

К

Кики.

Гостин
Aбе ич не давам....мама даде на 1 циган и после го видееме у грил мелани хамбургер јаде...и од тогаш не давам на никој
подобро да јаде отколку да купува цигари, алкохол и сл.
искрено, не ми се допаѓа кога ке видам мали деца како просат ама знам дека од дома ги пракаат и после им ги земаат парите и затоа не им давам. подобро да им купам за јадење нешто да знам дека ке јадат отколку пари да му дадам, а знам дека ке му ги земат или дека ке ги потроши на глупости.:toe:

Б

Бат Елохим

Гостин
Еден период секогаш давав храна на циганчиња што ми ѕвонат на врата. Ама некако се научија дека секогаш отварам и секоја недела ми ѕвонеа на врата. Ќерка ми дури од куклите нејзини им даде. И алишта, јакни од мината сезона... И почнаа да ме нервираат. Буквално секоја недела. Со месеци...И престанав да им отварам .... :toe:
А на улица пари не давам.

Д

ДаркхарТ

Гостин
Пред некој месец и нешто со сестра ми излеговме да купуваме. По пат не сретнаа двајца пристари луѓе. Маж и жена. Жената со понизен глас ми се обрати и ми го скрена вниманието.
"Девојче извини имаш ли 10 денари,ние живееме од продавање шишиња и ни фалат пари за да купиме лекови"
Толку многу се нажалив што последните што ги имав и ги дадов. Без разлика дали ме излажа или не. Жал ми беше во моментот.
Кога подразмислив од друга страна си реков, сигурно и требаат стварно за лекови. Не би ми се понижила стара жена на тој начин, а и фино ме замоли и ми ја објасни ситуацијата. Јас со тие пари нема да бидам ни побогата ни посиромашна. А ако ме излажа нека ја служи на честа и на годините.

Член од
12 јануари 2010
Мислења
130
Поени од реакции
4
Порано ко ненормална им давав пари. Сега веќе сите станаа просјаци, ги има на секој чекор :nerv:

bucio

Урбан индијанец.
Член од
8 јули 2008
Мислења
16.330
Поени од реакции
7.799
Зависи од ситуација давам во поголем дел од времето и секогаш кога ќе одлучам дека треба.
Само пред некоја ден додека разговаравме дојде едно 9/10 години имаше беше толку дрско што ме прекина додека зборував, кратко и јасно му објаснив пари не добива од мене и додека одевме така продолжи да оди покрај мене, му сскав бегај од мене да не ти ја врзам една ќе те залепам за земја, виде колку сум сериозен со намерата па се тргна. Ѓупче беше не знам дали е преголема сиромаштијата или нешто друго е ама толкава дрскост немав видено досега, повеќе личеше на рекет земање отколку на просење, а сум алергичен на рекетари мнооогу :icon_lol:.

U

UniqueGirl

Гостин
Редовно, кога и да видам некој циганин како проси му давам по 30-40 денари. Не можам да издржам да го гледам како ме моли. Понекогаш ако треба ќе позајмам од некој за да им дадам на овие што просат. Многу гревовит сум за вакви, а од овие што ти доагаат по врати редовно ги гонам, не можам да ги поднесам кога лажат.
Исто.
Пред 3-4 мес. земав на еден бурек му купив.
Не можам, жал ми е ептен. :(

Член од
18 февруари 2009
Мислења
480
Поени од реакции
38
Исто.
Пред 3-4 мес. земав на еден бурек му купив.
Не можам, жал ми е ептен. :(
abe arno ednas dva pati da mu dajs ama se zaucile sekoj den zvonat ...
pa na kraj koga mozam jas da rabotam oti i toj da ne raboti ali jbg go izbrale polesniot pat zatoa vo posledno vreme od mene dobivaat samo:bip:so isklucoci:toe:

U

UniqueGirl

Гостин
Е добро де.
Ако иам пара при мене, шо да не.
Па уше малечко такво босо, душиче, насолзено.
aww :cry:

AtoM-AnT

Dexter
Член од
3 септември 2008
Мислења
4.530
Поени од реакции
583
Е добро де.
Ако иам пара при мене, шо да не.
Па уше малечко такво босо, душиче, насолзено.
aww :cry:
Тоа така босо и насолзено додека проси на Камениот Мост татко му дома ја трти мајка му без да се насекира кај му е детето туку само го интересира колку пари ќе му донесе.
Колку пати да им даваш тие пак нема да се задоволни туку повеќе ќе ти бараат, тоа е докажано...

U

UniqueGirl

Гостин
Тоа така босо и насолзено додека проси на Камениот Мост татко му дома ја трти мајка му без да се насекира кај му е детето туку само го интересира колку пари ќе му донесе.
Колку пати да им даваш тие пак нема да се задоволни туку повеќе ќе ти бараат, тоа е докажано...
Затоа ги носам на четвртинка со месо у Жу - Жу. :icon_lol:

Член од
3 декември 2007
Мислења
3.718
Поени од реакции
772
Ептен сум мекуш за просјаци. Жал ми е премногу.
Еден дури еднаш ми рече
„Дај 10 динара, да ти ги јадам гомните“, со тужна фаца...

B

Borg_Drone

Гостин
Јас воопшто не ги сожалувам, а и нема и зошто.Да ми пријде просјак пример кој е оставен на цедило, неспособен за работa, да , би му дал пари зошто да не.Но во генерала, во Македонија добри деведесет и девет проценти од просјаците се измамници.Па има финти од типот, ставање гипс на левото маде, па после завршувањето на работната смена, вадење на гипсот од левото маде и поделба на она што е спечалено со работниот труд, има разноразни финти да не ги пишувам сега тука.
Друго, зошто да им давам пари кога добар дел и од тие просјаци се психофизички здрави?Јас можам да работам по осум саати за 350-400 денари дневница, и воедно да патувам еден саат до работното место, можат и тие.
Жално само за децата-просјаци, наместо во школо они на улица, ама за тоа се виновни и нивните родители кои голем и добар дел од нив се алкохоличари.Но тоа е што е.....Животот е курва, имаш две опции: да се бориш или да се убиеш. :)
Исклучоците ги сожалувам, и на такви без око да ми трепне би им помогнал, но на оние кои можат да работат и се психофизички здрави, без око да ми трепне ги откачувам.

D

DartWader

Гостин
Сабајлево еден ни бараше цигара , лажеше нешто не земал плата од војска 3 месеци. Другарот се сожали и му даде :toe:

Alien_sr

Ultimate Survivor!
Член од
14 мај 2007
Мислења
2.978
Поени од реакции
143
Им давам пари на тие што мислам оти стварно не ме лажат, и не глумат. Повеќе пати сум давал кога сум бил на кафе или на пица и ќе ми остават нешто како покана и пишува ако можам да помогнам, да дадам некој денар. На тие што ми бараат по улица обично ги одбегнувам иако ми е мака тоа што го правам.

Член од
23 јуни 2008
Мислења
9.265
Поени од реакции
5.045
Moже не е постов за у темава , ама ја пре би и дал на типката што продава цвеќиња пред Веро 2 зашто стварно ги заслужува отколку на мајки со деца на дојка .... пошо ми се сере од паметот нивен да прават деца кога сами себе неможе да се издржат ......

Он топик:Давам стално кога имам и не ми е жал за парите .....Тие пари што им ги давам мене сигурно нема да ме усреќат а на нив барем цигара/леб ке им донесат !

А тоа што државата треба да ја среди работата со нив , зашто ги има премногу , треба !

Kajgana Shop

На врв Bottom