Продавање на крв?

Член од
27 јуни 2011
Мислења
225
Поени од реакции
42
Прво се надевам дека темава нема за брзо да заврши во канта или дека нема да ме критикувате.... едноставно ме интересира дали има некој во соседните земји правено такво нешто и како оди во однос на организација колку воопшто чини кеса крв дали се работи за државно институции или на црно

Klinton

wanna BOMB?
Член од
11 април 2010
Мислења
2.873
Поени од реакции
4.577
како што сите знаеме, кога одиш да даваш крв ти плаќаат со чоколадо и сокче (од 40 денари) а ако си болен и имаш потреба од крв мислам дека се плаќа 2400 денари партиципација, тоа ти е чист бизнис

H

HITCH

Гостин
како што сите знаеме, кога одиш да даваш крв ти плаќаат со чоколадо и сокче (од 40 денари) а ако си болен и имаш потреба од крв мислам дека се плаќа 2400 денари партиципација, тоа ти е чист бизнис
На црн пазар кеса крв достигнува и до 100 евра! После во ладилници ја носат надвор од државата, онаму каде што има воен конфликт, во нелегални болници, нелегални воени кампови... Има луѓе кои пробуваат на 10 дена да дадат крв, се` е тоа за пари. Има купишта вакви случаи во Македонија.

Во Косово 1998 година крвта која беше потреба за операции на повредените „војници“ беше од нелегални извори, оти никој не беше лечен во легална болница, исто и во 2001 кај нас, кога за кеса крв од 450 мл се даваа дури 400 евра. На Запад оваа цена е многу поголема. Во полиција си имаат документација за вакви случаи.

Продажбата на крв е нелегална и се казнува со закон! Исто како продажба на некој орган.

Член од
31 мај 2011
Мислења
1.424
Поени од реакции
789
Прво се надевам дека темава нема за брзо да заврши во канта или дека нема да ме критикувате.... едноставно ме интересира дали има некој во соседните земји правено такво нешто и како оди во однос на организација колку воопшто чини кеса крв дали се работи за државно институции или на црно
Jа немам давано но знам дека доста скапо се продава крвта, во странство можеш да земеш 500 евра за една кесичка крв.Додека кај нас крводалителите добиваат чаша сок и една кроасана, и секако таа крв што ја даваме којзнае кај се продава...нели кога даваме крв таа оди во болница за да им се даде на други луѓе кои што им треба, ама кај нас на пријателите на родителите лекарите им викаат да си најдат крв за пациентот :tapp:

Бавча

идол на младите
Член од
25 декември 2007
Мислења
11.820
Поени од реакции
11.445
Jа немам давано но знам дека доста скапо се продава крвта, во странство можеш да земеш 500 евра за една кесичка крв.
Да бевме ние странство, сега ќе си ги трошев 1500те евриќи...кроасаните ги посрав одамна :/

Misery

30% off
Член од
3 април 2011
Мислења
1.598
Поени од реакции
2.394
Jа немам давано но знам дека доста скапо се продава крвта, во странство можеш да земеш 500 евра за една кесичка крв.Додека кај нас крводалителите добиваат чаша сок и една кроасана, и секако таа крв што ја даваме којзнае кај се продава...нели кога даваме крв таа оди во болница за да им се даде на други луѓе кои што им треба, ама кај нас на пријателите на родителите лекарите им викаат да си најдат крв за пациентот :tapp:
Зависи земјата како си го решила, кај нас крвта се троши релативно брзо на Завод за Трансфузиологија на легални начини, ама среќа имаме голем број на крводарители кој го прават тоа од добродушност а не поради пари.
Во некој земји плаќаат во приватни установи, а државно најчесто е решено со социо-економски поволности од типот на намален данок.

Selekt3

Волшебник
Член од
3 август 2011
Мислења
254
Поени од реакции
45
Шо бе сок дават за земање крв ?????

Член од
27 јуни 2011
Мислења
225
Поени од реакции
42
a nem li nekoj primer deka bil i da kaze shto e kako e

wot

aloof
Член од
20 мај 2008
Мислења
19.650
Поени од реакции
34.077
a nem li nekoj primer deka bil i da kaze shto e kako e
Среќа шо глупавоста не се пренесува преку крв.
Ти рекоа е илегално, кој би ти кажал кај бил, што е и како е?
Исто како да ти речам дека дилерот ми го наоѓам пред трговски одма до бутикот „Пар“, таму позади знакот.
Кој би бил толку глуп нели, gosh..

Член од
27 јуни 2011
Мислења
225
Поени од реакции
42
ufff ne procitaf sorry ama mislef deka vo stranstvo ne e ilegalno

Член од
19 март 2011
Мислења
1.432
Поени од реакции
2.543
А нели се запрашал некој дали таа крв има шанси да е инфицирана со ХИВ, хепатит B и C или сифилис...???

Shorty

Вансериски
Член од
30 јануари 2007
Мислења
7.277
Поени од реакции
1.496
Увек кога давам крв ме кара баба ми зошто таа кога била болна никој не давал крв па морале да купуваат. :D :D

Итар Пејо

Слободен Радикал
Член од
10 октомври 2011
Мислења
738
Поени од реакции
660
Ма не давам и точка!:cool: ни бурек тепсија да ми дадат!!!

Kajgana Shop

На врв Bottom