Продавачки, што ве нервира?

П

Пепси_

Гостин
Кај нас овие бутиците се е чкарт и што да облечиш убаво ти стое (демек ја прашал некој неа дали ми стое убаво). Нај перверзно сум се чуствувал во зара кога влевам,значи уживам во самиот поглед,никој не те замара,гледаш,кулираш,пробуваш,пробуваш друго нешто,ако ти треба нешто може да ги прашаш и ти одговарат без вртење и маткање,после идеш на касата и те пречекуваат фини средени тип топ луѓе си плаќаш,чао пријатно сите среќни.

H

-HRO

Гостин
Влагаш во Еко Шоп во трговски и слушаш од секоја тезга....
„Повелете?“ „Повелете?“ „Повелете?“ „Повелете?“ „Повелете?“ „Повелете?“ „Повелете?“ „Повелете?“ „Повелете?“ „Повелете?“ „Повелете?“ „Повелете?“ „Повелете?“ „Повелете?“ „Повелете?“ „Повелете?“ „Повелете?“ „Повелете?“ „Повелете?“

Па разгледувам ебаго....100 пати ли треба да кажам цццц...
И како што пиша членот погоре, све што ќе пробаш-убаво ти стои.
Виолетова кошула со зелено-жолти риги да облечеш убаво ќе ти речат дека ти стои.

Ме нервираат и продавачки што и покрај тоа што ќе влезам да купам нешто, тие си зборуваат на телефон и не го прекинуваат разговорот, па најчесто од револт го напуштам дуќанот.

A

AnFem

Гостин
Нема да ги читам сите мислења, прочитав само неколку и доволно ми е. Ајде сега да видиме зошто повеќето продавачки се намуртени и нељубезни... Имам работено со луѓе, знам како е и имам комуницирано во просек со 300-400 души во еден работен ден. Од спомнатите, имаш неписмени (буквално), старци желни да ти ја кажат својата животна приказна, манијаци, пијани, издрогирани, болни, арогантни, нервозни... Е чат-пат ќе се појави некое насмеано лице, кое ќе ти посака добар ден и тебе во истиот момент сонце ќе те огрее и колку и да имаш лош ден, не можеш да бидеш нељубезен. Значи многу е битен и односот на муштеријата спрема продавачот, не можеш ти да се однесуваш како кон машина. Па уште кога ќе се појави некое арогантно копиле и ќе почне да се однесува како да го фатил господ за јајца... крај на муабетот! Ау да, имаш и такви кои ќе почнат да изразуваат незадоволство за цените и знаат дури и да ти повишат тон, како ти да ги одредуваш... и ред други примери, за кои ти немаш никаква улога во промена на истите.

Од друга страна, капиталистот од тебе очекува да бидеш машина, а не човек од крв и месо. Еве најчест пример, пмс и менструален циклус. Значи жената може се грчи од болка, ама не, морало да ви се насмее! Капиталистот не те плаќа доволно, а очекува чуда! Не смееш/можеш дури ни физиолошка потреба да извршиш на раат.

Добро разбирам, и јас не поднесувам арогантни фаци, ама многу е битен и вашиот однос. Секогаш, каде и да влезам, им давам до знаење на продавачите/ките дека може да кулираат слободно, не сум јас рандом муштерија на кој треба да му се тресат и да му угодуваат. Па дали ќе ме послушаат или не, тоа е нивен избор.

RocknRolaa

Rafa Para Siempre
Член од
21 февруари 2010
Мислења
6.869
Поени од реакции
9.740
Ау топ тема! Потоп! Море најтоп!
Ја да ви кажам кога влегувам у било каква продавница, прво се накашлувам за моето присуство да биде забележано. Пошто знам дека мора да ме трпат, се шетам како да имам милион евра во џеб, пробувам се живо и правам тужна фаца дека ништо не ми се свиѓа и по двочасовно пробување искачам од продавница и влагам у друга. И така едно осум саати, од едно на друго место.

Друга работа. Очекувам вработен да ми е насмеан од шестка до шестка. Ако не ме пречека така, одма идам кај менаџерот, или кај газдата мрчам се жалам и барам да и/му скинат од платата (мислам хелоу 7000 земаат, има од што да се кине) или евентуално да си заврши со отказ. Мојата маленкост не смее да биде навредена така што нема да го добијам правиот третман. Ја можам колку сакам да им се занесувам, они мене НЕ МОЖЕ! Зашто? Оти ми се може. Најсериозно. Можам да ги малтретирам до коске и никој не е тука да ги брани, дури и клоца може да добијат ради вакви ко мене.

Кога не можам да малтретирам продавачи се испукувам на послуга во угостителски објекти и таксистите, пошто моите 100 денари брате вредат милион и има да се изборам за правото да ме третираат ко кинеска кралица. Јасно?

Tемјан

the Kingslayer
Член од
19 мај 2011
Мислења
691
Поени од реакции
1.141
Мене не ми треба тој 1 денари, ама ме иритира тоа што ако јас должам 1 денар, таа е во состојба да ми раситне 100 денари и да ми врати кусур од 99 денари,( место да каже, остави), а тогаш кога таа треба да ми врати нема.
Значи зборувам за локален маркет каде што сме секојдневно, леб, млеко, цигари и слично.
Секој пат чекам да ми го вратат тој 1 проклет денар, ама баш секој пат. Не бидејки ми треба, ама од инат. Ми раситнуваат 500 денари да им платам за кесе кое вреди 1 денар, а утредента ме гледа како улав кога чекам на каса да ми врати 1 денар и не си одам додека ми го врати целиот кусур!
Плус ме иритира во маркети од кои купувам секој ден, не ми даваат пиво без да им оставам шишиња. :) И кога ке речам дека ке си платам за амбалажата, имам чувство дека мислат за мене дека сум најголем пијаница. :pos:

Член од
8 јуни 2007
Мислења
6.102
Поени од реакции
12.199
Среќа што „шопингаџиите“ кои „шопингаат“ заради тоа што од време на време не знаат што да прават со животот, а и со кредитната на татко им, па се расположени да купуваат насмевки од (нивен аспект) подредени кретени кои не успеале во животот (нели) и мораат да ги услужат ко британската кралица во Нов Зеланд, во државава наша трула се помалку, да не речам поединци.

Why?

Самострел да зеам, да истепам тоа племе
Член од
3 мај 2009
Мислења
2.726
Поени од реакции
2.940
Влагаш во Еко Шоп во трговски и слушаш од секоја тезга....
„Повелете?“ „Повелете?“ „Повелете?“ „Повелете?“ „Повелете?“ „Повелете?“ „Повелете?“ „Повелете?“ „Повелете?“ „Повелете?“ „Повелете?“ „Повелете?“ „Повелете?“ „Повелете?“ „Повелете?“ „Повелете?“ „Повелете?“ „Повелете?“ „Повелете?“

Па разгледувам ебаго....100 пати ли треба да кажам цццц...
И како што пиша членот погоре, све што ќе пробаш-убаво ти стои.
Виолетова кошула со зелено-жолти риги да облечеш убаво ќе ти речат дека ти стои.

Ме нервираат и продавачки што и покрај тоа што ќе влезам да купам нешто, тие си зборуваат на телефон и не го прекинуваат разговорот, па најчесто од револт го напуштам дуќанот.
Еве, ти си хибрид од двата вида на муштерии. Кога ти велат "Повелете" не ти се допага, кога не ти велат ништо пак не ти се допага :icon_lol::icon_lol::icon_lol:

Kostic

Sadio smokve oko Tadz Mahala
Член од
31 јули 2009
Мислења
9.856
Поени од реакции
5.611
Koa mi visi na glaa.

Член од
19 март 2012
Мислења
1.439
Поени од реакции
3.810
Ароганција.И да го имаат најубавото не го купувам.Не може да биде секој економист како што не може да биде и продавач.
Ако се подложени на малтретирање од газдата има институции кај што ке им се обрати.
Без разлика дали се платени 1000 или 8000 не оправдувам однесување во однос на плата.
А однесувањето на муштериите кое е условено од длабочината на нивниот џеп? Тоа го оправдуваш? Пример, влага фраер пун кеш у продавница и се изживљава врз цурата која вероватно прв пат ја гледа и која ништо не му направила, затоа што тргнал со онаа парола „муштеријата е секогаш у право“
Не сме само ние изнервирани од продавачките, многу почесто они се изнервирани од нас.

bucio

Урбан индијанец.
Член од
8 јули 2008
Мислења
16.330
Поени од реакции
7.799
Тоа што пробуват ефтини финти да ми продадат нешто, ама јас ги знам сите финти така да одам влегувам пробувам земам или не.

Романтичарка

надежна форумџика
Член од
31 октомври 2009
Мислења
382
Поени од реакции
91
Милион и еднаш ми се има случено непријатна ситуација со продавачки или пак продавачи.
Одам на каса на касата ред ред ред.... а она си прави муабет со некој купувач мислиш десет саати.:mad:
Па пак чекам ред ред ред.... а тие ко бабите си бројат каса и мува не ги лази дека тоа пола саат го прават.:mad:
Па на пример во бутик сакаш нешто да разгледаш а она муабет на телефон ќе си прави и кога ќе ја прекинеш со поглед мислиш ќе те убие,што си и влегол и си ја прекинал.
Итн.. итн...милион ситуации.
Јас сваќам дека таква ни е државата ретко некој да си ја сака работата и никој не е задоволен од своите плати,но веќе кога си прифатил да го работиш тоа и да земаш плата барем биди насмеан кога ќе треба да услужиш нешто.
--- надополнето: 19 јули 2012 во 18:37 ---
Клиентите се секогаш во право.
Од тоа дека клиентот или муштеријата е секогаш во право дури некои муштерии тоа ептен серизно си го сватиле па одат до момент и на главата да им се качат на продавачите.Не ова ова,симни ми ова не тоа итн.ептен убаво ќе го измасираат и на крај па не можам да се одлучам морам да размислам.Па и тоа е претерување.

Член од
6 јули 2011
Мислења
3.829
Поени од реакции
7.711
Пољубезни продавачки од оние во источна Македонија немам сретнато.
И демек ако одите у болница, или во социјаното, или во банка, или во школо демек сите се многу насмеани и љубезни?! Гив ми а брејк!!!

И дај сменете наслов.

Член од
17 јули 2010
Мислења
1.422
Поени од реакции
2.203
Ретко одам на шопинг, ама кога одам, слушалките со музика на мене, си разгледувам што сакам, и одоколу не ни погледнувам живи суштества, таа ак сакала ме следела некоја продавачка, та сакала пиела кафе ич не ме боли, ако ми се допаѓа нешто земам, ако не бај бај, се замарам со некоја продавачка и нејзините проблеми! Па и јас имам проблеми, кој ги слуша моите?!
Ионака на музика сум ниту се мачам да сврзам диалог со некој, ниту па некој се мачи да довикува.... :icon_lol:
пс..едино 2 збора употребувам во комуникацијава : добарден и догледање...

Член од
24 февруари 2012
Мислења
1.012
Поени од реакции
2.154
А однесувањето на муштериите кое е условено од длабочината на нивниот џеп? Тоа го оправдуваш? Пример, влага фраер пун кеш у продавница и се изживљава врз цурата која вероватно прв пат ја гледа и која ништо не му направила, затоа што тргнал со онаа парола „муштеријата е секогаш у право“
Не сме само ние изнервирани од продавачките, многу почесто они се изнервирани од нас.
Exactly my dear.Тука си и ти во право.

-Цурава или може да му возврати на момаков и да ризикува да лета од работното место зошто нему малку му фали да се пожали на газдата.
или
-Да молчи и да трпи ако не сака да ја загуби работата.

Истото важи и за другата страна.
Ако си лошо услужен веке не се вракаш.

Kajgana Shop

На врв Bottom