Проблем

Fortune

шодаенешчо
Член од
9 мај 2005
Мислења
12.493
Поени од реакции
183
Не оставам проблемот сам да се реши, се зафаќам со анализи и разгледување на ситуацијата и можните решенија и насоките во кои можат да ме однесат. Внимание и време посветувам додека најдам оптимално решение (а тоа трае кратко), а потоа си доаѓа дејствување.
Обично сама сакам да ги решавам и без помош. Ако вклучува и друга личност, тогаш помош е потребна и од нејзе за да не ми се пролонгира конечното разрешување.
Знам дека секогаш на блиските можам да се потпрам, ама најчесто ми биле потребни за друштво, а не и за директно вклучување во решавањето. Добро, имало случаи кога требало да дејствуваат, ама тоа само кога ги вклучува и нив проблемот.

city напиша:
Како пристапувате во решавањето на проблемите? Ги барате причините, ги планирате ли постапките?
Да. Смирено и трпеливо.
city напиша:
И на крај сметате ли дека сте човек „баксуз„? Сметате ли дека сте човек полн со проблеми?
Не, воопшто. Сметам дека човек може да биде полн со проблеми доколку не ги решава со време и доколку ги остава со изговор „утре ќе мислам на тоа“.

Buterfly

*Just Fabulous*
Член од
4 јули 2006
Мислења
4.616
Поени од реакции
114
Па се соочувам со проблемот како прво.
Самото бегање носи дополнителни тешкотии и време нели.
Се соочувам со проблемите како секоја друга нормална работа што е, значи како секојдневно нешто. Гледам проблемот да не раководи со мене туку јас со него и ги гледам и анализирам сите можни опции како да се реши истиот во што пократок период. Гледам моето нерасположение околу проблемот да не се одрази на околината, зашто пред се, тоа е мој проблем, а не нивен.

Член од
13 август 2008
Мислења
14
Поени од реакции
1
Со тек на годинките за моја среќа научив да праам разлика меѓу вистинските проблеми и секојдневните глупости кои човек сам може да си ги направи проблем.Инаку тешко мене ќе беше, како занев да се трескам за ситници и да си го загорчувам денот, неделата, месецот...башка како стануваш повозрасен така те стигаат и поголеми обврски и навистина сериозни проблеми за решавање- ако некогаш проблем ми биле не знам да речеме оценки, или дали вечер ќе видам дотична особа или не знам шо, сега веќе се соочувам со проблеми на пр. од егзистенцијален карактер(да се преживее од први до први), па проблеми на работа, па стареат родители па почињаат да се разболуваат па сеа ти треба да се грижиш за нив како шо они го правеле за тебе и да не набројувам, ова се само некои примери...
Е сеа, проблем дека сам ќе се реши- не се решава.Значи треба да се потруди човек и тоа на најрационален можен начин, значи колку и да ти е голем проблемот не смееш да дозволиш да те изеде, мора да го држиш под контрола.Нормално дека некад нема да успеам сама се да решам па ќе побарам помош од најблиските, иако генерално се трудам ако не морам никого да не замарам, а и ако веќе барам помош гледам да одберам кој реално во дадениот момент највише може да ми помогне, а не да мобилизирам армија од луѓе да се бават со мене.
И така до сега генерално пливам.Обично нормално функционирам и кога сум со проблем(и), пошо фала Богу ретко кога и нема некаков проблем.Е сае ако некоја заебанција трае и трае, па се решава по принципот ,,три напред две назад,, тогаш почнувам да попуштам, нормално, па само обичен смртник сум, али па од лично искуство знам дека ни плачки, ни пијанки, ни летаргии и препуштање на ,,струјата,, на помагаат.Пак на крај ти останува да се собереш и да се бориш.И тоа е животот.Следуваат наградни периоди-по облаците сонце, и така до следната препрека...Сепак животот е убав, нели?

VaZzilL

Сантино Џеновезе
Член од
23 април 2007
Мислења
921
Поени од реакции
39
Порано најчесто бегав од проблемите и ги оставав да се решат со текот на времето. Но увидов дека тоа носи дополнителни тешкотии а често пати и нови проблеми и така да сега пробувам да се соочам со нив. Инаку при решавањето на проблемите најпрво ги согледувам причините, но честопати знам да избувнам со што само ја влошувам ситуацијата. Инаку не сметам дека сум толку голем баксуз па да имам толку големи проблеми.

M

MIL

Гостин
Pa sto znam obicno problemite gi resavam brzo no ako neso ne ide moze da zaglavi rabotata pa potemelno da pocneme no sepak do sea sekoj problem sme go resile :back:

VeS

.
Член од
16 мај 2008
Мислења
4.749
Поени од реакции
2.355
Штом е сериозен проблемот,така и го поднесувам.А,што е за право не навлегувам баш во проблемите. Сакам некако да се решат,ама ни јас нема да знам како. Можеби ќе успеам на некаков начин,ама не сум доволно упорна за да го решам во целост. Не барам голема помош, всуштност ретко кој за некој сериозен проблем ми излегол во пресрет,а и јас во склоп со моите можности можам да понудам помош.
Можам,ако сакам да се потпрам на блиски луѓе, меѓутоа искрено не верувам на секого. Има само една личност на која можам најмногу да и верувам зошто многу се има докажано,така да и двете со слични проблеми сме и иако неможеме да си ги решиме,сепак барем еден разговор е доволен колку да знаеш дека имаш поддршка од некого.
Па мислам дека сум баксуз,ама истовремено мислам дека 90% од тие проблеми сама ги создавам..

Член од
24 август 2008
Мислења
1.120
Поени од реакции
163
Дефинитивно не ги поднесвам работиве како нешо секојдневно. Било да е мал или голем проблем, навлегвам шо подлабоко во суштината.
Го посветвам всушност целото време на нивно решавање. Дури и кога знам дека немат начин да се решет јас ја трошам целата моја енергија на нив. Иако то не е убо.
За помош...не морам да барам пошо дотичните од шо би требало да барам, сами сфаќет дек требит да настапет тука негде (една интервенција) и тие и то ногу го ценам.
Пристапвам озбилно. :)pos2: го отупив со љубов по охридски- клипчено јас мисљам)
Значи да, пристапвам сериозно и се трудам колку шо можам појќе да постигнам за нивно решавање и ко ќе разгледвам ситуацииве тргвам од корениве на развивање па се до крај и да, ги планирам постапките.
Иако во последно време на појќево мои проблеми немат решение...не сум ни блиску, онаја која шо требит нешо да одлучит во мојве ситуации и то ногу ми пречит зш ипак ова е мој живот.
Аку фатам да раскажвам за проблемиве то ќе е најдолгата биографија до сеа, зато нема.Ама сепак ко ќе разгледам имат и љуѓе шо немале воопшто родители и љуѓе шо немет ни за јадење и љуѓе шо не ни ги осетиле удобностите на топлиот дом.
Зато, не сум де до толку баксуз.

Член од
7 јануари 2009
Мислења
391
Поени од реакции
20
Jas sum tolku glupa da od mravka gledam slon koga se vo prasanje problemite.Bilo kakov problem da imam jas gledam vo najkratok mozen rok da go resam, zatoa sto non stop ke mislam na nego i nemozam mirno da zaspijam.Ako e potrebno baram pomos ili mislenje od nekoj prijatel, ako e vo moznost da mi pomogne.A da se smetam za baksuz ne bi rekla ,zatoa sto sekoj covek ima ponekoj problem.Normalno deka ne ostavam problemot sam da se resi, tuku odma prevzemam merki kako bi se od istiot otarasila.Pomagam i davam sovet na nekogo sto ima nekoj problem samo dokolku mi pobara pomos ,ako ne ne se mesam vo tugi raboti i odluki.Vo zavisnost za kakov problem se raboti nekogas navleguvam i baram pricini zosto doslo do toa ,no voglavnom gledam samo da go resam problemot i tolku.

m.marko21

-STR8-
Член од
16 мај 2008
Мислења
1.177
Поени од реакции
75
Од проблеми веќе преку...
Но еден е животот и штета би било да го трошам во разрешување на сите проблеми кои секој ден извираат.

како минува времето така се менува нешто и во мене!

Kajgana Shop

На врв Bottom