Пресвртница за Украина

Дали ја оправдувате воената агресија на Русија над Украина?


  • Вкупно гласачи
    679
Член од
8 мај 2013
Мислења
11.386
Поени од реакции
36.321
а бе види ваму, па и Звонарева не е некое цвеќе како пишува, па ја читаме!


не сме ние криви што Зеленски од свирење со quрот на клавир станал претседател на Украина, какво ниво покажа во негово портфолио на активности, такво ниво ќе има и пишанките за него на форумов,
Хахаха леле кај го најде видеово, прв пат го гледам во темава. Пресмешно е.
 
Член од
25 март 2012
Мислења
8.448
Поени од реакции
4.936
Не знам за Бугарите, ама не постои такво сценарио во кое Албанија/Косово им се од корист на РФ... Ако Русија отиде на ширење сфера на интерес на Балкан, за Албанија ќе видиме ама конкретно Косово гарант го јаде стапот. Тоа ќе биде главно и основно барање на Србија, која во такво сценарио би била еден од главните сојузници во регионот. Плус наголемата воена база на САД во регионот, итн итн... Ќе го јадат немиен.
Не би бил сигурен, неколку децении Албанија веќе беше под сферата на СС, дури после светска војна Сталин е клучна фигура за постоење на албанска држава, можеби Косово би го јадела ама Албанија тешко.
 
Член од
24 јануари 2021
Мислења
767
Поени од реакции
466
Komrad, idi istrci se nekade najdobro :) Mozes da se povlekuvas od tvoite gluposti sto gi tresese zaedno so ekipata, ama gledam nisto ne si naucil od toa, seto dzabe. Od kontraprotesti, do migranti, do federalizacii, do majdan na 17ti so snajperi na plostad, krajot ne vi se znaese.

Ne sum siguren kako uste imas sili da pisuvas gluposti, posle tolku veslanje sto vi udrija, bruka. Vi izbega herojot, go prenesoa so taksi do Ungarija. :)
:cuc: :cuc: za komentar
Автоматски споено мислење:

Rusija im zabranila vlez na Bajden i uste nekoi Americhki politichari lica na dolznost. Si vikam umrea za vlez vo Rusija, Amerive, siguren sum 3/4 Rusija ako ne i povishe da im dadat vizi za USA begaat odma:toe:
 
Последно уредено:

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
23.113
Поени од реакции
30.886
Не би бил сигурен, неколку децении Албанија веќе беше под сферата на СС, дури после светска војна Сталин е клучна фигура за постоење на албанска држава, можеби Косово би го јадела ама Албанија тешко.
Ти си еден од малцинството староседелци, или новодојднец од Косово?
 
Член од
14 јули 2017
Мислења
642
Поени од реакции
1.265
Про-западните и Американците на велико дркаат на ваа војна исценирана од Америка/НАТО, само нека слабее Русија, тоа е целта (y)
 
Член од
7 септември 2016
Мислења
20.491
Поени од реакции
36.069
Pink Floyd (Roger Waters)



...поради збиднувањата во Украина, пред неколку дена Pink Floyd си ја повлече музиката, авторските права на своите песни од Белорусија и Русија, највероватно по иницијатива на David Gilmour, но не и одобрување од Roger Waters кои веќе не соработуваат заедно, а Roger Waters си ја продолжил својата соло кариера!

attachment-roger_waters_playing_acoustic_guitar_onstage_in_2013.jpg

...на Јутјуб каналот пред неколку дена Roger Waters има дадено поинакво мислење со одговор на писмо на една Украинка, си има свои политички ставови и е против сите досегашни војните во светот!

ice_screenshot_20220315-182214.jpeg

ЗАБЕЛЕШКА ОД РОЏЕР ВО ВРСКА Со УКРАИНА. НО ПРВО, ЗАБЕЛЕШКА ОД АЛИНА:

Здраво!
Јас се викам Алина Митрофанова, имам 19 години и живеам во Украина. Денес мојата земја се спротивставува на руската инвазија и на вистинската војна што ја започна рускиот претседател предводена од руската армија.

Јас сум огромен фан на Пинк Флојд и Роџер Вотерс и ми беше многу важно да го слушнам мислењето на Роџер за целата оваа ситуација. Можеби не изгледа толку итно и критично, бидејќи оваа војна може да се смета само како „наш проблем“, но за жал таа брзо станува катастрофа за цела Европа и светот.

Војната започна пред 11 дена, а секојдневно слушаме сирени кои сигнализираат за бомби фрлени од руски окупатори. Руската агресија ја уништува МОЈАТА земја, убива стотици невини возрасни и деца во МОЈАТА земја и не можам да објаснам колку Украинци се принудени да ги напуштат своите домови и да бегаат од ова лудило. Украинските источни градови се уништуваат од руската армија, стотици илјади луѓе се евакуираат и стануваат бегалци, а нивниот број се зголемува секоја минута. Ме боли, како и многу други Украинци, затоа што многу ме боли да видам како МОЈАТА земја станува воена цел за Русија и нејзиниот луд водач, кој е убеден дека има „неонацисти“, кои треба да бидат убиени.
Апсолутно е неточно, бидејќи јас живеам овде, и можам да кажам 200% дека нема такви луѓе таму!
Го молам Роџер јавно да проговори за оваа војна, бидејќи сè уште не можам да разберам како човек, кој напишал значителен број антивоени стихови, сè уште не зборувал за трагедија.
Понатаму, целосно разберете дека гледиштето на Роџер може да биде поинакво, но го молам да го сподели своето мислење за оваа војна. Подобро е отколку само да се молчи, бидејќи во оваа ситуација, тишината е еден од најлошите непријатели - невозможно е да се изгради ѕид во оваа ситуација и да се остане изолиран од овој проблем.

95% сум сигурна дека ова писмо нема директно да му биде доставено на Роџер и би било само чудо ако имам одговор. Меѓутоа, човек кој зборува за ризици од нуклеарна катастрофа и за бесмисленоста на војната не може да молчи во оваа ситуација. Кажете му на светот вашата позиција!

Со почит од Украина,
Алина Митрофанова

ice_screenshot_20220315-182244.jpeg

Почитувана Алина,
Го прочитав вашето писмо и ја чувствувам вашата болка, згрозен сум од инвазијата на Путин на Украина, тоа е криминална грешка според мене, чин на гангстер, мора да има итен прекин на огнот. Жалам што западните влади го разгоруваат огнот што ќе ја уништи вашата прекрасна земја со истурање оружје во Украина, наместо да се вклучат во дипломатијата што ќе биде неопходна за да се запре колежот.
Бидете уверени ако сите наши лидери не ја отфрлат реториката и не се вклучат во дипломатски преговори, ќе остане драгоцено малку Украина кога борбите ќе завршат.
Долг бунт во Украина би бил одличен за гангстерските јастреби во Вашингтон, тоа е она за што сонуваат, „ја играат играта“ како што прават, „со храброст да бидат надвор од опсегот“ Очајно се надевам дека вашиот претседател не е гангстер исто така и дека ќе го направи најдоброто за својот народ, и бара од Американците да дојдат на маса.
Меѓутоа, за жал, многу светски лидери се гангстери и мојата одвратност кон политичките гангстери не започна минатата недела со Путин.

- Бев згрозен од гангстерите Буш и Блер кога го нападнаа Ирак во 2003 година, бев и сè уште сум згрозен од гангстерската влада на инвазијата на Израел на Палестина во 1967 година и нејзината последователна окупација на таа земја од апартхејдот која сега трае повеќе од педесет години.

- Бев згрозен од гангстерите Обама и Клинтон кои наредуваа нелегални бомбардирања на НАТО и на Либија и на Србија.

- Згрозен сум од големото уништување на Сирија иницирано, како што беше, во 2011 година со надворешно мешање во каузата за промена на режимот.

- Бев згрозен од инвазијата на Либан во 1982 година, кога гангстерот Шимон Перес се здружи со христијанските фалангисти милиции во убиството на палестинските бегалци во бегалските кампови Сабра и Шатила на југот на таа земја.

Се чувствувам со тебе Алина и за мајка ти, татко ти, твоите чичковци и тетки, браќа и сестри и братучеди, ги изгубив и татко ми Ерик Флечер Вотерс и дедо ми Џорџ Хенри Вотерс во војните што се бореа со Германците.

Ве молам, верувајте ми кога ви велам дека верувам во Универзалната декларација за човекови права потпишана во Париз 1948 година. Се борев онолку колку што знам како да ги поттикнувам и поддржувам човековите права за сите мои браќа и сестри ширум светот долго време како што можам да се сетам, и те поддржувам тебе и твоите сега, со целото мое срце.

Зборувајќи за гангстерите, морам да се расправам со вас за една работа во вашето писмо, вашето „200%“ верување дека нема неонацисти во вашата земја е речиси сигурно погрешно. И Азовските баталјони во вашата армија, Националната милиција и Ц14 се добро познати самопрогласени неонацисти групи. И тие се гангстери.
 

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
18.146
Поени од реакции
21.786
Komrad, idi istrci se nekade najdobro :) Mozes da se povlekuvas od tvoite gluposti sto gi tresese zaedno so ekipata, ama gledam nisto ne si naucil od toa, seto dzabe. Od kontraprotesti, do migranti, do federalizacii, do majdan na 17ti so snajperi na plostad, krajot ne vi se znaese.

Ne sum siguren kako uste imas sili da pisuvas gluposti, posle tolku veslanje sto vi udrija, bruka. Vi izbega herojot, go prenesoa so taksi do Ungarija. :)
I jas istoto se prasuvam i toa najiskreno. Razlikata e sto ti me imas pomesano so nekoj, jas ne.
P.s kako ti ispadna toa specijalnoto sudstvo vo koe tolku se krstese nadustavniku. Tuka samo da zemam da ti kopam kolku gluposti imas iznatreskano tugj sram ke me jadi. Za drugite gluposti i da ne zboruvame. Cela tema treba da se otvori samo za tebe.
P.s.s i oti be se kurcite pa posle koga ke vi izvadam prljav ves placite ko picki. Na eden ke mu progledam niz prsti radi ocigledni problemi sto si gi imal i sam si pisuval za niv i site odma kurot nad madinja go krevate. Pa posle red solzi, red mrsuli, pa placenje po moderatori kao offtopik bilo, pa brisenje na profili, menvanje nikovi i taka. Mislis deka edinstven si? Kaj ti se drugarcinjata od prethodno, ekipata kaj ti e sto te lajkase na sekoe?
 
Член од
14 ноември 2013
Мислења
6.717
Поени од реакции
21.723
Требаше Украина да биде запалена за да дојде до овој заклучок.

 

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
12.500
Поени од реакции
22.954
nemaat gajle oni, ke im pratime i toa jaglen od AUS, ko gasot...

jaglen u evropa tesko... germanija i polska proizveduvaat ama i trosat. neznam od kade misli ger da uvezi jaglen i kolku bi kostalo toa... eventualno od kanada ama pa nivniot jaglen e na zapadniot breg. aj ova valjda ke se snajdat ako veke najavuvaat mada kojznae kolku ke gi kosta.
 

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
18.146
Поени од реакции
21.786
Тоа го тврдеше Спутник, по фб имаше мал милион статуси на русофилите дека ќе биде соборен рекордот на Израел, јавни личности го пишуваа тоа. Стварно не знам со кој ум, некој можи да тврди дека за 3 дена ќе освои територија колку Украина со 44 милиони жители, ма колку сака нека е воено надмоќен.
Neznam koj tvrdese, ama gledam koj go zema toa za nekoj reper za neuspesna voena akcija. Tuku ostavi toa, nikade ne procitav vaka od tebe nepristrasno i objektivno mislenje kolku smetas deka ova ke trae i kako ke zavrsi. Ajde ke recime se razocara ili se izradva zatoa sto ne zavrsilo za tri dena. Kolku ke treba spored tebe? Spored diktatorskite vesti tri dena ke trebalo, spored demokratskite pred Moskva se. Spored tebe ?
 
Член од
3 јули 2016
Мислења
191
Поени од реакции
596
So vakvi konflikti mozhe da vidish kolku voena oprema ima proizveno SSSR. Neverojatno. Ukraina na primer 20 godini ziveeshe na izvos na oruzje i na cheap russian gas, i pokraj toa shto Ukraina izvezuvashe oruzje bez kontrola pak se polni so sekakvo oruzje.

Za Rusija da ne prajme muabet, kojznae shto imaat.

World: Russia, how many tanks do you have?
Russia: Yes
 
Член од
1 јули 2020
Мислења
1.754
Поени од реакции
8.295
Самата содржина не е толку трагична колку што е фактот дека ставиле некоја што искочила завчера од средно школо да им биде функционер во министерство за одбрана. А чим иде да одговара на прашања пред конгрес и тоа во присуство на генерали значи и дека не е воопшто доле на синџирот. Ова е бетер и од нашава Славјанка, Славјанка е барем градена како тенк.

Требаше Украина да биде запалена за да дојде до овој заклучок.

На Зеленски му е гајле за деловите од Украина што горат колку што му е гајле на Османи за Штип.
Во Одеса и Дњепро-Петровск каде што живеат неговите сеуште нема паднато ниту една бомба. А и колку трае војната не го интересира зошто повторно неговите не гинат на фронтовите гинат тие главно од Западна Украина, неговите добија иземање од задолжителната мобилизација и најголем дел и беа извадени во првите денови со авиони и пренесени во Израел.

Целта е сега да се продолжи што подолго војната и да се исцеди колку е можно повеќе крв, пред или да стигнат до регионите за кој он е загрижен и да се направи договор или ако Русите не прифаќаат договор да го изнесат од земјата и во следните 20-30 години да биде Украинскиот лидер во егзил.
 
Последно уредено:

Kajgana Shop

На врв Bottom