Pink Floyd (Roger Waters)
...поради збиднувањата во Украина, пред неколку дена
Pink Floyd си ја повлече музиката, авторските права на своите песни од Белорусија и Русија, највероватно по иницијатива на David Gilmour, но не и одобрување од Roger Waters кои веќе не соработуваат заедно, а Roger Waters си ја продолжил својата соло кариера!
...на Јутјуб каналот пред неколку дена Roger Waters има дадено поинакво мислење со одговор на писмо на една Украинка, си има свои политички ставови и е против сите досегашни војните во светот!
ЗАБЕЛЕШКА ОД РОЏЕР ВО ВРСКА Со УКРАИНА. НО ПРВО, ЗАБЕЛЕШКА ОД АЛИНА:
Здраво!
Јас се викам Алина Митрофанова, имам 19 години и живеам во Украина. Денес мојата земја се спротивставува на руската инвазија и на вистинската војна што ја започна рускиот претседател предводена од руската армија.
Јас сум огромен фан на Пинк Флојд и Роџер Вотерс и ми беше многу важно да го слушнам мислењето на Роџер за целата оваа ситуација. Можеби не изгледа толку итно и критично, бидејќи оваа војна може да се смета само како „наш проблем“, но за жал таа брзо станува катастрофа за цела Европа и светот.
Војната започна пред 11 дена, а секојдневно слушаме сирени кои сигнализираат за бомби фрлени од руски окупатори. Руската агресија ја уништува МОЈАТА земја, убива стотици невини возрасни и деца во МОЈАТА земја и не можам да објаснам колку Украинци се принудени да ги напуштат своите домови и да бегаат од ова лудило. Украинските источни градови се уништуваат од руската армија, стотици илјади луѓе се евакуираат и стануваат бегалци, а нивниот број се зголемува секоја минута. Ме боли, како и многу други Украинци, затоа што многу ме боли да видам како МОЈАТА земја станува воена цел за Русија и нејзиниот луд водач, кој е убеден дека има „неонацисти“, кои треба да бидат убиени.
Апсолутно е неточно, бидејќи јас живеам овде, и можам да кажам 200% дека нема такви луѓе таму!
Го молам Роџер јавно да проговори за оваа војна, бидејќи сè уште не можам да разберам како човек, кој напишал значителен број антивоени стихови, сè уште не зборувал за трагедија.
Понатаму, целосно разберете дека гледиштето на Роџер може да биде поинакво, но го молам да го сподели своето мислење за оваа војна. Подобро е отколку само да се молчи, бидејќи во оваа ситуација, тишината е еден од најлошите непријатели - невозможно е да се изгради ѕид во оваа ситуација и да се остане изолиран од овој проблем.
95% сум сигурна дека ова писмо нема директно да му биде доставено на Роџер и би било само чудо ако имам одговор. Меѓутоа, човек кој зборува за ризици од нуклеарна катастрофа и за бесмисленоста на војната не може да молчи во оваа ситуација. Кажете му на светот вашата позиција!
Со почит од Украина,
Алина Митрофанова
Почитувана Алина,
Го прочитав вашето писмо и ја чувствувам вашата болка, згрозен сум од инвазијата на Путин на Украина, тоа е криминална грешка според мене, чин на гангстер, мора да има итен прекин на огнот. Жалам што западните влади го разгоруваат огнот што ќе ја уништи вашата прекрасна земја со истурање оружје во Украина, наместо да се вклучат во дипломатијата што ќе биде неопходна за да се запре колежот.
Бидете уверени ако сите наши лидери не ја отфрлат реториката и не се вклучат во дипломатски преговори, ќе остане драгоцено малку Украина кога борбите ќе завршат.
Долг бунт во Украина би бил одличен за гангстерските јастреби во Вашингтон, тоа е она за што сонуваат, „ја играат играта“ како што прават, „со храброст да бидат надвор од опсегот“ Очајно се надевам дека вашиот претседател не е гангстер исто така и дека ќе го направи најдоброто за својот народ, и бара од Американците да дојдат на маса.
Меѓутоа, за жал, многу светски лидери се гангстери и мојата одвратност кон политичките гангстери не започна минатата недела со Путин.
- Бев згрозен од гангстерите Буш и Блер кога го нападнаа Ирак во 2003 година, бев и сè уште сум згрозен од гангстерската влада на инвазијата на Израел на Палестина во 1967 година и нејзината последователна окупација на таа земја од апартхејдот која сега трае повеќе од педесет години.
- Бев згрозен од гангстерите Обама и Клинтон кои наредуваа нелегални бомбардирања на НАТО и на Либија и на Србија.
- Згрозен сум од големото уништување на Сирија иницирано, како што беше, во 2011 година со надворешно мешање во каузата за промена на режимот.
- Бев згрозен од инвазијата на Либан во 1982 година, кога гангстерот Шимон Перес се здружи со христијанските фалангисти милиции во убиството на палестинските бегалци во бегалските кампови Сабра и Шатила на југот на таа земја.
Се чувствувам со тебе Алина и за мајка ти, татко ти, твоите чичковци и тетки, браќа и сестри и братучеди, ги изгубив и татко ми Ерик Флечер Вотерс и дедо ми Џорџ Хенри Вотерс во војните што се бореа со Германците.
Ве молам, верувајте ми кога ви велам дека верувам во Универзалната декларација за човекови права потпишана во Париз 1948 година. Се борев онолку колку што знам како да ги поттикнувам и поддржувам човековите права за сите мои браќа и сестри ширум светот долго време како што можам да се сетам, и те поддржувам тебе и твоите сега, со целото мое срце.
Зборувајќи за гангстерите, морам да се расправам со вас за една работа во вашето писмо, вашето „200%“ верување дека нема неонацисти во вашата земја е речиси сигурно погрешно. И Азовските баталјони во вашата армија, Националната милиција и Ц14 се добро познати самопрогласени неонацисти групи. И тие се гангстери.