Пресвртница за Украина

Дали ја оправдувате воената агресија на Русија над Украина?

• Вкупно гласачи
    756
Член од
7 декември 2019
Мислења
5.052
Поени од реакции
9.208
И јас не мислам така, ама ако размислиш, било која од наведените страни ако постапеше поинаку ќе спречеше оваа војна да се случи. Така да, може да земиш било која страна и слободно да речиш дека помалку или повеќе се виновни за војната.

Додека за ваквите балистички напади во кои гинат и цивили "очигледно" виновна е Украина.
Ако беше во Газа, Израел ќе беше, ама тие знаат најдобро како се прават групни собири.
Дека сите се криви за војната тоа стои, ама клучот е секогаш пред врата, најчесто под чергичето.
За балистичките напади "oчигледно" да, виновна е Украина, пошто цивилните лица биле истотака поканети на собирот, инфо од нивни блогери и "другарчето" на градоначалникот на Суми, кој е организатор на собирот по повод годишнината на 117 бригада на ТРО.
@Vanlok напиша во постот погоре, дека ништо не е оставено така.
Може слободно да се претпостави дека и инфото на Русите е намерно пратено. Оти Суми еднаш беше предмет на фингиран геноцид, сега ништо чудно ова да е обид да се исправаат работите и дека е испровоциран нападот, да се покрие тој што идеше на пуш пауза преклани :cautious:

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
27.179
Поени од реакции
36.277
Јaс сум секогаш против цивилни жртви, посебно сум против свесни одлуки каде гинат и цивили. Тоа кажано, има одредена разлика во таквите ситуации - дали цивилите имаат или немаат избор да се на местото на потенцијален настан. Не знам детали пошто цивили можеби загинале и на улиците, но цивил кој по сопствена одлука отишол да присуствува на воена свеченост, за време на војна и тоа во град блиску до фронтот... Не велам дека било кој цивил е ок да страда ама тој цивил кој таму бил по своја одлука него не го ставам на истото ниво на жртва како цивил кој нема каде да оди и едноставно систематски го убиваат со умисла и заради етничко чистење.

По се изгледа дека ова е одлука на психопатите од Киев, да испровоцираат ваков потез и потоа да бараат помош. Но истовремено секој еден човек/цивил е одговорен за себе да размислува што може да се случи кога присуствува на воени свечености, за време на војна против противник со најнапредните ракетни оружја на планетава.

Во исто време треба да се нагласи дека руската страна е виновна ако испадне дека цивили настраделе и во околината а не само објектот. Пошто на работен ден, во центар од голем град, со гужви на улица... :(

Е сега кога тоа го објаснив (а не морав, пошто сега сѐ е веќе кажано повеќе пати), само нафо бот може ова да го споредува со покољот од Газа каде Изреалците со умисла 24/7 убиваат цивили со намера да направат етничко чистење. Во Газа ова се дешава малтене секој ден, со којзнае колку десетици/стотици илјади настрадани цивили, ретардирано е тоа да се споредува со поединачна воена акција каде цивили загинале без умисла и војна каде едната страна толку пази на немање цивилни жртви. Повеќе од ретардирано е да се споредуваат тие две војни, ама што друго да очекуваме од консументите на западна пропаганда.

Знаеш @fennel што е најголемата иронија тука?
Па без вољни консументи на таквата западна пропаганда, вакви настани веројатно нема да се режираат. Ама се додека има кој да срка, дотогаш ќе се служи. Ајде сега мољакање по нова транша оружје и воена техника: За помалку цивили да загинат.
Автоматски споено мислење:

Што е дупла иронија? Тука настраданите цивили се Руси или нивни русофонски роднини, и истите тие буквално ќе слават кога војната еднаш ќе заврши и Суми ќе стане дел од РФ.

Изгледа и деца има меѓу загинатите... :(

И следствено...

Последно уредено:

Human

Explorer
Член од
10 октомври 2009
Мислења
12.523
Поени од реакции
5.207
Vo Jemen koj bese kriv ?
Zapoznaen si so slucajot taka ?
Ако одиме по логиката во Украина, тогаш Јеменците се криви.
Ако одиме по логиката во Газа, тогаш Американците се криви.

Не знам за што конкретно мислиш, ама што и да е, само примени го упатството погоре.
Дека сите се криви за војната тоа стои, ама клучот е секогаш пред врата, најчесто под чергичето.
За балистичките напади "oчигледно" да, виновна е Украина, пошто цивилните лица биле истотака поканети на собирот, инфо од нивни блогери и "другарчето" на градоначалникот на Суми, кој е организатор на собирот по повод годишнината на 117 бригада на ТРО.
@Vanlok напиша во постот погоре, дека ништо не е оставено така.
Може слободно да се претпостави дека и инфото на Русите е намерно пратено. Оти Суми еднаш беше предмет на фингиран геноцид, сега ништо чудно ова да е обид да се исправаат работите и дека е испровоциран нападот, да се покрие тој што идеше на пуш пауза преклани :cautious:
Цивили биле поканети на настанот, Русите го откриле тоа и сепак фрлиле 2 балистички ракети?
Значи Русите знаеле дека ќе има цивили (кои патем ете можеби и самите се Руси) и сепак им рокнале 2 балистички ракети?
И Украинците се криви за цивилните жртви?

Размисли што ќе одговориш (колку можеш неутрално), бидејќи пред година и нешто имаше комплетно ист случај, само со сменети страни. Ќе пишам кога ќе одговориш за тоа.

Замисли за секунда дека место Украина и Русија, има војна во Конго и Руанда.
Овие од Руанда стрелаат со балистички проектил (еве без да знаат дека има цивили) кон воена цел и загинуваат цивили.
Кој е крив за настраданите цивили?

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.848
Поени од реакции
24.932
Ostaj ti logiki, tebe konkretno te prasvam.
P s imas tema za Jemen, slobodno brifiraj se.

Член од
7 декември 2019
Мислења
5.052
Поени од реакции
9.208

Не знам за што конкретно мислиш, ама што и да е, само примени го упатството погоре.

Цивили биле поканети на настанот, Русите го откриле тоа и сепак фрлиле 2 балистички ракети?
Значи Русите знаеле дека ќе има цивили (кои патем ете можеби и самите се Руси) и сепак им рокнале 2 балистички ракети?
И Украинците се криви за цивилните жртви?

Размисли што ќе одговориш (колку можеш неутрално), бидејќи пред година и нешто имаше комплетно ист случај, само со сменети страни. Ќе пишам кога ќе одговориш за тоа.

Замисли за секунда дека место Украина и Русија, има војна во Конго и Руанда.
Овие од Руанда стрелаат со балистички проектил (еве без да знаат дека има цивили) кон воена цел и загинуваат цивили.
Кој е крив за настраданите цивили?
Никој не рече дека Русите знаеле за цивилите.
Ти ги филуваш работите, нема таков податок.

Јaс сум секогаш против цивилни жртви, посебно сум против свесни одлуки каде гинат и цивили. Тоа кажано, има одредена разлика во таквите ситуации - дали цивилите имаат или немаат избор да се на местото на потенцијален настан. Не знам детали пошто цивили можеби загинале и на улиците, но цивил кој по сопствена одлука отишол да присуствува на воена свеченост, за време на војна и тоа во град блиску до фронтот... Не велам дека било кој цивил е ок да страда ама тој цивил кој таму бил по своја одлука него не го ставам на истото ниво на жртва како цивил кој нема каде да оди и едноставно систематски го убиваат со умисла и заради етничко чистење.

По се изгледа дека ова е одлука на психопатите од Киев, да испровоцираат ваков потез и потоа да бараат помош. Но истовремено секој еден човек/цивил е одговорен за себе да размислува што може да се случи кога присуствува на воени свечености, за време на војна против противник со најнапредните ракетни оружја на планетава.

Во исто време треба да се нагласи дека руската страна е виновна ако испадне дека цивили настраделе и во околината а не само објектот. Пошто на работен ден, во центар од голем град, со гужви на улица... :(

Е сега кога тоа го објаснив (а не морав, пошто сега сѐ е веќе кажано повеќе пати), само нафо бот може ова да го споредува со покољот од Газа каде Изреалците со умисла 24/7 убиваат цивили со намера да направат етничко чистење. Во Газа ова се дешава малтене секој ден, со којзнае колку десетици/стотици илјади настрадани цивили, ретардирано е тоа да се споредува со поединачна воена акција каде цивили загинале без умисла и војна каде едната страна толку пази на немање цивилни жртви. Повеќе од ретардирано е да се споредуваат тие две војни, ама што друго да очекуваме од консументите на западна пропаганда.

Знаеш @fennel што е најголемата иронија тука?
Па без вољни консументи на таквата западна пропаганда, вакви настани веројатно нема да се режираат. Ама се додека има кој да срка, дотогаш ќе се служи. Ајде сега мољакање по нова транша оружје и воена техника: За помалку цивили да загинат.

Што е дупла иронија? Тука настраданите цивили се Руси или нивни русофонски роднини, и истите тие буквално ќе слават кога војната еднаш ќе заврши и Суми ќе стане дел од РФ.

Изгледа и деца има меѓу загинатите... :(

И следствено...

Дупла и тродупла, во Суми само учителките знаат украински.
Дури и тие кои се продаваат за бендеровци објавите ги прават на руски.
Така да Суми може и не е случајно избрано.

Последно уредено:

Human

Explorer
Член од
10 октомври 2009
Мислења
12.523
Поени од реакции
5.207
Никој не рече дека Русите знаеле за цивилите.
Ти ги филуваш работите, нема таков податок.
Сериозно сега?
пошто цивилните лица биле истотака поканети на собирот, инфо од нивни блогери и "другарчето" на градоначалникот на Суми
слободно да се претпостави дека и инфото на Русите е намерно пратено.
Ме заебаваш нешто?
Ostaj ti logiki, tebe konkretno te prasvam.
P s imas tema za Jemen, slobodno brifiraj se.
Има и други информации отколку индиска независна агенција.
Што е проблемот не сфаќам?

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.848
Поени од реакции
24.932
Има и други информации отколку индиска независна агенција.
Што е проблемот не сфаќам?
Nema problem. Ednostavno te prasvam. Koj e kriv so amerikancite bukvalno zbrisaa eden kup civili. Znaci ne kolateralna steta, godele hotel ili kafana kade se sobrale tamu nekoj bitni ljuge pa nastradal i nekoj civil, tuku bukvalno civili zbrisale i toa na otvoreno.

Член од
7 декември 2019
Мислења
5.052
Поени од реакции
9.208
Сериозно сега?

Ме заебаваш нешто?
Не бе, ти така си скоцкан да читаш!
Ако пробаш да помислиш малку, може и ќе успееш да видиш дека не им е пратена листа со гости, туку дека ќе има фиљан настан!
Инфото на украинските блогери е 2-3 часа после настанот.
А зошто се мувнати таму цивили и деца, пробај трезвено да размислиш. Макар што такво сценарио е тешко на трезно и на полн желудник да се смисли!

Human

Explorer
Член од
10 октомври 2009
Мислења
12.523
Поени од реакции
5.207
Не бе, ти така си скоцкан да читаш!
Ако пробаш да помислиш малку, може и ќе успееш да видиш дека не им е пратена листа со гости, туку дека ќе има фиљан настан!
Инфото на украинските блогери е 2-3 часа после настанот.
А зошто се мувнати таму цивили и деца, пробај трезвено да размислиш. Макар што такво сценарио е тешко на трезно и на полн желудник да се смисли!
Не знам, само тебе те читам што пишуваш.
Ти пиша поканети биле цивили, не јас.
Како би го сфатил ова некој поинаку:
пошто цивилните лица биле истотака поканети на собирот
Скоцкан или не, бирај ги подобро зборовите, бидејќи тука не можеме да читаме мисли.

Nema problem. Ednostavno te prasvam. Koj e kriv so amerikancite bukvalno zbrisaa eden kup civili. Znaci ne kolateralna steta, godele hotel ili kafana kade se sobrale tamu nekoj bitni ljuge pa nastradal i nekoj civil, tuku bukvalno civili zbrisale i toa na otvoreno.
Тој што управува со оружјето е секогаш крив, бидејќи има избор да пука или не.

Ако не забележа, претходните постови посочив на лицемерието тука на одредени членови кои истите ситуации ги толкуваат различно зависно за која страна навиваат.

Друг муабет е што погодиле Американците, дали цивили или припадници на воени сили.
Ни Русите, ни Американците не гаѓаат цивили намерно.
Освен ако не го прашаш ликот погоре...

Член од
12 декември 2010
Мислења
10.874
Поени од реакции
12.117
Не знам, само тебе те читам што пишуваш.
Ти пиша поканети биле цивили, не јас.
Како би го сфатил ова некој поинаку:

Скоцкан или не, бирај ги подобро зборовите, бидејќи тука не можеме да читаме мисли.

Тој што управува со оружјето е секогаш крив, бидејќи има избор да пука или не.

Ако не забележа, претходните постови посочив на лицемерието тука на одредени членови кои истите ситуации ги толкуваат различно зависно за која страна навиваат.

Друг муабет е што погодиле Американците, дали цивили или припадници на воени сили.
Ни Русите, ни Американците не гаѓаат цивили намерно.
Освен ако не го прашаш ликот погоре...
Да де чепкај го то со стапче по гз па кога ке те натепа он ке е крив зашто имал избор да те толерирае а ти никако невина душа

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
27.179
Поени од реакции
36.277

Strike on Sumy: What Really Happened to Ukraine’s 117th Territorial Defense Brigade

This morning, Russian forces struck the center of Sumy, targeting the area near the Congress Center of Sumy State University. The incident quickly gained traction in Ukrainian media due to reported civilian casualties in the street.

Kiev’s propaganda machine might have spun the story to portray a deliberate strike on civilians — but several key details, confirmed by Ukrainian public figures themselves, tell a different story.

What did Ukrainian officials reveal?

▪ MP Maryana Bezuhla, known for occasionally breaking ranks with the official line, admitted that a military ceremony honoring Ukrainian troops was underway at the time of the strike.

▪ Bezuhla also suggested there was likely a leak of information that exposed the gathering site to Russian forces. She criticized the Ukrainian military command for failing to learn from previous incidents where troop formations were hit.

▪Konotop Mayor Artem Semenikhin openly blamed Sumy regional governor Volodymyr Artyukh for organizing the ceremony in a central urban area. He went as far as admitting that after the first strike, he "was the first to flee — knocking over children on his way out."

▪ Controversial MP Ihor Mosiychuk further confirmed that the event was a planned award ceremony for the 117th Territorial Defense Brigade on its 7th anniversary — and civilians had been brought in for the occasion.

While civilian casualties did occur — regrettably — the strike was aimed at a verified military target. Evidence from Ukrainian officials supports that. In this case, one missile may have lacked the precision needed to avoid collateral damage.

Interestingly, Ukraine’s own media space shifted the focus from civilian losses to political infighting, dismantling the “deliberate strike on civilians” narrative without any external help.

❗Strikes on troop formations have the potential to deal significant damage to Ukraine’s manpower — as seen in the highly effective attack on the 179th Training Center in Poltava in September 2024. Given the strategic impact, such targets are unsurprising choices.

Via: Rybar

Последно уредено:
Член од
23 мај 2019
Мислења
4.781
Поени од реакции
5.457
Не ти е јасно што се случува на глобалната сцена затоа што не си доволно свесен, у полу-говеџа школа филм си и затоа тролираш, ама има надеж, ќе се извлечеш ако продолжиш да истражуваш :pos:
Кина е закана за САД исклучиво од економска гледна точка, таму има многу американски компании кои произведуваат свои амерички п-ди и после ги извезуваат во САД, тоа е е едно а второ е што Кина произведува се,од игла до локомотива а почна да произведува и одлични автомобили и да го надминуват.н. Запад вотехнологијата а посебно автомобилската, едноставно кажано кинеските коли се поефтини иво одредени сегменти технолошки подобри од западните (тука пред се мислам на колите на струја) и Западот го фати паника и затоа лудиот Трамп им опна огромни царини на кинезите (не за салами и паштети ама пред се ова се однесува на колите на струја) .....Ебениот Запад не трпи конкуренција, тие сакаат цело време они да се газди а сите останати нивни измеќари, кај нас им успева пошто ние сме народ кој е навикнат на измеќарски менталитет ама кај кинезо е друга прича и тој полека почнува да заличува на газда на светската економска сцена, затоа е закана за Западот
Добро, бидејќи тебе ти е се јасно да те прашам:
-ти си природно глуп или многу вежбаш?
Абе мајмуне еден остави по страна колку сум свесен и во кој филм сум или дискутирај и одговори на прашањето без навреди или носи се во 3-ПМ, копитару еден ти најде мене да ми говориш дали сум свесен или не.

Прво не знаеш што пишуваш и какви глупости трескаш, кога некој ќе ти постави прашање за цревната содржина која ја истураш глумиш француска собарица.
Кина била ЗАКАНА за САД и тоа исклучиво, мајмуне разбери Кина е е закана за светската хегемоонија/доминација на САД и целата таа западна багра а не дека повеќе, поефтино и поквалитено произведувала стока за широка потрошувачка.
САД+ЕУ својата доминација во светот ја проектираат преку повеќе инструменти еден од тие е и строгата контрола врз високата технологија која во минатото ја имаеле а денес веќе ја немаат, на годишно Кина “произведува“ над 3.000.000 машински инжинери а САД само 200.000 времето на САД е МИНАТО свршено време.

И бидејќи си туп глуп и неупотреблив а мене не ми се троши време на ЦРЕВНА СОДРЖИНА одиш на игнор.

Трамп ги продолжи санкциите кон РФ и ја продолжи вонредната состојба во САД за уште една година со изговор за наводни штетни надворешнополитички активности на Русија, се наведува во текстот на документот потпишан од американскиот претседател.

Последно уредено:
Член од
7 март 2009
Мислења
1.192
Поени од реакции
873
И бидејќи си туп глуп и неупотреблив а мене не ми се троши време на ЦРЕВНА СОДРЖИНА одиш на игнор.
Ме боли куров за твојот игнор :pos:
За глупи и неупотребливи ликови може само да тролаш, иди пиши им го тоа на оние кои пишуваат тука на форумов на латиница и без употреба на интерпункциски знаци, секој кој ја подржува САД и нивната хегемонистичка политика за мене е говеџа-школа и тоа е завршена работа, истото го мислам и за сите кои со децении ја тролаат мантрата ЕУ-НАТО

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
27.179
Поени од реакции
36.277
Во горниве спратови на станбениве згради да не имало прослава на генералштаб на РФ?

Kajgana Shop

На врв Bottom