Пресвртница за Украина

Дали ја оправдувате воената агресија на Русија над Украина?


  • Вкупно гласачи
    681
Член од
16 мај 2010
Мислења
6.198
Поени од реакции
5.372
Кога еднаш ќе се прекршат правилата, а прекршени се повеќепати, последиците се и допрва ќе бидат катастрофални по целата планета и човештво... Не сум јас про-руски ориентиран, едноставно само тврдам дека западната политика е срање и е тотално лицемерна и двојно-аршинска... Осум години натовците ги пумпаа Украинците и Украина со нивното оружје и ги с'скаа и натераа да се конфронтираат со Русија и сега на Русите им пукна филмот, а овие јадни остаени сами на себе, епа сега кој им е крив, ќе го јадат и нека го јадат стапот до крај тие националистички дегени Кличковци, Порошенковци, Тимошенковци, Јушченковци, Зеленковски и остала Кијеванска пропала елита !
Се тоа океј само ја никако не можам да се сложам со тој дел дека треба да се помириме со тоа еднаш прекршено и сеа сите по тоа да се водат. Експресен пат до катастрофа е тоа
 
Член од
1 јули 2012
Мислења
2.336
Поени од реакции
6.884
Ако ми го прочита првото мислење ќе видиш дека не го бранам фактот што Нато преку Украина навлегува на граница со Русија. Не можам тоа истото да ги пишувам во секој пост кога реплицирам со повеќе од 1 човек.

Факт е дека Русија можеше и мораше на сличен начин како што направи со Крим да си ги собере Луганск и Доњецк кај што преовладува Руско население.

Тоа што го правело НАТО и САД не дава легитимитет на Русија да го прави истото. 2 зла не прават добро или второто зло не го прави помалце злобно затоа што е второ.

Од друга страна имаш обичен народ кој што страда, не политичарите у фотељи. И да ја сменат власта во Украина, што тогаш? Ја сјебаа цела држава, цели брани срушија, 10 години ќе им треба да дојдат на 0 инфраструктурно. Економски дали некад ќе се вратат е знак прашање. LOSE-LOSE сценарио.

Можеа и мораа политички да го изиграат ова вака и кредибилитетот на Русија е у минус, економски исто и нив ќе ги чини ова а и ќе се повторам човечки исто така. Сигурно се далеку од 4000 војници загубени, бројка што ја репортира Украина ама сигурно и не се под 1000. 1000 луѓе толку ни се големи одредени населени места во државава наша. Не се малце.
Ова беше последна опција очигледно. Прблемот е што Украина гурана од САД, наместо да го спроведе потпишаниот договор, се реши да води инат. На Русија оваа војна не и е потребна, украинскиот народ го сметаат за братски. Види само колку внимаваат да не страда цивилно население. До сега можеа да им уништат нафтени резервари, телекомуникациски мрежи, да ги остават без струја, вода, без греење. Уште во прв ден им ги уништија аеродромите и воената инграструктура, им го контролираат небото. На Русија не и одговара да ги присвои тие два региони, а дригиот дел да стане НАТО база. Бешка немаа контрола во цели делови каде живеат руси. Проблемот е што Зеленски наместо да ја ескалира ситуацијата, требаше да почне со спроведување на договореното, па со таква ситуација да исползува неутралност на Украина со цела нејзина територија и да ја внесе во ЕУ. Затоа ги спомнувам цело време како примери Финска и Шведска. Друг проблем е што ситуацијава се гледа само од перспектива на последниве два дена и нападот на Русија, а намерно се заборава или не спомнува што предходело на ова. Ако прогуглаш ќе ги најдеш многу од грозотиите што русите у Украина константно ги преживуваат во последниве години. Некои ги има и на Јутуб. Од колења, масакри, палење, терање да јадат стакло, не војска туку цивилно население. Константно бомбардирање цивили во тие две области под контрола на русите, од страна на украинската војска. Види само колкав број на население е убиен во овие години во регионитр каде живеат руси. Информации не од Русија, туку од ОН, САД, а за некои делови имаат инфо само од 2015/16 година. Затоа и зборам дека позадината на војнава е подруга од тоа што западниве медиуми го форситаат.
Мене ми е жал за народот што ќе изгине, ако не дојдат до разумен договор за брзо време. Жал ми е што се повеќе гледаме снимки каде украинците на кои овој им подели оружје, се убиваат меѓу себе на улица, стравувајќи некој да не е инфилтриран русин.
Све можеше да се избегне и на мирен начин да се заврши ама тоа на некој не му одговараше. Размисли кој има најголема корист од ова што се случува и на кој му одговара ова да потрае? Кој има наголема економска корист од ова? Кој има корист да ја држи Украина во криза, со тоа и Русија на раб на криза, а сега и конфликт? Русија, а поготово Украина нема корист од ова, Зеленски и сличните нему ќе се наполнат со пари. Фамилиите им се тргнати на страна, на сигурно, туѓи деца ќе гинат. Види колку само пари од оружје што им продаваат ќе заработат западниве држави. На лепе очи они ништо не даваат.
 
Член од
17 август 2009
Мислења
3.677
Поени од реакции
5.303
Луѓето и медиумите се фокусирани на Киев и на сликите на руската изгубена опрема (што е навистина лоша загуба а тоа е бидејќи Русите се воздржуваат максимално) мислејќи дека војната е завршена, не сфаќајќи дека е 4-ти ден и дека украинската армија се турка речиси насекаде.

Ситуацијата за денес, ова е се од украински извори, од тие руски што ги има, Русите имаат заземено повеќе места.

Мапава ти е стара 2 дена :)
Десно од Дњепар рачунај го како црвено, скоро сите градови им се опколени. Нема дотур на оружје, залихи и луѓе за Украина више тука. А и лево скоро до Молдавија се стигнати.
 
Член од
4 јануари 2008
Мислења
2.391
Поени од реакции
5.248
Инаку кај се тие 400.000 бегалци?! Па нели Бегалци подразбирам жени/деца по спортски сали шатори. Делење ќебиња вода храна.....
Зошто нема ниту еден репортер во Полска, Унгарија, Романија... Да известува што се случува со цела таа наезда на бегалци?
Каде се сместуваат? Како се обезбедени?
 

Стев

Rockscourge Stevahn
Член од
19 декември 2019
Мислења
4.448
Поени од реакции
4.282
Се тоа океј само ја никако не можам да се сложам со тој дел дека треба да се помириме со тоа еднаш прекршено и сеа сите по тоа да се водат. Експресен пат до катастрофа е тоа
Не еднаш туку во повеќе наврати е прекршeн. И како што гледам ќе се крши. Ја си имам изрека: Ако сите крадат тој што останува чесен е будала. Пошто овие сите глупости и изговори сад ги искористи за нивните глупости, секаква пропаганда се изнакажа...зошто не и другиве? Taste of their own medicine и сл.
Ќе кажеш демократија, ама не гледам никој да го беси Безос или Зукеберг за нивните глупости.
Дали е трагедија? Да. Се согласувам. Дали можеше да се избегне? Да. Нека не викаат американците дека ова не беше испоровоцирано. И они провоцираа, и зеленски провоцираше, и глумеа генгста и што не.
 

PIRATIC

diplomiran klozetar
Член од
26 јануари 2012
Мислења
7.854
Поени од реакции
6.495
Не сум воен стратег, ниту па завземам страна во конфликтов, само анализирам, но реален и очигледен факт е дека веќе осум години Украина и Украинската армија се пумпани со милиони тони софистицирано и модерно натовско оружје... Цели четири дена трае руското освојување, Русите (како и Украинците нормално) имаат тешки губитоци и во воена техника и во луѓе, но да бидеме реални Русите сеуште немаат освоено ниту еден побитен Украински град... Мариупол, Одеса, Запорожје, Днепропетровск, Харков, Суми, Киев и.т.н. сеуште се под Украинска контрола иако да се опколени, се ракетираат, гранатираат, бомбардираат, има постојани обиди за влез на руските воени сили внатре, но отпорот е многу силен, погледнете ги по нетов јагленосаните уништени огромни руски воени колони составени од камиони, тенкови и транспортери и пред Киев и пред Харков на пр. но и пред многу други Украински градови. Ова му доаѓа нешто слично како она кога ЈНА ги држеше под опсада Дубровник, Сарајево, Горажде, Тузла, Осијек и др. градови ширум Босна и ширум Хрватска со месеци па и со години, и никако не успеаа југословенските односно српските воени сили да влезат во нив и да ги освојат во целост, туку само надворешна опсада и гранатирање/ракетирање... после некое време примирје/договор и толку !
 
Член од
7 септември 2016
Мислења
20.654
Поени од реакции
36.318
Премногу енергија инвестираат во пропаганда. Не сфаќам што корист од тоа.
... посебно синхронизирана пропаганда на сите приватни телевизии во Романија каде се дебатира 24ч како брејк нјуз, со подвижни текст горе и доле од екранот за ситуација во Украина и потезите на Путин, а самото видео во живо протести од моменталните од пред недела две пријавени протести во главнот град на Букурешт од некоја нова партија против моменталната власт, внимателно следени и блокирани во движење да не идат до собранието, па сега обичниот граѓанин или било кој на прв поглед ќе помисли дека протестите се во врска со Украина и Путин, а тоа нема благе везе на текстот што иде горе и доле од снимките со самата снимка која е со друга цел и за друга работа, само и само да го збуни гледачот, да направи конфузија и некоја нерална ситуација во подгревање на ситуацијата со Украина, вакви ТВ треба кривично да одговарат што на ваков начин со местенки сите синхронизирани сакаат да го збунат народот, потплатени највероватно со дебели пари да сееат нереален страв кај сопствениот народ.
корист?
повеќе наменска:toe:
една од нив е оправдување на неработење и неуспесите на власта, демек ете криви се Русите и воената ситуација, да видиме како и нашава моментална власт ќе ја поентира својата неспособноста и неработењето со ова ситуација на Украина!
 
Последно уредено:

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
18.176
Поени од реакции
21.871
Ова би било многу добро...да ги растргнат малку американциве, нека трошат пари додека им тоне економијата. Ако се освестат германциве и уште некоја држава по Европа толку ќе биде од америчката доминација.
Problem ke nastani togas koga Amerikancite ke sfatat deka mozebi im zavrsuva periodot koga bea ednistven svetski policaec i koga nemozat povekje da kolat i da besat bez pritoa da prasaat ili da odgovaraat nekomu. E toa mene iskreno me zagrizuva, do koi krajnosti se spremni da odat so ogled deka edinstveno tie vo cela svetska istorija imaat upotrebeno atomsko oruzje vrz nedolzni civili.
Toa e ona sto vie sto glumite zagrizeni i uplaseni treba da si se prasate vo momentot posto situacijata ocigledno odi na tamu. Raboti sto bea nezamislivi pred samo nekoja godina ili dekada sega se realnost vo smisla na erozoja na dominacijata na SAD kako edinstvena svetska sila koja moze da pravi sto saka, kade saka.
 
Член од
7 септември 2016
Мислења
20.654
Поени од реакции
36.318
Можеш да си се преселиш во Русија ако имаат толку јак стандард, ама секако дека никој ни пошол ни пак ќе замине да се пресели да живее во Русија, дури и бачињата тука пишуваат од западните држави (y)
...го читаш @chef_cook? да редам уште има потреба? ај удри едно тужно емо да ти бидне денот!
 
Член од
23 јуни 2015
Мислења
196
Поени од реакции
344
Ministry of Defense of the Russian Federation: 7 anti-aircraft missile systems were destroyed today, including one S-300 near Kramatorsk. 3 attack drones "Bayraktar TB-2" were shot down near Chernigov.

The Ministry of Defense of the Russian Federation announced the defeat of 38 Ukrainian S-300, Buk M-1 and Osa air defense systems, as well as 56 radar stations

Since the beginning of the special military operation, the Russian armed forces have hit 1,067 objects of the military infrastructure of Ukraine — Russian Defense Ministry

Since the beginning of the operation, 254 tanks and other armored vehicles, 31 aircraft on the ground, 46 multiple rocket launchers, 103 field artillery pieces and mortars have been destroyed.
 

TOT

sorcerer
Член од
2 јануари 2019
Мислења
790
Поени од реакции
1.290
Problem ke nastani togas koga Amerikancite ke sfatat deka mozebi im zavrsuva periodot koga bea ednistven svetski policaec i koga nemozat povekje da kolat i da besat bez pritoa da prasaat ili da odgovaraat nekomu. E toa mene iskreno me zagrizuva, do koi krajnosti se spremni da odat so ogled deka edinstveno tie vo cela svetska istorija imaat upotrebeno atomsko oruzje vrz nedolzni civili.
Toa e ona sto vie sto glumite zagrizeni i uplaseni treba da si se prasate vo momentot posto situacijata ocigledno odi na tamu. Raboti sto bea nezamislivi pred samo nekoja godina ili dekada sega se realnost vo smisla na erozoja na dominacijata na SAD kako edinstvena svetska sila koja moze da pravi sto saka, kade saka.
Они се спремни на такво апокалиптично сценарио, само Јелоустоун да не им побрка сметки :D
Иначе имаат цели градови под земја, со сите нишани за преживување апокалипса од било каква природа. Може да е веќе спремно и повеќе од веројатност во нивните пресметки, затоа што ова со вирусов е очај повеќе отколку желба да се заработи нешто и да се прогура некоја година плус.
 

Kajgana Shop

На врв Bottom