Пресвртница за Украина

Дали ја оправдувате воената агресија на Русија над Украина?

• Вкупно гласачи
    745
Член од
17 август 2011
Мислења
10.386
Поени од реакции
18.532
Kolku se tie be Vanlok, 2ca? Toa se ekstremni primeri, lugjeto generalno gi boli kur za tie raboti, ne im se svigja ama si teraat so zivotot zatoa so finansiki im e sreden. Znaci 99% od migraciite se od Rusija kon zapad a ne obratno. Rusija ne mozhe nisto da im ponudi na tie zemji okulu, bidejki ni nejzinite gragjani ne ja kupuvaat pricata. Porano bilo drugo, sssr imal ideologija, ama taa prikazna e zavrsena.

jamajka

mode: Calm
Член од
28 април 2007
Мислења
19.577
Поени од реакции
27.422
Ја мислам дека русите се помирија дека не можат да бидат конкурентни на модерниот начин на проектирање сила. Светот е во релативен мир долги години и повеќе ги плашат економските проблеми него нешто историско како светска војна.
Тука русија нема што да понуди. Долги години губи влијание и земји во нивна зона на влијание преоѓаат под западно. Не дека многу ги сакаат,туку едноставно луѓето ги интересираат парите и што може да добијат од тоа сојужништво. Луѓето поише патуваат и се поповрзани преку интернет, и гледаат како се живее на западот и како во русија. Се дур руси се селат на запад а не западњаци во русија, тоа е реалноста.
Нема модерен начин на проектирање сила, има успешен и неуспешен :)

А иначе од каде ти е заклучокот дека губи Русија влијание? Русија губеше влијание, крајот на 20 век. Ако ја видиш сега ситуацијата и ја споредиш периодот пред да дојде Путин на власт, ќе видиш дека Русија во многу сегменти е понапред. Имаше успешни воени интервенции во Чеченија, Грузија, Сирија, Украина. Воглавном ја проширија својата територија, Успешно го промовираа евроазискиот сојуз и Брикс, во кој учествува повеќе од половина светско население, и најбрзорастечката економија во светот.

Значи не гледам дека им се намалува влијанието, напротив им се зголемува. Додека западот и САД воопшто не ми личи дека влијанието им расте. Таму кајшто Русите ги добија конфликтите, западот ги изгуби. Имаа срамно повлекување од Авганистан, не дека се повлекоа сами по себе, туку дека тие што ги обучуваа и оставија позади, изгубија во неколку дена.

Значи последните 20 години, влијанието на Русија оди нагоре полека но сигурно, а влијанието на западот се губи, полека но сигурно. Или ако имаш некои други критериуми, дај да ги видиме.

А тоа кој и кај се сели... Тренд е сиромаштијата да се сели на запад, дека запад има тенденција да го купува социјалниот мир. Затоа цел блиски исток и северна Африка се нафукаа у муслиманските гетоа.

Е сега во Украина мислам дека Русија презима друга тактика, не се промовира како посилна или подобар избор од западот, туку дека може да направи многу штета ако не го испочитуваат нејзиното. Видоа дека атмосверата за војна на западот е 0,видоа дека никој нема намера да интервенира доколку штетата е поголема од користа што ќе ја добијат.
Дали ќе има војна зависи целосно од Украинците, односно дали се доволно глупи во овој момент да ја испровоцираат русија и двете земји да се заглават во долгогодишен крвав конфликт.
Точно е дека Русија виде дека „атмосверата за војна на западот е 0“... и во германија во 1945 атмосверата за војна се симнала на 0. Тоа не збори дека нешто се сменило во политикчите правци, туку тоа збори дека времето на јагма поминало.

Член од
17 август 2011
Мислења
10.386
Поени од реакции
18.532
Zapadot gubi vlijanie od Kina, i od igraci so ne gi slusaat tolku mnogu zaso ima povekje tezista sega. Kina i Azija so svojata ekonomska mokj, e taa so ja menja igrata. Evropa i Rusija se tie so minusot u ravenkata. Se tesite so intervencija Gruzija, Ukraina, Sirija? Pa toa bea ruski zoni, a sega ima samo parce od niv. Duri stigna i turcija da im se mesa vo nivnata zona, da te potsetam so se desi vo Ermenija, iako i toa kje go narecete pobeda.

Siromastijata se seli? Im se seli cela intelektualna elita isto ko kaj nas, inzinjeri, doktori. Duri i oligarsite so site pari im ziveat vo Paris, London..Zaso istite tie od zapadot ne idat vo Rusija? Samo ne mi kazuvaj ja znam 1 tamu so e, za generalnata slika zborime.

Член од
8 мај 2013
Мислења
11.896
Поени од реакции
36.949
Нема модерен начин на проектирање сила, има успешен и неуспешен :)

А иначе од каде ти е заклучокот дека губи Русија влијание? Русија губеше влијание, крајот на 20 век. Ако ја видиш сега ситуацијата и ја споредиш периодот пред да дојде Путин на власт, ќе видиш дека Русија во многу сегменти е понапред. Имаше успешни воени интервенции во Чеченија, Грузија, Сирија, Украина. Воглавном ја проширија својата територија, Успешно го промовираа евроазискиот сојуз и Брикс, во кој учествува повеќе од половина светско население, и најбрзорастечката економија во светот.

Значи не гледам дека им се намалува влијанието, напротив им се зголемува. Додека западот и САД воопшто не ми личи дека влијанието им расте. Таму кајшто Русите ги добија конфликтите, западот ги изгуби. Имаа срамно повлекување од Авганистан, не дека се повлекоа сами по себе, туку дека тие што ги обучуваа и оставија позади, изгубија во неколку дена.

Значи последните 20 години, влијанието на Русија оди нагоре полека но сигурно, а влијанието на западот се губи, полека но сигурно. Или ако имаш некои други критериуми, дај да ги видиме.

А тоа кој и кај се сели... Тренд е сиромаштијата да се сели на запад, дека запад има тенденција да го купува социјалниот мир. Затоа цел блиски исток и северна Африка се нафукаа у муслиманските гетоа.

Точно е дека Русија виде дека „атмосверата за војна на западот е 0“... и во германија во 1945 атмосверата за војна се симнала на 0. Тоа не збори дека нешто се сменило во политикчите правци, туку тоа збори дека времето на јагма поминало.
Сите тие што ги наброја беа сфери на влијание на Русија, која во последниве 12 години или ги изгуби или се целосно уништени. Сирија, Грузија и Украина беа фактички руски сателити. Сеа едните се нефункционална држава а другите две гледаат по секоја цена да се зачленат во НАТО. Што се случуваше и уште се случува со Белорусија?

Не знам за какво враќање на влијание збориш.

Член од
16 ноември 2013
Мислења
8.593
Поени од реакции
13.962
Zapadot gubi vlijanie od Kina, i od igraci so ne gi slusaat tolku mnogu zaso ima povekje tezista sega. Kina i Azija so svojata ekonomska mokj, e taa so ja menja igrata. Evropa i Rusija se tie so minusot u ravenkata. Se tesite so intervencija Gruzija, Ukraina, Sirija? Pa toa bea ruski zoni, a sega ima samo parce od niv. Duri stigna i turcija da im se mesa vo nivnata zona, da te potsetam so se desi vo Ermenija, iako i toa kje go narecete pobeda.

Siromastijata se seli? Im se seli cela intelektualna elita isto ko kaj nas, inzinjeri, doktori. Duri i oligarsite so site pari im ziveat vo Paris, London..Zaso istite tie od zapadot ne idat vo Rusija? Samo ne mi kazuvaj ja znam 1 tamu so e, za generalnata slika zborime.
Секој нормален гледа што се случува во таа забегана земја, со негровците, либтардите, див запад. Ебати парите кога поголема е веројатноста да загинеш на улица во Америка, отколку во тампон зоната кај Донбас. Над 20000 убиени годинава и пута 3-4 повредени со оружје. Еден ден сама од себе ќе се распадне таа творевина, не може вечно ненормалното да се претставува како нормално, тие забегани генерации што ги создаваат еден ден ќе дојдат на власт и ќе замине се у курац.

Член од
16 ноември 2013
Мислења
8.593
Поени од реакции
13.962
Сите тие што ги наброја беа сфери на влијание на Русија, која во последниве 12 години или ги изгуби или се целосно уништени. Сирија, Грузија и Украина беа фактички руски сателити. Сеа едните се нефункционална држава а другите две гледаат по секоја цена да се зачленат во НАТО. Што се случуваше и уште се случува со Белорусија?

Пред 10 години истите тие сад би ги ставиле под тотална контрола без никаков отпор, тоа е поентата, не дека Америка паднала на ниво на Македонија одма.

jamajka

Член од
28 април 2007
Мислења
19.577
Поени од реакции
27.422

Види, немој да мислиш дека е позитивно за западот што голем дел од кремот на научната фела е од Русија. Не сакам да те убедам во ништо, само кажувам, времето ќе те убеди или дека сум во право или обратно.

Ерменија искрено незнам што се деси. Цела таа игра со Турските републики ми е чудна, така да дали изгубила тука Русија или го добила она што го проектирала, допрва ќе видиме. Моите симпатии и страсти беа со Ерменците, поради мои блиски соработници и пријатели, па и реакциите ми биле слични како и нивните, па бев лут на Русите. Но очите реално ми беа и сеуште ми се затворени за таму.

Иначе влијанието не е колач, па некој ако изгуби, друг мора да го добие тоа парче. Кина-економски расте а со тоа и политички, Русија воено расте а со тоа и политички. А САД влијанието им паѓа. Не дека Русија и Кина растат, туку дека системот им е корумпиран. Наликуваат на Македонија. Тендераштвото цути, бипартизмот направи раскол, либтардизмот е на својот врв, со еден збор идиократија.

И тоа пази од сите тука што збориме, ја највеќе имам корист од западот и мене највеќе ме боли што е тоа така и веќе лани имав сериозни проблеми заради тоа. Но затоа и јас највеќе го осеќам тоа.

Член од
17 август 2011
Мислења
10.386
Поени од реакции
18.532
Пред 10 години истите тие сад би ги ставиле под тотална контрола без никаков отпор, тоа е поентата, не дека Америка паднала на ниво на Македонија одма.
znaci se raduvate deka amerika tepala so 1-0 a ne so 3 nula ko u 90tite. Pa i ne e neso za falenje. Koj kolku dal otpor i ne e neso za slavenje, i ermencite davaa otpor pa vidovme kako zavrsi rabotata.

Член од
16 ноември 2013
Мислења
8.593
Поени од реакции
13.962
znaci se raduvate deka amerika tepala so 1-0 a ne so 3 nula ko u 90tite. Pa i ne e neso za falenje. Koj kolku dal otpor i ne e neso za slavenje, i ermencite davaa otpor pa vidovme kako zavrsi rabotata.
Автоматски споено мислење:

Во Украина можда тепа 1-0, ама затоа Сирија, Венцуела и Белорусија губи моментално, си стојат режимите. А вие пак радувајте се на носењето на нивни марионети на власт, одма напред ќе тргнат државите, економијата ќе цути, ние сме чист пример,

Член од
17 август 2011
Мислења
10.386
Поени од реакции
18.532
Види, немој да мислиш дека е позитивно за западот што голем дел од кремот на научната фела е од Русија. Не сакам да те убедам во ништо, само кажувам, времето ќе те убеди или дека сум во право или обратно.

Ерменија искрено незнам што се деси. Цела таа игра со Турските републики ми е чудна, така да дали изгубила тука Русија или го добила она што го проектирала, допрва ќе видиме. Моите симпатии и страсти беа со Ерменците, поради мои блиски соработници и пријатели, па и реакциите ми биле слични како и нивните, па бев лут на Русите. Но очите реално ми беа и сеуште ми се затворени за таму.

Иначе влијанието не е колач, па некој ако изгуби, друг мора да го добие тоа парче. Кина-економски расте а со тоа и политички, Русија воено расте а со тоа и политички. А САД влијанието им паѓа. Не дека Русија и Кина растат, туку дека системот им е корумпиран. Наликуваат на Македонија. Тендераштвото цути, бипартизмот направи раскол, либтардизмот е на својот врв, со еден збор идиократија.

И тоа пази од сите тука што збориме, ја највеќе имам корист од западот и мене највеќе ме боли што е тоа така и веќе лани имав сериозни проблеми заради тоа. Но затоа и јас највеќе го осеќам тоа.
Kremot na zapadot ne e od Rusija, tuku Rusija i use 200 zemji. Ne si me razbral ubavo. Kolku so e za nas dobro najdobrite kadri i parite da ni idat so karta u eden pravec, tolku i za niv.

Za koj gubi ili raste vo vlijanie izglea nema da se soglasime. Pa ostanuva da vidime, spored mene od ovaa konfrontacija kje go izedat rusite, a lugjeto na zapadot kje osetat minorni posledici vo sekojdnevniot zivot. Ima 2 epilozi tuka.Za nekolku, mozda i 10 godini Ukraincite kje gi ispleskaat ruskite separatisti i rusija kje prekjuti i kje bide ponizena, ili Rusite kje se vmesaat i kje se zaglavat vo krvava vojna i sankcii. Loso za niv u sekoj slucaj. Na zapadot ova kje im vlijae minimalno u stil, 2 posto poskap zeitin.

Во Украина можда тепа 1-0, ама затоа Сирија, Венцуела и Белорусија губи моментално, си стојат режимите. А вие пак радувајте се на носењето на нивни марионети на власт, одма напред ќе тргнат државите, економијата ќе цути, ние сме чист пример,
abe stojat so da ti kazam, cutat site, osobeno Sirija. Samo S e ostanato od taa drzava, naravoucenie za site idni ruski sojuznici. I kaj vide deka se raduvam? Naprotiv se raduvam deka Kina go poremetuva svetskiot poredok, ama tuka Rusija kje ima daleku podredena uloga. Inaku navivam za rusija tuka, zaso mislam deka zapadot e kriv i go bucka ovoj konflikt.

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
26.534
Поени од реакции
35.305
Kolku se tie be Vanlok, 2ca? Toa se ekstremni primeri, lugjeto generalno gi boli kur za tie raboti, ne im se svigja ama si teraat so zivotot zatoa so finansiki im e sreden. Znaci 99% od migraciite se od Rusija kon zapad a ne obratno. Rusija ne mozhe nisto da im ponudi na tie zemji okulu, bidejki ni nejzinite gragjani ne ja kupuvaat pricata. Porano bilo drugo, sssr imal ideologija, ama taa prikazna e zavrsena.
Јас за палтото ти зборував, ти за копчето се фати. :D

Инаку не знам кој од вас има живци да слуша долги анализи, ама ликов генерално знае што зборува... ОК е за полувнимателно слушање додека се работи нешто, или во вожња, итн.

jamajka

Член од
28 април 2007
Мислења
19.577
Поени од реакции
27.422
Никој не негира дека САД се уште на врвот, туку дека не им иде подмачкано како порано… трендот е надоле и не сум оптимист дека ќе се смени тоа во брзо време, со оглед на тоа што се дешава.

Враќање не сум спомнал во ниеден контекст. Прво и основно Русија не е Советскиот Сојуз. Русија можеби како држава највеќе има изгубено од Советскиот Сојуз. Види го кои територии има Руското царство пред создавањето на Советската држава, а види со кои територии излегла Русија од Советскиот Сојуз.

Второ, договорот за неширење на НАТО важеше и за земјите од Варшавскиот договор, меѓутоа не само што нато се прошири во тие земји, туку влезе и во прибалтичките земји, бивши членки на Советскиот сојуз. Русија тогаш немаше моќ да мрдне ни со прсте, денеска се заканува со фанфари... Ако тоа не е јасен показател дека влијанието и моќта и растат, тогаш што треба да биде за да ти се докаже? Да ја колонизира најблиската галаксија?

Значи зборам за тренд, моќта на Русија има тренд да расте последните 20 години, моќта на САД има тренд да опаѓа последните 20 години.

Последно уредено:

jamajka

Член од
28 април 2007
Мислења
19.577
Поени од реакции
27.422
Kremot na zapadot ne e od Rusija, tuku Rusija i use 200 zemji. Ne si me razbral ubavo. Kolku so e za nas dobro najdobrite kadri i parite da ni idat so karta u eden pravec, tolku i za niv.
Не зборам за високо образован кадар, зборам за кремот на научната фела. Незнам колку си имал шанса да отидеш во техничките универзитети низ западна Европа, ама таму Русите доминираат, не по квантитет, туку по квалитет. Една од причините на технолошкиот развој на Иран (поготово во воената и нуклеарната технологија) е преселбата на нивниот најдобар кадар на обука а понатака и работа во западните земји. Во денешната глобализација, асимилацијата е речиси невозможна, па така Русите на запад, ќе ги гаат многу лесно врските што ги имаат во својата матична држава. Не го гледај ова како негативен процес, пошто во денешно време, доколку државата се грижи, брејндрејнот може да биде двонасочен со овој процес.

Член од
17 август 2011
Мислења
10.386
Поени од реакции
18.532
Не зборам за високо образован кадар, зборам за кремот на научната фела. Незнам колку си имал шанса да отидеш во техничките универзитети низ западна Европа, ама таму Русите доминираат, не по квантитет, туку по квалитет. Една од причините на технолошкиот развој на Иран (поготово во воената и нуклеарната технологија) е преселбата на нивниот најдобар кадар на обука а понатака и работа во западните земји. Во денешната глобализација, асимилацијата е речиси невозможна, па така Русите на запад, ќе ги гаат многу лесно врските што ги имаат во својата матична држава. Не го гледај ова како негативен процес, пошто во денешно време, доколку државата се грижи, брејндрејнот може да биде двонасочен со овој процес.
Ehe segde gleas pozitiva, duri i vo brain drainot. Ima pricina zaso drzavite ne sakaat toa da im se slucuva, zaso najcesto e one way street. Rusite se dosta zastepeni na tehnickite fakukteti, pred se zatoa so tradicionalno se neguva matematikata kaj maldite tamu.
Dzabe ima eden kup ruski naucnici koga rusija ima industrija samo kaj so tehnologijata e nasledena od sssr, primer raketna tehnologija, voena i tn. Kaj so ima inovacija i novi raboti, nema niso. Kaj se ruskite televizori, telefoni, vozila(elektricni?)? Nema - zero. Nikoj od ovie naucnici, inzineri ne se vrakjaat nazad. Toa e situacijata, mozhe da gi sakate rusite ama treba da se bide realen.

Ova ne go zboruvam od rakav, imav drugar rusin dur bev na politehniko na razmena. Nema aber da se vrati u Rusiia. Edini so se vratija doma od site tie stranci bea kinezite. E oni go iskoristile toa ti so go zboris. I rezultatot se glea.

Последно уредено:

Kajgana Shop

На врв Bottom