Пресвртница за Украина

Дали ја оправдувате воената агресија на Русија над Украина?

• Вкупно гласачи
    747
Член од
9 октомври 2022
Мислења
2.837
Поени од реакции
8.310
Каде гледаш повлекување? :D
Не е тоа преку ноќ. Еве денес има муабети дека Александрополи ќе ја затварал. Нема преку ноќ ама ќе биде пошто им вети на штрбавите по дома дека цела војска од странство ќе ја донесе дома да ја распредели на границите со Канада и Мексико да не се шверцало фентанил веќе.

И генерално америчкиот народ масовно го гласаше за да престанат со постоење сите амерички воени бази надвор од америчко тло. Мора да го испуни тоа, пошто нели Америка Фрст е муабетот. Неговите приврзаници исто така сакаат Америка да искочи од НАТО. Европа и стана јасно (касно) дека мора сама да си праи армија, оружје и муниција за истото. Никако неможе да се ослони на поддршка од некој што на 4 години мења власт и идеологија. Тој луксуз го има очигледно само Израел кој добива кард бланш поддршка без разлика кој е на власт во Америка.

Член од
28 декември 2015
Мислења
4.077
Поени од реакции
6.559
nisto od ova sto napisa ne e tocno.

aus imase dogovor so francija za konvencionalni podmornici ne nuklearni. takvi si proizveduvavme i sami predhodno.

dogovorot bese ponisten da se kupat NOVI nuklearni podmornici sto ke imaat znacitelno pogolem domet i dvizenje.

podmornicite ke se gradat vo osborne, juzna australia vo sklop na aukus programata.
Автоматски споено мислење:

5te oci se eden sistem samo sto nie si funkcionirame kako treba delumno radi geografijata delumno radi podobri politiki a oni ne. nemam jas iluzii deka sme na razlicna strana ili se natprevaruvame za nesto, isto sme. mene me nervira sto se tolku padnati da veke se duri i smesna "velesila"...
Точно е, и тоа како е точно.
Не знам колку си упатен во оружени системи, Австралија никогаш нема изградено пловило на нуклеарен погон, лет алоун подморница, кои тоа реактори ќе ги градат, како? Француските подморници биле на основа на Баракуда но со реактори наместо дизел.

Еве ти пеналите за прекршување на договорот, на гладно срце 830 милиончиња, па дали Армарис ќе профитираше толку при изградба на подморниците? Веројатно не. Како што викаат по нашиве села им ги наросија очите.

Сличен случај е и со јуришните француски хеликоптери Тигар од кои Аустралија набави една ескадрила но сега ќе ги менувале со две ескадрили амерички Апачи.

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
13.835
Поени од реакции
25.286
Точно е, и тоа како е точно.
Не знам колку си упатен во оружени системи, Австралија никогаш нема изградено пловило на нуклеарен погон, лет алоун подморница, кои тоа реактори ќе ги градат, како? Француските подморници биле на основа на Баракуда но со реактори насмето дизел.

Еве ти пеналите за прекршување на договорот, на гладно срце 830 милиончиња, па дали Армарис ќе профитираше толку при изградба на подморниците? Веројатно не. Како што викаат по нашиве села им ги наросија очите.

Сличен случај е и со јуришните француски хеликоптери Тигар од кои Аустралија набави една ескадрила но сега ќе ги менувале со две ескадрили амерички Апачи.
zemi proguglaj kade ke se gradat podmornicite i procitaj si me mrzi da ti crtam. nisto od toa sto kaza ne e tocno, i ne e problem da im se plati na francuzite, ednostavno imame sosema drugi potrebi denes, ne ni treba nivnata zastarena tehnologija.

Член од
28 декември 2015
Мислења
4.077
Поени од реакции
6.559
zemi proguglaj kade ke se gradat podmornicite i procitaj si me mrzi da ti crtam. nisto od toa sto kaza ne e tocno, i ne e problem da im se plati na francuzite, ednostavno imame sosema drugi potrebi denes, ne ni treba nivnata zastarena tehnologija.
Застарена технологија лол тоа се врвни проекти, светска машина, Французи градат атомски подорници уште таму од шеесетти. Демек ози се глупи па не увиделе веднаш дека подморниците биле застарени се до момент на случаен политички потег и опа амери ќе имаат работа.

Еве ја таа класа :

Аустралци планирале да подморниците иницијално имаат конвенционален погон но ете ништо од тоа.
Не е дека тие 830 милиони се нешто значајно за Аустралија но самиот потег на прекршување на договор беше чисто политички, под притисок на САД. Па америте им увалиле Ф-111 Ардварк на времето тотално бескорисен авион за ози услови, настрана што учествувале во Виетнамската војна како сојузници на САД и вршеле мобилизација за да ги исполнат захтевите на светскиот хегемон, еден од двата во тоа време.

Во меѓувреме Французи си пронашле нови муштерии за нивните подморници :)

Human

Explorer
Член од
10 октомври 2009
Мислења
12.473
Поени од реакции
5.171
nisto od ova sto napisa ne e tocno.

aus imase dogovor so francija za konvencionalni podmornici ne nuklearni. takvi si proizveduvavme i sami predhodno.

dogovorot bese ponisten da se kupat NOVI nuklearni podmornici sto ke imaat znacitelno pogolem domet i dvizenje.

podmornicite ke se gradat vo osborne, juzna australia vo sklop na aukus programata.
Ааа, вака и Германците се тешеа. Поубав гас бил Американскиот. Течен бил за разлика од Рускиот и не идел преку цевка.

Како што им го напикаа Американците на Германците во нивната соработка со Русија, така и вас ви го начукаа во вашата соработка со Франција.

Валканиот Вашингтон.

Член од
13 јули 2006
Мислења
15.493
Поени од реакции
18.517
Во врска со муабетот иако сте/сум офтопик.

Australian Treasurer Jim Chalmers will meet Scott Bessent in Washington as he seeks tariff exemptions.

Human

Explorer
Член од
10 октомври 2009
Мислења
12.473
Поени од реакции
5.171
Не е тоа преку ноќ. Еве денес има муабети дека Александрополи ќе ја затварал. Нема преку ноќ ама ќе биде пошто им вети на штрбавите по дома дека цела војска од странство ќе ја донесе дома да ја распредели на границите со Канада и Мексико да не се шверцало фентанил веќе.

И генерално америчкиот народ масовно го гласаше за да престанат со постоење сите амерички воени бази надвор од америчко тло. Мора да го испуни тоа, пошто нели Америка Фрст е муабетот. Неговите приврзаници исто така сакаат Америка да искочи од НАТО. Европа и стана јасно (касно) дека мора сама да си праи армија, оружје и муниција за истото. Никако неможе да се ослони на поддршка од некој што на 4 години мења власт и идеологија. Тој луксуз го има очигледно само Израел кој добива кард бланш поддршка без разлика кој е на власт во Америка.
Никогаш не рекол дека ќе ги затвори сите бази надвор од Америка.

Американците пивотираат кон Кина, но нема да ја остават Европа празна.
Да, ќе има затворање на воени бази, ќе има редукции на војската во одредени региони, но не се будали да останат без свое присуство таму каде им е битно.

Зборовите на Трамп (како и на сите други политичари) знаеме колку вредат. Колку што ќе ја припои Канада, толку и ќе се повлечи од Европа.

Член од
12 март 2009
Мислења
20.778
Поени од реакции
17.010
Sve slučajno !
2018. glumac Zelenski , zapušten, slabo plaćeni komičar, poznat po sviranju klavira penisom, snimkama trbušnog plesa i šmrkanja bijeog , najavljuje kandidaturu za Predsjednika Ukrajine ( u objavi foto trenutka kad je objavio kandidaturu kako je izgledao tada )
2019. Black Rock, najveći investicijski fond na svijetu u Financijskom izvještaju ( FI ) dioničarima i investitorima izražava „nadu“ da će upravo on biti novi predsjednik Ukrajine.
( screenshot te objave priložen )
Gče čuda neviđenoga!
2019. g Zeleni je izabran za predsjednika Ukrajine, najveće Europske zemlje..
Black Rock ulaže u Ukrajinu ogromna financijska sredstva, među ostalim u varante i državne obveznice, ( 9 % svojeg portfelja vrijednog oko 10 bilijuna dolara) )
5. svibnja 2023.g. Zelenski i Black Rock potpisuju u Uredu predsjednika Ugovor o obnovi Ukrajine čija se vrijednost procjenjuje na oko 500 mlrd dolara ( link u komentaru)
Black Rock Istovremeno kupuje i državne obveznice Rusije ( 3 % svojeg portfelja u obveznicama), te dionice dvije najveće metalske industrije u Rusiji, Evraz i Novolipetsk Steel, putem Steel Founding DAC-a.
2025. Predsjednik SAD DT zahtjeva rijetke minerale iz Ukrajinskih rudnika u vrijednosti 500 mlrd dolara u zamjenu za nastavak vojne pomoći i garanciju sigurnosti Ukrajine ( čitaj zaštitu ulaganja BR i Vlade SAD-a ).
Nije teško pogoditi hoće li „pristati“. Nacrt Ugovora je već predan Zelenom, a službeno "peglanje" kreće danas 24. veljače, po najavi predsjednika Vrhovne rade ( link u komentaru).
Zaključno Ukrajina je uz strašne žrtve materijlno razorena, raseljena i opljačkana!
Nameću se sljedeća pitanja?
Kolika je moć krupnog kapitala- čitaj glonalističke mafije kada su u staju na vlast dovesti koga požele?
Što je tada, a što danas posjeduje Zelenski i svita oko njega?
Koliko je stotina tisuća života i osakaćenih, milione raseljenih i materijalnih razaranja koštala ova igra velikih?
Što bankarima znače životi običnih ljudi, uključujući i vas koji ovo čitate?
Nameće se pitanje i rata u bivšoj Jugoslaviji?
Je li imao on sličan scenarij? Svoje Putine i Zelenske?
Tko su vlasnici danas, hrvatskih državnih obveznica ( vjerovnici RH )
i svega vrijednog u njoj, tako i svim državicama nastalim nakon raspada?
Čime smo platili podršku Svete stolice i NATO-a?
Naravno to nije bitno za našu raju!
Imaju važnijih tema. Što je obukla Jelena Rozga, tko je koga više klao u II WR i tko je veći domoljub.
Korumpirana politika, plaćenički mediji i strane službe sve čine da slučajno ne uključite mozak.
Ovo su lako provjerljive činjenice, zaključke izvucite sami!

Тешка вртелешка е овој. Пред две години викаше до крајот на 2022 на Крим кафе ќе пиеле. Дрн дрн.
па и ЉуБчо војводата ветуваше Конгрес на Вмро во СОЛУН :cool:

Ставот од „нашата земјата„ го знаевме и до сега...а тоа што беше неофицијален, не значи дека беше непознат.

Севернава биртија е политички зависна од САД, а економски од ЕУ.

Каков е односот од биртијава кон Русија е познат, а познат е и рускиот однос кон нас...

Се‘ е познато, џабе ку*чење со некакво „коспонзорство„...освен како Мицика сака да ќари некој поен кај големата ембаси.
Колку Држави ја подржаа Резолуцијата ??

Последно уредено:

RebelMk

₪ ₪ ₪
Член од
18 октомври 2010
Мислења
1.791
Поени од реакции
1.175
Ти стварно мислиш дека УЧК можеа да излезат од обрачот во Арачиново?А дали мислиш дека тие од другата страна беа сите доброволци или голем дел од нив беа принудени да се борат?Не знам колку години си имал 2001 или дали воопшто си бил роден.Гледам голем дел од работите ти се непознати.Многу ми е мизерно шо секогаш се омаловажуваме.Демек од другата страна сите беа херои.Многу малодушно и срамно од твоја страна.
Така нека биде.

Samo ke ti kazam deka tatko mi beshe gore i bea site na nishan i samo se cekashe zeleno svetlo od golemi sili i da se zavrsese so toa divo pleme i rak na drzavata 20 godini podocna. Nikakva nespremnost tuku bas naprotiv se beshe sprovedeno maksinalno efektivno i za pocit a ne gomnojadci i komunjari kako tebe za 10e dnevnica da omalovazuvaat.
Izgubi se od forumov.
Вистината боли. Ги гледавме со стомаци пивски како се прават болни барбики, а државата гореше. Освен Тигрите, Пеп , Волците кои немаа дезертирање кај другите беше како алва ги немаше никаде кога беше најгусто. Не ми кажувај познавам добро спремни луѓе 1.90см и 100кг се пиша болен тој период, а можеше во станица како магаре да спие.
Да оставиме оваа тема е за друг форум.
ПС : Како ќе кажеш ти, кога ќе ни дозволиш ќе се појавиме :) кога не ќе се губиме :) опинок.

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
13.835
Поени од реакции
25.286
Ааа, вака и Германците се тешеа. Поубав гас бил Американскиот. Течен бил за разлика од Рускиот и не идел преку цевка.

Како што им го напикаа Американците на Германците во нивната соработка со Русија, така и вас ви го начукаа во вашата соработка со Франција.

Валканиот Вашингтон.
nemase vrka nekakov pritisok od vasington so odlukata za nuklearni podmornici, naprotiv bukvalno iznenadeni bea i vo aus od odlukata da ni se ponudat. porano ne gi prodavavte, prv pat gi ponudivte i se resija za niv zosto za vojna so kina ova e veke oruzije sto moze da gi odvrati od eventualen napad.

Застарена технологија лол тоа се врвни проекти, светска машина, Французи градат атомски подорници уште таму од шеесетти. Демек ози се глупи па не увиделе веднаш дека подморниците биле застарени се до момент на случаен политички потег и опа амери ќе имаат работа.

Еве ја таа класа :

Аустралци планирале да подморниците иницијално имаат конвенционален погон но ете ништо од тоа.
Не е дека тие 830 милиони се нешто значајно за Аустралија но самиот потег на прекршување на договор беше чисто политички, под притисок на САД. Па америте им увалиле Ф-111 Ардварк на времето тотално бескорисен авион за ози услови, настрана што учествувале во Виетнамската војна како сојузници на САД и вршеле мобилизација за да ги исполнат захтевите на светскиот хегемон, еден од двата во тоа време.

Во меѓувреме Французи си пронашле нови муштерии за нивните подморници :)
fino za francuzite. 830 mil se nisto za aus.

citaj pogore, usa prv pat na nekogo mu gi ponudi nuklearnite podomornici od toj tip i normalno se otide so podobrata opcija.

neznam sto te iznenaduva ova, anglo drzavite preku 5te oci sekogas ke se drzat i gledaat prvo za sebe. jebes francuzi, svabi i ostala bagra, malku pogore se na spisokot od ukraincite ama samo malku...

Последно уредено:

Human

Explorer
Член од
10 октомври 2009
Мислења
12.473
Поени од реакции
5.171
nemase vrka vasington so odlukata za nuklearni podmornici. porano ne gi prodavavte, prv pat gi ponudivte i se resija za niv zosto za vojna so kina ova e veke oruzije sto moze da gi odvrati od eventualen napad.
Се решија за нив и покрај договорот со Французите?
Плаќаат пенали од стотици милиони долари и покрај тоа што 15 години работеа на овој договор со Французите?

Војна со Кина? Од каде сега па ова, нели Кина не сакаше војна?

Вие сте биле уште поголеми пудлици од Германците.

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
13.835
Поени од реакции
25.286
Се решија за нив и покрај договорот со Французите?
Плаќаат пенали од стотици милиони долари и покрај тоа што 15 години работеа на овој договор со Французите?

Војна со Кина? Од каде сега па ова, нели Кина не сакаше војна?

Вие сте биле уште поголеми пудлици од Германците.
da.

kina ne saka vojna, aus ke go brani tajvan so vas... budali

ocigledno ne sfakas deka stanuva zbor za ista anglo nacija u 5 drzavi.

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
13.835
Поени од реакции
25.286
Очигледно дека ти не сфаќаш дека САД ве трти како сака.
ocigledno ti ne sfakas deka usa moze za kur da ni se fati... ziveeme podobro od niv i sme edina drzava u svet so pozitivna neto migracija so niv. samive ameri se selat poveke vo aus nego nasi tamu... gi imame istite uslovi i podobnosti bez kriminalot, drogata, ilegalnata migracijata, svetskoto izigravanje dzandar i cirkus politicarite...

toa deka voeno sme na ista strana e normalno koga sme ist narod vo ocite na vladite na anglo drzavite.

Kajgana Shop

На врв Bottom