Пресвртница за Украина

Дали ја оправдувате воената агресија на Русија над Украина?

• Вкупно гласачи
    746

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
26.562
Поени од реакции
35.354
Некогаш заборавам дека форумов е десно ориентирана ехо комора каде што се возвишуваат и постираат само еден тип на информации. Тоа е, со сила да турам не можам.
Свашта... Ем повеќе ве има, ем целосно игнорирате аргументи. Да, збори ми повеќе за ехо комори и за десна ориентација. :LOL:
Автоматски споено мислење:

брат, толку претерале со образованието што сега измислуваат нови концепти за родови и идентитети пошто им е досадно.
Секоја година симнуваат критерум за уписи, годинава чинам и ги укинаа тестирањата пошто биле „расистички“... Има постирано на „воук“ темата, а Такер како љубител на таа тема сигурно веќе ја видел таа информација. :unsure:

Последно уредено:

Lester Freamon

A man of focus, commitment, sheer will...
Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.238
Поени од реакции
36.514
Треба најверојатно да се поднамали читање на таа темата "woke и cancel култура" каде што идиократијата, педерите, трансојте и вонземјаните преовладуваат, Европа се распаѓа и да се согледа дека Германија, Финска, Шведска, Данска, Холандија, Швајцарија се во топ 20 во кој сакаш параметар и глобални ранкинзи.
Некогаш заборавам дека форумов е десно ориентирана ехо комора каде што се возвишуваат и постираат само еден тип на информации. Тоа е, со сила да турам не можам.
Најискрено не го ни зедов во обзир тоа. Јас одам по логиката на кадарот што излегува од сите држави со Болоњски систем, со чест на исклучоци, али најголеми просеци и уште пониско од тоа завршуваат факултети.
Втора работа која ми е мерка се олимпијадите за Математика и Информатика, во топ 5 со години се земји од Истокот или САД.
Тоа воукерството е капак на се.

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
13.805
Поени од реакции
25.258
Најискрено не го ни зедов во обзир тоа. Јас одам по логиката на кадарот што излегува од сите држави со Болоњски систем, со чест на исклучоци, али најголеми просеци и уште пониско од тоа завршуваат факултети.
Втора работа која ми е мерка се олимпијадите за Математика и Информатика, во топ 5 со години се земји од Истокот или САД.
Тоа воукерството е капак на се.
so toa sto sad ja prestavuvavaat tim azijski migranti :pos:

Член од
17 август 2011
Мислења
10.392
Поени од реакции
18.542
Тоа со образованието е поише културолошки.. Ние иаме едно од најсрање образование па пак нашите студенти се одлични кога ќе продолжат во странство на магистерски или слично. Техничките универзити во Америка се убедливо најдобри, па потоа Европските, меѓутоа повеќето студенти се странци. Имајте у предвид дека Кина и Индија се милијарда луѓе, млада популација и тн. Сепак од луѓе што студирале таму, нивото на образование е многу ниско. Затоа и најдобрите одат на Европските универзтитети.

Сликава е всушност пример зашто Америка е таму кај што е. Се дур земјата ги привлекува најдобрите кадри од цел свет, нема да имаат гајле. Едно време тоа биле англо-саксонците, сеа тоа се азијатите.

Член од
29 јуни 2014
Мислења
26.359
Поени од реакции
43.154
образованието ми е увек чудна ствар. Со оглед дека овде маста ни ја вадат за еден испит а студирањето таму е ко некоја заебанција во споредба. Више би рекол праксирањето и работата врз реални проекти ги носи таму кај што се. Тоа е нешто што ние го немаме.

Lester Freamon

A man of focus, commitment, sheer will...
Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.238
Поени од реакции
36.514
Тоа со образованието е поише културолошки.. Ние иаме едно од најсрање образование па пак нашите студенти се одлични кога ќе продолжат во странство на магистерски или слично. Техничките универзити во Америка се убедливо најдобри, па потоа Европските, меѓутоа повеќето студенти се странци. Имајте у предвид дека Кина и Индија се милијарда луѓе, млада популација и тн. Сепак од луѓе што студирале таму, нивото на образование е многу ниско. Затоа и најдобрите одат на Европските универзтитети.

Сликава е всушност пример зашто Америка е таму кај што е. Се дур земјата ги привлекува најдобрите кадри од цел свет, нема да имаат гајле. Едно време тоа биле англо-саксонците, сеа тоа се азијатите.
Единствената причина за тоа се парите, затоа и таму ги удираат во моментов. Ако успеат да го турнат доларот, толку и од воената сила, толку и од земјата на можностите.

образованието ми е увек чудна ствар. Со оглед дека овде маста ни ја вадат за еден испит а студирањето таму е ко некоја заебанција во споредба. Више би рекол праксирањето и работата врз реални проекти ги носи таму кај што се. Тоа е нешто што ние го немаме.
Не заебавај, и во Македонија образованието е гола вода.

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
13.805
Поени од реакции
25.258

nasite studenti se dobri zasto imavme edna od podobrite osnovni skolski programi. znaci do nekade 2ra god sredno vo MKD bi bil vo prednost da se skoluvas. kraj na sredno na zapad ne stigaat vo nekoj segmenti - ucat pomalku ali veke pocnuva specijalizacija/nasocuvanje za faks. fakulteti IMAA podobri ali ovie 20 godini se toa e razvodeneto i e stanato biznis, studentski vizi se stancaat pari se pravat od sekoj aspekt. ostanati se samo nekolku univerziteti kade mozes seuste da izucus asalen faks bar na zapad. ovoj moment e kriticen, ako na zapad se razvodeni skolstvoto na istok se zasili zasto sfatija deka gubat mozoci, pari i luge so toa sto im studiraat na zapad. denes random kineski univerzitet e mnogu kratno podobren vo odnos na pred 30 godini. ne moze da se nosi so ivy league univerzitetite seuste ama so nekoj mid amerika miki maus univerzitet vooposto ne e problem.

za slikata toa i zborime, nema uste dolgo da e taka.

jamajka

mode: Calm
Член од
28 април 2007
Мислења
19.577
Поени од реакции
27.422
ne se slozuvam za obrazovanieto vo kina. imas ocigledno loso iskustvo ama u globala ne e taka. vadat odlicni kadri vo mnogu polinja bi rekol niven najgolem problem e sto ne se ni interesiraat za ostatokot na svetot nego pretezno rabotat i si gledaat za doma. zamislata na Mask za X e krazba na primer od postoecki kineski platformi. za mnogu raboti se daleku pred evropa i cela taa arhitektura na sistemot e nivno delo taka da ocigledno imaat kadri samo sto ete ne si/sme u dopir so niv.

za drugoto si 100% u pravo, dodaj ja i AUS, CAN, NZ na EU i USA. najnovo vo usa e toa sto univerezitetite bile rasisticki i neinkluzivni taka da naskoro ke imame ramkovni ocenki tamu... turi pepel na takvi kadri
Не зборам тука за обични студии, туку за студии за кои треба повисок научен капацитет. Не споредив обични IT студенти, туку студенти кои се постдипломци за АИ. Додека Кинезите за да помннат, не излегуваа од дома, Русите се понашаа како да се на одмор и поминуваа мислиш вродено им е знаењето. Разликата беше огромна.

Е сега тие кадри можеби не се најдоброто што Кина го произвела, и можеби има многу повеќе што да се каже. Како што кажав јас само го пренесов своето искуство.

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
13.805
Поени од реакции
25.258
Не зборам тука за обични студии, туку за студии за кои треба повисок научен капацитет. Не споредив обични IT студенти, туку студенти кои се постдипломци за АИ. Додека Кинезите за да помннат, не излегуваа од дома, Русите се понашаа како да се на одмор и поминуваа мислиш вродено им е знаењето. Разликата беше огромна.

Е сега тие кадри можеби не се најдоброто што Кина го произвела, и можеби има многу повеќе што да се каже. Како што кажав јас само го пренесов своето искуство.
te sfativ, mojata poenta e tokmu ona poslednoto. najdobroto od kina veke ne go ni gledame ni imame dopir so nego. trgnato, izololirano e, dobro plateno i neke da se mesha. ovie 10tina godini toa e bar moe iskustvo od ona sto imam videno vo kina, ne zboram za nadvor...

jamajka

mode: Calm
Член од
28 април 2007
Мислења
19.577
Поени од реакции
27.422
Ајде сега додај дека САД имале 5.5 милиони летови и пресметај успешност.
И види помош од СССР и Кина па дали е ронка. Кинеска војска активно учествува во помагање, неколку илјади советници има и советски сојуз.
10 години во просек еден авион и 2 хеликоптери на ден им рушеле. Тоа не ми личи на целосна доминација.

Во Украина, јас гледам секојдневно бомбардирање со f500, сигурно има документирано 10тина на ден, башка хеликоптери башка чуда, па пак просекот не е толкав.

СССР и Кина вкупно имаат дадено опрема околу 2.4 милијарди за тие 10 години и нормално советници и чуда. Додека Украина има добиено 200 милијарди долари помош за 2 години, можеби и повеќе и секако советници и чуда. Или советниците не ги бива во Украина или опремата не ја бива, а најверојатно и двете.

Последно уредено:

Kajgana Shop

На врв Bottom