Пресвртница за Украина

Дали ја оправдувате воената агресија на Русија над Украина?

• Вкупно гласачи
    754

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
13.902
Поени од реакции
25.405
Интересно како си скокаме од една тема на друга.

Приходите на Qualcomm за 2022 се 44 билиони. Двојно повеќе од првиве 10 Кинески, а Qualcomm служи само еден сегмент од производството на чипови. Intel, nVidia, Broadcomm се друга приказна.

Ќе кажи времето. Велат дека е доволен долгорочен удар за Кина. Ќе заостанува на многу полиња.

Цитираното беше конкретно за делот со некоја платформа во Кина што опфаќала се.
Целта на истата е првенствено надзор на граѓаните, а негативната работа е што ја убива конкуренцијата. И на таа тема тоа е. Кина не оди напред.
Но, не велам дека Кина стои во место, никогаш не реков.
Кина движи нагоре и тоа со добро темпо.
Ќе продолжи да станува се помоќна и помоќна.
Но веројатно никогаш како што е САД.
toa sto ti dadov e graf za 2020, probuvam malku od malku da ti nacrtam deka mozat i deka veke dolgo vreme si teraat svoja programa i pobitno deka sekoj segment im e pokrien a ne ko usa sto ceka i se krsti vo taiwan... nebiten e profitot posebno ako znaes kako funkcioniraat kineskite kompanii i nivniot lanec na proizvodstvo i "profitabilnost"

Член од
3 јуни 2023
Мислења
650
Поени од реакции
2.201
Заборавив и ова да го оставам, има превод на англиски, додека некој роб умира друг монголоиден татар ужива на нивна сметка по Европа и запад.
Сè по заслуга:) Им посакувам уште многу мртви окупанти и расплакани мајки, се надевам дека војнава што ја започнаа ќе потрае подолго за мизеријата од нивниот фашизам да им биде поголема.

Кое дно. Секој со трошка емпатија и не е 5% мизерија од карактер се надева војнава да заврши поскоро.
Тито на слика, северофирмоски комуњар ништо и повеќе не се очекува.

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
26.752
Поени од реакции
35.674
Им посакувам уште многу мртви окупанти и расплакани мајки, се надевам дека војнава што ја започнаа ќе потрае подолго за мизеријата од нивниот фашизам да им биде поголема.

Член од
3 март 2021
Мислења
592
Поени од реакции
1.015
Уште еден умоболен кој слободно шета по улици…
Ај и ти на блок!
Аа значи ти не си за казна на окупатори, фашисти и предизвикувачи на природни катастрофи, напротив ги поддржуваш.
Не знам кој е умоболен и излезен од установа.

А тебе ти посакувам окупатори да ти дојдат дома на спиење.
Автоматски споено мислење:

Кое дно. Секој со трошка емпатија и не е 5% мизерија од карактер се надева војнава да заврши поскоро.
Тито на слика, северофирмоски комуњар ништо и повеќе не се очекува.
Ајде? А кој ја почна војнава? Чим се толку мамлази и к*рчачи нека се крчкаат малце подолго друг пат да не им текне да припарат до туѓа земја.

Жално за тие што се присилно мобилизирани ко робови а на интернет фраерите и окупанти им пожелувам повеќе ковчези и солзи.

Член од
20 септември 2017
Мислења
920
Поени од реакции
1.347
Screenshot 2023-06-13 at 21.30.41.png

Значи каде ќе биде главниот удар на Украина? Да се отсече Крим и полека ослободи па потоа да се преговара за Д и Л кои ќе одат јабана со предоминантно руско население или ќе има концентрација на повеќе учестоци ама пак со Крим како главна цел ќе видиме наредниве неколку недели. Мапава покажува дека русњаците највеќе се плашат од отсекување на Крим ама ете реката не е веќе толку голема пречка, џабе се вкопале на северен Крим.

Attachments

Член од
28 август 2013
Мислења
4.499
Поени од реакции
13.781
Прегледај го приврзокот 381525

Значи каде ќе биде главниот удар на Украина? Да се отсече Крим и полека ослободи па потоа да се преговара за Д и Л кои ќе одат јабана со предоминантно руско население или ќе има концентрација на повеќе учестоци ама пак со Крим како главна цел ќе видиме наредниве неколку недели. Мапава покажува дека русњаците највеќе се плашат од отсекување на Крим ама ете реката не е веќе толку голема пречка, џабе се вкопале на северен Крим.
Главниот удар на Украина ќе биде во Лвов, против полската армија, само уште е рано да се зборува за тоа.

FB_IMG_1686686080259.jpg

Член од
20 септември 2017
Мислења
920
Поени од реакции
1.347

jamajka

mode: Calm
Член од
28 април 2007
Мислења
19.578
Поени од реакции
27.426
Никој не се секира за тебе без гајле биди. Како што ти имаш избор кај да живееш така има и секој друг, така да одмори малце. Незнам од кај ви доаѓа тоа НЕ СЕ СЕКИРАЈ ЗА МЕНЕ :)
Никој не се секира за тебе, ти си тој што ми водиш евиденција каде сум, заедно со Антон. А ти си за мене тафтабита, штеточина, нешто што треба да се згази, првпат гледам дека постоиш, ако случајно сум ти одговорил претходно, сум те заборавил, исти шарени куртони сте ми сите. Ти за тие што те играат имаш епизодна улога на куртон, за една употреба. Така да, не ми е многу многу гајле кој си и што си, пошто ќе дојде време кога таквите како тебе ќе бидат згазени и пратени таму кај што им е местото. Едноставно све повеќе и повеќе луѓе таквите коленичари како тебе ги пљукаат у лице. Подобро ќе ти биде да се навикнуваш, дека ова што го читаш е тоа што се повеќе ќе те снајдува во животот.

Како што пишав, главната причина за изумирањето на Англиската и Француската иднустрија за електроника било примарно невозможноста за домашна производство со профит, а второ неуспехот за наоѓање на партнер за производство во странство, и секако не поради недостаток на барање. Англија и Франција во периодот од 1960 до 1980/85 буквално пробале да отстварат партнерски односи со скоро сите можни земји, од бивши колонии како Канада, Австралија преку нови производствени гиганти како Јужна Кореја и Јапонија па се до буквално "непријателски земји" како Источна Германија и Советскиот Сојуз.

Па неуспехот за масовно производство, целиот развоен процес кај нив има прекинатo, бил искупен во средината на осумдесетите и деведесетите од Американците и се било затворено. Денеска немаат ништо.

Замена за Кина нема, мислам да ги сметаш Пакистан и Бангладеш за замена за Кина е во најмала рака смешно они може да шијат маици али да организираат индустриски капацитети и логистика за масивно производство е невозможно, Индија никогаш нема да биде замена во блиска иднина за Кина зошто има културни и општествени проблеми кои не можат да бидат решени без длабоки/длабоки резови кои е невозможно да бидат направени од нивната политичка структура ниту пак во нивната ситуација.

Чисто да ти ги илустрирам:

Прегледај го приврзокот 381495

Ова не е резултат на немањето желба да се инвестира во Индија, туку дека Индија има реални проблеми поради кои не може да се направи истото. Индија како прво ја нема воопшто тешката индустрија и инфраструктурата за можат воопшто да почнат да размислуваат големите корпорации да почнат да влегуваат. Дека они секако не планираат да го градат целиот производствен синџир од почеток до крај. Они сакаат да направат тенолошки трансфер и ти да почнеш да им штанцаш масовно продукти кои они ќе ги продаваат со профит во нивните домашни пазари.

Замена за Кина во производствен смисол во моментов нема во ниту еден случај.

Ајде да се свртиме кон технолошко развојниот дел:

Да ги споредиме бројот на барања за патенти и бројот на образована работна сила која влегува секоја година во економијата:

Прегледај го приврзокот 381492

Прегледај го приврзокот 381493

Бројките мислам дека се и повеќе од јасни.
Далеку се сеуште источните универзитети од западните. Од воневропските универзитети, број еден инжинери штанцаат верувал или не Иранските универзитети. Индија е далеку назад, а Кина да не збориме.

Што се однесува до патентите, све ти е патент денеска. Немој да мислиш дека патентите се споредуваат со Теслините изуми.

Во моментов како што стојат работите и доколку настане некаква поларизација и доколку западот успее некако за чудо да се извлече од Кинескиот аутсорсинг, Кина, без Русија би била никој и ништо.

Последно уредено:

y2k

Член од
4 октомври 2022
Мислења
1.194
Поени од реакции
1.770
Никој не се секира за тебе, ти си тој што ми водиш евиденција каде сум, заедно со Антон. А ти си за мене тафтабита, штеточина, нешто што треба да се згази, првпат гледам дека постоиш, ако случајно сум ти одговорил претходно, сум те заборавил, исти шарени куртони сте ми сите. Ти за тие што те играат имаш епизодна улога на куртон, за една употреба. Така да, не ми е многу многу гајле кој си и што си, пошто ќе дојде време кога таквите како тебе ќе бидат згазени и пратени таму кај што им е местото. Едноставно све повеќе и повеќе луѓе таквите коленичари како тебе ги пљукаат у лице. Подобро ќе ти биде да се навикнуваш, дека ова што го читаш е тоа што се повеќе ќе те снајдува во животот.
Ти од Белгија ќе газиш или како? Како ти е планот?

Види погоре кој прв почна да се меша во муабетот и кој кого почна да цитира.

Прескокни ме следен пат, отепан си за сите пари

Sent from my iPhone using Tapatalk

Член од
28 август 2013
Мислења
4.499
Поени од реакции
13.781
Ти од Белгија ќе газиш или како? Како ти е планот?

Види погоре кој прв почна да се меша во муабетот и кој кого почна да цитира.

Прескокни ме следен пат, отепан си за сите пари

Sent from my iPhone using Tapatalk
871a5c37ae14b3f27563fc2bae35dc62.jpg

Член од
10 јануари 2008
Мислења
747
Поени од реакции
1.902
Постои големо неразбирање за образовниот систем на САД, но тоа е друга тема.
Но и да речеме дека си во право, погоди каде тие кадри ќе работат?
САД, и општо Западот со децении наназад ги зема најдобрите луѓе од остатокот на светот.
Ај разбистри ни ги недоразбирањата за образовниот систем на сад

Член од
20 септември 2008
Мислења
12.774
Поени од реакции
9.903

Шефе заебафме работа...да бегаме за Аргентина на време...проштевај молим те :place::place:

Само види им ги гнасните фаци,малце човек да знае да анализира говор на тело и мимики од фаца ќе им ги свати мислите и грижите што им се мотаат низ глава,дека за брзо време нема да се живи ни они а и нивните фамилии сигурно а и за фашистичкава творевина виси голем прашалник :)

Последно уредено:
Член од
16 октомври 2020
Мислења
2.626
Поени од реакции
5.558

Шефе заебафме работа...да бегаме за Аргентина на време...проштевај молим те :place::place:

Само види им ги гнасните фаци,малце човек да знае да анализира говор на тело и мимики од фаца ќе им ги свати мислите и грижите што им се мотаат низ глава,дека за брзо време нема да се живи ни они а и нивните фамилии сигурно а и за фашистичкава творевина виси голем прашалник :)
Стрико, зошто баш во Аргентина сакате да одите? Да се видите со Фирерот? :icon_lol:

Kajgana Shop

На врв Bottom