- Член од
- 28 декември 2015
- Мислења
- 3.916
- Поени од реакции
- 6.398
Уште појака е оваа форумска група која се плаши да цитира па од околу нешто као боде.најјако ми е тоа што пишал како украинците успешно ги ротирале војнициве, па богами е, да ги вадиш у црни вреќи, ротација пар екселанс.
Град кој имал 70К жители пред ратот, значи нешто поголем од Струмица. Барем аеродром да имаше нешто ваму таму.
Имаше интервјуа со повеќе украински бранители каде кажуваа интересни ствари. Времето ќе покаже но моралот на воините со трозабец на ракав е нешто сериозно и навистина извонредно.
Јас бев краен скептик околу улогата на храброста, пожртвуваноста и чојството во современиве конфликти, да кажеме пост Пустинска Олуја 1991 кога супериорното оружје едноставно збришуваше цели колони, па дали тие биле храбри или не, не беше важно. Автопатот на смртта каде погубија илјадници ирачки војници во колони и колони уништени оклопњаци беше глетка која просто не оставаше место за храбоста како голем фактор имајќи предвид дека смртта доаѓаше од 1000км раздалечина со минорна шанса за промашај или од 8км висина.
Но оваа војна а и ситуацијата во Афган покажуваат дека сеуште храброста, пожртвуваноста и фанатизмот играат голема улога. Може не како некогаш, но сепак играат значајна улога.
Денес имаме чекор назад каде технички инфериони противници победуваат технички непоредливо појаки, пример САД-Талибани. Едноставни системи кои можат да ги ракуваат неписмени козари и офчари направија големи зулуми во редовите на коалицијата.
Руската агресија врз Украјина е нешто хибридно,не се вклопува така лесно во наведените категории. Имаме најсовремени крстаречки руски проектили но имаме и ровови како во прва светска каде војници се смрзаваат на -20. Ровот ја губи улогата која ја имал некогаш, со адвентот на дронови и наведувана артилерија од истите која гаѓа точно во самите ровови.
Каде би се засолнал војникот во оваа војна?
На наговор на еден роџак кој беше во Лвив и некои други места и беше воодушевен до крајна мера и ние го посетивме тој град кој ми остави необично убав впечаток. Два пати. Имаше што да се види, некогашниот главен град на Галиција (Лемберг). Жителите исто така ми оставија добар впечаток заедно со газдата од кој изнајмивме станче. Имам сеуште контакт со неколку ликови оттаму чат-пат по нет или вибер, еден од нив беше во интендантска чета на почетокот а сега не знам каде е и што е, се надевам дека е во ред човекот. Барем понекогаш биднува онлајн со големи размаци па тоа ми дава надеж дека е во ред.
Колку човечки судбини се уништени ради некаков манијак во Кремљ.
Последно уредено: