Пресвртница за Украина

Дали ја оправдувате воената агресија на Русија над Украина?

• Вкупно гласачи
    747
Член од
22 јануари 2005
Мислења
1.644
Поени од реакции
1.677
Овие бројки неможеш да ги земеш како релевантни во прогнозирање на јавно мислење на граѓаните од причина што ваква сегментација не дава јасна линија на конфликтот во Украина. Во Украина има доста Украинци, рускојазичници. Тие се со Русите, одсекогаш тие биле со Русите. Така да во Доњецк повеќе од 2/3 се проруски.
Да, има рускојазични Украинци. Но, тоа се Украинци. Поради сличноста на јазиците и блискоста на Русија некои го користат рускиот.
Но, кога од пописот ќе ти затропаат на врата, ти се изјаснуваш која ти е националноста.
Без разлика на јазикот. И САД има многу Македонци кои зборуваат англиски и знаат само неколку збора на македонски,
но кога ќе дојде пописот се декларираат - Macedonian.

Значи, за нив националност > јазик

C

cige

Гостин
И покрај ветувањето на украинскиот премиер Арсениј Јацењук за поголема автономија на регионите, про руските активисти и понатаму ги држат под контрола клучните државни згради во источна Украина. Вооружени демонстранти ја зазедоа и зградата на Службата за државна безбедност во источниот украински град Славјанск, откако претходно упаднаа во зградата на Градското собрание и ја зазедоа полоциската станица. Раша тудеј јави дека околу 50тина про руски демонстранти ја окупирале полициската станица во градот Краматорск, во областа Донбас, каде се слушнале и пукотници, но нема информации за повредени.

jamajka

mode: Calm
Член од
28 април 2007
Мислења
19.577
Поени од реакции
27.422
Да, има рускојазични Украинци. Но, тоа се Украинци. Поради сличноста на јазиците и блискоста на Русија некои го користат рускиот.
Но, кога од пописот ќе ти затропаат на врата, ти се изјаснуваш која ти е националноста.
Без разлика на јазикот. И САД има многу Македонци кои зборуваат англиски и знаат само неколку збора на македонски,

Не ја спорам јас сегменатацијата, прочитај ме внимателно. Тие што се Украинци руско-јазичници во Крим, гласаа за да се одвојат од Украина. На Крим такви се 30% од населението ми се чини. Значи заклучокот е Украинците руско-јазичници и Украинците под Московската патријаршија, се со Русите. Во југоисточна Украина, сега да има гласање за припојување кон Русија 2/3 од населението ќе гласа за.

Член од
12 април 2014
Мислења
108
Поени од реакции
45
какви се тие украинци на кои мајчин јазик им е руски тоа се руси кои поради државата во која живеат се поистоветуваат како украинци етносот не им бил битен во минатото кога служевме во јна сите од босна се декларираа како босанци без разлика но некои од нив кога гледавме фудбал во недела навиваа за звезда а некои за хајдук кога почна војната си ги покажаа секој своите рогови

Член од
22 јануари 2005
Мислења
1.644
Поени од реакции
1.677
Утре ќе има избори во Македонија... со колку проценти од гласовите се победува?

П.С. Евтини провокации BTW. Не задоволува, потруди се повеќе.
Офтопик си камарад. Јас зборувам за Украина, ти ми реплицираш за Македонија.[DOUBLEPOST=1397333815][/DOUBLEPOST]
какви се тие украинци на кои мајчин јазик им е руски тоа се руси кои поради државата во која живеат се поистоветуваат како украинци етносот не им бил битен во минатото кога служевме во јна сите од босна се декларираа како босанци без разлика но некои од нив кога гледавме фудбал во недела навиваа за звезда а некои за хајдук кога почна војната си ги покажаа секој своите рогови
Има многу Македонци коишто користат исклучиво англиски. Дали тоа не се Македонци?
Има многу Македонци во соседните држави, како Грција, што не научиле добро македонски поради забрани и притисоци. Дали и тоа не се Македонци?

Битно е како се декларираш. Од политички и економски причини, јазикот некогаш се заборава, но националноста - не.

Последно уредено:

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
26.588
Поени од реакции
35.405
Офтопик си камарад. Јас зборувам за Украина, ти ми реплицираш за Македонија.
Сигурен си дека не си адвокат? (лош адовокат?)

На некој евентуален референдум во Доњетцката Република, доволни се 50% плус еден глас, за да референдумот биде успешен.
Тоа беше поентата. Логика vs Tи = 1:0[DOUBLEPOST=1397334671][/DOUBLEPOST]
какви се тие украинци на кои мајчин јазик им е руски тоа се руси кои поради државата во која живеат се поистоветуваат како украинци етносот не им бил битен во минатото...
Всушност се работи за културна и етничка асимилација. Се случува постојано и секаде во светот, не само во Украина.
Не мора да погледнеме далеку, еве ти ги нашите сонародници во Егејска Македонија. Повеќето од последната генерација не знаат Македонски повеќе од неколку збора.

Последно уредено:
Член од
22 јануари 2005
Мислења
1.644
Поени од реакции
1.677
Сигурен си дека не си адвокат? (лош адовокат?)

На некој евентуален реверендум во Доњетцката Република, доволни се 50% плус еден глас, за да рефенредумот биде успешен.
Тоа беше поентата. Логика vs Tи = 1:0
А што ти е чудно тогаш кога некој ќе се изјасни против отцепување на Донецк?
Чудно ти е што некои Украинци не сакаат отцепување од својата држава. Како се осмелуваат? /с

Или ти сакаш насекаде да го гледаш истото што го гледаш на RT - сите весели, насмеани и цврсто во одбрана на Dear Leader.

Член од
12 април 2014
Мислења
108
Поени од реакции
45
возам камион и во северна грција срекавам луге кои се декларирани грци (другачије таму и не може)а дома си зборуваат македонски вие кажете што се тие луге по народност па после преведете го тоа на украински начин и да видиме резултат.инаку го подржувам интегритетот на украина а за волја на вистината и многу руси во украина и руси од русија го подржуваат интегритетот на украина но за мене украинците кои говорат руски се руси а сум бил и таму само тогаш нив овие денешни заебанции не им беа предмет.освен тоа ми се чини дека огромен број граѓани на украина без разлика кој е што е не ја почитува оваа снајперска несрекна влада[DOUBLEPOST=1397335850][/DOUBLEPOST]возам камион и во северна грција срекавам луге кои се декларирани грци (другачије таму и не може)а дома си зборуваат македонски вие кажете што се тие луге по народност па после преведете го тоа на украински начин и да видиме резултат.инаку го подржувам интегритетот на украина а за волја на вистината и многу руси во украина и руси од русија го подржуваат интегритетот на украина но за мене украинците кои говорат руски се руси а сум бил и таму само тогаш нив овие денешни заебанции не им беа предмет.освен тоа ми се чини дека огромен број граѓани на украина без разлика кој е што е не ја почитува оваа снајперска несрекна влада

jamajka

mode: Calm
Член од
28 април 2007
Мислења
19.577
Поени од реакции
27.422
Чудно ти е што некои Украинци не сакаат отцепување од својата држава. Како се осмелуваат? /с

Или ти сакаш насекаде да го гледаш истото што го гледаш на RT - сите весели, насмеани и цврсто во одбрана на Dear Leader.
Малцинство се тие во Доњецк што ќе гласаат да се остане во Украина. Тоа е поентата. Украинците руско-јазичници ќе гласаат за отцепување своеволно.
За да ти биде појасно, еве слика со сегментација која може да ја појасни конфронтацијата во Украина:

Да има сега референдум, во темно зелените области, толку проценти колку што пишува, ќе гласаат за припојување на областите кон Русија. Без разлика на историските причини и на исправноста. Моменталната ситуација е ваква каква што е. Истокот и Југот од Украина се цврсто врзани со Русија и неможат така лесно да прифатат некој од Киев да ја пресече таа соработка.[DOUBLEPOST=1397336777][/DOUBLEPOST]Вести јавуваат за борби во Источна Украина.
Ако има некој повеќе, нека сподели.

Последно уредено:

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499

Тешки шпекулации, вакви муабети со татко ти на маса.

Во Украина и Белорусија разликата со Русите е толку занемарлива што меѓусебното претопување е во полза на помнугобројниот.

За време на СССР официјален јазик беше рускиот, ако се додаде дека последиците од војната во демографски аспект беа катастрофални (загубија 1/3 од популацијата), претопувањето и асимилирањето беше уште повеќе олеснето во полза на доминирачката Русија.
Денеска Белорускиот јазик е пред тотално исчезнување, можеби 10% од Белорусите го користат, а во Украина ситуацијата е далеку подобра иако сите Украинци се де факто - двојазични.

Ако забележиш од кој регион потекнуваат главнината на сегашните пучисти во власта, ќе забележиш дека тоа е западниот Лвовски регион кој исто така за време на војната беше про-германски и вршеше масовни истребувања на Полјаците и Русите низ Украина со цел “чиста“ нација.
Денеска тој дел е водечки во борбата против Русија и останатиот дел на Украина, а според мене мислам дека многу нешто и не ги засега Крим и Доњецк од аспект на територија колку од аспект на индустриските капацитети.

(не обрнувајте внимание на напишаното)

Член од
22 јануари 2005
Мислења
1.644
Поени од реакции
1.677
Не ја спорам јас сегменатацијата, прочитај ме внимателно. Тие што се Украинци руско-јазичници во Крим, гласаа за да се одвојат од Украина. На Крим такви се 30% од населението ми се чини. Значи заклучокот е Украинците руско-јазичници и Украинците под Московската патријаршија, се со Русите. Во југоисточна Украина, сега да има гласање за припојување кон Русија 2/3 од населението ќе гласа за.
Да, те разбрав. Ти тврдиш дека некои Украинци застанале на страната на Русија.
Сигурно има такви, не викам - не. Можеби и се мнозинство. Но, сигурно има и руси кои се против политиката на Путин.
Едноумие само во Северна Кореја.
Така да, тоа би било нагаѓање без конкретни факти, со руски и украински анкети кои со оглед на ситуацијата не би биле валидни.

Или со мапи. Ти можеш да покажеш мапа каде што Украинци се само во Лвов, јас ќе покажам мапа каде што мнозинство руси се само во Крим.
И ништо не сме направиле.

Јас реагирав на членот на којшто му беше чудно што некои се против.

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
26.588
Поени од реакции
35.405

Добро бе, што ти е проблемот тебе?
Зошто постојано поттураш лажни конструкции и потоа демек ги „дебатираш„ тие конструкции.

Јас напишав дека на некој евентуален референдум во Доњетцката Република, доволни се 50% плус еден глас, за да референдумот биде успешен.
А Ти одговараш со глупостиве цитирани погоре. Да не слушаш некои гласови во главата, па на нив да не им реплицираш?

Официјално те замолувам да не ми реплицираш повеќе ако не си во состојба да дискутираш без ступидни конкструкции и глупи спинови. Ако не ја разбираш претходнава реченица, ти велам да не измислуваш дека сум кажал нешто, за потоа да имаш нешто да коментираш.

Како би било сега јас како ти што правиш, да заклучам дека си хомосексуалец, и да почнам да дискутирам зошто љубиш фистинг?
Богами, истото тоа ти го постојано го правиш. Мразам да ставам луѓе во игнор, всушност само еден го имам наа таа листа. Ама изгледа ќе морам да те ставам таму, се осеќам како да ми умираат понеколку мозочни ќелии секогаш кога мора да ти читам мислење.

@Bratot жити се, ако веќе мораш да го бришеш ова -остај го ова неколку саати пред да го избришеш. Нека ме прочита прво.

Член од
22 јануари 2005
Мислења
1.644
Поени од реакции
1.677
Вести јавуваат за борби во Источна Украина.
Ако има некој повеќе, нека сподели.
Пукање во Краматорск

Лидерот на Десен Сектор со апел до украинскиот народ

@Vanlok

Јас би рекол воопшто да не го брише, да сведочи за нешто, како споменик.

Последно уредено:
Член од
1 ноември 2005
Мислења
2.142
Поени од реакции
1.256
Може ли да добијам мислење од навивачите за дегенот Путин околу моменталните настани во Источните делови во Украина како што се заземање згради, насилно заземање полициски станици и оружје, самоволие и слично и дали мислите дека Москва нема дебело замешано прсти во сето тоа?

Знали мислење околу тоа , не околу претходната смена на власта или комплексарски коментари Американците се злото или слично што секако дека има вистина и во тоа.
Може ли да добијам мислење од навивачите за дегенот Путин околу моменталните настани во Источните делови во Украина како што се заземање згради, насилно заземање полициски станици и оружје, самоволие и слично и дали мислите дека Москва нема дебело замешано прсти во сето тоа?

Знали мислење околу тоа , не околу претходната смена на власта или комплексарски коментари Американците се злото или слично што секако дека има вистина и во тоа.
Moskva ima debelo zameshano prsti vo seto ova, "degenot" Putin ednostavno gi mava "so niven kamen po nivna glava", im beshe slatko koga haraa niz svetot so razni "oboeni revolucii",
"they arre gonna bit the shit out of your country to set you free kind'a bull shit, tipichno Holivud scenarioa a la Rambo, Dzhon Vejn, demek ke te pretepa za tvoe dobro,

Samo shto razlikata e vo toa shto "degenot" Putin toa go pravi "classy", intelegentno, kako vistinski sharmer na megjunarodnata politichka scena, neshto shto zapadnata media nema videno vo posledno vreme, ne mozhat da go fatat ni za opash ni za glava, so dva zbora brilijanten politichar, voen strateg, ednostavno chovek shto go znae Zapadot kako dishi i im gi znae site slabi tochki, gi chita kako selski bukvar, so to speak. Seto toa shto Imperijata do pravi, spolajmu na Gospod Istochnoyo Carstvo parira " big time"

Kajgana Shop

На врв Bottom