Пресвртница за Украина

Дали ја оправдувате воената агресија на Русија над Украина?

• Вкупно гласачи
    752

kooperativa

Г-ин Пола Милениум
Член од
2 октомври 2012
Мислења
7.633
Поени од реакции
8.601
дарданиа, ти фурка, а? нема да има кој да ви го оправа гзот?
ај сега скриј се во некое ќоше и поплачи малку :place:

Max Legend

The black swordsman
Член од
27 септември 2010
Мислења
4.339
Поени од реакции
6.479
За ова ли бараш внимание ?

Сојузништвото САД-Западна Европа не е од денеска и нема економска причина ... заедно ги тепале русите, делат зеднички вредности.
Kako vo prvata svetska vojna, koga SAD zastana na stranata na Antantata protiv Germanija? Vtora svetska vojna koga SAD zastana protiv Germanija? Studenata vojna, SAD i Germanija bea zaedno protiv SSSR. Sega Germanija pogolema korist gleda kon istok, za toa svedoci ekonomskata sorabotka so Rusija, kako i nedoverbata posle slucajot Snouden. SAD isto taka bara novi sojuzi i "prijatelstva". Ako izgubi verba vo Francija i Germanija, ke si najdat drugi drzavi za vlijanija.

Kako sto vikaat britancite-vo politika nema prijateli, samo interesi. Taka i denes gledame interesni promeni.

Za drugite prasanja ne ni ocekuvam odgovor. Ama tolku ocekuvam od tebe.

jamajka

mode: Calm
Член од
28 април 2007
Мислења
19.578
Поени од реакции
27.426
Да да....за 3 дена ќе прикини да постои Русија. Сега само чекаат америте и баш за Велигден ќе ги решат. На Велики Четврток ќе почнат и таман Недела за Велигден готово ќе биди, ќе ги избришат од мапата.
Може и не си далеку од вистината.
7 Април 1941, велики четврток, почнува бомбардирање и окупација на тогашна Југославија.
24 Март 1999 ден пред велики четврток, почнува бомбардирањето на Србија.
Смиљковци на велики четврток.
Знам дека имаше уште вакви примери.

Член од
6 март 2007
Мислења
2.301
Поени од реакции
1.581
У право ли сум ако кажам дека Украина за Русија е исто што и Косово за Србија?

jamajka

mode: Calm
Член од
28 април 2007
Мислења
19.578
Поени од реакции
27.426
Kako sto vikaat britancite-vo politika nema prijateli, samo interesi. Taka i denes gledame interesni promeni.
You must be kidding.
Албанец учиш за менување на страни :pos:. Единствена нација која е има поголема историја на политичка проституција од Вулгарите во последните 100 години, се Албанците.[DOUBLEPOST=1394493018][/DOUBLEPOST]
У право ли сум ако кажам дека Украина за Русија е исто што и Косово за Србија?
Не си во право, Србија го имаше изгубено Косово и пред бомбардирањето. Демографски. Додека Крим 80% е наклонет кон Русија.

DarkLord

Невиден малер
Член од
27 јануари 2007
Мислења
941
Поени од реакции
247
Да се припремаме за најлошото а?

Член од
12 декември 2010
Мислења
10.688
Поени од реакции
11.790
Џабе што се препукувате овој пат Дарди е апсолутно во право..
да истиот лик што се жалеше од американците за тоа како по Авганистан со безпилотните летала му преебале доста браќа,
а сега ги величи и оправа криви дрини :eek:
тутурутка невидена е

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499
kako i nedoverbata posle slucajot Snouden. .
Во врска со Сноуден, американците не случајно му придаваат големо значење и возможни се две причини, првата, дека Сноуден навистина им предал американски воени планови на Русите, а другата, дека Сноуден и целиот негов случај е уште една маестрална симулација на “предавство“ на кое би наседнале Русите и тоа би ги одвело во погрешна насока.
Втората опција беше последниве денови доста актуелизирана од страна на руските аналитичари. Знаеме дека американците се способни да прават такви “филмски“ стратегии, со инкорпорирање на одредена штета, за повисоки цели, секако, за да ја “купат“ приказната Русите и останатиот дел од светот, па дел од информациите кои би ги жртвувале би биле вистински, меѓутоа не е стратешки значајни, обично тоа се работи за кои се шпекулирало и се очекувале.

Затоа освен декларативно покажување револтираност, ниту една од европските држави не потегна некои конкретни мерки во врска со така јавно експонирана шпионска афера.

Е сега ги следам и полските медиуми и забележав дека се’ повеќе се туркани во директен конфликт со Русија, што според мене е доста кукавички потег да се изложува многу послабата Полска во однос на Западните “сојузници“ како Германија, Франција, ВБ или САД. Многу влијателни американски дипломати и стратези почнаа да доаѓаат во Полска и да гостуваат во локалните медиуми, цело време потенцирајќи ја тежината на улогата која ја има Полска, бидејќи е “најмногу“ засегната од случувањата во соседна Украина.

Последната вест доаѓа сепак од Москва, според која Лавров им предал на американците предлог за решавање на кризата. Нема никакви детали засега.

Последно уредено:
Член од
8 јануари 2012
Мислења
10.323
Поени од реакции
15.497
Предлогот најмалку што содржи без сомнение е да се почитува договорот на Јанукович со опозицијата за формирање на влада на нацинално помирување,што западњациве нема шанси да го прифатат.не им е целта да се смири државата,туку тие си имаат свои сметки(без крчмарот-Путин)

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499
За ова ли бараш внимание ?

Сојузништвото САД-Западна Европа не е од денеска и нема економска причина ... заедно ги тепале русите, делат зеднички вредности.

И разликувајте малце кога споредите САД вс Русија.

САД влезе во Авганистан пошто Бин Ладен велеше дека тој ја планирал 11септември2001.
Садам влезе во Кувајт и се закануваше на Израел и се фалеше дека има нуклеарно оружје.
Кореја беше во внатрешна војна , и САД и помогнаа на Ј.Кореја да стане развиена земја.
И на Балканот помогнаа да се решат проблемите, и после сите тие војни ... ниеден не доби се , и ниеден не изгуби се.

А како суди Русија ? Кому му помогнаа , и каков проблем разрешија во светот ?

Принципот на Русија јас го сваќам како: Убијте се вие народи светски , а ако јас се замешам, ќе ве анексирам и ќе бидете дел од Русија, ќе го прогласам рускиот јазик официјален, ќе прекинам медиуми и други јазици, ќе ве пустошам за да не можете во следните 100 години да се опоравите.
Очекував ваква детска “анализа“.(од тебе)
Не седиме у чајџилница да маваме политика врз основа на муабетите на твоите дома.

Во сите конфликти во кои што учествувале САД биле мотивирани единствено од сопствениот интерес.

Влегле во Ирак пошто Садам се фалел оти има нуклеарно оружје?
Нападнале цела една земја поради само еден човек - Бин Ладен кој испадна дека се криел во сосема друга земја, но тие сепак останаа баш во Авганистан цели 15 години?
За каква помош збориш озбилно не ми е јасно, особено би сакал да чујам конкретни работи кои САД направило во Ј. Кореја да стане развиена земја?
Нуклеарната бомба ја мотивираше Јапонија да се развие? Виетнам.. не се развил бидејќи американците ја изгубиле таму војната?
Наброј барем три позитивни работи од сите интервенции на Блискиот Исток, а тоа да не било проследено со долгогодишно крвопролевање?

Мислам дека единствената причина поради која потиш мадиња овде е американското покровитество на вашата заостаната кауза, која се вклопува совршено во нивните регионални интереси.
Меѓутоа споредните последици допрва ќе ве стигнат кога ќе почнат да ви се раѓаат се’ повеќе деца со малигни и канцерогени заболувања од хуманитарните бомби кои ги нафрлија во вашите бавчи.

Последно уредено:
Член од
1 ноември 2005
Мислења
2.142
Поени од реакции
1.256

Has Blackwater been deployed to Ukraine? Notorious U.S. mercenaries 'seen on the streets of flashpoint city' as Russia claims 300 hired guns have arrived in country

Read more: http://www.dailymail.co.uk/news/article-2576490/Are-Blackwater-active-Ukraine-Videos-spark-talk-U-S-mercenary-outfit-deployed-Donetsk.html#ixzz2vbciUlBE
Follow us: @MailOnline on Twitter | DailyMail on Facebook

Tolku li se strashni ovie Blackwater, demek, kade odat seat strav i pustosh?

Kako shto mene mi se chini ova ke bide specijalna vojna i Ruskata armija ne mi se veruva deka ke se aktivira nadvor od Rusija.
Vo poslednite 20 godini Rusija neprestano vodi specijalna vojna protiv razni teroristichki organizacii, ne se ni oni od vchera, si ja znaat rabotata.
I kojznae veke kolku Ruski specijalci ima vo Istochna Ukraina da im organiziraat dochek na vakvi kako Blackwater, samo se vo svoe vreme.

A zapadot shto si misleshe...Ke napravime prevrat vo Ukraina, ke si namestime nashi lugje na vlast i ooop ke gi shutnat Rusite od Krim pa ke dojde NATO.
Od Krim se kontrolira Crnoto More kako na dlanka, Rusija nema nikogash da go otstapi Krim pod tugjo vlijanie, samp preku Rusija mtrva nekoj drug ke go ima Krim.

Former US Defense Secretary Gates Admits "Crimea Will Not Slip Out Of Russia's Hands"

http://www.zerohedge.com/news/2014-03-09/former-us-defense-secretary-gates-admits-crimea-will-not-slip-out-russias-hands

A zapadnjacive demokrati i osloboditeli za sega spremaat neshto kako sankcii,ukinuvanje na vizi i sekako ke se obidat da ja provociraat Rusija da izvrshi voena intervencija.
Putin ne mi deluva za tolku naiven, mi se chini deka im gi znae site trikovi, a da ne zaboravime deka Ruskata shpiunazha prilichno efikasna, i nekoj kako Snouden so otkrivanje na nekoi "voeni tajni" ne veruvam deka im e potreben.

A Putin nekolku pati spomna: Ako mozhe Kosovo da bide drzhava, mozhe i Krim!
Serotinite na Klinton izbivaat na povrshina...

Член од
22 јануари 2005
Мислења
1.644
Поени од реакции
1.677
Е сега ги следам и полските медиуми и забележав дека се’ повеќе се туркани во директен конфликт со Русија, што според мене е доста кукавички потег да се изложува многу послабата Полска во однос на Западните “сојузници“ како Германија, Франција, ВБ или САД. Многу влијателни американски дипломати и стратези почнаа да доаѓаат во Полска и да гостуваат во локалните медиуми, цело време потенцирајќи ја тежината на улогата која ја има Полска, бидејќи е “најмногу“ засегната од случувањата во соседна Украина.
Нормално е Полска да е најзасегната. Кој треба да е засегнат? Португалија?
Јасно е дека држава што има таков гигант како Русија во близина, ќе е загрижена за стабилноста.
Полјаците не мора некој да ги убедува од каде доаѓа заканата. Имаат разузнавачки и безбедносни служби, си знаат.
Русија е причината поради што влегоа во НАТО. Никој не ги принуди да влезат. Има доста европски држави што не се членки.
Полска е стратешки важна за Русија и полјаците тоа го знаат.

Според мене голема грешка на американската надворешна политика беше примањето на земјите од поранешниот Варшавски Пакт во НАТО. Подобра опција би било тие земји да оформеа свој пакт за самоодбрана, близок со НАТО. Вака, со секоја маневра на Русија на запад, постои ризик за поширок конфликт (член 5 од NATO спогодбата). Од геополитички поглед, на Русија и е ставен нож на грло од европска страна и оставена со малку опции. Азија и иден конфликт со Кина или Европа и конфлит со НАТО?

(За тие што ќе тврдат дека Кина и Русија се BFF - зборувам за иден конфликт на влијанија, доколку моќта на Русија и Кина би се зголемиле. И во секое добро сојузништво треба да се знае кој е шеф - пример, Канада и САД, ВБ и САД, Русија и Белорусија)

Последно уредено:

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
26.655
Поени од реакции
35.529
САД влезе во Авганистан пошто Бин Ладен велеше дека тој ја планирал 11септември2001.
Садам влезе во Кувајт и се закануваше на Израел и се фалеше дека има нуклеарно оружје.
Кореја беше во внатрешна војна , и САД и помогнаа на Ј.Кореја да стане развиена земја.
И на Балканот помогнаа да се решат проблемите, и после сите тие војни ... ниеден не доби се , и ниеден не изгуби се.

А како суди Русија ? Кому му помогнаа , и каков проблем разрешија во светот ?
Прво мислев дека само провоцираш, но сега гледам дека прилично наивен, што и провокациите ти ги прави евтини и смешни (иако алас, купци на форумов секако ќе имаш доволно).

ОК тоа штом го расчистивме, едно прашање.
Навистина сакаш да разбереш колку не знаеш за светов од геополитички аспект (за тоа можам да помогнам), или ќе се задржиш на провоцирање (па да продужам да те игнорирам)?

Јас сум ОК и со двата избора. ;)[DOUBLEPOST=1394500174][/DOUBLEPOST]
Според мене голема грешка на американската надворешна политика беше примањето на земјите од поранешниот Варшавски Пакт во НАТО. Подобра опција би било тие земји да оформеа свој пакт за самоодбрана, близок со НАТО. Вака, со секоја маневра на Русија на запад, постои ризик за поширок конфликт (член 5 од NATO спогодбата). Од геополитички поглед, на Русија и е ставен нож на грло од европска страна со малку опции. Азија и иден конфликт со Кина или Европа и конфлит со НАТО?
Бах, наивно.
Како да тие што управуваат со работите, демек се раководат од идеали како светскиот мир. Нормално дека на противникот му рипаш додека зашеметен после ударот.

Овакви написи гледам се повеќе во понеутралните западни медиуми. Добронамерно кажано, ама наивни се таквите размислувања.

Ова е геополитика момци. Реална политика.

Наше е само да се надеваме дека Путин не е истиот платен список како и Обама... Пошто ако е, војна е реален исход.
Ова почнува да личи на истата предигра од Втората Светска Војна. Истите луѓе, што во Германија го финансираа доаѓањето на власт на Национал Социјалистите, претходно ја организираа и финансираа и револуцијата на Болшевиците.
Остатокот верувам го знаете.

Последно уредено:

spaso

Search Pretty Girls from your city for night
Член од
5 септември 2008
Мислења
2.746
Поени од реакции
779
Русите ќе бидат нокаутирани мирно, онака само кога ќе ги видиш на партер.

Исто како во студената војна , се оштреа нешто со оружје и сојузи , бла бла бла , и онда беа поразени од чеченците на крај и живееја пијанечки живот.
Сега пак се силат нешто, но кутрите економски сеуште не и се приближиле ни на Германија, а имаат 60 милиона народ повише и природни богатската на сите страни.

Русија секогаш ќе биде разбојник држава, како некои кај нас што излегуваат за 500 денари убиваат старци.

Таму кај што допира руска рака , таму просперитет не се гледа во следните 100 години , гледајте само Источна Германија.

САД барем се позната земја за човекови права и слободи ... а во Русија владее диктатура , едноумие, нема опозиција ... како што ќе каже воѓата Путин , кој само ќе ги смени позициите, од премиер до претседател , само да биде на власт ... ќе тепа со камшик.

Зошто никој не одговара: Дали има нео нацисти во Русија ? Дали организирано напаѓаат странци ? Дали убиваат?

Еве ви мој одговор: Да во Русија има такви болни умови , повише него во Украина , и сега се собираат и во Крим ... дури и четници, кои се фалат со нивното искуство како парамилитарци , а знаеме што точно правеле на пример на Косово.

Stravot do tuka ti se oseka .

Kajgana Shop

На врв Bottom