Пресвртница за Украина

Дали ја оправдувате воената агресија на Русија над Украина?


  • Вкупно гласачи
    681

jamajka

mode: Calm
Член од
28 април 2007
Мислења
18.806
Поени од реакции
26.369
Овие у Рубљи да не го плаќаат,:pos:
само 215 милиони парче било, срце ќе те фане да го рокнат.

Да надополнеме дека од многу експерти е потврдено дека Ф-15 е многу подобар од овој, ама сепак бизнис, мора да се врнат 200-300 милијарди фрлени во огин.
Абе тоа викам, има една менаџерска од СФРЈ „Морамо да радите“. Е сега во ситуацијава би било за Украина, „Морамо да ратујете“.

За остали западен свет не е толку брутално, но има неколку „Морамо да“ Вклучително и поскапа и несташица на храна, енергенси и разни други неоптребни глупости. И се разбира неизбежниот рекет и секако must најновите играчки. Башка поголема контрола дома (попут времето на комунизмот), како бонус. И адут за тргање на неподобните за системот ... русофили. Најинтересно е што сега не им ни треба апсење, туку доволен е твитер да те уништат.

Е сега ако размислиш малку појасно, сега му е мајката за бизнис, производство на храна, производство оружје и муниција... Бирај.
 
Член од
10 јануари 2008
Мислења
745
Поени од реакции
1.890
Аман со тој медиумски меур, препотентен си ко Трамп со потценувањето дека не сум доволно информиран.

1. Украина никогаш не почнала војна со Русија, ниту со Руското малцинство. Напротив, Руското малцинство во Украина беше тоа што почна сепаратистички движења (и директно и индиректно помогнато од Русијаи директно и индиректно помогнато од Русија) на што Украина мораше да одговори (како и секоја нормална држава). Истото го направи и Русија во Чеченија, не видов некој да се вмеша во тој конфликт? Лицемерие пар екселанс.

3. На сите им е јасно дека Русија е агресорот па дури и на вас поддржувачите на Русија, ама мора да се бутка некој наратив дека Украина ќе нападнела или сега по ново, дека нападнала уште пред 8 години со тоа што се справувала со сепаратистички движења. Нападот е најдобра одбрана никогаш не проаѓа на суд. Тој случајот што ти го пиша за Велешанката е строго одбрана, затоа што врз неа претходно веќе бил извршен напад(и).
И да, тој референдум во Крим беше откако Русија го окупираше Крим и си инсталира своја власт. Беше демократски колку претседателски избори во Северна Кореја.
Околу санкциите, тотално небитно е дали Нигерија ќе им стави санкции на Русија ако воопшто нема бизнис со неа. Огромен дел од бизнисот на Русија е со Европа, затоа што европскиот дел им најнаселениот. Ако овие санкции значат дека Русија ќе треба да го пресели своето население во Азија за да биде поблиску до Кина/Индија - win/win за сите.

4. Русија е опасност за сите свои соседи ако не играат по нивно оро. Грузија, Молдавија и сега најново Украина. Финска и балтичките држави имаат само негативни зборови за Русија и Советскиот Сојуз. Полска беше уништена од Германија во WW2, но 50 години под Руска чизма им направи многу повеќе да ги мразат Русите отколку Германците.

6. Океј, дур не видиме некоја реална анкета ќе остане на ова. А ова што го пиша за снегулките и шарените е целосно спротивно од концептот на демократија, но во исто гледиште со диктатура. Изгледа затоа и би живеел ти во Русија/Белорусија, а јас сум повеќе за Германија/Данска/Шведска/Холандија...

Биди си ти академик во вистински живот, но на форум не си Господ.
Со Мајдан, нато и Украина го најавија и потоа остварија почетокот на геноцидот врз руското малцинство во Донбас. Слушни ги говорите на Порошенко за што ќе им правел на нив. Кога некој ти се заканува дека ќе ти го сотре семето, наравно дека не ти е оставен избор и мораш да се браниш - тоа што го именуваш како сепаратизам. Значи тоа е реакција на претходна акција. Понатаму употребата на војска и наци батаљони против цивилно население е бесполезно да се коментира што си го окарактеризирал како реакција на секоја нормална држава. Нормална реакција ќе беше почитување т.е. спроведување на меѓународниот договор Минск 1. Ама гарантите од еу се правеа слепци. Уште тогаш Русија да организираше мировна мисија од ваков обем, ќе беше исправно.

Значи да заклучиме, Нато и Украина во 2014 го почнаа сето ова. А Русија е наивното дебилче што 8 години чекаше за мировна операција.

3. Не се занимавам со наративи, само факти. Нато и Украина се агресорот, Русија е таа која се брани. Методот на одбрана е со контра напад што те збунува дека е агресија. Русија ли носи оружје од Москва до Берлин или нато од Берлин кон Москва се шири? Русија ли убива туѓи малцинства? Русија ли не осуди нацизам во ОН? Русија ли има 100ци воени бази околу нато или САД и нато имаат воени бази околу Русија? Русија ли има био-лаборатории околу нато и сад или они имаат низ цел свет и околу Русија? Русија ли има поголемо вооружување или нато? Русија ли има 700 миљарди годишен воен буџет или САД? Русија ли има 20 носачи на авиони или сад+нато? Русија ли менува влади, прави шарени револуции и арапски пролети? Нато е "одбранбен воен сојуз" а досеа никого не одбраниле, само нападнале, ја вооружува Украина иако не е ни дел од нато, Русија не е таа што носеше оружје, инструктори, пари на границите на нато, обратно е. 100 страни може да се пишуваат факти дека сад, нато и Украина како марионета и топовско месо у случајот се агресори.

Случајот со велешанката е ист, и врз Русија веќе се извршени напади и биле планирани уште посериозни. Русија постапува строго одбранбено.

Референдумот на Крим си е демократски, зашто не би бил!? Секако западот ќе вика не е, ама тоа не го менува фактот дека тој народ така си избрал сам. Има проблеми? Протестира некој? Се буни се жали од Русија? Се бара нов референдум од населението? И тоа 8 години без вода, наци Украина им го секна каналот, со цистерни од Русија се снабдуваа со вода и пак сите про Русија си се. Тоа е злосторства против човештвото, ама ај и на тоа слепци ќе се праиме ко еу, сад и нато. Значи спремни 8 години без вода да бидат само да се тргнат од наци режимот во Украина, ама референдумот не бил демократски!? Ај важи.

Околу санкциите, не го коментирав ефектот, туку соодносот во број на оние кои ја разбираат и поддржуваат позиција на Русија према оние кои се агресори. Соодносот е 6.7 миљарди поддршка наспрема 1.3 миљарди санкции. Значи огромното мнозинство од човештвото не е на страната на агресорите сад, еу и нато и покрај страшните политички, дипломатски и економски притисоци, рамни на рекетарство. Јер они нели така ја разбираат демократијата, ако прајте ко што ќе ви кажеме демократи сте. Ако не, не сте. Ама и ние што не го оставаме светот сам да си носи самостојни одлуки, е ние најголеми демократи сме.

4. Русија била опасност за своите соседи а цел Балтик у нато!? Дај боже толку "опасни" да беа нато и сад па Русија да постави свои ракети во Мексико и Канада, во Србија, во Австрија, Финска, на Исланд итн.

6. Баш ме интересира што би прифатил ти како "релевантна анкета"? Од ББЦ? Од ЦНН? Од соросови невладини? Макар и од нив да е, ќе речеш ама тоа дека се плашат русите и на анонимни анкети да зборат против Путин, е до толку е диктатура и затоа искача 70% рејтинг. Затоа не се труди да чекаш анкета, никогаш нема да ти биде доволно релевантна јер неможеш и нејќеш да прифатиш факти. Само кога резултатот би бил негативен по Путин, за тебе би била релевантна.

6. За снегулките и шарените убаво ти пишав, тие се методологија за рушење демократија и поставување диктатура. Затоа сум за нивно неутрализирање, за да не дојде до диктатура а да може да цвета демократијата. Ако после арапска пролет, Мајдан и шарена револуција ова не ти е јасно, ниту јас ниту Господ ниту никој неможе да ти помогне повеќе од тоа за да видиш факти кои се јасни како бел ден.

За живеење во западни земји е сосема друга тема и можеш по ПП да се консултираш со мене. Поголем број денови и години живеам или сум живеел на запад (и во еу и во сад подолго време) него ли во Мк. Во Белорусија сум бил и е прекрасно и за живеење и за работа (во ИТ барем). Само во Русија не сум бил никогаш, ама веројатно во новата светска реалност по некое време, ако се отиде таму и ќе се остануе.

П.с. иначе имам постојан контакт со доволен број пријатели/колеги/познаници од животов по светов и со украинци/ки, руси/нки и белоруси/нки и отприлика добивам какви такви информации за пулсот на "обичниот човек" од тие земји по моменталните случувања.
 
Член од
12 март 2009
Мислења
19.955
Поени од реакции
15.973
Извор ДЕЈЛИ МЕЈЛ кој се повикува на Руските медиуми, а кај нас го пренесува факен МКРЕПОРТЕР бе? Дејли Меил, патем е бетер од М Експрес што беше на времето. Дури и Википедија го прогласи за UNRELIABLE SOURCE, а во Велика Британија го третираат како хумор и сатира, веќе оддамна. :)

И јас некни на Дејли Мејл прочитав како Путин го молел Бајден на телефон 34 минути и 20 секунди барем да му го остави доларот за тргување, дури и му понудил да замини во пензија ама за 2 години. Кога Бајден го одбил, според Дејли Мејл, Путин му се јавил на другарму Лукашенко и пролеал 2 солзи.
се ова го ПРИЗНА во изјава Нуланд, а сите тврдења дека се истражуваат патолошки вируси за да се направи лек или заштита од нив се всушност припреми за Биолошка Војна, а која е забранета со Конвенција на УН уште ПООДАМНА... па имавме и уште имам Паандемија на Ковид, се силеа Кина ќе ја обвинат, ама се посраа бидејќи се докажаа случаи во Италија од пред Вухан, а освен тоа во лабосот во Вухан вирусот е донесен од УСА...


.....Šta je Nulandova zapravo kazala?

Pomoćnica američkog državnog sekretara za politička pitanja, Viktorija Nuland 8. marta 2022. u Senatu je odgovarala na pitanja senatora, na temu “Ruska invazija na Ukrajinu”.

Jedno od pitanja postavio je senator iz Floride, Marko Rubio, a koje se odnosi na hemijsko i biološko oružje, odnosno, da li ga Ukrajina ima, što je moguće poslušati od 3:40 ili transkibovano pročitati ovdje. Na to je Nulandova odgovorila:


Ukrajina ima objekte za biološka istraživanja, za koje smo sada prilično zabrinuti da ruske trupe, ruske snage, možda žele da preuzmu kontrolu. Zato sada radimo sa Ukrajincima kako da spriječimo da istraživački materijali padnu u ruke ruskih trupa, ako im priđu.”
 
Член од
1 јули 2020
Мислења
1.767
Поени од реакции
8.380
Od prodazba. Golem del od budzetot na rusija se polni od prodazba na gas. Kolku sto im treba gas na evropjanite, tolku na ovie pari.
Не е точно. Кина, Индија и Пакистан само се огромни пазари за енергенси каде што само Кина може да го купи целиот извоз на Русија и да треба да купат уште толку. Индија само до моментов има потпишано договори за х4 пати поголем увоз од минатата година и бројката расте. Пакистан исто така. Потоа ги имаш и Јапонија и Јужна Кореја кои имаат и инвестиции во ЛНГ терминал на Сакхалин и продолжуваат со увоз. Да не ни почнам за помалите купувачи.

Вака така купувачи ќе има, а патем од последниот пат кога имам сретнато бројки мислам дека Рускиот буџет се балансира на цена на нафта од 40+ долари. Моменталната цена е 100+ долари, што значи дека дури и да речеме извозот се преполови пак буџетот ќе им биде баланасиран. А во моментов 45% од целокупниот извоз на нафта на Русија е во Кина. Па види сега ти.

Од друга страна гасот, нафтата, јагленот,струјата на Европа не им се потребни колку тие пари на Русија. Зошто гасот,нафтата,јагленот и струјата ако после 31 март ги нема Европа ќе запре. Русија нема да запре, може ќе треба да го стегнат ременот некое време додека не најдат други купувачи, али сепак после 31 март во Русија сеуште ќе има храна, сеуште ќе има струја, сеуште ќе има бензин и сеуште фабриките ќе имаат суровини за да работат. Во Европа се ќе запре, нема да има бензин, фабриките ќе се затворат дека ќе нема суровини и енергенси, во некои држави како балтичките кои увезуваа струја директно или индеректно ќе нема ни струја, а прашање на време е и колку време ќе им треба на некои како Пољаците и Германците да ги догорат последните резерви на јаглен и после и да има огромни недостатоци на струја.

Едноставно не може да има еквиваленција дека двајцата ќе страдале кога едниов ќе страдал дека нема да можел да купи мерцедес и нов компјутер додека другиов буквално ќе гладува. Тој што гладува автоматски губи. А во Европа веќе во моментов има држави кои ќе трепнат и ќе почнат да купуваат во рубљи како на пример Унгарија. Чим една држава попушти после тоа ќе почне да се одмотува клопката и дури и во некој држави каде што Америка има комплетна контрола политичка, прашање на време ќе биде пред да почнат да ја губат контролата и власта.

А ако на Русите им успее шемава со продажба на енергенси и суровини за Рубљи и практично ја создадат петро-рубљата прашање на време ќе биде кога и други произведувачи врз кои имаат контрола како Венецуела не почнат исто така да продаваат во рубљи и Доларот/Еврото има да ги утепа хипер-инфлација.
 
Последно уредено:
Член од
14 август 2018
Мислења
4.628
Поени од реакции
10.300

Упс…
Изгледа дека не е само мит кога велиме “јапонците се паметни” :rolleyes:

И ете погоре коициденција @Boro1918 баш кажува за Сахалин 1&2 и јапонскиот увоз на гас…

Ај некој нека ја едитира тоа мапата од “меџународната”:)
Не им се мрзне на сите изгледа…
 

old_School_mk

Програмер, гејмер, psy-trance уживател
Член од
11 август 2009
Мислења
6.141
Поени од реакции
5.894
@MASTERPIECE ја прекинувам дискусијата со тебе затоа што продолжуваш да звучиш како Руски пропагандист, за тоа како кутрата Русија 8 години била угнетувана и напаѓана, ѝ спремале геноцид на нејзиното население па морала да се брани со тоа што прва ќе нападне, САД/НАТО се лошите, Русија е добрата и никогаш нема направено ништо лошо во историјата, референдумот на Крим бил демократски, Балтичките земји се во НАТО и се опасност за Русија (а во реалност да не беа во НАТО до сега ќе им се имаше случено Грузија)...

Нема да ми го промениш моето мислење дека Русија е лошиот во овој конфликт, но можеби ти ќе го промениш своето кога конечно ќе заврши.
 
Член од
1 јули 2020
Мислења
1.767
Поени од реакции
8.380

Упс…
Изгледа дека не е само мит кога велиме “јапонците се паметни” :rolleyes:

И ете погоре коициденција @Boro1918 баш кажува за Сахалин 1&2 и јапонскиот увоз на гас…

Ај некој нека ја едитира тоа мапата од “меџународната”:)
Не им се мрзне на сите изгледа…
Русите веќе долго време инвестираат во целиот тој регион од Иркутск до Владивосток/Сакхалин со најразлични нивоа на амбициозност и успех. Математиката е многу едноставна, источњаците и југо-источњаците не само што плаќаат повеќе од Европа туку и не мислат дека имаат право на нешто и не се жалат ( како што можете да приметите во моментов каде што плачат како мали деца дека Русите морале да им дадат нафта и гас). Друга работа е што за разлика од пред 40-50 години денеска се што Русите би купиле од Европа може да го купат и од источњаците и југо-источњаците.

А проектите во земјоделието и водниот транспорт ( наместо преку Суез да се оди преку Арктикот ) ако им успеат тогаш и ќе имаат малтене неограничен раст во тој регион. Владивосток би постанал еквивалентното на Ротердам.
 
Член од
17 август 2011
Мислења
9.962
Поени од реакции
17.788
Не е точно. Кина, Индија и Пакистан само се огромни пазари за енергенси каде што само Кина може да го купи целиот извоз на Русија и да треба да купат уште толку. Индија само до моментов има потпишано договори за х4 пати поголем увоз од минатата година и бројката расте. Пакистан исто така. Потоа ги имаш и Јапонија и Јужна Кореја кои имаат и инвестиции во ЛНГ терминал на Сакхалин и продолжуваат со увоз. Да не ни почнам за помалите купувачи.

Вака така купувачи ќе има, а патем од последниот пат кога имам сретнато бројки мислам дека Рускиот буџет се балансира на цена на нафта од 40+ долари. Моменталната цена е 100+ долари, што значи дека дури и да речеме извозот се преполови пак буџетот ќе им биде баланасиран. А во моментов 45% од целокупниот извоз на нафта на Русија е во Кина. Па види сега ти.

Од друга страна гасот, нафтата, јагленот,струјата на Европа не им се потребни колку тие пари на Русија. Зошто гасот,нафтата,јагленот и струјата ако после 31 март ги нема Европа ќе запре. Русија нема да запре, може ќе треба да го стегнат ременот некое време додека не најдат други купувачи, али сепак после 31 март во Русија сеуште ќе има храна, сеуште ќе има струја, сеуште ќе има бензин и сеуште фабриките ќе имаат суровини за да работат. Во Европа се ќе запре, нема да има бензин, фабриките ќе се затворат дека ќе нема суровини и енергенси, во некои држави како балтичките кои увезуваа струја директно или индеректно ќе нема ни струја, а прашање на време е и колку време ќе им треба на некои како Пољаците и Германците да ги догорат последните резерви на јаглен и после и да има огромни недостатоци на струја.

Едноставно не може да има еквиваленција дека двајцата ќе страдале кога едниов ќе страдал дека нема да можел да купи мерцедес и нов компјутер додека другиов буквално ќе гладува. Тој што гладува автоматски губи. А во Европа веќе во моментов има држави кои ќе трепнат и ќе почнат да купуваат во рубљи како на пример Унгарија. Чим една држава попушти после тоа ќе почне да се одмотува клопката и дури и во некој држави каде што Америка има комплетна контрола политичка, прашање на време ќе биде пред да почнат да ја губат контролата и власта.

А ако на Русите им успее шемава со продажба на енергенси и суровини за Рубљи и практично ја создадат петро-рубљата прашање на време ќе биде кога и други произведувачи врз кои имаат контрола како Венецуела не почнат исто така да продаваат во рубљи и Доларот/Еврото има да ги утепа хипер-инфлација.
Gasot ne e takov produkt za da mozhe odma da se najde kupuvac. 60% od izvozot e kon evropa, i kje treba godini za da se smeni toa. Ednostavno nema infrastruktura. I daleku od toa deka Evropa kje gladuva. Ne veruvam ni Rusija deka kje gladuva.
Standardot na zivot kje im se narusi i na ednite i na drugite, no na rusite daleku poise bidejki trgovijata so energensi im e glavna ekonomska granka.
 

Staufer

Драган Богдановски
Член од
17 јануари 2008
Мислења
16.357
Поени од реакции
21.872
Gasot ne e takov produkt za da mozhe odma da se najde kupuvac. 60% od izvozot e kon evropa, i kje treba godini za da se smeni toa. Ednostavno nema infrastruktura. I daleku od toa deka Evropa kje gladuva. Ne veruvam ni Rusija deka kje gladuva.
Ednostavno standardot na zivot kje im se narusi i na ednite i na drugite, no na rusite daleku poise bidejki trgovijata so energensi im e glavna ekonomska granka.
Русија последните години до некаде направи добар напредок и имаше добар прилив на пари што горе долу и народот осети. Можеше и да продолжи вака ама му текна на Путин дека е време на дисрупција. Иначе долгорочно Европа како главен купувач со сите сили ќе бара алтернативи за што помалку да зависи од гас. Реално не се сите исто засегнати. Погрешната енергетска политика на Германија со алл ин за гас како преоден енергенс сега се покажа како многу наивна одлука. Иначе како што викаш едноставно нема инфраструктура не е ова нафта тури во буре и ајт.
 
Член од
17 август 2011
Мислења
9.962
Поени од реакции
17.788
Мислам дека многу погрешно ја сваќате моќта на парите кај големите сили. Ако се прашуваше од каде, тогаш САД требаше прва да банкротира и пропадне после сите тие воени интервенции во кои останаа најголемите должници во светот.

Путин ќе ја игра истата игра на Америка. Мислиш дека му требаат странски пари за да произведе тенкови и паметни ракети? Све што му треба има во неговата држава, која сама по себе си е доволна. Дури и ако му требаат некои делови или слично, секогаш е тука Кина која ако не за пари, тогаш за жито, за нафта, за гас, за репро, за оружје може да им даде буквално све. Буквално Русија може да се барикадира и да опстојува дури и без Индија и Кина. А да не збориме со нив. Не е ова Македонија, кај што ако сме зависни од некаков увоз, па не добиеме поволен кредит, нема да можеме да го реализираме. Русија веќе не увезува ништо од западот. Русија западните земји ги оцени како непријателски и Русија е во војна во Украина. Фабриките кај Урал работат турбо. Ако во 43 за неколку години произвеле 30К (нека ме попраи @Hello Kitty ) тенкови, во денешно време можеме да замислиме што све нема да произведат.

После целосното канцелирање на Русите од западниот свет војната во Украина веќе не зависи од парите. А најмалку од западните пари. Западот од мечката направи чудовиште со кое нема да биде баш пријатно да си игра во наредниот период. А по се изгледа дека не е баш дека и Русите биле наивни у оваа игра.
Normalno deka Rusija mozhe da prezivee duri i celosno izolirana. Eden iran ete go uspeva da razviva oruzje i da prai problemi naokulu. Megjutoa ja zboram za ekonomija, i u toa pole rusija kje bide daleku popogodena od gasot nego evropjanite. Ne deka nema da mozhe da proizvede tenkovi, tuku kvalitetot na zivot na zitelite kje se namali drasticno.
 
Член од
6 февруари 2022
Мислења
896
Поени од реакции
3.543
:angel:

Russia says West not welcome at peace talks
Moscow’s Western partners “can’t be trusted anymore,” Foreign Minister Sergey Lavrov says
Russian Foreign Minister Sergey Lavrov and his Ukrainian counterpart, Dmytro Kuleba, holding talks in Antalya, Turkey. © Sputnik / Russian Foreign Ministry
Russia is eager for a diplomatic solution to the conflict in Ukraine, but it won’t accept any Western mediation during its talks with Kiev, the Foreign Minister Sergey Lavrov has said.
 
Член од
1 јули 2020
Мислења
1.767
Поени од реакции
8.380
Gasot ne e takov produkt za da mozhe odma da se najde kupuvac. 60% od izvozot e kon evropa, i kje treba godini za da se smeni toa. Ednostavno nema infrastruktura. I daleku od toa deka Evropa kje gladuva. Ne veruvam ni Rusija deka kje gladuva.
Standardot na zivot kje im se narusi i na ednite i na drugite, no na rusite daleku poise bidejki trgovijata so energensi im e glavna ekonomska granka.
Точно е дека гасот нема да може да се извезува и најверојатно Гаспром ќе треба да го прекине дел од производството откако ќе ги наполнат резервите за некоја недела ако Европа реши дека и понатаму нема да купува гас.

Али тоа дека штетата ќе биде еквивалентна, тука нема да биде ниту блиску ама баш ниту блиску. И за ова воопшто не ни планирам да го објаснувам зошто, како и кој понатаму. Смешно е.

Ако Руската економија продолжи да расте кога Саудијците ја симнаа цената на нафатата на 40 долари за барел едно време и во Русија немаше никакви поголеми економски последици. Со сегашнава цена од 100+ долари барел, Русите немаат абер од економска криза.

После 31 за еден месец пола индустрија ќе стави кључ на врата во Европа. Цените на енергенси ќе рипнат до плафон, а и така најголем дел од гигантите се минимално профитабилни. А не се само ниту енергенсите туку и суровините се огромен проблем.
 
Член од
17 август 2011
Мислења
9.962
Поени од реакции
17.788
Точно е дека гасот нема да може да се извезува и најверојатно Гаспром ќе треба да го прекине дел од производството откако ќе ги наполнат резервите за некоја недела ако Европа реши дека и понатаму нема да купува гас.

Али тоа дека штетата ќе биде еквивалентна, тука нема да биде ниту блиску ама баш ниту блиску. И за ова воопшто не ни планирам да го објаснувам зошто, како и кој понатаму. Смешно е.

Ако Руската економија продолжи да расте кога Саудијците ја симнаа цената на нафатата на 40 долари за барел едно време и во Русија немаше никакви поголеми економски последици. Со сегашнава цена од 100+ долари барел, Русите немаат абер од економска криза.

После 31 за еден месец пола индустрија ќе стави кључ на врата во Европа. Цените на енергенси ќе рипнат до плафон, а и така најголем дел од гигантите се минимално профитабилни. А не се само ниту енергенсите туку и суровините се огромен проблем.
I ja ne mislam deka stetata kje bide ekvalentna, mislam deka kje bide daleku pogolema za Rusija. Sea koj kolku mozhe da trpi e drug muabet.
 

Kajgana Shop

На врв Bottom