Пресвртница за Украина

Дали ја оправдувате воената агресија на Русија над Украина?


  • Вкупно гласачи
    674
Член од
1 февруари 2005
Мислења
1.288
Поени од реакции
1.785
Западот е рационално општество. Рационалноста и капитализмот си влечат корени уште од старите европски држави и трговци... Си има традиција, историја, слава, култура, капитал, уметност, цивилизација... Зборуваме за времето на итаљанските градови, холандската берза, итаљанското сметководство. Денешната култура е меѓу другото продолжение на славата на таа историја...
Таа историја секогаш го прави западот и либералниот капитализам победник затоа што тоа се основните постулати на градење благосостојба. Трговија, размена на стоки и услуги, соработка. Така ќе биде и во овој пример... Не може долго еден болен ум против цел свет и цел либерален капитализам да прави зулум... И Русите не се прости, народот не е прост, имаат и они интелигенција и култура... Не случајно ги имаа Булгаков, Јерофеев,Солженицин и ред други дисиденти...Еве и денес го имаат Навални на пример... Како се калеше челикот е пасе...
Самите Руси кога тогаш ќе го сменат Путин и ќе се срамат од војнава... И они сепак сакаат да се дел од светот, а не дел од некој си пропаднат советски сојуз и некоја историја која нема никаков смисол... Заврши неславно советскиот сојуз...
Да ај важи!
Фусров ги разработува тие теми, делумно Хазин.
За разлика од феудализамот, каде објект на присвојување е замјата, во капитализмот е трудот.
За да го осребриш тој труд, треба да се трупа капитал, од тука произлегува ексклузивност по Шваб или експанзија. За неколку стотини години имал каде да се шири и прогресира, до големата депресија. Следува ПСВ и ВСВ каде се уништува дел од капиталот и има дваесетина бонус години за експанзија до седумдесетите години. После тоа уопште не и капитализам, некакви конгломерати што се договараат и некаков мутант финансиски капитализам. На секој десет петнаесет години има пукање на балонот 1990, 2001, 2008...
Во моментов е преломот, старото не си отишло, новото не дошло. Не случајна е оваа кулминација со Ковид фашизмот и сега украинскиот фашизам. Едното е на Шваб инклузивен пост капитализам, не расте повеќе, нема средна класа, капитализмот го претвараат во власт. Мала елита и нивните транснационални компании и ние робовите, со маски генетска терапија, вегани, хомосексуалци, јадеме скакалци....
Во моментов тоа е борбата, Кина, Индија, Иран, Русија и уште некој слободни држави не сакат да се потчинат на тие сатанисти, предлагаат други излези од капитализмот, Кинески модел, Руски, муслимански варијант, заедно работат тандем против НСР. Мислам дека победуваат, на 24 Путин ја мења Набиулина од ЦБ, Кина го зема Тајван, доларот евентуално може да се користи за гспапир иако е многу гладок.
 
Член од
15 ноември 2013
Мислења
1.478
Поени од реакции
2.539
Таман работа, не дека немало во буквална смисла. Имало ама ни 1 посто од сега, а Американците богами по Ирак многу помалку пазеа на цивили. Во тоа е лицемерието.
Не би рекол баш, протестите за војната во Ирак биле од огромни размери, некој како тој во Рим влегол дури и во гинис, дополнително подоцна излегоја кои глупости ги правеле Американците таму, прво со Abu Ghraib, па ликовите од Викиликс за гаѓањето на цивили.

Далеку е од тоа дека народот во Западниот свет подржувал војна како што се зборува овде. Буш и Блер ќе останат запаметени како воени злосторници, нема луѓе со здрав разум што би ги подржале, исто како што нема луѓе до здрав разум што би го подржале Путин.

Секако дека овде на темава ако стануваше збор за војна предизвикана од Буш сите ќе беа против војната. 119 души тука активно подржуваат воена агресија користејќи whataboutism дека Буш го правел истото и дека сега е океј. Трагично.
 
Член од
14 ноември 2013
Мислења
6.648
Поени од реакции
21.581
Верувам дека сите оние членови кои ја следеле граѓанската војна во Сирија имаат дежа ву по читањето на твитот.

 
Член од
25 септември 2016
Мислења
827
Поени од реакции
1.031
Темава е станата ко темата за коронавирус пред година дена. Повеќе од половина од постовите се комплетно неповрзани со темата. Финансиски совети, животни приказни, историски анализи, стандардни теории на заговор....
Коментари под постови на фб имаат повеќе информативна вредност.

Има ли некаде релативно објективна, непристрасна анализа за каква е состојбата на терен? Зборам за воената страна на случувањата.
Јас не памтам некој сличен геополитички настан, каде спротиставените страни идат до ваков степен на водење кампањи за дезинформирање и пласирање на хипер триумфалистички приказни. До апсурдни размери иде ова.
Она што ја можам да го најдам и класификувам како релативно објективна анализа, збори дека офанзивата на Русите изгуби пареа. И тоа веќе недела дена.
За мене е вчудоневидувачки што успеаа да ги заглават Русите релативно рано во кампањата. Нормално, ако тоа е целата слика на случувањата.
Воената интервенција на Русија, мора да заврши најкасно крајот на Април, и тоа во нивен прилог. Ако стигнат до летото и Украина не е блиску до воен пораз и уште дава силен организиран отпор, а санкциите и загубите од војната почнат да гризат во руското општество, ова може да искочи геополитичка катастрофа за Русија.
Претпостаувам дека во таква ситуација ќе мораат да ескалираат до претходно невидени размери, можеби и до ризикување на конфликт со Нато, за да го донесат Западот на преговарачка маса.
Додека е ситуацијата на терен ваква, нема нешто што ќе ги принуди САД да притискаат на преговори. Војнава се одвива според нивните најоптимистички сценарија и ќе ја трупаат Украина со оружје и ќе го одолговлекуваат крајот, колку што е можно повеќе. Ја фатија Русија во жива кал и сега ќе пробаат да ја заглават што е можно подлабоко.
Само се надевам дека не се доволно луди, да веруваат дека можат да го бутнат режимот на Путин од власт, преку војнава. Дури и да е тоа веројатно, што воопшто не е, ја би рекол be careful what you wish for. Има многу полоши и поекстремни политички актери во Русија од Путин. Она што е битно, и што го видов како предлог од неколку сериозни западни аналитичари, е дека дури и војнава да не оди во прилог на Русија, Западот мора да му остави простор за доволно добар излез и доволно добра мала победа на Путин, за пред домашната јавност. Се друго значи многу опасен свет за сите нас.
Не е болест се што боли.
 
Член од
10 јануари 2008
Мислења
745
Поени од реакции
1.890
Видео игра - СИМУЛАТОР, на која можеш да прикажуваш БИТКИ КАКО СЕ ОДИГРАЛЕ ВО РЕАЛНОСТА.


Total civilian casualties in 2021
The total number of civilian casualties recorded by OHCHR in 2021 has totaled 110: 25 killed (16 men, two women, three boys, one girl and three adults whose sex is not yet known) and 85 injured (56 men, 21 women, six boys and two girls), a 26.2 per cent decrease compared with 2020 (149: 26 killed and 123 injured), and the lowest annual civilian casualties for the entire conflict period.

Eте ти според ОБСЕ, во 2021 година. 110 убиени во Донбас, и има најмалку жртви од кога траат немирите во Доњецк и Луганск. А од 2014 наваму одприлика има 2500-3000 жртви на цела територија на Украина, а 85% пишува дека се во Источна Украина. Значи тие бројки што ги вадите од 14-15.000 жртви не е реална, барем според ОБСЕ како што го зеде за Извор.

Абе јас милион пати имам пишано тука дека единствено немири му одговараат на Западот а особено на УСА, и дека намерно беа влечени за нос Русите да го направат она што го направија. Е сега секој си има некоја математика, и Америка и Русија си имаат стратези и стручњаци кои проценуваат состојба на добивка и штета, ние тука може само да си го кажиме мислењето. И Русите и Американците си имаат своја математика, која ќе испадни подобра ќе покажи времето.

Мое мислење е дека Русија она што барем се шпекулира дека ќе го добие кое најверојатно го постигнале на денешните преговори (воена неутралност на Украина попут Австрија, и автономија на Доњецк и Луганск) Крим секако е Руски, дали го признале или не, небитно, можеше да го добие БЕЗ војна, само со малку повеќе трпение и упорност, малце со ржење, со закани и без да страда целокупното невино население и во Украина од војната и во Русија од санкциите.

Јас се трудам да сум реален, од моја гледна точка, и секој различно размислува. Западните земји се посредени за живот и според мене а и според 99% луѓето тука се со далеку поголем стандард. Што не значи дека по дифолт треба да се оправдува нивната политика. Ете и јас бев против Америчката инвазија во Ирак, бев против на она што и се правеше на Либија, на Сирија итн. Ама и сега сум против она што и се прави на Украина.
Бројот на жртви е 14000, а од нив 3300+ цивили меѓу кои многу деца. Бројот на повредени е околу 25-30000. Од тие огромен број цивили (не го знам точниот број). Е сеа од тие цивили повредени, рачунај дека повредите не се од пад од тротинет, туку од гранатирање. Таквите повреди се животоменувачки, т.е. сериозни хендикепи и онеспособувања. И тие иако не се загинати исто така се жртви. Немора да некој да биде убиен за да биде жртва, на пр жртва на семејно насилство, жртва на силовање итн. И затоа тие бројки од најмалку 14000 цивилни жртви (не само загинати) се у најмала рака потиснати, реалната бројка е многу поголема.

Е сеа, незнам дали ја разбираш тежината на ситуацијата и бројките? Значи пази, официјална војска на држава, добива официјална наредба од официјален воен претпоставен кој добил официјална наредба од претпоставен политичар/и да гранатира (значи не збориме ни за малокалибарно оружје туку разорно оружје) цивилни таргети (значи не воени или сепаратистички) кои сеуште се официјално државјани со пасош на истата држава. Понатаму, не станува за изолиран случај или конфликтче нешто се спукале, туку официјална политика на држава која ја спроведува 8 години. И во однос на бројките, 1 жртва да е или 10 или 100 на ваков начин, е дефиниција за геноцид, етноцид(или културоцид јер ипак се официјално украинци ама проруски), воени злосторства и злосторства против човештвото. А за бројки од 15000+ нема доволно ракети ни Путин да им додели правда.

За другото што си пишал, абе незнам како може да викаш можело да го добие со повеќе упорност и трпение. Незнам дали не разбираш дипломатија, меѓународни односи, право итн? Човек, од 2014 пробува дипломстски. Се потпиша Минск 1. Ништо не се спроведе. Веќе тука е касно за трпение и требало да нападне. Ај добро не нападна, стрплив е и упорен дипломатски да го реши. А веќе штом идеш на втор договор за истиот проблем ради неисполнување на обврските од првиот на другата страна, веќе си ги надминал границите на трпеливост и упорност и воздржување. Чак што више се работи за нуклеарна сила и воена грдосија. Ајде Минск 2. И повторно не се спроведува. Ај и тука не презима ништо толку време, упорен е, трпелив, го дупат од ЕУ му викаа да да еве ќе притиснеме малце ќе почне наркоманот од утре да го спроведува. Не заборавај тука дека во меѓувреме постојано се гранатираат цивили у Донбас и овој уште е трпелив, не напаѓа, веќе 7ма година. А исто така гледа како се инстигира нацизмот во Украина и се пробива свесно низ институции, овој пат индоктринирани дека русите се новите евреи. И не заборавај дека паралелно се одвива вооружување на Украина од западот (неброени милјарди и тони оружје плус логистика во инструктори, тренери, обуки итн). Ај и тоа го гледа, упорен и трпелив е за дипломатско решение и му искача прво некој таму од воениот врв на Украина со закани дека Крим ќе го враќале, Донбас ќе го исчистеле и чај у Москва ќе пиеле. Ај и тоа ништо, не напаѓа сеуште трпелив, упорен и иде Зеленски у Минхен на конференцијата и вика не само членка на нато што ќе станеме туку и ќе ја враќаме нуклеарната програма, ќе станеме нуклеарна сила (што е уште едно кршење на договор од претходно за денуклеаризација).

И додека се ова се дешава, стационираат 75000 војска со тешко вооружување на линијата со ЛНР и ДНР, а претходните 2-3 месеци секој ден по неколку авиони воена опрема и оружје слетуваа во Украина и не криеја тогаш, туку баш се фалеа.

Епа стварно многу нетрпелив и неупорен овој Путин. Требаше да чека да биде нападнат и да се чеша. Не еднаш рекол баш он, "ако гледаш дека неможеш да го избегнеш сукобот, удри прв".
Тоа и го направи. Само 7 години покасно од што требаше, баш од што е претрпелив и преупорен и пренаивен верувајќи на западот. Од 24.02. се стави крај на тоа.
 

аллександар

Вечно ненаспан
Член од
5 мај 2006
Мислења
7.380
Поени од реакции
2.522
Ako e navistina tocno kako sto tvrdat od Ukrainski parlament deka okolu 20.000 civili zaginale vo Mariupol od granatiranjeto, togash ova ke bide zapamteno vo istorijata kako najgolemoto zlostorstvo protiv choveshtvoto vo 21ot vek.
секоја вест од украина треба да се провери 3 пати за да човек може да рече дека е точна.... после 1000 изнесени лаги неможе да им се верува - да точно е има загинато цивили ама официјалната бројка според мене ке се знае дури после некое време.. сега за сега е премногу тешко да се калкулира со бројки.
Без да навлегувам во оправданоста од војната и причините кои се влечат со декади наназад... Зошто па Путин ти(ни) е крив за економскава неизвесност? Колку што знам ниту прекинаа доток на гас и нафта, ниту почнаа некакви сериозни реципрочни мерки. Напротив, веќе со години има санкции према Русија, кои сега максимално ескалираа со цел да предизвикаат економски колапс. Имаат други механизми ако сакаат да ја притискаат Русија (тоа што дипломатски избегнуваат било какви концесии за да им стане партнер наместо непријател е друга тема), ама се решија на тотална економска војна со невидени концепти досега: заплена на имот и средства на приватни и државни ентитети; што па целосно ја поткопува довербата во западниот финансиски систем.
не прекинаа сеуште ништо. ни доток на гас ни на нафта... они ако видиш ниедна сериозна санкција не и воведоа на еу и на америка ( осим таа со авионите ама и таа ми е онака... мех...) по мене паметно играат зошто наместо да си пукаат у колено со санкции (како што се истрчаа еу и уса) малку ке подразмислат па ке кажат во кој правец ке си ја носат работата... сигурно не се толку глупи како америте да го сопрт дотокот на нафта и на гас за еу кога од истиот тој може да зарботуваат двојно тројно и незнам колкукратно повеќе за ралика од пред почетокот на војната....
русите имаа санцкии од 2014та кои траеа и уште траат ама овие кои им се сега наметнати се хардкор веќе реално... нема начин поголем удар да и дадат на економијата у русија па сеа пи*карски ај ке запленуваме имот на руси ке продаваме јахти вилите ке ги давале на украински избеглици.... ова ми делова ко она нашено давеник за сламка се фаќа па така и еу/уса буквално се што може ке искористи !!!

п.с би била интересна санкција да го затворат дотокот на гас и еу за цела европа и уса па тогаш ке осетиме сите ние што значи санкција реално.... кога една голема и моќна германија ке претрпи страшен удар тогаш што да кажеме ние вака по утепаните мали земји ко шо се косово албаниа македонија црна гора босна и сл.....
100.000 се официјални бројки. Преска Бајден поради тоа кажа Путин е воен злосторник.
значи чим стигнеш до 100 000 одма „фаќаш левел“ - онда американциве на светско ниво ги рушат сите бројки
п.с 100 000 е стварно голема бројка но..... ОФИЦИЈАЛНИ бројки? кој тоа ја кажа официјалнава бројка? САД?
Bez da go branam Putin, da prasam :
Ako hipoteticki, utre se izvadat dokazi deka vo tie 30+ biolaboratorii stvarno se rabotelo so tie virusi I deka, primer, Covidot e od tamu izlezen i, ili pak primer, se rabotelo I spremalo nesto postrasno od Covid - dali I togas ke ja napagame Rusija?
зависи како гледаш на работите... ако глеаш од западот тогаш не треба ни докази да ти се вадат - упорно ке ги кривиш русите и путин. ако имаш малце свест и размислуваш со своја глава и не испран мозок тогаш може и друг да искочи виновникот...

Секое инфо што излегува од украинскиот парламент те од украински извор го сметам или за апсолутно неточно или за преувеличено.

- Духот на Киев
- 2 Илјушини соборени јужно од Киев
- Змиски остров
- Герасимов отпуштен
- Бомбата што ја дифузираа
- Кличко: Киев е опколен, никој не може да го напушти
- Украински специјалци уништиле 30 руски хелихоптери кај Херсон
- фиктивна контра офанзива кај Харков
- фиктивна контра офанзива кај Мариупол
- Русите ја гаѓале нуклеарна централа кај Запорожје
- 6 пати го освојуваа аеродромот кај Хостомел, ВДВ 7 пати воскреснуваа
- С-300 чијшто проектил имаше фалинка и погоди зграда во Киев
- Оклопното возило во Киев кое прегази автомобил со старец во него
- Фејк видео Бајрактар дрон (те видео од Сирија)
- видеото од Мајдан нередите
- Убиен чеченски генерал и близок човек на Кадиров
- Забележана висока радијација кај Чернобил
- Ослободени градови кои никогаш не беа заземени од руските сили
- Украински авион соборува руски искочи дека е од видео игра
- Безброј други видеа кои беа преправани или од други настани/конфликти
ова се бараше.... листа на истресени зелени од владата/парламентот на укр
п.с у листава не го гледам она за новинарот кој што умре по 2 или по 3 пат... треба и тоа да се додаде :)
 

The xx

Russia state-affiliated bot. ☑️
Член од
8 април 2013
Мислења
6.180
Поени од реакции
11.620

Прво вика не. После неколку минути му текна дека треба да да каже :popce:
Овој чисто може во секој момент да објави трета светска војна.
 
Член од
12 април 2020
Мислења
469
Поени од реакции
875
Кој сака да го разбере западот историјата, капитализмот воопшто и денешниве случувања и доколку сака да знае што понатаму ќе се случи нека ги чита книгите на Фридрих фон Хајек и Лудвиг фон Мизес... Toлку засега доцна е ноќе, друг ден повеќе ќе пишам од таа перспектива...
 
Член од
24 јануари 2021
Мислења
767
Поени од реакции
466
Ако си се родил вчера и поима немаш од светска историја.

На пример, на 9-ти и 10-ти март 1945-та при бомбардирањето на Токио и огнената стихија, која притоа го зафатила градот, загинале 200.000 луѓе. Повеќе од двете атомски заедно и една нула повеќе од Мариупол.

Тоа злосторство ли е? Дали воопшто си знаел за ова до сега?
Drugar vo pravo si ama toa e XX vek, tipov zbori za XXI
 
Член од
7 септември 2016
Мислења
20.259
Поени од реакции
35.782
...јас мислам галското село и Галите посебно Астерикс и Обеликс во Британија, описен филм што понатаму ќе се случи!
а тој со мини харфата е препознатлив сличен со Зеленски! :D
 

аллександар

Вечно ненаспан
Член од
5 мај 2006
Мислења
7.380
Поени од реакции
2.522
...јас мислам галското село и Галите посебно Астерикс и Обеликс во Британија, описен филм што понатаму ќе се случи!
а тој со мини харфата е препознатлив сличен со Зеленски! :D
:pos:леле компарацијава..... па кај ти текна и на тој со харфата жити се....

1647474080513.png
 

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
43.825
Поени од реакции
80.359
Член од
24 март 2010
Мислења
15.201
Поени од реакции
25.911
Самите Руси кога тогаш ќе го сменат Путин и ќе се срамат од војнава... И они сепак сакаат да се дел од светот, а не дел од некој си пропаднат советски сојуз и некоја историја која нема никаков смисол... Заврши неславно советскиот сојуз...
Украина има станато држава во Советскиот Сојуз.
 

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
12.473
Поени од реакции
22.896
Западот е рационално општество. Рационалноста и капитализмот си влечат корени уште од старите европски држави и трговци... Си има традиција, историја, слава, култура, капитал, уметност, цивилизација... Зборуваме за времето на итаљанските градови, холандската берза, итаљанското сметководство. Денешната култура е меѓу другото продолжение на славата на таа историја...
Таа историја секогаш го прави западот и либералниот капитализам победник затоа што тоа се основните постулати на градење благосостојба. Трговија, размена на стоки и услуги, соработка. Така ќе биде и во овој пример... Не може долго еден болен ум против цел свет и цел либерален капитализам да прави зулум... И Русите не се прости, народот не е прост, имаат и они интелигенција и култура... Не случајно ги имаа Булгаков, Јерофеев,Солженицин и ред други дисиденти...Еве и денес го имаат Навални на пример... Како се калеше челикот е пасе...
Самите Руси кога тогаш ќе го сменат Путин и ќе се срамат од војнава... И они сепак сакаат да се дел од светот, а не дел од некој си пропаднат советски сојуз и некоја историја која нема никаков смисол... Заврши неславно советскиот сојуз...
epten e racionalno... ona koga ke vidam sisinja so voda od evropa ovde i sisinja so voda od aus u evropa i deka brodovi po 30 dena plovat nagore nadole za da imam jas francuska i norveska voda ovde i avstraliska ili bolje fidzianska voda vo evropa ja gledam cela taa racionalnost a kapitalizmot....

denesnava kultura gi kanselira pola od tie evropejci za koj ti vikas go stvorile kapitalizmot.... do drugata pola ne stignale ali bidi siguren ke ima zamerki od tipot zosto mora mona liza da e bela, mozelo so potemen ten da e... moze i ke dodat kako im trgnalo ne bi me iznenadilo.

vikas trgovska razmena na stoki i uslugi... a od druga strana se sto slusame e sankcii.... i ne samo za rus nego i kina. nejze i bez vojna bi ja sankcionirale samo da si gi zadrzat poziciite.

vikas liberalniot kapitalizam e pobednik? denes treba 5-10 godini za da dobies dozvola edna zelezara da otvoris posto imas sekakvi prepreki, 5-10 godini minimum za aerodrom da prosiris, da dodades uste edna pista... zboram za zapadni drzavi so toj liberalen kapitalizam i visoka samosvest na graganite.... u kina i turcija ne e bas taka, zatoa se i trn u oko... zapadniot sistem poleka no sigurno si se samounistuva ali ubavo e vaka romanticno koga nekoj gleda na toa...

dosta veke so prikaskite za zapadot = celiot svet... se poveke tie sto ne se zapad ke go digaat glasot bas blagodarenie na ovie nastani. ke ima i dobri i losi momenti so toa. pomiri se deka svetot se smeni.
 

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
12.473
Поени од реакции
22.896
Farmacevt sum, investirav vo nedviznosti, vo stabilna drzava, ama so brakjava Ruski ne se znae nishto
Evropa nikogas ne bila "stabilna" ali toa e ok investicija. se dur ti si gi rabotis svojte pari i ima dovolna likvidnost ok e... loso e ako nemozes da prodades relativno brzo.
Автоматски споено мислење:

САД побараа од Индија добро да размисли пред да купи руска нафта (ВИДЕО)

ц ц ц ц ... кое лицемерие мајкооооо. Ме интересира како го тумачат ова тука нашиве форумџии шо ни го дрват дека путин е агресорот и дека русија ке падне после санкцииве.....

П.с неможам да ја најдам веста од денес мислам од совет за безбедност на европа каде што 12 судии бараат да прекине итно војната во украина а само русија и КИНА гласаат поинаку... мислам дека кине беше дури и против. Ако ја најдам ке ја постирам.

nema veke pazarna ekonomija... sega ima politicka ekonomija. nema veke kapitalizam, toest ima ama pobornici se rusija, indija, saudiska arabija pa duri i kina lol...
"internacionalnata zaednica" sega praktikuva izolizam... so seta sila si se izolira sebe a probuva i drugite od poeftina nafta i gas i so toa si ja unistuvaat srednata klasa. site ovie sto gi branat stavovite na USA i EU neka ne kukaat utre koga sve ke im e poskapo. Sigurno na Bezos, Gejts, Mask nema da im smeti 50% pokacuvanje na energensite i hranata ama na tie 200-300M narod na zapad sto se nekakva sredna klasa i te kako ke im e problem...
 
Последно уредено:

Kajgana Shop

На врв Bottom