Пресвртница за Украина

Дали ја оправдувате воената агресија на Русија над Украина?

• Вкупно гласачи
    728
Член од
14 април 2008
Мислења
1.257
Поени од реакции
914
Кога ќе кажеш да се спремаме, мислиш на Македонија како држава. Или можеби за нас поединците?

Пошто само за второво можеме понешто да направиме.
Македонија како држава ништо не може да направи, а кога и би можела, нема таков во државава што би можел да ја игра таа игра. Буквално никој, смешна е и помислата.

А ако мислеше да се спремаме, од персонален аспект. Тоа е секогаш мудро, да си спремен на се, колку е тоа можно во границите нешто што е нормално.
Тоа би било: имање на одредена залиха од вода и трајна храна, можност да се функционира без електрична енергија, спремен план каде и како да се напуштат поголемите популациски центри за што пократко време, план за потоа.

Но претпоставувам не мислеше на ова, и претпоставувам и јас отидов офтопик. Како и да е... :)
Пред се мислам за припремање како народ. Со подигнување на нивото на солидарност и сложност меѓу нас за да можеме подобро да ги поднесеме идните искушенија. Кога надоаѓа поплава турка масовно и припремите на поединецот малку значат.

JUVE_Ultras

Ragazzo della piazza
Член од
22 септември 2010
Мислења
2.451
Поени од реакции
3.968
Сега Албанија ќе испрати трупи во Западна Македонија да ги заштити своите граѓани.Путин :facepalm:
Нема потреба за тоа.За жал кај нас се заштитени повеќе од белите мечки,повеќе права имаат тука него ли во Албанија.

Man-ce-ster

fanatic
Член од
2 јануари 2009
Мислења
1.524
Поени од реакции
707
Zasto sea ne im dademe na rusite da instaliraat raketni sistemi kaj nas i neka donesat edno 100 nuklearni boevi glavi pa da pocne Armagedon so nas koa veke ne dupat EU i NATO..

M

Mario Gómez

Гостин
Zasto sea ne im dademe na rusite da instaliraat raketni sistemi kaj nas i neka donesat edno 100 nuklearni boevi glavi pa da pocne Armagedon so nas koa veke ne dupat EU i NATO..
Тешко ќе дојдат русите тука, ама еве барем на Турците да им дајме база да направат. :)

Член од
18 јануари 2011
Мислења
1.605
Поени од реакции
748
Според холандските медиуми после Американски воени бродови, за другата недела биле спремни и Британски,Француски,Турски,и Германски воени бродови да пловат кон Крим.

Член од
17 декември 2012
Мислења
272
Поени од реакции
182
Estonian Foreign Minister: the transcript Paet and Ashton about snipers in Kiev authentic

TALLINN, March 5 - RIA Novosti, Nikolai Adashkevich. Estonian Foreign Ministry confirmed the authenticity of the Internet appeared in recording a call, Foreign Minister Urmas Paet with EU High Representative for Foreign Affairs Catherine Ashton, concerning the events in Ukraine, said on Wednesday the press service of the Estonian Foreign Ministry.

Уште не ми е јасно. Обама, Русија и Путин ли се на погрешната страна?:icon_lol:

Еве од официјален Талин.
http://www.vm.ee/?q=en/node/19353
Нема криви и прави во етнички конфликт, има само посилни и послаби :)

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
45.023
Поени од реакции
83.445
Molete se da nema nikakva vojna. Samo krv da nema. A Rusija ako go pripoi Krim po etnicka logika mislete za sudbinata na Zapadna Makedonija. Epa sega videte kolku ja sakate Rusija.
Кога Албанците за да направат втора држава го отцепија Косово, кога за да направат трета држава почнаа војна во Македонија, тогаш почна ова. Кога западот рече ОК е сето тоа, тогаш настана преседанот кој ги донесе Абхазија, Осетија, Крим и во иднина Илирида ако Алах дозволи, а сите знаеме дека Алах е ОК со таа работа, пошто најзапознаениот човек со таа проблематика во Мк, посведочи за тоа.[DOUBLEPOST=1394121262][/DOUBLEPOST]
Доколку МКД влезе во НАТО албанците ништо не ќе можат да направат во иднина,а вака без НАТО,постои ризик за распад и федерализација..
Да, но тоа не е темата.
Темата е -
Од каде право на Косово - втора држава на Албанците (Македонија трета), а нема право за Русите на Крим или Србите во Босна?
Како тоа американските (и нзападните) инвазии и интервенции по светов, се единствените легални и исправни, сите други погрешни?

(сето тоа е всушност централната точка, која фрла клучни рефлексии на случувањата во Украина)

Последно уредено:
Член од
18 јануари 2011
Мислења
1.605
Поени од реакции
748
Зошто без причина ми се избришани сите коментари? Дали ова е руски или македонски форум? Од кога стана забрането нешто да се пишува против Русија? Значи ако пишувам браво Русија нема да ми се избрише коментарот, а ако пишувам дека украинците се во право тогаш одма модераторот ќе интервенира!!! Никаде во светот на ниту еден форум не се бришат коментари доколку имаш спротивно мислење за нешто.

Член од
13 февруари 2007
Мислења
5.154
Поени од реакции
5.995
Од кога стана забрането нешто да се пишува против Русија?
Откако ти во еден коментар забрани било кој Македонец да биде на страната на Русија, пошто нели сме се стремеле да влеземе во НАТО и ЕУ.

B

Borg_Drone

Гостин
Зошто би напаѓал кога се оди во негова корист ?
Не ни му беше целта да почне војна туку преку присуство на војската да се остварат други цели.
И да војна не се почнува зошто некој попреку те погледнал...

Ако почнеме да збориме за муда тогаш зошто америка само вергла дека ќе воведе економски санкции ?
Мене ме интересира зошто ВБ нигде ја нема, туку нон стоп ја слушаме америка и тук и таму нешто од Германија. Ако на еу и америка им беа искрени намерте, со оглед на тоа дека еу беше иницијалната каписла за протестите, тогаш баш они треба да бидат најактивни...
Гледам сега, прв чекор до заладување на односите и огромни економски штети, ако продолжи Русија и понатаму да се однесува вака, во секој случај сите страни ќе трпат, а најмногу Русија.
Први санкции од страна на ЕУ, Вашингтон веќе ги замрзна сметките на некои Руси (не се споменува кои) и визната политика на мраз поставена.Ако продолжат понатаму вака ќе биде и полошо.Ова е само почеток, сè зависи од тоа Русија како ќе изигра сега.

http://www.spiegel.de/politik/ausland/eu-verhaengt-leichte-sanktionen-gegen-russland-a-957354.html

oon

Член од
3 ноември 2008
Мислења
2.816
Поени од реакции
1.088
Гледам сега, прв чекор до заладување на односите и огромни економски штети, ако продолжи Русија и понатаму да се однесува вака, во секој случај сите страни ќе трпат, а најмногу Русија.
Први санкции од страна на ЕУ, Вашингтон веќе ги замрзна сметките на некои Руси (не се споменува кои) и визната политика на мраз поставена.Ако продолжат понатаму вака ќе биде и полошо.Ова е само почеток, сè зависи од тоа Русија како ќе изигра сега.

http://www.spiegel.de/politik/ausland/eu-verhaengt-leichte-sanktionen-gegen-russland-a-957354.html
Русија ќе има тешки економски последици,а и историски ако гледаме русите од секогаш имат изгубено заради економски причини,како и да е жал ми е и за украинскиот и за рускиот народ..

B

Borg_Drone

Гостин
Русија ќе има тешки економски последици,а и историски ако гледаме русите од секогаш имат изгубено заради економски причини,како и да е жал ми е и за украинскиот и за рускиот народ..
Сега-засега не, но ако се случи најлошото сценарио и те како ќе претрпат тешки економски последици.И Европа ќе трпи, ама не толку како Русија зошто Европјаните се главниот купувач на Русите а згора на тоа грејната сезона помина, сега следуваат шест топли месеци, Русите немаат со што толку да вршат притисок во моментов.Јас веќе напишав, Привременава Влада направи свои грешки и ќе платат за тоа, со сигурно поголема автономија за Крим, но Путин ако се осмели на создавање нова држава (што лично не ми се верува) ќе биде многу лошо, претерано лошо и ова дефинитивно ќе значи и Нова Студена Војна.А Украинците со или без источниот и јужниот дел сигурно дека ќе влезат за многу брзо време во НАТО (во случај на можно лошо сценарио) и згора на тоа радикалните струи кои се против Русите во Украина ќе добијат на подршка од народот а и НАТО ќе им заигра на Русите пред двор, така да Русите ќе бидат големи губитници ако се случи можното лошо сценарио.Во секој случај и без случување на најлошото НАТО ќе заигра пред дворот на Русија што значи Русија вака самата ќе си го доведе непријателот пред порти зошто и Русите направија грешка.

За воена интервенција нема да има во никој случај од Западот, но санкции ќе има а Обама реално гледано не е воено лице како Путин па да покажува „заби“ и е слаб водич, се знае и зошто беше тој избран од народот: поради економијата.Во секој случај лошо е ова и за Македонија, кај сме утепани уште толку ќе нè дотепа ова.

• Ми се допаѓа
Reactions: oon
Член од
30 ноември 2007
Мислења
7.453
Поени од реакции
5.862
ЕУ најавува санкции за Русија

ЕУ ги прекинува разговорите со Русија за либерализација на визите ( визи ха ха)

А потоа ако Путин не се покаже мирно момче , ќе следат нови изненадувања.

Сад+Еу+нормален свет во такт

B

Borg_Drone

Гостин
Инаку Русите преку Амбасадата на Руската Федерација во Македонија во дипломатска офанзива, Украинците не остануваат должни:

http://www.dnevnik.mk/default.asp?ItemID=93B077DCB8997A41ABDF9CF68A70FE17

ПРЕПУКУВАЊЕ НА РУСКАТА И УКРАИНСКАТА АМБАСАДА ВО МАКЕДОНИЈА

Русите: Кај вас се шири русофобија, Украинците: Вие ширите меѓунационална омраза

Kajgana Shop

На врв Bottom