Прекин на разговорите за името

Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
28 мај 2009
Мислења
3.361
Поени од реакции
3.963
Malce e ova pak idete na odmori i na shoping u grcka , polnete im gi kasite sega im treba da gi zajaknete malce za da mozat pojke da ve supcat !!!
Prekin nego kako so e mozno povejke od ova kakvi pregovori i za sto goga na sekoj samit oni ke stavat veto toa e fakt koja i da e nivna vlada toa ke go pravi nivnata cel e jasna i tocka .Go gledam deneska na samitot precedatelot nas kako stoi razocaran grevce i se staviv vo negova polozba kako se osekal tamu megu kojotite vavilonski ...........

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.756
Поени од реакции
8.785
Епа така кажи значи имаме ист став. А кажи ми всушност за што се преговара? За промена на име нели, а тоа ние не го сакаме значи да заклучиме дека треба да се прекине со преговори за промена на името. Е сега каде изјавата на ОМД е погрешна? Или по дифолт се плука на дијаспората?
Извини ако ме сфати погрешно мојот прв пост не беше за тебе туку на тој што плука по дијаспората.
Нашата црвена линија не подразбира промена на името. Промена на референцата, а преговорите од наша страна се во насока да се прифати промена на име кое ќе се користи само во однос на Грција, не и пошироко. Тоа Грците не го прифаќаат.

Преговори, реално, нема. Секој си има своја страна и си стои таму. Победивме во Хаг, и со тоа добивме прва победа над Грција.

Пак ќе кажам - преговорите со Грција се маска. Преговорите ,,со оние другите,, се реалност. Таму не сме баш најдобри, Грците повеќе плаќаат ;)

Член од
28 мај 2009
Мислења
3.361
Поени од реакции
3.963
Нашата црвена линија не подразбира промена на името. Промена на референцата, а преговорите од наша страна се во насока да се прифати промена на име кое ќе се користи само во однос на Грција, не и пошироко. Тоа Грците не го прифаќаат.

Преговори, реално, нема. Секој си има своја страна и си стои таму. Победивме во Хаг, и со тоа добивме прва победа над Грција.

Пак ќе кажам - преговорите со Грција се маска. Преговорите ,,со оние другите,, се реалност. Таму не сме баш најдобри, Грците повеќе плаќаат ;)
Moze li i da go podvleces toa Grcija, Grcka ,Grcite ........kaj gi naznacuvas so golema bukva zasluzuvaat i edno podvlekuvanje (n)

Staufer

Драган Богдановски
Член од
17 јануари 2008
Мислења
16.530
Поени од реакции
22.184

Имаме исти ставови и исто мислејне за работите. Ама сите ни е јасно дека Грција освен промена на име нема ништо да прифати, ни двојна ни тројна формула.

Само мене ми пречи тоа по дифолт плукајне на дијаспората па уште лајкови на големо фрчат. Како што се релациите меѓу државите Македонија Грција така се и релациите во дијаспората. ОМД прави веќе све што може, можеби и повеќе ама наместо тоа да се цени на старт се плука по ними. Тоа ми пречи и со тој став не одиме никаде.

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.756
Поени од реакции
8.785
Moze li i da go podvleces toa Grcija, Grcka ,Grcite ........kaj gi naznacuvas so golema bukva zasluzuvaat i edno podvlekuvanje (n)
Правопис.
--- надополнето: 24 мај 2012 во 03:39 ---
Имаме исти став и исто мислејне за работите. Ама сите ни е јасно дека Грција освен промена на име нема ништо да прифати, ни двојна ни тројна формула.

Само мене ми пречи тоа по дифолт плукајне на дијаспората па уште лајкови на големо фрчат. Како што се ре релациите меѓу државите Македонија Грција така се и релациите во дијаспората. ОМД прави веќе све што може, можеби и повеќе ама наместо тоа да се цени на старт се плука по ними. Тоа ми пречи и со тој став не одиме никаде.
Не зезај, што прави дијаспората? На пример, на онлајн петицијата за овој самит, има не повеќе од 12 000 потписи од потребни 100 000. И тоа пола од нив не се од дијаспората.
Реков што треба да прави, мито. Нека почне со тоа, и ќе тргне на подобро работата.
А од Грците ништо не зависи, ако повисоките и помоќните одлучат Грците да прифатат нешто, и ќе го прифатат тоа. Остави во медиумите што се зборува и како се зборува.

Staufer

Драган Богдановски
Член од
17 јануари 2008
Мислења
16.530
Поени од реакции
22.184
Правопис.
--- надополнето: 24 мај 2012 во 03:39 ---

Не зезај, што прави дијаспората? На пример, на онлајн петицијата за овој самит, има не повеќе од 12 000 потписи од потребни 100 000. И тоа пола од нив не се од дијаспората.
Реков што треба да прави, мито. Нека почне со тоа, и ќе тргне на подобро работата.
А од Грците ништо не зависи, ако повисоките и помоќните одлучат Грците да прифатат нешто, и ќе го прифатат тоа. Остави во медиумите што се зборува и како се зборува.
Колку што знам петицијата беше за сите па од 1,5м Македонци во Македонија не се нашле 100 000 за подпис? Ете ја се подпишав, ти?
ОМД како органисација колку мислиш е моќна финансиски? Тие луѓе што стојат зад тоа зависат од донации и од нивните услови поред мене го прават максимумот. Виде колку членови од конгресот се приклучиле не caucus за Македонија? Со нивните ресурси тоа е голем успех. Каде е државата да ги финансира ними како што е случајот со Грчката држава? Пак ќе речам, наместо да им дадеме почит за нивниот труд па и релативниот успех, ги плукаме. Глупо кажано: Како да дадат повеќе пари кога не поседуваат повеќе пари од грчкото лоби? Тоа е.

Иначе пак ќе речам Грција нема да прифати ништо што е за наше добро. Тоа го кажав и во други теми и тоа е повеќе од очевидно.

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.756
Поени од реакции
8.785
Колку што знам петицијата беше за сите па од 1,5м Македонци во Македонија не се нашле 100 000 за подпис? Ете ја се подпишав, ти?
ОМД како органисација колку мислиш е моќна финансиски? Тие луѓе што стојат зад тоа зависат од донации и од нивните услови поред мене го прават максимумот. Виде колку членови од конгресот се приклучиле не caucus за Македонија? Со нивните ресурси тоа е голем успех. Каде е државата да ги финансира ними како што е случајот со Грчката држава? Пак ќе речам, наместо да им дадеме почит за нивниот труд па и релативниот успех, ги плукаме. Глупо кажано: Како да дадат повеќе пари кога не поседуваат повеќе пари од грчкото лоби? Тоа е.

Иначе пак ќе речам Грција нема да прифати ништо што е за наше добро. Тоа го кажав и во други теми и тоа е повеќе од очевидно.
Секако дека се потпишав.
И секако дека треба државата повеќе да ги финансира.

Но сепак останувам на мојот став, дека на нив од таму им е многу полесно да зборуваат, отколку на нас тука.
И Грците нема да прифатат нешто за наше, туку за нивно добро, ако ние правилно играме.

Staufer

Драган Богдановски
Член од
17 јануари 2008
Мислења
16.530
Поени од реакции
22.184
Секако дека се потпишав.
И секако дека треба државата повеќе да ги финансира.

Но сепак останувам на мојот став, дека на нив од таму им е многу полесно да зборуваат, отколку на нас тука.
И Грците нема да прифатат нешто за наше, туку за нивно добро, ако ние правилно играме.
Пак се согласуваме (y) Полесно е од далеку да зборуваш ама од една страна ги плукаме а од друга страна ги бараме за повеќе. Значи, тие се околностите, тие се таму негде низ светот и со тоа не се залагат по дифолт помалце за Македонија него Македонците во Македонија и затоа не треба плукајне, ни од едните ни од другите. Тоа ми беше муабетот.

Иначе ОМД како што го гледам досега е релативно умерен во ставовите и стварно се трудит како организација. Предност им е секако дека се во САД и со тоа блиски до важните центри.

F

FARANG

Гостин
Да се помочам во дијаспората јас. Ако беа толку мажи немаше да избегаат од тука и да ќењаат од страна..

Bravo care, maz si ti sto ostana u MKD. Sigurno u prva prilika bi ja kidnal ali aj eve i da ne e taka...

Toa sto nekoj momentalno ne e u MKD ne go pravi pomal makedonec ili ne makedonec. Ali u pravo si, sto ima i oni da se borat i da ve poddrzuvaat najubavo uopste da ne se zamaraat taka? Treba da ve ostavat sami na cedilo posto eve 20 godini se pokazavte kadri sve sami da resite... Jas licno sum eve da pocnat so bojkotiranje na MKD i vo mkd neka ne se vleeat tie dve i pol miljardi evra godisno sto gi isprakaat posto ne vi trebaat, gledam segde tece med i mleko.

Da ne lobirase dijasporata sigurno USA taka ke ve priznaese oti im ste im simpaticni i oti imame jaka mesto polozba na balkanot koj obicen amerikanec nemoze ni da go izgovori a ne pak da go najde na karta.
--- надополнето: 24 мај 2012 во 07:49 ---
Јас се согласувам со нив ама ... нека дојдат тука ако се толку јаки патриоти или полесно е да се биде јак од Австралија ?

I sto ako dojdat? Pa ti prv ke letas od rabota ako sme realni. Sansite se deka se najde nekoj od nadvor sto e poskoluvan i pouspesen od tebe sto na kraj tebe ke ti go zeme lebot. I

Ti sakas oni da investiraat taka? Epa brat treba nekoj toa PRVO da go zaraboti ali toa e koncept so koj pretpostavuvam ne si mnogu zapoznat
--- надополнето: 24 мај 2012 во 08:03 ---
Нека не какаат многу тие од таму. Наместо да трошат пари да ни кажуваат како ние да живееме, ете, нека бидат фини и нека ни плаќаат лоби. Нека потплатат битни фаци, битни држави, тоа ни треба. А не билдање муда во медиуми.
Нема потреба од прекин на преговори. Така само ќе станеме ,,неконструктивната,, страна и Грците ќе бидат тие ,,фините,,. Добро ни тргна со Хаг, така и треба да продолжиме.

Sto mislis OMD ne e lobi? Vidi malce sto pravat i kako rabotat pa ke svatis deka se bas toa. Niv MKD ne gi finansira. Se finansiraat samite preku clenarina i se snaogaat kako znaat. Taka da ne zbori koga ne znaes. Pred da kazes nesto ubavo e da razmisis.

Da potplatat bitni faci i drzavi lol.... Abe ti SVAKAS so kogo se borime? Vo dijasporata ima preku sila 1 mil makedonci protiv 10 mil grci. Od tie 1 mil makedonci ima samo eden bilioner (Majkal Ilic) nasprodi 30tina grci. Luge so nad 100 mil kapital makedonci gi ima uste 10tina sproti ili iljadnici grci. Ne nadbrojuvaat sekade. Vo USA, vo Kanada, vo Evropa, vo Australia. Nivnata dijaspora e poveke biznis orientirana a nasata e uglavno rabotnicka klasa. Svakas li ti deka za sekoj 1 dolar nie ko dijaspora sto go imame oni imaat 1000 na raspolaganje. Svakas li deka vo Australia na primer imaat vo parlamentot 10tina pratenici i vo vlada i vo opozicija. Oni se drzava 200 godini koja razvivala prijatelstva i kontakti nie seuste nemame asalna diplomatska mreza ne pak lobi ili kontakti. Vo kanbera pred nekoj mesec ja prezedovme ambasadata (objekt nasleden od YU) duri sega! Posle 20 godini ejj! Objaveni bea fotki od sobata za macenje na UDBA. Tamu makedoncive i hrvative koj lobirale za nezavisost prestojuvale. Ne plukaj po raboti koj ne gi znaes.

Prvo treba drzavata da pokaze liderstvo i volja a ne dijasporata ne cini... Sto ima drzavata napraveno za da ja organizira taa dijaspora a? Vidi gi samo diplomatite koj krstarat ovde 20 godini...
--- надополнето: 24 мај 2012 во 08:20 ---
Не треба да дојдат, туку треба силно да лобираат за Македонија насекаде и што повеќе да инвестираат тука.
Za lobiranjeto mislam deka toa go pravat vo svojte moznosti.

Treba da se naravi progama za kako da investiraat positni pari na primer od 100 000 do 500 000 evra. Znaci kako sto ima sega akcii od vladata za privlekuvanje golemi zverki vo bunardzik nas ni treba programa za razivanje positini biznisi vo MKD nesto kako FRANCHISES ili positni pogoni. Samo taka ke se vidi pogolem benefit od dijasporata zasto realno moze ima 100tina sto mozat da dojdat i da puknat 10 mil investicija vo makedonija a drugite nemozat da sonuvaat tolku pari. Jas poznavam barem 50tina luge vo AUS sto bi sakale da se vratat vo MKD ali neznaat kade i kako da gi vlozat sredstvata sto gi zarabotile plus i stravot e golem zatoa sto vo MKD realno seuste nema bas zakoni.

Jas vo mkd poseduvam 2 pomali biznisi vo koj zaposluvam 30tina luge. Edniot biznis raboti isklucivo se stranstvo (nisto ne prodavam vo MKD) a drugiot obratno, samo za MKD.Moe iskustvo e ako rabotis samo za nadvor e OK, ama ako rabotis so MKD togas ima miljon problemi i ednostavno ne vredi. Sreka imam rodnini koj se spremni da trcaat i da rabotat za da bide i toa inace do sega ke krenev race. Ne mi se isplati da si go gubam vremeto.

Vo Thailand i indonezija imam pogolemi biznisi megutoa tamu za razlika od MKD dobiv pogolemi beneficii i poveke mi se isplatese zatoa sto pazarot mi uglavno vo Australia i Japonija. Plus sakav i da si go namalam i rizikot, da ne mi se site pari investirani na edno mesto. Ova go kazuvam ne da se kurcam nego da svatis kako razmisluva investitor koj e skoluvan i ima rabotno iskustvo nadvor od MKD.

Член од
12 септември 2008
Мислења
271
Поени од реакции
42
Mora da se spomne i rabotata na MHRMI i AMHRC:

ММДЧП и АМКЧП повторно бараат Македонија да ги прекине преговорите за името

Торонто, Канада и Мелбурн, Австралија (8 септември, 2011) - По повод 20-годишнината од независноста на Република Македонија, Македонското меѓународно движење за човекови права (ММДЧП) и Австралиско-македонскиот комитет за човекови права (АМКЧП) повторно побараа Македонија веднаш да ги прекине преговорите околу името.

Срамно е што Македонија, со учеството во преговорите, есамата ги крши своите најосновни човекови права, кои што се однесуваат на самоопределба. За осуда е и тоа што западниот свет, и покрај тоа што ја призна Македонија, инсистира Македонија да го промени своето име.

ММДЧП и АМКЧП во јули 2010 година започнаа кампања „Нашето име е Македонија“. Со таа рекламна кампања бара прекин на преговорите, и притоа добија огромна поддршка од Македонците во Република Македонија и во целиот свет.

Како што е наведено во кампањата „Нашето име е Македонија", "Ние победуваме. Над 130 земји ја признаа Македонија, вклучувајќи и четири од петте постојани членки на Советот за безбедност на ОН. Имаме сила да ставиме крај на ова. Стоп за преговорите за нашето сопствено име".

ММДЧП и АМКЧП бараат Македонија жестоко да го брани нашето име и веднаш да стави крај на преговорите за името. Понатаму, бараме:
• крај на употреба на "привремена референца" на „ПЈРМ" или „Поранешна Југословенска Република Македонија"
• Македонија да го врати оригиналното знаме
• Македонија да се повлече од Привремената спогодба во 1995 година

Нашите организации, исто така:
• ја осудуваат секоја македонска влада за предавство пред на грчките расизам, како и САД и Западна Европа за продолжување на преговорите за името
• ја осудуваат владата на САД и западноевропските влади за закана за повлекување на "поддршка" за Македонија, барајќи да го смени своето име

Конечно, ММДЧП и АМКЧП упатуваат повик до секој Македонец, организација и поединец да се потпишат на кампањата „Нашето име е Македонија".www.mhrmi.org/our_name_is_macedonia

Молчењето не е опција. Нашето име е Македонија.

###

Основано во 1986 година, Македонското меѓународно движење за човекови права (ММДЧП) активно работи на полето на човекови и национални права на Македонците и другите обесправени народи. За повеќе информации: www.mhrmi.org, twitter.com/mhrmi, facebook, info@mhrmi.org, 1-416-850-7125.

Основан во 1984 година, Австралиско-Македонскиот Комитет за Човекови Права (АМКЧП) е невладина организација која се залага за информирање на влади, меѓународни институции и пошироката јавност / заедници за борбата против дискриминацијата и промовирање на основните човекови права. Нашиот стремеж е да се осигура дека македонските заедници како и другите исклучени групи низ целиот свет се признати, почитувани и уживат во правичен третман. За повеќе информации, посетете ја www.macedonianhr.org.au, или контактирајте со АМКЧП на info@macedonianhr.org.au или преку +61 3 93298960.

Curious

пичкин дим
Член од
24 јули 2007
Мислења
1.652
Поени од реакции
1.899
Секој прав македонец ќе го каже истото. Промена на името не е желба на ниеден од нас.
Ако мене ме прашуваш, требаше да престанеме со „преговорите“ кога ја одбија двојната формула. Тоа беше мојата црвена линија. А знаеш што е нивната црвена линија? Да го добијат баш она што го сакаат на начин кој го сакаат. Тука нема преговори, разговори, медијации.... Ние сме, кратко и јасно, уценети. Или ќе го смениш името во она што ја ќе ти кажам или нема да напредуваш.
По меѓународно право, секој држава има право на самоопределување, што значи ние одлучуваме како ќе ни се вика државата. Ова што ни се случува е неправда од светски размери.
Јас никогаш нема да го проголтам ова. Тој политичар што ќе се дрзне да го смени името, за мене е готов. Неговата кариера е завршена. За неговата партија никогаш нема да гласам.
Грците се нашите најголеми душмани и тоа од памтивек. Не заборавајте дека истите тие се изживуваа врз нашиот народ ако проговорат збор македонски и правеа ѕверски масакри по македонските села. И истите тие го спорведоа егзодусот на македонскиот народ од Егејска Македонија.
Ама не успеаа да го разнебитат македонскиот народ.
Ако успеале нашите дедовци и прадедовци да ја заштитат македонштината можеме и ние. Претрпеле тие и полошо од непримање во ЕУ и НАТО.

Strenght

Never Give Up!!
Член од
24 април 2010
Мислења
2.516
Поени од реакции
1.824
Абе џабе е колку и да се буниме.. имаме докази имаме право да бидеме членка но се додека Грција е во Еу нема да влеземе.. Едино да се случи пак некоја гадна работа па Грција без пари да остане и да ја исфрлат тогаш имаме шанси..

Solid

Зона на самракот
Член од
26 август 2007
Мислења
7.176
Поени од реакции
4.133
Дијаспората со испраќањето на стотици милиони евра е најзаслужна што Мк сиве овие години преживува економски.Итекако имаат право да си кажат свое мислење.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom