Прекин на разговорите за името

Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
12 септември 2008
Мислења
271
Поени од реакции
42
ОМД побара прекинување на разговорите за името

Обединетата македонска дијаспора реагира на заклучоците на самитот на НАТО во Чикаго, оценувајќи дека со нив се одобрува грчкото вето за приемот на Република Македонија, и побара прекинување на разговорите со Грција за надминување на спорот за името.
- Загрижени сме поради точката 26 од заклучоците на самитот во Чикаго. Во неа се инсистира на взаемно прифатливо решение за прашањето за името, кои ќе се постигне во рамките на Обединетите нации како нов предуслов за членство. Оваа точка укажува дека единствениот начин Македонија да напредува е да го негира својто идентитет. Соединетите Американски Држави, Франција и Германија одбраа да ја игнорираат пресудата на Меѓународниот суд на правдата, кој пресуди дека грчкото вето е илегално прекршување на Времената спогодба од 1995 година. Самитот во Чикаго е пропуштена можност за Претседателот Обама да го испочитува меѓународното право и да ја засили регионалната безбедност, и тоа во време кога е многу потребно САД принципиелно да преземат водство, пишува во реакцијата на Обединетата македонска дијаспора.
Во реакцијата се наведува дека со одлуката на самитот во Чикаго се поткопува улогата на НАТО како заштитник на демократските вредности.
- Банкротираната грчка држава оставена без раководство ги манипулира своите доверители и ја нарушува безбедноста на Македонија, со тоа заканувајќи се на водечката мисија на НАТО, Европа да биде цела, слободна и во мир. ОМД ја почитува одлуката на македонската Влада да продолжи со реформите и покрај неправичните резултати од самитот на НАТО. ОМД го повторува својот одамна усвоен став дека Македонија мора веднаш да го прекине процесот на разговори под покровителство на Обединетите нации и да ги поништи сите други отстапки со Времената спогодба, вклучително и откажувањето од симболот на сонцето од Кутлеш. ОМД ја повикува македонската Влада да се откаже од барањето членство во НАТО и во Европската Унија, доколку продолжат да бараат Македонија да го смени своето име и националните симболи, или доколку не ги почитуваат македонскиот јазик, култура и наследство, пишува во реакцијата на Обединетата македонска дијаспора.

http://www.mn.mk/aktuelno/6222-OMD-pobara-prekinuvanje-na-razgovorite-za-imeto

NATO In Crisis: Alliance Suffers From Lack Of Legitimacy, U.S. Leadership

May 22, 2012 – Washington, D.C. – The United Macedonian Diaspora (UMD) is deeply concerned over point 26 of NATO’s official Chicago Summit communiqué regarding Macedonia. The hypocritical statement contradicts NATO’s own rules, and amounts to tacit approval of Athens’ illegal veto tactics against Macedonia, over the artificial “name dispute.”
UMD respects Macedonia’s strategic reform policies related to Euro-Atlantic integration, and its significant contributions to NATO missions in Afghanistan and Kosovo, and we thank the vast majority of NATO member states for their support. However, we also call on Macedonian leaders from across the political spectrum to recognize the significance of the NATO Summit’s Chicago Declaration, which insists on: “...a mutually acceptable solution to the name issue (to be) reached within the framework of the UN...” as a new pre-condition for membership.
At least since 2008, Greece has ignored its own obligations under that framework, and this statement implies that the only way forward for Macedonia is to negate its own identity. The United States, France and Germany have officially chosen to ignore the December 2011 International Court of Justice ruling, which declared the Greek veto illegal under the 1995 Interim Accord between Macedonia and Greece; a UN-brokered agreement signed by both states, but which – according to a few NATO states – is only binding on Macedonia.
The Chicago Summit was a missed opportunity for President Obama to respect international law and further regional security, at a time when principled U.S. leadership is sorely needed. In the midst of the current debt crisis, a leaderless, bankrupt Greek state is now manipulating its debtors into destabilizing Macedonia’s security, thereby threatening the primary mission of NATO for a Europe, whole, free, and at peace. The dispute is no longer bilateral in nature, and NATO’s desired image as a defender of democratic values has been compromised.
UMD respects the Macedonian government’s plan of pushing forward with reforms despite the unjust results of the NATO Summit. UMD re-iterates its long-held position that Macedonia must immediately end the UN-brokered “name negotiation” process and any other concessions within the Interim Accord, including article 7.2 regarding the Kutlesh Sun. UMD calls on the Macedonian government to withdraw pursuing membership in NATO and the EU, if they continue to require Macedonia to change its name and national symbols, or disrespect its own language, culture, and heritage.

http://umdiaspora.org/content/view/666/1/

I SMK izleze so slicen stav pred nekoj den (po 100-ti pat btw) . Barav po arhivite,no ne uspeav da go najdam tekstot sry. Dokolku nekoj go najde moze da go prilozi ovde.
Anyway, sakam da razmenime mislenja: ZOSHTO USHTE PREGOVARAME,ZA SHTO VSUSHNOST PREGOVARAME I SO KOGO TOA PREGOVARAME?!

Mark Renton

I live by the tune, I die by the book
Член од
12 ноември 2009
Мислења
5.373
Поени од реакции
4.904
Да се помочам во дијаспората јас. Ако беа толку мажи немаше да избегаат од тука и да ќењаат од страна..

methMKD

Евроскептик
Член од
18 јануари 2011
Мислења
1.826
Поени од реакции
723
Јас се согласувам со нив ама ... нека дојдат тука ако се толку јаки патриоти или полесно е да се биде јак од Австралија ?

Стефус-Рефус

Jesus Loves Macedonia
Член од
30 август 2009
Мислења
3.452
Поени од реакции
1.210
Koj не е за промена на името во Северозападна Макаронија треба да биде присилно отселен од Макаронија

Џони.

Не е Џони.
Член од
4 ноември 2009
Мислења
1.554
Поени од реакции
1.037
И 100 стапа по туѓ грб не болат. ;)

Il Fenomeno

non mollare mai
Член од
14 март 2007
Мислења
3.226
Поени од реакции
707
И мене не ми е јасно зошто преговараме ако сме за зачувување на името.

Само што следува одкако ќе излеземе од преговорите во сите организации меѓународни сме под референцата ФИРОМ.

Ако сме за зачувување на името Р.Македонија нема што да се прави политика од тоа прекин на преговори и секако да се каже планот што понатаму.
Сега слушам повторно ќе сме ја тужеле Грција што не не пуштила да се зачлениме под ФИРОМ.

Член од
6 март 2007
Мислења
2.301
Поени од реакции
1.580
И мене не ми е јасно зошто преговараме ако сме за зачувување на името.

Само што следува одкако ќе излеземе од преговорите во сите организации меѓународни сме под референцата ФИРОМ.

Ако сме за зачувување на името Р.Македонија нема што да се прави политика од тоа прекин на преговори и секако да се каже планот што понатаму.
Сега слушам повторно ќе сме ја тужеле Грција што не не пуштила да се зачлениме под ФИРОМ.
Затоа што сме се фатиле на орото, и од пред некоја година, поубаво го играме од грците. Правилно ли ке биде сега да излеземе од него?

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.761
Поени од реакции
8.788
Нека не какаат многу тие од таму. Наместо да трошат пари да ни кажуваат како ние да живееме, ете, нека бидат фини и нека ни плаќаат лоби. Нека потплатат битни фаци, битни држави, тоа ни треба. А не билдање муда во медиуми.
Нема потреба од прекин на преговори. Така само ќе станеме ,,неконструктивната,, страна и Грците ќе бидат тие ,,фините,,. Добро ни тргна со Хаг, така и треба да продолжиме.

Il Fenomeno

non mollare mai
Член од
14 март 2007
Мислења
3.226
Поени од реакции
707
Затоа што сме се фатиле на орото, и од пред некоја година, поубаво го играме од грците. Правилно ли ке биде сега да излеземе од него?
Правилно според кој фактор.Еве и пресуда имаме пак ти велат преговарај со Грција.
Грција ништо не губи таа си е членка таму кај што ние сакаме да бидеме.
Како и да се реши спород на крајот ние сме губитници дваесет години во место заради тој спор.
А политичарот што ќе успее да го зачува уставното име и да ја смени референцата со него јас предлагам да го крунисаме за цар.
Времето ќе покаже што било правилно и колкава ќе е сметката на крај.

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.761
Поени од реакции
8.788
Правилно според кој фактор.Еве и пресуда имаме пак ти велат преговарај со Грција.
Грција ништо не губи таа си е членка таму кај што ние сакаме да бидеме.
Како и да се реши спород на крајот ние сме губитници дваесет години во место заради тој спор.
А политичарот што ќе успее да го зачува уставното име и да ја смени референцата со него јас предлагам да го крунисаме за цар.
Времето ќе покаже што било правилно и колкава ќе е сметката на крај.
Точно така, времето е клучен фактор. Нема да биде преку ноќ, нека не се надева никој на тоа.
Батали што се зборува јавно, најважни се оние разговори кога ќе се згаснат камерите и ќе си отидат новинарите.
Политиката не е чесна, туку валкана работа, и ако не научиме валкано и зад грб да играме, уште 200 години ќе не ебаваат ;)

_The Great_

Il Genio
Член од
18 јуни 2008
Мислења
5.955
Поени од реакции
3.318
ОМД кога ќе се преселат овде ќе можат да кажуваат кој и како да прекинува разговори. Една од можните опции се поделба на Македонија ако избие војна, па додека овде ќе гинат Македонци и ќе се расселуваат, тие ќе дремат и ќе посматраат од страна.

Нивната перспектива не е загрозена, затоа и зборат. Мамицата нивна, кога ги контактиравме за #spreadthetruth не игнорираа, а сеа ќе ми дрндаат како јас да живеам во мојата држава. Море GTFO !

Ф

ФилипМакедон

Гостин
Да се помочам во дијаспората јас. Ако беа толку мажи немаше да избегаат од тука и да ќењаат од страна..
Замислете се што зборувате,треба ли да им љубомориме на некој што успеал да најде работа во странство,плус таму е некој од зорт...на крај краева проста ви е тезата дека услов за некој да е патриот никогаш не треба да ја помине границата ...плус да не го спомнувам потенцијалниото влијание кои нашите одселени можат организирано да го вршат во туѓи земји,само заради такви некои прости размислувања не ги користиме...(примерот со МПО,каде што ради наши селски филозофии,Бугарите едно време успеаја преку неа да убедат доста Македонци во дијаспората дека се Бугари)

Staufer

Драган Богдановски
Член од
17 јануари 2008
Мислења
16.530
Поени од реакции
22.185
Колку си само глуп со оваа изјава, плукаш на луѓе кој припаѓаат на Македонскиот народ ама за тебе тоа не е битно, нели? И со самата изјава покажуваш дека немаш никаква врска со дијаспората. Македонија нема дојаспора од вчера туку со децении наназад. Од каде сега ти се најде да судиш при какви околности тие луѓе заминаа? Многу од ними има бегалци од Егејска Македонија, да те видам тебе мангуп што би правел да те протераат...е не ти маж ќе седиш. Други заминаа како дисиденти пошто комунистите ги затварале поради нивната национална свест. ЈА ги оправдувам убаво направија. Трети заминаа поради економски причини во Југославијата или мислите, дека мед и млеко течело во тоа време? Имаше доста луѓе кој немаа за леб па биле принудени нивниот леб да го бараат надвор од Македонија и поради некој околности останаа засекогаш. Што е со втората и третата генерација од дијаспората, ете како ОМД, кој се родени надвор од Македонија и прават повеќе од таквии ко тебе кој знаат само да плукаат. Затоа ќути си ко немаш појма.

И дај предлог што дијаспората да направи подобро, малку конструктивност а не само плукајне. Ете пример ОМД, Мето Колоски со неколку луѓе мислам пред некоја година ја основа ОМД и со никаква помош и свој труд ОМД стана најзначајна дијаспорска организација која се залага за Македонија. Ова што ОМД го направи пред сегашниов самит на НАТО е феноменално и само тие што ја следат нивната работа можат тоа да го проценат.

Иначе продолжи само вака со плукајне и мочајне, сенки дијаспората ти е најголем душман. Почни прво да мочаш по вистинските непријатели а не против голем дел од својот народ.

Ова важи и за тие што лајкуваат
--- надополнето: 24 мај 2012 во 03:22 ---
Нека не какаат многу тие од таму. Наместо да трошат пари да ни кажуваат како ние да живееме, ете, нека бидат фини и нека ни плаќаат лоби. Нека потплатат битни фаци, битни држави, тоа ни треба. А не билдање муда во медиуми.
Нема потреба од прекин на преговори. Така само ќе станеме ,,неконструктивната,, страна и Грците ќе бидат тие ,,фините,,. Добро ни тргна со Хаг, така и треба да продолжиме.
Види, ако го следиш ОМД ќе видиш дека пред овој самит вложиле многу труд и напори и направија солидна бројка на поддржувачи на Македонија во конгресот, значи ОМД даде се од себе колку што може. Јас мислам дека е штетно да излеземе од преговори ама прашајнето мора да се постави: До кога вака? И друга работа, во Македонија од толку притисоци ни е умекнат ставот што голем дел на луѓето, иако нормално не сака, би прифатил промена на името. Па нели за тоа се преговара!! Затоа ОМД па и СМК убаво викаат да се прекинат преговорите или мислите тие преговори ќе ни донесат нешто? Да, ама само ако го смениме името. Затоа бидете реални и да ја завршиме оваа приказна. Зар вие мислите, дека со име XXX Грција би прифатила наше зачленувајне во НАТО? Не бидете смешни...

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.761
Поени од реакции
8.788
Колку си само глуп со оваа изјава, плукаш на луѓе кој припаѓаат на Македонскиот народ ама за тебе тоа не е битно, нели? И со самата изјава покажуваш дека немаш никаква врска со дијаспората. Македонија нема дојаспора од вчера туку со децении наназад. Од каде сега ти се најде да судиш при какви околности тие луѓе заминаа? Многу од ними има бегалци од Егејска Македонија, да те видам тебе мангуп што би правел да те протераат...е не ти маж ќе седиш. Други заминаа како дисиденти пошто комунистите ги затварале поради нивната национална свест. ЈА ги оправдувам убаво направија. Трети заминаа поради економски причини во Југославијата или мислите, дека мед и млеко течело во тоа време? Имаше доста луѓе кој немаа за леб па биле принудени нивниот леб да го бараат надвор од Македонија и поради некој околности останаа засекогаш. Што е со втората и третата генерација од дијаспората, ете како ОМД, кој се родени надвор од Македонија и прават повеќе од таквии ко тебе кој знаат само да плукаат. Затоа ќути си ко немаш појма.

И дај предлог што дијаспората да направи подобро, малку конструктивност а не само плукајне. Ете пример ОМД, Мето Колоски со неколку луѓе мислам пред некоја година ја основа ОМД и со никаква помош и свој труд ОМД стана најзначајна дијаспорска организација која се залага за Македонија. Ова што ОМД го направи пред сегашниов самит на НАТО е феноменално и само тие што ја следат нивната работа можат тоа да го проценат.

Иначе продолжи само вака со плукајне и мочајне, сенки дијаспората ти е најголем душман. Почни прво да мочаш по вистинските непријатели а не против голем дел од својот народ.

Ова важи и за тие што лајкуваат
--- надополнето: 24 мај 2012 во 03:22 ---

Види, ако го следиш ОМД ќе видиш дека пред овој самит вложиле многу труд и напори и направија солидна бројка на поддржувачи на Македонија во конгресот, значи ОМД даде се од себе колку што може. Јас мислам дека е штетно да излеземе од преговори ама прашајнето мора да се постави: До кога вака? И друга работа, во Македонија од толку притисоци ни е умекнат ставот што голем дел на луѓето, иако нормално не сака, би прифатил промена на името. Па нели за тоа се преговара!! Затоа ОМД па и СМК убаво викаат да се прекинат преговорите или мислите тие преговори ќе ни донесат нешто? Да, ама само ако го смениме името. Затоа бидете реални и да ја завршиме оваа приказна. Зар вие мислите, дека со име XXX Грција би прифатила наше зачленувајне во НАТО? Не бидете смешни...

Ти прифаќај што сакаш, јас не прифаќам ни поместување најмало, ни една буква, од Република Македонија.

Staufer

Драган Богдановски
Член од
17 јануари 2008
Мислења
16.530
Поени од реакции
22.185
Ти прифаќај што сакаш, јас не прифаќам ни поместување најмало, ни една буква, од Република Македонија.
Епа така кажи значи имаме ист став. А кажи ми всушност за што се преговара? За промена на име нели, а тоа ние не го сакаме значи да заклучиме дека треба да се прекине со преговори за промена на името. Е сега каде изјавата на ОМД е погрешна? Или по дифолт се плука на дијаспората?
Извини ако ме сфати погрешно мојот прв пост не беше за тебе туку на тој што плука по дијаспората.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom