Презимето МРЊАВЧЕВИЌ е српска измислица

Статус
Затворена за нови мислења.

varnava

пастир
Член од
11 јануари 2009
Мислења
99
Поени од реакции
4
Озбилно постои ли податок како и зошто и кој му го сменалч презимето од Петровиќ во Караѓорѓевиќ ? Баш ме интересира. Така сакал или го натерале?
izvolte, za se shto te interesira.. putuj.:wink:

СрбоЛегенда

Сами против свих
Член од
24 декември 2008
Мислења
2.694
Поени од реакции
123
A оти кога си отишле Турците и Србија стана независна не си го вратија старото презиме во матично - Петровиќ. Зошто го оставиле турското Караѓорѓе?
Оти на пример овде ко се ослободивме од Србската окупација си ги вративме презимињата кои Србската управа ни ги менуваше па пак од Голубовиќ станавме Голубовски од Митровиќ Митревски од Тодоровиќ Тодоровски.....

Толку ли ти е тешко да сфатиш дека презимето е сменето ПОСЛЕ ослободувањето од турците?:tapp:

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.277
a wealthy Serbian clan chief and merchant, Djordje Petrovic - known to his followers as Karadjordje (Black George, after his dark looks)

Ко шо рков бил со црна боја на кожа и го сменал презимето во Караѓорже - што е турски назив за ЦРНО (КАРА). Тој не го сменал во српски обллик на пример Црниѓорѓе туку баш на турски. То е чудно пошто тогаш би требало Србија да е во неприателства со Турција а ваму основачот на динсатија зема турско презиме... ко на пример за време на војната Черчил да си го смени името од Винстон во Ханс..... Многу чудно... тука има некоја задскриена порака. Црнец со турско презиме...

Толку ли ти е тешко да сфатиш дека презимето е сменето ПОСЛЕ ослободувањето од турците?:tapp:

Србија се ослободи од турците ПО СМРТТА НА КАРАЃОРЃЕ.Турците си заминале кога на власт бил Милош Обреновиќ а Караѓорѓе бил убиен. Значи Турците биле тему кога Караѓорѓе решил да си го смени презимето од Србско во Турско.

ogledalo

провинцијалец
Член од
12 мај 2008
Мислења
3.198
Поени од реакции
174
По неким генетским истраживањима [2], Срби имају следећу дистрибуцију Y хромозома:

Са друге стране, неки антрополози су приметили да је велики проценат Срба тамније пути и да су јако слични са припадницима северних иранских племена

извор вики )))))

Член од
8 ноември 2008
Мислења
2.172
Поени од реакции
1.266
Са друге стране, неки антрополози су приметили да је велики проценат Срба тамније пути и да су јако слични са припадницима северних иранских племена

извор вики )))))
Јас ви велам дека Србите и Албанците си биле комшии (можеби и браќа) во својата прапостојбина и затоа толку многу си се сакаат, а вие не ме сваќате сериозно:vozbud:.

Член од
17 јануари 2009
Мислења
687
Поени од реакции
662
Јас ви велам дека Србите и Албанците си биле комшии (можеби и браќа) во својата прапостојбина и затоа толку многу си се сакаат, а вие не ме сваќате сериозно:vozbud:.
Не бе Србите и Албанците, туку КАРАманлис и КАРАѓорџевиќ се браќа и тоа ТОПЛИ браќа.:tv:

varnava

пастир
Член од
11 јануари 2009
Мислења
99
Поени од реакции
4
stvarno ne znam shto se jerchite.. pa ne im trebaat na srbite Marko ili Vukashin za da go dokazat svoeto nasledstvo vo rmakedonija.. ima cela lista na srpski vladar koj ne povrzuvaat vo zaednichki drzavi.. lozata na toj posledniot ushte zivee.:toe:

ali pri nedostig na fakti, ovde frchat frustracii na site strani..:tv:

Македонеро

Домаќин
Член од
15 декември 2008
Мислења
3.480
Поени од реакции
1.854
stvarno ne znam shto se jerchite.. pa ne im trebaat na srbite Marko ili Vukashin za da go dokazat svoeto nasledstvo vo rmakedonija.. ima cela lista na srpski vladar koj ne povrzuvaat vo zaednichki drzavi.. lozata na toj posledniot ushte zivee.:toe:

ali pri nedostig na fakti, ovde frchat frustracii na site strani..:tv:
Koi se tie dokazi za srpsko nasledstvo vo Makedonija?

Член од
18 август 2008
Мислења
680
Поени од реакции
33
Па има... некни во рација во кафулињата во Тетово на фатија неколку Србкињи шо работеа таму без дозвола??
Браво!

Хахаха!

Србите имаат наследство, ама нема факти.Дрн дрн милојче.Или има или нема!
Иначе,претпоставките одат до таму дека кога Александар марширал низ Илирија,всушност не марширал туку престојувал на својот роден двор!(демек српски)

:drk::drk::drk:

N

n/a

Гостин
Браво!

Хахаха!

Србите имаат наследство, ама нема факти.Дрн дрн милојче.Или има или нема!
Иначе,претпоставките одат до таму дека кога Александар марширал низ Илирија,всушност не марширал туку престојувал на својот роден двор!(демек српски)

:drk::drk::drk:
Не е српски.
Илирски е.
Како што е и мајка му (Олимпијада) илирка...
како што и самиот тој е колку македонец по Филип,толку и илир.
Кога се налутил со татко му,Александар си ја зел мајка му и ја однел кај дедо му, т.е. кај Илирите.
Две години у раната младост тој учел да војува и да лови заедно со братучедите му кои што се илири.
А важеле за... едни од понезгодните племиња со кои што човек ако не мора и не би требало баш-баш да се закача.

Овие факти... ги знаевте?
Или Донски и баба Маркос ги испуштија:? :wink:

Член од
17 јануари 2009
Мислења
687
Поени од реакции
662
.......... и потоа , Александар ги по наредба на татко му ги порази илирите. :toe:... а србијанците ги немаше ни за лек.:pos2:

Svetovid

Триглав
Член од
26 февруари 2006
Мислења
868
Поени од реакции
44
Не е српски.
Илирски е.
Како што е и мајка му (Олимпијада) илирка...
Статива! Олимпија е од Епир, Епиротка е, а Епиротите биле сметани за Грци, иако генерално Грците гледале на Епиротите со презир
Кога се налутил со татко му,Александар си ја зел мајка му и ја однел кај дедо му, т.е. кај Илирите.
Две години у раната младост тој учел да војува и да лови заедно со братучедите му кои што се илири.
А важеле за... едни од понезгодните племиња со кои што човек ако не мора и не би требало баш-баш да се закача.
А и да е Илирка, Илирите се словенски браќа на Македонците (исто како и Траките). Људевит Гај (ИЛИР!), го нарекол Александар најголем СЛОВЕНСКИ ЦАР! Прогуглај малку за Људевит, које бил и шо бил. “Твоите“ срби много го обичаха :)

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom