Предлог за уставно име што НЕ СМЕЕ да се прифати

Член од
6 февруари 2005
Мислења
9.722
Поени од реакции
248
Правниче, ти си може правник ама не си лингвист. Прочитај Хјелмслеу, види како функционира јазикот и после напиши ваква монументална глупост!!!

Zemzela

носител на титулата ултимативен клабер
Член од
19 јули 2006
Мислења
5.045
Поени од реакции
152
Никакви додавки на името за светот...што ќе речат оние 120 држави кои веќе не признале како Македонија...пу пу не важи секој ден ќе менуваме нешто?! Па уште има држави кои не ни го знаат ни новото знаме! Сосема е веројтно дека ќе јадеме вето,но и по таа цена не треба за едно НАТО да го газиме идентитетот

Pravnice

The Don
Член од
15 ноември 2007
Мислења
2.462
Поени од реакции
1.433
Правниче, ти си може правник ама не си лингвист. Прочитај Хјелмслеу, види како функционира јазикот и после напиши ваква монументална глупост!!!
Абе јас поштуем твојата грижа за имево и за тоа како ќе не вика цел свет.Ама еве јас пак ќе ти предочам на неколку интересни факти
1 17 години сме Фиром и пак цел свет не вика Македонија
2 17години се викаме Фиром и дали се има сменето нешто кај тебе,кај мене во врска со чувството за национална припадност???- не бе јас и ти и сите други си се чувстуваме како Македонци,збориме македонски јазик, јадеме македонски ајвар и сл.Уште повеќе сигурно кај и да одиш по светов и ти како мене ја фалиш нашава малечка земјичка.
3 На крај краева,дали е воопшто битно како ќе не викаат другите, кога некогаш на европско ,светско кога ќе навиваме за нашата репрезентација , има да грмне бе македонија , па да видиш како светот уште повеќе ќе не завика Македонија.
4најдобрата ствар-грциве јадат бурек за имево ама секако се губитници- инатот на грциве и те како не ојача како држава и народ-ајде сеа нека дојде 2001 година пада видиш колку ќе се пријават доброволци.Ма има со голи раце да ги давиме она терористине.

Затоа и јас имам малце помек став од тебе во врска со името.затоа што мислам дека НАто може да ни ја даде онаа стабилност и економски просперитет што толку ни фалат и зашто не ми е битно како ќе не викаат другите. Не ми е!!!! Како сакаат нека не викаат, ние ќе бидеме Македонци што живеат во Македонија и што зборат македонски јазик.

Единствено мене што ме боли е што сме натерани да се откажеме од наше основно право-да се викаш како сакаш-чист нон сенс.

Член од
14 август 2006
Мислења
45.267
Поени од реакции
84.374
Aу закон! По дома и на утакмици нема да ни забрануваат да викаме: "Македонија!"
Море кога ќе се развикам дома кај мене: "Ма-ке-донија! Ма-ке-донија!"

pcjodamaster

:trololo:
Член од
20 мај 2006
Мислења
4.180
Поени од реакции
127
АБЕ ИМЕТО НЕ ГО ДАВАМЕ!

Арно рече Мацедалиен, сега му е мајката за протести.

Ако писне владава за Република Македонија (Скопје), одеме веднаш на протести.

Јас попрво би јадел вето од Грција, отколку да си го менам името.

Башка ако ги направат тие чекорите во случај на вето, можеме да победиме во биткава...

Член од
22 февруари 2008
Мислења
376
Поени од реакции
15
И официјално :

Ова е тотално срамно. Ако се случи вакво нешто - се откажувам од моето државјанство : ниту ми треба ниту пак го сакам. Никој нема право да ме нарекува според име коешто нема никаква врска со мене.

Толку од мене : Ви ја препуштам дискусијата Вам.
Јас не сум од Скопје! Тогаш значи дека не сум ни од НИВНАТА нова држава.
Во право си! Јас ќе пукнам од срам. Ни мене не ми треба такво име.

Член од
22 февруари 2008
Мислења
376
Поени од реакции
15
Абе јас поштуем твојата грижа за имево и за тоа како ќе не вика цел свет.Ама еве јас пак ќе ти предочам на неколку интересни факти
2 17години се викаме Фиром и дали се има сменето нешто кај тебе,кај мене во врска со чувството за национална припадност???- не бе јас и ти и сите други си се чувстуваме како Македонци,збориме македонски јазик, јадеме македонски ајвар и сл.Уште повеќе сигурно кај и да одиш по светов и ти како мене ја фалиш нашава малечка земјичка.
3 На крај краева,дали е воопшто битно како ќе не викаат другите, кога некогаш на европско ,светско кога ќе навиваме за нашата репрезентација , има да грмне бе македонија , па да видиш како светот уште повеќе ќе не завика Македонија.
4најдобрата ствар-грциве јадат бурек за имево ама секако се губитници- инатот на грциве и те како не ојача како држава и народ-ајде сеа нека дојде 2001 година пада видиш колку ќе се пријават доброволци.Ма има со голи раце да ги давиме она терористине.

Затоа и јас имам малце помек став од тебе во врска со името.затоа што мислам дека НАто може да ни ја даде онаа стабилност и економски просперитет што толку ни фалат и зашто не ми е битно како ќе не викаат другите. Не ми е!!!! Како сакаат нека не викаат, ние ќе бидеме Македонци што живеат во Македонија и што зборат македонски јазик.

Единствено мене што ме боли е што сме натерани да се откажеме од наше основно право-да се викаш како сакаш-чист нон сенс.
А бе фрајер, во оваа генерација МОШ и ќе грме МАКЕДОНИЈА. Но после ќе дојде нова генерација која ќе си легне на она што гркљаните и нивните коалициони партнери ни постилаат денес.
И после пак ќе грми, но ШТО ...?
:kesa:

TpH_Bo_OkO

Трноризец
Член од
18 мај 2005
Мислења
11.537
Поени од реакции
879

Како можеш да напишеш ваква глупост!!

Никогаш не сме се викале „фиром“ ниту некогаш ќе се викаме!

БОЖЕ ЧУВАЈ!!!

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
193

БОЖЕ ЧУВАЈ!!!

Човекот мисли дека сите ние се викаме Киро Глигоров!:wink:

Член од
17 март 2005
Мислења
11.493
Поени од реакции
1.588
И официјално :

Ова е тотално срамно. Ако се случи вакво нешто - се откажувам од моето државјанство : ниту ми треба ниту пак го сакам. Никој нема право да ме нарекува според име коешто нема никаква врска со мене.

Толку од мене : Ви ја препуштам дискусијата Вам.
Izvini, a kako kje go storish toa (otkazhuvanje od drzhavjanstvo)?

Neli treba da si lichno prisuten vo "Republika Makedonija (Skopje)" za takva rabota?

P.S. Ne da se sramno "imeto', prosto ne mi se veruva deka Gligorov/Malevski go dale kako predlog! Se povekje mislam deka ovie lugje imaat nekakvi psihichki otklonuvanja...

Pravnice

The Don
Член од
15 ноември 2007
Мислења
2.462
Поени од реакции
1.433

БОЖЕ ЧУВАЈ!!!
Па ние моментално расправаме како да ни е името за меѓународна употреба,а не за дома. Уставното име си е тоа што си е, а името а меѓународна употреба сакале вие да признаете или не изминативе 17 години беше Фиром.Или и тоа ќе го негирате!!!! Значи јас ова што зборам е за името за меѓународна употреба кое ќе го замени Фиром.ај прво дочитај , па после фрлај коментари.

Станоја

The Patriot
Член од
31 јануари 2008
Мислења
1.322
Поени од реакции
29
Дора Бакојани: Новиот предлог на Нимиц е далеку од целтa на Грција, преговорите продолжуваат

Новиот предлог на Метју Нимиц е далеку од целта на Грција, изјавила шефот на грчката дипломатија Дора Боакојани, по седница на владина комисија денеска во Атина, јави електронското издание на грчкиот весник Навтемборики.
“На седницата Бакојани ги информирала своите колеги во Владата на Грција за преддлогот за име што вчера во Њујорк го презентирал медијаторот Метју Нимиц. Прашана за тоа дали предлогот е краен, таа ијзави дека во преговори нема крајни предлози“, се вели во информацијата.
“Преговорите ќе продолжат. За новиот развој ќе го информирам претседателот и лидерите на политичките партии“, изјавила Бакојани.
На прашање за евентуалното грчко вето на поканата за членство на Македонија во НАТО, шефот на грчката дипломатија рекла дека “позицијата на Грција е јасна“.
“Ако нема взаемноприфатливо решение за името, Грција не може да се согласи на партнерски односи со Скопје“, рекла Бакојани.

Автор на веста: Нетпрес
Објавена на 26.03.2008 12:47:35

Член од
14 август 2006
Мислења
45.267
Поени од реакции
84.374
Па ние моментално расправаме како да ни е името за меѓународна употреба,а не за дома. Уставното име си е тоа што си е, а името а меѓународна употреба сакале вие да признаете или не изминативе 17 години беше Фиром.Или и тоа ќе го негирате!!!! Значи јас ова што зборам е за името за меѓународна употреба кое ќе го замени Фиром.ај прво дочитај , па после фрлај коментари.
A и не пропушташ да не' "охрабриш" дека ние пак ќе можеме на улица, дома и на утакмици да употребуваме "Македонија" .

Pravnice

The Don
Член од
15 ноември 2007
Мислења
2.462
Поени од реакции
1.433
Човекот мисли дека сите ние се викаме Киро Глигоров!:wink:
Хахахаха,колку сме вицкасти!

Незнам зашто 90 % од форумџииве на политика го мразат Киро Глигоров.
Неговата политика не спаси од војна 91 ако не се сеќавате. Да, он ја потпиша привремената спогодба но тогаш такви беа околностите .Ние бевме мала и нова држава , немавме ништо , ни резерви, ни војска,ни економија. Со оглед на тогашните околности и фактот дека не можевме без спонзорства да опстанеме а Грција уште тогаш беше членка на ЕУ и Нато, немаше политичар кој ќе издржеше да не ја потпише таа спогодба.
Да водевме тврдоглава политика ќе не снајдеше судбината на Србија.Факт!!! Што фајде што се лупаа у груди МИ СМО НАЈЈАЧИ или КОСОВО Е СРБИЈА.Што направија???????? Ем 3 месеца ги бомбардираа, ем го изгубија Косово, ем се изолираа од светот, ем застанаа на опашката на Балканот од економски аспект.
На крај краева па што знам јас, поред толку политички експерти на форумов.

TpH_Bo_OkO

Трноризец
Член од
18 мај 2005
Мислења
11.537
Поени од реакции
879
Па ние моментално расправаме како да ни е името за меѓународна употреба,а не за дома. Уставното име си е тоа што си е, а името а меѓународна употреба сакале вие да признаете или не изминативе 17 години беше Фиром.Или и тоа ќе го негирате!!!!
Правниче...воопшто не си прав!

НИКОГАШ НЕ СМЕ ИМАЛЕ ИМЕ „ФИРОМ“ !!!!

Имаме привремена референца со кој ани се однесуваат во организации каде веќе е членка Грција.... референцата е The former yugoslav republic of Macedonia.

Дали ќе ме разбереш што ти доловувам или треба да ти нацртам???

„фиром“ не е именка, ниту пак означува било какво обележје...А ти ако си се викал „фиром“ сам себе изминативе 17 години...кој ти е крив, чкарт име имаш.
Значи јас ова што зборам е за името за меѓународна употреба кое ќе го замени Фиром.ај прво дочитај , па после фрлај коментари.
Море тебе треба да те фрлам. Поима немаш од „правни работи“. Не ми чепкај име!

Дали некој дел од ова ти е нејасен?!

Kajgana Shop

На врв Bottom