Предлог за уставно име што НЕ СМЕЕ да се прифати

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499
1. Меѓународно име Република Македонија Скопје за меѓународна официјална употреба во англиска верзија.

2. За Билатерална употреба - се препорачува меѓународното име, но државите кои го употребуваат уставното се охрабруваат, но од нив не се бара да го променат.

Нимиц во документот насловен како Предлог за решавање ја дефинира и употребата на зборовите Македонија и македонски.
Македонија кога како именка стои сама, Нимиц предлага да не се користи како име на било која држава.
Македонија или македонски, кога зборовите стојат сами може да се користат на не-ексклузивна основа од двете страни во спорот.

Na ova aludira efendi. Od SITEL. A istot go ima i na Kanal 5.
Samo ne razbiram kako covekov e tolku lesno krsliv. Nitu 24h ne pominale a covekov vekje potklekna, se smeni.

Член од
22 февруари 2008
Мислења
376
Поени од реакции
15
Тоа значи дека именката/кратенката МАКЕДОНИЈА ние не можеме да ја користиме никогаш.
СМРДИ нешто во овој пределог.
И USA е име на сојуз на држави, но СИТЕ ги викаат АМЕРИКА.

Член од
4 март 2007
Мислења
698
Поени од реакции
137
Кога би можеле би го продале и бога.....................
............таквите како ефенди...........

Orkad

The Master
Член од
5 октомври 2007
Мислења
1.010
Поени од реакции
10
Тоа значи дека именката/кратенката МАКЕДОНИЈА ние не можеме да ја користиме никогаш.
Е тука мислам дека си грешка, тоа само во говори(така кој како сака ќе ги вика), а на официјални пишувани формати мора да стои The Unated States of America.

TMPO

Obraz
Член од
31 октомври 2007
Мислења
1.728
Поени од реакции
26
Mozda podobro bi bilo da prifatime Republika Illyrija Shkupi zosto toa vo momentov najdobro go pokazuva likot na nashava drzava i lugjeto sto ziveat vo nejze.
I ke bideme vo njato so tatkovi Bush i ke bide raj.

Член од
18 декември 2007
Мислења
448
Поени од реакции
51
Кога би можеле би го продале и бога.....................
............таквите како ефенди...........

ако некој има поинакви погледи за благосостојбата на Македонија не мора веднаш да го етикетирате како предавник....јас сум сигурен дека и тој си ја сака својата земја Македонија само има поинаков пристап кон решението на сето ова....

Член од
4 март 2007
Мислења
698
Поени од реакции
137
ако некој има поинакви погледи за благосостојбата на Македонија не мора веднаш да го етикетирате како предавник....јас сум сигурен дека и тој си ја сака својата земја Македонија само има поинаков пристап кон решението на сето ова....

Или е предавник или има пилешки мозок т.е. нема ни 4 одделение......................друго не е...........

Serpico

Сковинистратор / I'm Batman
Член од
25 јануари 2007
Мислења
11.166
Поени од реакции
691
Да, си ја сака својата земја, ко и останатите што примија дел од 17-те милиони евра кои последниве три месеци ги одвои грчката лоби група за македонците одроди кои многу си ја сакаат земјата. Не глумете зачудени :)

Околу нас се.

И ти, кој подлегна на анализите на експертите, истите лица и случајни ликови кои случајно по 6 пати ги гледаме во денот на теве со едно та исто гомно во уста... Рачунајте дека си зел/сте зеле дел од 17-те милиони евра на Мицотакис и Папандреу наменети за разнебитување на земјава. Ама па, тоа се наши пари не? :) Пратете ми честитка од Полихроно нареден пат кога ќе одите таму. И трошете колку повеќе можете - зошто Грција нема толку пари колку Македонија предавници.

Се читаме.

• Ми се допаѓа
Reactions: ada

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499
Абе Христијанине.. дај читај внимателно,еднаш два пати три пати.

НЕ-ЕКСКЛУЗИВНО значи дека МОЖЕМЕ да користиме Македонија и Македонски, АМА да смрди затоа што и Грција ќе може да го користи и повторно доаѓаме до вештачки спор, кој е сега МАКЕДОНЕЦОТ? Два Македонски народа и јазици?

Значи пак се прави паралела, незнам дали ме сфаќаш.

Мисирков постираше еден добар текст, ќе пробам да го едитирам овде.

ЕДИТ:

Доволно е да се посочи фактот дека самиот термин Горна Македонија (копнена, внатрешна) повеќе е историска, или поточно модерна историографска конструкција, со која се врши идентификација, односно разграничување на јадрото-татковината на античка Македонија (долна Македонија, крајморска Македонија) со територијата која во времето на владеењето на македонскиот цар Филип ИИ, била анектирана во државата Македонија.

Доколку се прифати географската одредница од типот Горна Македонија, како и дел од формулациите кои се составен дел од последниот текстуален предлог на Нимиц, Грција автоматски ќе претендира на присвојување на правото на историскиот дел на „долна Македонија“ како татковина на античките Македонци, а со тоа и на културно-историското наследство кое би произлегувало од строго географски разграничената територија на „историска Македонија“. Грција ќе го смета прашањето за историјата на античка Македонија за затворено, упатувајќи на добиениот географско-територијален историски ексклузивитет.

Цел текст ТУКА

Она што е скриена страна на нашиот спор е што не ја разрешува неправдата и штета што ни е нанесена. Затоа што ние на многу начини бевме опструирани и не најдовме начин и средства да ја докажеме и да ја предочиме штетата што ја претрпивме како македонски народ, не само од почетокот на спорот туку во целиот изминат дваесетти век.

Сите заложби за отвореност, толерантност на Македонецот не му го решаваат спорот.

Aко никој нема ексклузивно право на името Македонија тогаш од каде барањето да се смени името на аеродромот „Александар Македонски“?

Нема повеќе простор за “искрена“ политика, Грците се во предност бидејќи порано ја конституирале својата национална историја и нема да ни ја даде шансата рамноправно да го делиме културното наследство на Европа.
Затоа нашите историски аргументи се толку непрепознатливи и вреднувани како наивни и аматерски.

CELTIK

magionicar
Член од
23 декември 2007
Мислења
2.909
Поени од реакции
839
ne smee da se prifati gorna ili severna ili nova toa nikako oti posle nema da ne vikaat makedonci tuku novomakedonci gornomakedonci itn so toa bi ni go unistile nasiot identitet a pridavkite nezavisna samostojna r m mislam deka i demokratska bi bile ok

Член од
14 декември 2007
Мислења
3.271
Поени од реакции
708
Да, си ја сака својата земја, ко и останатите што примија дел од 17-те милиони евра кои последниве три месеци ги одвои грчката лоби група за македонците одроди кои многу си ја сакаат земјата.
daj nesto konkretno za ovaa informacija te molam ...

Serpico

Сковинистратор / I'm Batman
Член од
25 јануари 2007
Мислења
11.166
Поени од реакции
691
daj nesto konkretno za ovaa informacija te molam ...
Чаршиски муабети, батали... :) Или пушти Теве, купи новина, помочај се без да чуеш клокотење на водата како не се губи идентитетот со промените :)

Член од
3 март 2008
Мислења
831
Поени од реакции
31
X : "Where are you from?
Jas: Macedonia.
X : You are from Republic of Macedonia, Skopje?
Jas: No, im not from Skopje, im from Ohrid in Macedonia!
X : Ahh..ok i got it, well nice to meet you :toe:

:pos2:

Член од
14 август 2006
Мислења
45.368
Поени од реакции
84.607
ако некој има поинакви погледи за благосостојбата на Македонија не мора веднаш да го етикетирате како предавник....јас сум сигурен дека и тој си ја сака својата земја Македонија-Скопје само има поинаков пристап кон решението на сето ова....
Мала исправка (болдираното), ништо страшно. Carry-on...

Kajgana Shop

На врв Bottom