Значи, со пакување во кесички со грамажа ( ако не грешам) 5-10 г., со минимален капацитете ти се 5-10.000 евра. Нови, за половни незнам....
Со оглед на тоа што си ограничен на пласман ( сендвичари ? ) не би те советувал без да си направиш добра анализа за ваква машина....
Поозбилна машина, во пластични пакувања, со нормален капацитет ти е 20.000-40.000 евра.
Овде имаш поголем распон на грамажа, 20+ гр. поголем избор на артикал што би го пакувал ( од мајонез, џем, кечеп, мајонез, крем, сенф, мед, путер....)
Со оглед на типот на пакување, пласманот ти поширок, ( сендвичери, кафичи, хотели, ресторани , болници, градинки, тендери.....)
НЕ ти треба технолог или биолог да имаш вработен, ама верувај и ХАЦЦП ке ти биде многу...
Значи, објект со сите нишани, плочки, врати, гардероби, санитарии, магацин за суровина, магацин за готов производ, влез за суровина, излез за готов производ, влез за вработени.... Вработени : обука за безбедност со храна, редовен санитарен преглед на 6 месеци, редовен систематски преглед на 18 месеци, анализа на ризик на работно место....Анализи: редовни месечни анализи на набавена суровина, месечни анализи на готов производ, анализи на вода, врисеви од работни површини, машини....
Ова секако не е бизнис за 5000 евра.
Од друга страна, и сам да си работиш, само за твоја плата + придонеси и др.трошоци ке треба да обезбедиш месечно минимум 50.000 денари. Ако знаеш дека ваквите артикли се продаваат за 3-5 ден/парче, со претпоставена маржа од 20-30 %, ке треба да имаш месечен промет со цца. 50.000 парчиња.....