Предлог за мал бизнис?

Член од
20 септември 2008
Мислења
12.773
Поени од реакции
9.896
Кој билдер има таква исхрана бе, да јаде амерички крофни од препржен зејтин?
Има многу забегани бе у мој крај посебно .. ја ќе им пржам у растителен зејтин или у рибино масло :icon_mrgr:

Xibalba

Corona Australis
Член од
24 јануари 2012
Мислења
6.091
Поени од реакции
11.496
не е лошо..2 во 1 :icon_mrgr:
Па направи уште една преграда, стави кревет и бугарка и ќе добиеш три во едно.
После билдање ќе идат сексуално да се олеснат кај бугарката и на крај видно изнемоштени ќе идат на лапање крофни.

Член од
14 мај 2009
Мислења
1.581
Поени од реакции
1.853
Па направи уште една преграда, стави кревет и бугарка и ќе добиеш три во едно.
После билдање ќе идат сексуално да се олеснат кај бугарката и на крај видно изнемоштени ќе идат на лапање крофни.
Мнооогу јако! :cuc:

bucio

Урбан индијанец.
Член од
8 јули 2008
Мислења
16.330
Поени од реакции
7.799
http://www.reklama5.mk/Details.aspx?ad=413451
Што мислите за ова..? Убави се , малку заире иде,а и машината мислам не е мн скапа,околу 1000 евра е.
Земи си и една за пуканки плус семки и сончоглед фати го Камен мост и ќе продаваш покрај него, пуканки и крофни Скопје 2014.

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
Земи си и една за пуканки плус семки и сончоглед фати го Камен мост и ќе продаваш покрај него, пуканки и крофни Скопје 2014.
И *LION*; нека го земе да води статистика за туристи.

bucio

Урбан индијанец.
Член од
8 јули 2008
Мислења
16.330
Поени од реакции
7.799
А за теретана човеков го знам лично за цена на машините ќе се договорите прави се, една гаража ако имаш ќе ја глетоваат со глет маса огледала и пампур некој забеган сред нејзе, ќумбе по скопски :pos::pos::pos::pos::pos::pos::pos:.

http://www.reklama5.mk/Details.aspx?ad=77594

Член од
17 април 2012
Мислења
2.335
Поени од реакции
2.095
И *LION*; нека го земе да води статистика за туристи.
Се зголемил бројот на странските туристи

60.428 туристи имало во Македонија во септември годинава

Македонија во септември годинава ја посетиле 60.428 туристи, а бројот на ноќевањата изнесувал 166.343. Во однос на септември лани во државава имало за 3,1 проценти повеќе туристи и за 13,9 проценти повеќе ноќевања, објави вчера Државниот завод за статистика.

Бројот на домашните туристи во септември 2012 година во однос на септември 2011 година е намален за 6,2 проценти, а на странските е зголемен за 8,1 проценти. Кај ноќевањата на домашните туристи има зголемување за 5,9 проценти, а на странските за 19,1 проценти. Во периодот јануари-септември годинава во однос на истиот период лани статистиката евидентира дека бројот на туристите е зголемен за 2,5 проценти. Притоа кај домашните туристи има намалување за 3,6 проценти, а кај странските зголемување за 9,1 проценти.
http://www.novamakedonija.com.mk/NewsDetal.asp?vest=111312928565&id=10&prilog=0&setIzdanie=22728

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
18.941
Поени од реакции
23.372
Незнам дали е за тука муабетот, но ме интересира колку се движат машините за паковање на течни прозиводи како на пример мали кечапчиња, сенф, мајонез и тн.
Или како би одел увозот од кина, мислам на царини давачки и други документи.
Башка најбитното какви дозволи би требал да набавам за прозиводтво на храна.
Не мора во детали, ама колку да си имам претстава дали воопшто да размислувам за понатаму или да баталам.

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
18.941
Поени од реакции
23.372
Добро бе никој не ја гледа повеќе темата.
Еднаш прашав сериозно порашање и штама, никој дома:)

Член од
5 ноември 2012
Мислења
2.697
Поени од реакции
6.036
Добро бе никој не ја гледа повеќе темата.
Еднаш прашав сериозно порашање и штама, никој дома:)
Највеке ти зависи од капацитет и од вид на амбалажа
Најевтино ти е во оние кесички, ако мислиш на мали паковања, ко шекер по кафичи....
Еве ти еден линк
http://www.omniprojekt.co.rs
Поозбилна понуда ти е 20-40,000 евра....
--- надополнето: 3 декември 2012 во 11:01 ---
Башка најбитното какви дозволи би требал да набавам за прозиводтво на храна.
Не мора во детали, ама колку да си имам претстава дали воопшто да размислувам за понатаму или да баталам.
Комплетен ХАЦЦП.....

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
18.941
Поени од реакции
23.372
Највеке ти зависи од капацитет и од вид на амбалажа
Најевтино ти е во оние кесички, ако мислиш на мали паковања, ко шекер по кафичи....
Еве ти еден линк
http://www.omniprojekt.co.rs
Поозбилна понуда ти е 20-40,000 евра....
--- надополнето: 3 декември 2012 во 11:01 ---

Комплетен ХАЦЦП.....
На такви слични мислев само за течност.
Ме интересираше отрпилика цената како се движат било половни било нови, ама 20 000 евра некако многу ми изгледа.
Можеби погрешно сум информиран ама далеку ми е цената многу.
За законот само за хаццп и знаев, да не треба некој технолог биолог или така нешто да се вработува морално демек храна ова она па да ти тупнат некој со сила. Тоа повеќе ме интересираше, такви некој заебанции.
Ете и друго што научив мора да има на секоја амбалажа испечатено рок на употреба, и така нешто слично, а принтерот кошта отрпилика 3-4000 евра.
Така да кој знае и има искуство нека повели нека сподели искуства.

Член од
5 ноември 2012
Мислења
2.697
Поени од реакции
6.036
Значи, со пакување во кесички со грамажа ( ако не грешам) 5-10 г., со минимален капацитете ти се 5-10.000 евра. Нови, за половни незнам....
Со оглед на тоа што си ограничен на пласман ( сендвичари ? ) не би те советувал без да си направиш добра анализа за ваква машина....
Поозбилна машина, во пластични пакувања, со нормален капацитет ти е 20.000-40.000 евра.
Овде имаш поголем распон на грамажа, 20+ гр. поголем избор на артикал што би го пакувал ( од мајонез, џем, кечеп, мајонез, крем, сенф, мед, путер....)
Со оглед на типот на пакување, пласманот ти поширок, ( сендвичери, кафичи, хотели, ресторани , болници, градинки, тендери.....)

НЕ ти треба технолог или биолог да имаш вработен, ама верувај и ХАЦЦП ке ти биде многу...

Значи, објект со сите нишани, плочки, врати, гардероби, санитарии, магацин за суровина, магацин за готов производ, влез за суровина, излез за готов производ, влез за вработени.... Вработени : обука за безбедност со храна, редовен санитарен преглед на 6 месеци, редовен систематски преглед на 18 месеци, анализа на ризик на работно место....Анализи: редовни месечни анализи на набавена суровина, месечни анализи на готов производ, анализи на вода, врисеви од работни површини, машини....

Ова секако не е бизнис за 5000 евра.
Од друга страна, и сам да си работиш, само за твоја плата + придонеси и др.трошоци ке треба да обезбедиш месечно минимум 50.000 денари. Ако знаеш дека ваквите артикли се продаваат за 3-5 ден/парче, со претпоставена маржа од 20-30 %, ке треба да имаш месечен промет со цца. 50.000 парчиња.....

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
18.941
Поени од реакции
23.372
Фала на опширниот одговор. Знам дека не е бизнис од 5000 евра, ама не ми се отвораше нова тема:)
Инаку се работи или планирам за мала грамажа до 5 грама или 5 мл пошто се работи за течност ( поради густината на материјалот и неговата специфична тежина литражата и грамажата се тука некаде)
Јас ги гледав кинеските кои имаат капацитет до кај 60 парчиња во минута што секако ми е повеќе од доволно.
Додуша уште е многу рано за било што но да си ги направам математиките па да видам дали ке излези есапот барем на хартија:)
Сендвичарите и другите слични на нив објекти не ми се воопшто во план ама се бива. Спомнав кечап мајонез колку за претстава да се има за каква машина станува збор пошто течност си е течност. Колку што го подиспитав пазарот цената се движи нешто повеќе од 5 денари големопродажна а онака груба математика направено и со 3 ми излегуваше есапот барем на хартија. Додуша домашниот есап на пазар не излегува посебно ако нема пазар ама ете малце ментална гимнастика не е на одмет.
Сепак уште е многу рано и се е сведено на идеја и испитување на пазарот и многу работи можат да тргнат во погрешна насока или да натежни другата опција а таа е да си седам мирен.
Во секој случај уште еднаш фала за одговорт. Гледам дека си запознаен со проблематиката па во иднина ке знам на кого да се обратам за совет.

Kajgana Shop

На врв Bottom