Предлог законот за Амнестија

Fringe

Скитник низ паралелни светови
Член од
24 септември 2011
Мислења
7.898
Поени од реакции
3.003
За човек кој крадел,силувал,убил и се нашол во затвор и тие услови какви што се се премногу.
Затвор си е затвор не хотел
 

Beric Dondarrion

Lord of Blackhaven
Член од
14 август 2006
Мислења
31.400
Поени од реакции
44.807
А што ќе кажеш за човек што им бутал стапови во газ на други луѓе, само затоа што се Македонци, и потоа ги терал да лижат?

Пизда ви матер дволична. Чим оние ги ослободовте, тогаш за кој кур било кој, треба да лежи, за било што.
 
Член од
19 февруари 2009
Мислења
1.266
Поени од реакции
1.661
Купишта луѓе лежат за глупи, банални прекшоци како поседување мали кочични марихуана и ситни кражби, а затворот им доаѓа само како обука или семинар, после кој се враќаат поспремни и тоа е тотална утка на системот, што треба да се најде начин да се исправи.
Од друга страна, оваа анамава јасно се гледа дека шлихта кај голема популација луѓе и единствено сака да стекне политички поени и ништо друго... ако треба ќе влезе таму да и се изнаредат
Тие, и така и така, ама требаше да му текне на некој, да се искористи оваа прилика барем тие што лежат за превоз на мигранти, или како и да го викаа тоа "кривично дело", да се ослободат.
 
Член од
20 септември 2011
Мислења
8.143
Поени од реакции
8.533
Вие заборавете на следниот факт:
Тие што „ лежат “ по затворите, се нечии родители и нечии деца. Некој жали за нив.
Тие се луѓе
 

Bojan Van Buuren

Колектор
Член од
11 април 2008
Мислења
7.736
Поени од реакции
11.439
Вие заборавете на следниот факт:
Тие што „ лежат “ по затворите, се нечии родители и нечии деца. Некој жали за нив.
Тие се луѓе
А жaли пример некoј зa тие штo биле убиени, жaли некoј зa тие штo биле силувaни и имaaт трaуми, зa децaтa штo биле oбљубени и никoгaш немa дa ги нaдминaт психичките рaстрoјувaњa кoи ги дoбиле кaкo резултaт нa oбљубaтa ?

Акo не пa дa јa укинеме кaзнaтa зaтвoр и oд сеa нaтaму зa билo кoе кривичнo делo сaмo дa ги искaрaме стoрителите и дa ги пуштиме нa слoбoдa ?

Декa требa дa имa хумaни услoви зa живoт вo зaтвoрите, дa, aмa декa требa рaзбoјници, убијци, крaдци, педoфили, силувaчи дa пуштиме нa слoбoдa сaмo зoштo не живееле убaвo вo зaтвoр ми е oгрoмнa глупoст.
Спoред мене немa пoтребa пд билo кaкoв нoв зaкoн (кaкo тoј нa Трaјaнoв штo гo спoмнувaте). Имa институт "услoвен oтпуст" и тoa спoред мене е дoвoлнo.
Решение зa криминaлнaтa инфекцијa не е дa ги aмнестирaме веќе oсудените нa лaзнa зaтцoр туку вo иднинa дa се изрекувa кaзнaтa зaтвoр кaкo пoследнa меркa, a примaт дa им се дaде нa другите сaнкции.

Sent from my LG-D620 using Tapatalk
 

мкд владе

Гостин
Член од
21 ноември 2009
Мислења
11.822
Поени од реакции
8.201
Јас бев за амнестија
Условите во нашите затвори се страшно лоши. а немаме пари да се подобрат условите
Затворениците се луѓе и мора да се најде начин да им се помогне. Да се надеваме дека Собранието ќе го прифати предлотот на Трајанов
А си помисли дека и треба да бидат лоши. Сепак е казнено поправен дом ,а не хотел. Треба да се плашиш да завршиш таму а не да чекаш да ти помини казната најкомотно што можи.
 
Член од
20 септември 2011
Мислења
8.143
Поени од реакции
8.533
А си помисли дека и треба да бидат лоши. Сепак е казнено поправен дом ,а не хотел. Треба да се плашиш да завршиш таму а не да чекаш да ти помини казната најкомотно што можи.
Јас такво нешто не сум помислил и никогаш нема да помислам
Јас сум воспитан во христијанска традиција, Без обзир што не сум верник; Христијанството оставило длабоки впечатоци на мене
„Милосрдието е најголемо од сите дела, зашто со него за мала цена го купуваме царството небесно, за мали привремени блага примаме вечна слава“.
http://www.bigorski.org.mk/index.php?content_type=misija&name=milosrdie[DOUBLEPOST=1447780697][/DOUBLEPOST]
А жaли пример некoј зa тие штo биле убиени, жaли некoј зa тие штo биле силувaни и имaaт трaуми, зa децaтa штo биле oбљубени и никoгaш немa дa ги нaдминaт психичките рaстрoјувaњa кoи ги дoбиле кaкo резултaт нa oбљубaтa ?

Акo не пa дa јa укинеме кaзнaтa зaтвoр и oд сеa нaтaму зa билo кoе кривичнo делo сaмo дa ги искaрaме стoрителите и дa ги пуштиме нa слoбoдa ?

Декa требa дa имa хумaни услoви зa живoт вo зaтвoрите, дa, aмa декa требa рaзбoјници, убијци, крaдци, педoфили, силувaчи дa пуштиме нa слoбoдa сaмo зoштo не живееле убaвo вo зaтвoр ми е oгрoмнa глупoст.
Спoред мене немa пoтребa пд билo кaкoв нoв зaкoн (кaкo тoј нa Трaјaнoв штo гo спoмнувaте). Имa институт "услoвен oтпуст" и тoa спoред мене е дoвoлнo.
Решение зa криминaлнaтa инфекцијa не е дa ги aмнестирaме веќе oсудените нa лaзнa зaтцoр туку вo иднинa дa се изрекувa кaзнaтa зaтвoр кaкo пoследнa меркa, a примaт дa им се дaде нa другите сaнкции.

Sent from my LG-D620 using Tapatalk
Твојот пост заслужува нова тема - казна за сторено казниво дело, цел на казната, начини на казнување и тн
Денес се применуваат два начини на казнување - ограничување на слободата на движење ( затвор ) и ограничување на имотот ( парична казна ). Порано имало и други казни, на пр. сакатење, тепање, жигосување и тн
Ако некого, оптшеството казнило со ограничување на слободата на одредено време, не значи дека тој додека е во затвор треба да го изгуби здравјето, да се зарази со болести, да оболи психички и сл
Вакви проблеми имаат и затворениците во САД, каде условите се подобри
Но ова е една цела нова тема
А друга тема како некој станал криминалец?
https://en.wikipedia.org/wiki/Punishment
 
Последно уредено:
Член од
12 март 2009
Мислења
14.425
Поени од реакции
9.116
Тие, и така и така, ама требаше да му текне на некој, да се искористи оваа прилика барем тие што лежат за превоз на мигранти, или како и да го викаа тоа "кривично дело", да се ослободат.
а имаше наш човек кој беше уапсен во Грција и осуден на 5 години затвор затоа што качил кај Поликастро во кола 4 автостопери, наши државјани, на кој им истекнала грчката виза и се враќале пешки... тие беа приведени и протерани од Грција, а овој беше уапсен и осуден..
 

мкд владе

Гостин
Член од
21 ноември 2009
Мислења
11.822
Поени од реакции
8.201
Јас такво нешто не сум помислил и никогаш нема да помислам
Јас сум воспитан во христијанска традиција, Без обзир што не сум верник; Христијанството оставило длабоки впечатоци на мене
„Милосрдието е најголемо од сите дела, зашто со него за мала цена го купуваме царството небесно, за мали привремени блага примаме вечна слава“.
http://www.bigorski.org.mk/index.php?
Е па јас за разлика од тебе иако по раѓање ме декларирале како православен христијанин не сум подпаднал под христијанската демагогија наменета за широки народни маси од типот ако ти мани шамар свртиго и другиот образ. Јас се водам повеќе на кај ова. Ако ти мани шамар згазиго за да не му текни уште еднаш ни него ни на другите околу него.
Инаку осуден затвореник нема и не треба да има исти нити слични права со слободен граѓанин. Тој е таму затоа што се огрешил нешто и треба за тоа да плати или надокнади а не само да прележи одреден временски период со еден куп бенефиции кои ни слободните граѓани најчесто ги немаат за да следниот пат два пати размисли дали му се исплаќа или не. Посебно да се земат на око оние со кривични дела, оние со прекршочни ај и така и така.
 
На врв Bottom