Предвидливост на карактер

Шмекерот

Еден и единствен
Член од
24 мај 2008
Мислења
1.767
Поени од реакции
384
Јас на шанк....она истотака на шанк ама од другата страна. Се гледаме...дого се гледаме...и паѓа шмек. Јас со мојот шмек ја скенирам....и веднаш ми е јасно со каков карактер си (ќе) имам работа :)
Шала на страна....
мислам дека имам добропроценувачки способности за тоа да увидам нечиј карактер. Ретко кога сум грешел. Ми се десило и на обично како што вика гладиус здраво...да проценам кој каков е.
Дали често ви се случува да се сретнете со луѓе кои уште при првиот збор го откриваат целиот свој карактер?
Да...ми се случува. По прв муабет и начинот на кој разговара некоја индивидуа може да се увиди за каков карактер станува збор.
Што мислите, дали предвидливоста е доблест или маана?
Мислам дека е доблест. Добро е коа можеме да процениме некој карактер... Маана би било доколку се донесува одма суд за личноста при прва проценка.
Дали вие се сметате за личност со предвидлив карактер?
Непредвидлив сум :)

Член од
15 декември 2007
Мислења
865
Поени од реакции
28
Како можете да процените карактер од едно здраво,фигуративно еве нека биде речено..Стварно не знам што да речам...Браво.
Од прв муабет не знам точно што може да се процени и да се предвиди,колку е некој комуникативен или не,колку е расположен или не,колку е фалбаџија,дали има говорна мана или не,такви работи..Освен ако не се впуштите во подлабока дискусија и ги извлечете најинтимните детали од нечиј живот,или да се обидете да го наведете несвесно да ви ги открие своите фантазии,стравови,желби.

Еве да речеме дека разговарате сериозно на одредена тема,најмногу што можете да дознаете се неколку негови ставови и размислувања за одредени аспекти од животот,што не би морало да значи дека ги има имплементирано и даваат некаква јасна слика конкретно за неговиот живот.

Не верувам во предвидливост на карактер и мислам дека луѓето кои веруваат прават огромна грешка.Камо среќа со сигурност да можевме да ги предвидиме туѓите и сопствените реакции,но тоа е невозможно.Кога познаваш некого подолго време ги познаваш неговите навики,ставови ама не знаеш дали ќе остане доследен на нив или ќе направи нешто сосема деветто и во кој момент ќе го направи.Не знаеме најчесто и за самите себе,а камоли за некој друг.Она што можеме да откриеме се неколку површни црти,така приближно и несигурно како со затворени очи да напипаме некој предмет и да погаѓаме што е,а дури и да се вистински се далеку од доволни за да речеме дека сме прочитале нечиј карактер.

DonJas

Married and Happy
Член од
22 јуни 2008
Мислења
2.651
Поени од реакции
586
Како можете да процените карактер од едно здраво,фигуративно еве нека биде речено..Стварно не знам што да речам...Браво.
Од прв муабет не знам точно што може да се процени и да се предвиди,колку е некој комуникативен или не,колку е расположен или не,колку е фалбаџија,дали има говорна мана или не,такви работи..Освен ако не се впуштите во подлабока дискусија и ги извлечете најинтимните детали од нечиј живот,или да се обидете да го наведете несвесно да ви ги открие своите фантазии,стравови,желби.

Еве да речеме дека разговарате сериозно на одредена тема,најмногу што можете да дознаете се неколку негови ставови и размислувања за одредени аспекти од животот,што не би морало да значи дека ги има имплементирано и даваат некаква јасна слика конкретно за неговиот живот.

Не верувам во предвидливост на карактер и мислам дека луѓето кои веруваат прават огромна грешка.Камо среќа со сигурност да можевме да ги предвидиме туѓите и сопствените реакции,но тоа е невозможно.Кога познаваш некого подолго време ги познаваш неговите навики,ставови ама не знаеш дали ќе остане доследен на нив или ќе направи нешто сосема деветто и во кој момент ќе го направи.Не знаеме најчесто и за самите себе,а камоли за некој друг.Она што можеме да откриеме се неколку површни црти,така приближно и несигурно како со затворени очи да напипаме некој предмет и да погаѓаме што е,а дури и да се вистински се далеку од доволни за да речеме дека сме прочитале нечиј карактер.
Значи кога веќе сакаш да откриеш нечиј карактер, најлесно е на моментот на упознавање, ако имаш прилика да направиш муабет на раат, без некој да се уфрла значи, со добро формулирани прашања, можеш да добиеш прилично добри докази т.е одговори, што после можеш да ги склопиш во една квази слика за човекот. После тоа, се е до искуство со луѓе, и до тоа колку се замараш со истото. Можеш да продолжиш со истата психологија, и да извлечеш доста за човекот. Е сега има еден pattern на луѓе, што ми е по прилично тежок, т.е оние што зборат во трето лице. Тогаш е побааги заебано, пошо не се впуштаат сами себе во муабетот, туку зборат општо. :)
Такада се е во главно желба и пракса.

B. Boop

Princ: Најозбилна...
Член од
19 мај 2006
Мислења
1.302
Поени од реакции
263
Може да се предвиди нечие однесување во одреден момент, нешто својствено за човекот, но не и карактер во целост. Од проста причина што човековиот карактер е менлива категорија, па може да ни се случи нашето однесување да не` изненади во одреден момент, а не па на другиот.
Од друга страна, луѓето често глумат ситуации, посебно во почетни средби, па може да ни се чини дека некого знаеме во целост, а реалноста да е поинаква. Дури може со некого да прекинеме контакти "уверени" дека знаеме како дише и да си го имаме тоа мислење цел живот, а уствари човекот да биде се` она што ние мислиме дека не е.
Понекогаш увереноста дека познаваме некого може да биде скап комар. :)

delfybuba

Schatje
Член од
22 октомври 2008
Мислења
1.212
Поени од реакции
93
Никогаш никој не можеда ме прочита...од причина што доста сум непредвлива.
Моето однесување зависи од моменталното расположение.

Инаку,од муабет знам да проценам некоја личност,ама карактер да откријам,не.
Карактерот е комплицирана ствар,едно здраво не е доволно.

Член од
5 декември 2008
Мислења
698
Поени од реакции
211
Мислам дека е способност да можеш да предвидиш нечиј карактер но денес и не треба голема психологија за да навлезиш во карактерите на денешните луге. Карактерот се изразува и преку начинот на комуницирање, имиџот -облеката , однесувањето но често овие надворешни фактори се малку и се недоволни за да ја добиеме целосната слика на нашиот проучувачки експериментален глушец :).
КАј попростите и не толку сложени карактери веднаш можат да се забележат одредени особини кај личноста со самата негова појава. Па така не е тешко да се препознае арогантноста и преценетоста кај една пицната типка која не гледа ни лево ни десно туку постојано го држи поткренат носот... и многу тешко кај таквата девојка ке пронајдете едноставност и скромност , уште помалку на тоа дека е способна да почуствува и да се жртвува за голема љубов а најголема е веројатноста дека сака некој со длабок џеб или некој за краткотрајно задоволство..
Не велам дека овој профил одговара на сите дотерани женски да не бидам погрешно сватена зошто и самите знаете на каква мислам.
Ако одтидете во некоја дупка каде редовно се пушта турбо фолк ке наидете на се но не на стабилен човек со карактер или некој по интелегентен..
Движењата изразите на лицето, дружељубивоста , насмевката тоа се работи што аку се природни и не вештачки остануваат во секавање при формирање на комплетната слика на неговата личност. Но мегу сите тие прозирни и лесно проценувачки карактери се крие и едно лицемерие за кои се способни само највештите, таквото тешко ке се открие се додека не се појави некоја ситуација каде ке се разоткрие целата негова лажлива појава.. Карактерите одат во крајности и поради нивната честа променливост некогаш е многу тешко да ги предвидеме...Затоа велам дека е релативно и зависи од човекот и ситуацијата но има работи за кои со сигурност можеме да кажеме дека се апсолутни и не се менуваат, тоа се нечии особини на личности кои долго ги познаваме...

Член од
13 август 2008
Мислења
1.145
Поени од реакции
893
Значи кога веќе сакаш да откриеш нечиј карактер, најлесно е на моментот на упознавање, ако имаш прилика да направиш муабет на раат, без некој да се уфрла значи, со добро формулирани прашања, можеш да добиеш прилично добри докази т.е одговори, што после можеш да ги склопиш во една квази слика за човекот. После тоа, се е до искуство со луѓе, и до тоа колку се замараш со истото. Можеш да продолжиш со истата психологија, и да извлечеш доста за човекот. Е сега има еден pattern на луѓе, што ми е по прилично тежок, т.е оние што зборат во трето лице. Тогаш е побааги заебано, пошо не се впуштаат сами себе во муабетот, туку зборат општо. :)
Такада се е во главно желба и пракса.

Зборат во трето лице од проста причина да не му дадат материјал на некој си дотичен за себе. Зошто? Бидејќи допрва треба да видат со каков тип на личност си имаат работа. Сите имаме убава маска што си ја покажуваме т.е оклоп... За некој да ѕирне под тој оклоп и да ја најде суштината потребно е време, потребен е и интерес. Зашто велат никогаш не можеш човек да го осознаеш 100 %, зашто никој не е будала да ја покаже сопствената мрачна страна. А таа се гледа само во ретки и одредени ситуации...
Можеш лесно да процениш луѓе чиј коефициент на интелегенција е далеку понизок од твојот или негде колку твојот. Тоа е препознавање на некој начин. Знаеш и сам одредени луѓе заглавуваат на едно ниво, кое ти одамна го имаш поминато и надминато. Затоа ти е познато и затоа можеш да ги скенираш и процениш тие луѓе. Ама она што е ново и со кое прв пат се сретнуваш треба одреден период да процениш како да се поставиш а тоа не може да биде од еден муабет или два, од проста причина зашто немаш материјал според кој би требало да се раководиш... Има луѓе што се способни постојано да изненадуваат. На едни им одговара тој тип на луѓе бидејќи не сакаат рутина, на други не им одговара бидејќи сакаат некој кој ќе можат да го "предвидат"....

Член од
19 април 2005
Мислења
1.806
Поени од реакции
75
Карактер не може да се предвиди, можат да се предвидат нечии постапки и реакции. Карактер може да се препознае. И тука не би ги издвојувала интелигенцијата, елоквентноста, изгледот, искуството и другите категории кои можеби се дел од една комплексна личност, меѓутоа малку значат сами по себе.
Во комуникацијат со светот околу мене, ги игнорирам учебниците по психологија и класификацијата на карактери, туку се базирам на „може-да-се-разговара“ и „не-може-да-се-разговара“ сигналот што го добивам на прва рака. До сега, функционира.

DonJas

Married and Happy
Член од
22 јуни 2008
Мислења
2.651
Поени од реакции
586
Зборат во трето лице од проста причина да не му дадат материјал на некој си дотичен за себе. Зошто? Бидејќи допрва треба да видат со каков тип на личност си имаат работа. Сите имаме убава маска што си ја покажуваме т.е оклоп... За некој да ѕирне под тој оклоп и да ја најде суштината потребно е време, потребен е и интерес. Зашто велат никогаш не можеш човек да го осознаеш 100 %, зашто никој не е будала да ја покаже сопствената мрачна страна. А таа се гледа само во ретки и одредени ситуации...
Можеш лесно да процениш луѓе чиј коефициент на интелегенција е далеку понизок од твојот или негде колку твојот. Тоа е препознавање на некој начин. Знаеш и сам одредени луѓе заглавуваат на едно ниво, кое ти одамна го имаш поминато и надминато. Затоа ти е познато и затоа можеш да ги скенираш и процениш тие луѓе. Ама она што е ново и со кое прв пат се сретнуваш треба одреден период да процениш како да се поставиш а тоа не може да биде од еден муабет или два, од проста причина зашто немаш материјал според кој би требало да се раководиш... Има луѓе што се способни постојано да изненадуваат. На едни им одговара тој тип на луѓе бидејќи не сакаат рутина, на други не им одговара бидејќи сакаат некој кој ќе можат да го "предвидат"....
Во секој случај, тие шо зборат во трето лице, или се кријат себеси од некоја икс причина, или спаѓаат во тие бааги интелигентните. Само во секој случај мислам дека тоа не е потребно. Зашто да изиграваме прашалник, што добива со тоа? Со тоа криење човекот никогаш неможе да биде сам себе, ствара некоја сосема друга личност со цел да се “заштити“ од евентуално проценување карактер. Што на пример може да доведе до ситуации да биде погрешно проценет, па да се деси полошо од тоа што очекувал. Поради причината што има луѓе што се адаптираат според карактерот на соговорникот. И сега, тој соговорник, креира фиктивна слика за него, неточна, автоматски неговоиот соговорник, ја чита таа фиктивна слика, се адаптира на таа, а првиов го гледа тоа како неспособност/некомуникативност/или сосема нешто трето негативно.

Fortune

шодаенешчо
Член од
9 мај 2005
Мислења
12.493
Поени од реакции
183
Што е со препознавањето на карактерот на луѓето со кои имаме разменето само едно обично здраво?
Дали често ви се случува да се сретнете со луѓе кои уште при првиот збор го откриваат целиот свој карактер?
Ова не е возможно. И кога би било можно, не би ми одговарало. Повеќе сакам со тек на време да запознавам нечиј карактер, а за тоа е потребно прво да ми светне она што го спомна Ацева
„може-да-се-разговара“ и „не-може-да-се-разговара“ сигналот
Ако е првото, тогаш дозволувам да ми го претстави некој својот карактер, а ако е второто - тешко дека ќе има можност пак да правиме муабет.

Гладиус

notusually
Член од
14 август 2008
Мислења
5.508
Поени од реакции
1.728
Ова не е возможно. И кога би било можно, не би ми одговарало. Повеќе сакам со тек на време да запознавам нечиј карактер, а за тоа е потребно прво да ми светне она што го спомна Ацева
Мислам дека е возможно затоа што комплексноста на секој карактер е различна. Некој е потежок, а некој е полесен за читање. Можеби е поубаво со тек на време да се запознаваме со нечиј карактер, но што со оние кои сами се откриваат и себе а и своите постапки?

Fortune

шодаенешчо
Член од
9 мај 2005
Мислења
12.493
Поени од реакции
183
Како и да е, никој својот карактер не го открива со првото здраво и првиот муабет. Глуп пример. Ако некој постојано ти дрда и не можеш да дојдеш до збор од него, тоа не го открива неговиот карактер, туку негова карактеристика на дрдалица досадна без осет. И може колку сака да ти зборува за себе, никогаш во целост нема да го знаеш човекот. На страна тоа што реееееееетко (речиси ич) кој ќе ти каже за себе нешто негативно од старт. А карактерот не се состои само во доблестите, тука се и маните.

Гладиус

notusually
Член од
14 август 2008
Мислења
5.508
Поени од реакции
1.728
Па јас зборам токму за оние кои ти ги викаш дека се ретки. Зборам за оние кои покрај доблестите си ги кажуваат и мааните. До некаде се согласувам со тебе дека никогаш не можеме да спознаеме човек во целост (затоа што ретко кој и сам себе се познава целосно). Меѓутоа она што е презентирано е тоа што го прави човекот каков што е. И тука доаѓа она моето дека човек можеби може лесно да се детерминира како определен карактер во однос на информациите кои тој ги открива.
Всушност, истото го мислев и јас, само што доблестите и мааните не ми беа аргумент преку кој би се осознал човекот како карактер.

Член од
18 ноември 2007
Мислења
609
Поени од реакции
41
Никогаш не можеме да го одредиме правиот карактер на другиот ,зошто ? Затоа што секогаш поаѓаме од себе од нашиот начин на размислување ,нашите предрасуди нашиот поглед на добро и лошо . Можеме само да констатираме дали дотичната особа би можеле да ја прифатиме или не и пак поаѓајќи од нашите погледи на свет.

Член од
17 јули 2008
Мислења
1.560
Поени од реакции
1.019
- иако се вели секој човек своја историја , карактери и нема многу . во основа се неколку типа , а индивидуалните разлики се само фолклор .
- карактерот на човекот може да се дознае и без да се контактира со него , само ви требаат поподробни информации околу датумот на раѓање , името , една добра графолошка анализа и тоа е се . да не си ласкаме многу сите ние сме создадени врз една матрица . што би рекол балашевич : принцип је исти , све су остало нијансе .:toe:

Kajgana Shop

На врв Bottom