Ја читам темава некое време и сега се одлучив да пишам.
Јас дипломирав на Европски. Не сум дете на богати родители, ниту пак сум мамин и татин син.
Пред извесно време поднесов молба за работа во неколку компании. Во две бев повикан. На едно од многуте прашања кои беа поставени во интервјуто (во усниот дел) ми беше поставено и каде сум завршил. Одговорив дека тоа е Европски- правен факултет. Една од тие кои беа во комисијата се насмеа иронично и ми рече следново. Сакам да видам дали ќе ги поминеш писмените тестови. Отидов на писмено за место за кое конкурирав против кандидати ми беа неколку студенти од државен и од битолскиот мислам беше една девојка. Јас на тие тестови извадив максимум поени, а подоцна добив инфромација дека и на усниот дел сум бил доста добар. Истата која ми проговори за писмениот дел пред сите ми се извини што ме потценила и мислела дека на приватен се сите мамини и татини синчиња. Сами процените дали секој е на приватен таков, сами донесете заклучок дали е во ред да се генерализира.
Конкретно до Блонди имам прашање. Сама кажа дека си професор. Ме интересира дали знаеш дека првиот циклус на студии трае три години, а дека постдипломските студии (магистратура) трае две. Кажи ми некој кој успеал во период помалку од 5 години да ги заврши двата циклуси на студии. Јас таков/таква не познавам.
Во твојот пост потенцираше дека не веруваш дена некој може од приватен да има висока позиција, епа драга Блонди еве ти неколку примери.
Бившата девојка моја заврши на приватен економија, сега работи како советник во позната шпедитерска фирма.
Мој другар заврши на приватен економија. Во еден телекомуникациски оператор е еден од топ 5 менаџери.
Дали треба повеќе примери? дали уште ќе генерализираме и ќе се делиме на приватен и државен или како млади луѓе ќе допринесуваме согласно нашите стекнати знаења во подобрување на состојбите во државата.
Униформата и краватата не го прават човекот. Човекот го прави она што како знаење го акумулирал во текот на студирањето да може да го пренесе во областа во која завршил и да подобри нешто.
Дипломата денеска секоја може да ја стекне, но на пазарот на трудот ќе се покаже кој е татино и мамино синче, кој учел со врски, кој на приватен а кој на државен, кој какво знаење поседува.