W
whatever1
Гостин
100eКолку пари е униформата?
100eКолку пари е униформата?
Немам никаква поврзаност со Европскиот факултет, ама ме интересиора колку години траат мастер студиите и колку чини една година мастер?Се запишав на ЕУРМ пред недела дена како вонреден студент на мастер студии по маркетинг менаџмент.Знае ли некој да ми каже во кратки детали како е ..било што. Му предавала ли на некој проф. Савица Димитриеска ( маркетинг менаџмент на набавки и маркетинг комуникации ) општо мислење за неа каква е ( бев на консултации кај неа дрска беше у пм...) . Проф. Алекса Стаменковски општо мислење за него. Некој што студирал мастер на овој смер било што би можело да ми помогне би бил стварно многу благодарен .
Ако си 3+2 тогаш година ти е 1350 евра можеш да ја платиш на 3 рати или со молба на 5. За 4+1 незнам дали е исто...Немам никаква поврзаност со Европскиот факултет, ама ме интересиора колку години траат мастер студиите и колку чини една година мастер?
Ако планира да запишува факултет за да си купи диплома, слободно нека тера кај нив.Здраво
Ќерка ми планира да се запише на Европски Универзитет, па ме интересира какви се професорите таму, условите, часовите-пракса итн?
Од државниве па една ука шо фатија немој не ме радуј - сведени на рамниште од осмолетка од пред 20на години секоја будала факс заврши.. Ако и се учит на девојчето нека си терат на некој од приватниве барем појке внимание ке и посветвет и немат да трпит разно разни будалиАко планира да запишува факултет за да си купи диплома, слободно нека тера кај нив.
Ако планира да запишува факултет за да научи нешто, кажи и` слободно да ги отпише сите приватни универзитети бидејќи од образовна гледна точка сите се бескорисни.
Немам ништо позитивно слушнато за приватните универзитети од образовна гледна точка.
Жалосно е, но во Македонија и понатаму единствени високообразовни институции се државните, бидејќи се единствените кои нудат реална практична настава - не од врвен квалитет, но за жал единствени се кои ја нудат.
Од приватните универзитети и тие малку професори и асистенти кои навистина знаат нешто и се обидуваа(т) да им го пренесат своето знаење на студентите, од поодамна фаќаат џаде по странство.Од државниве па една ука шо фатија немој не ме радуј - сведени на рамниште од осмолетка од пред 20на години секоја будала факс заврши.. Ако и се учит на девојчето нека си терат на некој од приватниве барем појке внимание ке и посветвет и немат да трпит разно разни будали
Ако девојчето е вредно и учи, ќе биде такво на било кој факултет.Здраво
Ќерка ми планира да се запише на Европски Универзитет, па ме интересира какви се професорите таму, условите, часовите-пракса итн?
Коа веке се фати за Европски, тие години иам доста другари од Охрид шо завршија таму, споредено со тогашен елекро каде каде беа подобри, на елекрто бевме фул натрупани со тежок булшит.Ако си дипломирал на државен онда добро знајш кој се не глупости имаше и дека и тамо со добра пара или врска пречка се немаше. Како е сеа на Европски или Финки појма неам ама и те како сум сведок на кадриве шо ги ваѓет така да муабетот дека овој бил државен и ваѓал научници е само една голема фарса...Ако чоек сакат да учит и имат услови каде каде е поубо на приватен да си тератОд приватните универзитети и тие малку професори и асистенти кои навистина знаат нешто и се обидуваа(т) да им го пренесат своето знаење на студентите, од поодамна фаќаат џаде по странство.
Познавам некои од нив и затоа знам што пишувам.
Некои се префрлија на државните универзитети во Скопје и во Штип, но поголемиот дел од нив фатија џаде во странство, претежно во Германија - не за да превртуваат плескавици или да чистат тоалети, туку предаваат на германски универзитети.
А кога сме баш кај Европски Универзитет, не е никаква тајна дека еден од основните услови за професорите да си ги задржат работните позиции е книгите кои ги пишуваат да ги печати истата печатница на универзитетот, всушност токму тоа и беше една од причините за кадровската криза на Факултетот за информатика во зимата 2007/2008 кога над 80% од сите професори и асистенти на тој факултет си фатија џаде бидејќи од една страна универзитетот ги обврзува - читај: ги присилува - студентите да купуваат книги од неговата издавачка куќа Цетис, или во спротивно студентите нема да можат да пријавуваат испити, а со тоа по автоматизам нема да можат ниту да полагаат, а од друга страна не им ги исплаќаше хонорарите за авторските права на професорите кои им следуваа од продажбата на нивните книги.
Секако дека парите беа клучен фактор поради кој се случи таа кадровска криза во зимата 2007/2008, но тоа не го менува фактот дека на Европски Универзитет ретко кој стекнал вистинско знаење, туку претежно е пазар за дипломи.
Мои колеги кои дипломираа на Европски Универзитет, а потоа завршија и пост-дипломски студии беа изненадени како тоа некои студенти кои никогаш не гукнале на предавања и на вежби, не положиле ниту еден колоквиум, ама затоа па испитите магично успешно ги положиле од прва и тоа со највисоки оценки, биле меѓу првите кои дипломирале, а потоа и меѓу првите кои магистрирале.
Заклучокот од ваквиот развој на настаните е следниот: или Европски Универзитет е еден неоткриен рај на знаење во Македонија за кој знаеме дека постои, но едноставно не сме го откриле, или е само уште еден пазар за дипломи.
Јас си го формирав моето мислење за Европски Универзитет, какво мислење ќе си формираат другите е нивен избор.