Прашање за Христијанството III

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.279
Кога ке поставиш интелигентни прашања до христијаните.
Се дотогаш, ке бидеш третиран на основа на твоите прашања...од тебе зависи.
душичка повредена

Член од
5 септември 2007
Мислења
3.848
Поени од реакции
960
Велиш постот кај Православните е погрешен, бидејќи таков пост немало во Библијата. Велиш и дека не треба да постиме онака како што Христос постел, како што е запишано во Библијата. Како според тебе треба да се пости?
Не велам дека не треба да постиме како што Исус постел, туку само дека Исус никаде не заповедал да постиме 40дена без јадење и пиење, затоа што Исус е Исус, Тој имал натприродна моќ и можел да издржи толку долго.
Никаде во Библијата нема заповед за тоа колку долго или од кога до кога треба да се пости. Тоа значи дека секој самостојно си одредува колку време ќе пости или пак доколку станува збор за групен пост на одредена заедница, тогаш тие си се договараат.

Кога велам дека постот на православните не е библиски пост, мислат на тоа дека во Библијата никаде нема пост со селектирање на храна, во Библијата никаде нема посни гозби, посни погачи, посни колачи, посни торти, никаде нема здебелување за време на пост.

Ваков „пост“ каде што комотно може човек и да качи некои кило за време на „пост“, било апсурдна појава во библиско време. Библиските личности кога постеле тие гладувале, си го измачувале телото, а не си правеле вакви стомакоугоденија.

Еве ти докази од Библијата дека кога библиските личности постеле, тие едноставно не јаделе:

" И откако постеше четириесет дни и четириесет ноќи, најпосле огладне" (ев. Матеј 4:2, Библијата)

Значи тука изричито е кажано дека Исус постел. А како постел т.е. дали постел со јадење на посни торти, посни погачи, посни колачи, посни салати итн. или пак постел со нејадење можеме да видиме од извештајот на евангелистот Лука...

"А во тие денови не јадеше ништо, а кога поминаа тие, Тој огладне." (ев. Лука 4:2, Библијата)

Слично постел и Мојсеј:
„Мојсеј остана таму со Господа четириесет денови и четириесет ноќи. Ниту јадеше леб ниту пиеше вода. “ (Излез 34:28, Библијата)

Значи тука не збориме за должината на постот, бидејќи различни библиски личности постеле различно време. Но збориме за тоа дали тие јаделе ткн. „посни јадења“ додека постеле или едноставно гладувале.
Друг пример е и познатиот цар Давид, кој додека постел, исто така не јадел.

"А неговите дворјанци го прешаа: „Што правиш тоа? Додека детето беше живо, постеше и плачеше; а сега, кога детето е умрено, стануваш и јадеш!" (2 Самоилова 12:21, Библијата)

Исто така постела и познатата Естира заедно со нејзините пријалтелки...

"Постете за мене: не јадете ниту пијте три дни и три ноќи. И јас ќе постам така со своите девојки" (Естира 4:16, Библијата)

Така постеле и жителите на Нинивија:

„И нинивијците поверуваа во Бога; огласија пост и се облекоа во вреќишта, сите од најголемиот до најмалиот. Словото стигна до царот на Нинивија, тој стана од престолот, ја соблече плаштеницата од себе, се облече во вреќиште и седна во пепел. Тогаш по одредбата на царот и на неговите големци се огласи и се објави во Нинивија: „Луѓето и добитокот, говедата и овците да не вкусат ништо, ниту да пасат, ниту да пијат вода.“ (Јона 3:5-7, Библијата)

Така постел и апостол Павле:
„И Савле стана од земјата; иако очите му беа отворени, не гледаше ништо. Тогаш го зедоа за рака и го воведоа во Дамаск. И беше слеп три дни: и не јадеше ниту пиеше.“ (Дела 9:9, Библијата)

Така постеле и сопатниците на апостол Павле во бродот:
„ А пред разденување, Павле ги молеше сите да јадат и рече: „Денес е четиринаесеттиот ден, како чекате и поминувате без јадење, не вкусувајќи ништо. Затоа ве молам да јадете, зашто тоа е за вашето избавување. На ниеден од вас нема да му пропадне ни влакно од главата.”“ (Дела 27:33, Библијата)

Едноставно, од библиска гледна точка, постот значи „не јадење“. Едноставно е како два плус два и не е тешко да се разбере, ако се сака да се разбере. Но поентата е во тоа што луѓето не сакаат да разберат и баш им е гајле што вели Библијата за постот. На нив ги интересира што рекле „старите“, традициите, обичаите, што рекол попот итн.

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Исус е Исус, Тој имал натприродна моќ и можел да издржи толку долго.
Велиш?
Синот Божји, по својата природа, нема потреба од материјална храна, но Исус, Синот Човечки имал, но не постел неограничено, туку точно одредено време.
--- надополнето: 4 мај 2013 во 17:06 ---
. Тоа значи дека секој самостојно си одредува колку време ќе пости или пак доколку станува збор за
Тоа значи само една работа: дека во протестантизмот, скеој сам за себе си е црква, секој сам за себе си одредува што и како ќе прави, а цело време се крие зад „авторитетот„ од Библијата, која никаде не одредува начин на постење по прицнипот „сам свој мајстор„.
--- надополнето: 4 мај 2013 во 17:08 ---
Кога велам дека постот на православните не е библиски пост, мислат на тоа дека во Библијата никаде нема пост со селектирање на храна, во Библијата никаде нема посни гозби, посни погачи, посни колачи, посни торти, никаде нема здебелување за време на пост.
Во античката египетска митологија, ова се нарекува „негативна исповест„, односно „...јас не го направив ова, јас не го направив она...„, но не е битно што сум направил, туку битно е што не сум направил, а за она кое не сум го направил, не можам да сносам последици, не?...
--- надополнето: 4 мај 2013 во 17:10 ---
Едноставно, од библиска гледна точка, постот значи „не јадење“..
Од библиска гледна точка, постот значи „воздржување„, Но добро, Ти си над Библијата и над Бога, така да...
--- надополнето: 4 мај 2013 во 17:12 ---
Еве ти докази од Библијата дека кога библиските личности постеле, тие едноставно не јаделе:

" И откако постеше четириесет дни и четириесет ноќи, најпосле огладне" (ев. Матеј 4:2, Библијата)

Значи тука изричито е кажано дека Исус постел. А како постел т.е. дали постел со јадење на посни торти, посни погачи, посни колачи, посни салати итн. или пак постел со нејадење можеме да видиме од извештајот на евангелистот Лука...

"А во тие денови не јадеше ништо, а кога поминаа тие, Тој огладне." (ев. Лука 4:2, Библијата)

Слично постел и Мојсеј:
„Мојсеј остана таму со Господа четириесет денови и четириесет ноќи. Ниту јадеше леб ниту пиеше вода. “ (Излез 34:28, Библијата)

Значи тука не збориме за должината на постот, бидејќи различни библиски личности постеле различно време. Но збориме за тоа дали тие јаделе ткн. „посни јадења“ додека постеле или едноставно гладувале.
Друг пример е и познатиот цар Давид, кој додека постел, исто така не јадел.

"А неговите дворјанци го прешаа: „Што правиш тоа? Додека детето беше живо, постеше и плачеше; а сега, кога детето е умрено, стануваш и јадеш!" (2 Самоилова 12:21, Библијата)

Исто така постела и познатата Естира заедно со нејзините пријалтелки...

"Постете за мене: не јадете ниту пијте три дни и три ноќи. И јас ќе постам така со своите девојки" (Естира 4:16, Библијата)

Така постеле и жителите на Нинивија:

„И нинивијците поверуваа во Бога; огласија пост и се облекоа во вреќишта, сите од најголемиот до најмалиот. Словото стигна до царот на Нинивија, тој стана од престолот, ја соблече плаштеницата од себе, се облече во вреќиште и седна во пепел. Тогаш по одредбата на царот и на неговите големци се огласи и се објави во Нинивија: „Луѓето и добитокот, говедата и овците да не вкусат ништо, ниту да пасат, ниту да пијат вода.“ (Јона 3:5-7, Библијата)

Така постел и апостол Павле:
„И Савле стана од земјата; иако очите му беа отворени, не гледаше ништо. Тогаш го зедоа за рака и го воведоа во Дамаск. И беше слеп три дни: и не јадеше ниту пиеше.“ (Дела 9:9, Библијата)

Така постеле и сопатниците на апостол Павле во бродот:
„ А пред разденување, Павле ги молеше сите да јадат и рече: „Денес е четиринаесеттиот ден, како чекате и поминувате без јадење, не вкусувајќи ништо. Затоа ве молам да јадете, зашто тоа е за вашето избавување. На ниеден од вас нема да му пропадне ни влакно од главата.”“ (Дела 27:33, Библијата)
.

И добро сеа, након сите овие јаки цитати, кои сами од себе велат нешто друго, како Ти лично постиш? Гледаме дека не можеш да постиш библиски, не постиш црковно па се чини дека постиш по принципот „....јас мислам дека...„, небитно што таква одредба нема ни во Библијата.

Член од
9 март 2013
Мислења
1.313
Поени од реакции
580
Не велам дека не треба да постиме како што Исус постел, туку само дека Исус никаде не заповедал да постиме 40дена без јадење и пиење, затоа што Исус е Исус, Тој имал натприродна моќ и можел да издржи толку долго.
Kога велам дека постот на православните не е библиски пост, мислат на тоа дека во Библијата никаде нема пост со селектирање на храна, во Библијата никаде нема посни гозби, посни погачи, посни колачи, посни торти, никаде нема здебелување за време на пост.
Еве на пример кај мене дома, моите се православни, а јас не. Мајка ми вапцаше јајца пред Велигден (според обичајот кој таа го следи). Јас си ја правев омилената салата (Мимоза) и сакав во неа да си ставам белки од варени јајца. Без никакво чувство на вина си земав од вапцаните јајца, си искршив (иако сеуште не беше Велигден) и си ставив во салатата.
Ако знаеш ТИ во што веруваш и како веруваш???? значи ич не те разбирам дај малце презентирај си ја твојата вероисповест.
Само длакаш индиректно даваш библиски цитати и врска неаме/неам што сакаш да презентираш? Прво викаш дека постот од воздржување храна не е даден во светото писмо а потоа треба да постиме И донт андерстенд.
Значи заклучок каков маловерен си ТИ. ПРОТЕСТАНТОТ.
И уште чекам одговор на моето прашање погоре.?
Ако сум надвор од МПЦ што треба да направам за да се крстам,венчам итн?

--- надополнето: 4 мај 2013 во 17:55 ---
за да бидам правоверен како тебе!!!
--- надополнето: 4 мај 2013 во 18:40 ---
Тука си малку контрадикторен. Прво велиш дека протестантите се придржуваат само кон Библијата, а потоа велиш дека не ја следат заповедта на Бог - која што исто така е запишана во Библијата. Па ако протестантите се придржуваат до Библијата, секако дека ќе се придржуваат и до Божјите заповеди во неа :)
Не. Велам дека ПРОТЕСТАНТИТЕ се завидливи и себични кон православните.
Вие односно ПРОТЕСТАНТИТЕ го земате лебот од вашите татковци и притоа му вртите грб не му се заблагодарувате.
Што сакам да кажам вие се придржувате кон заповедите по библијата а притоа не ја исполнувате запповетта на Бог и не го прославувате/заблагодарувате за тоа.
и притоа се ставаш во улога на Бог кој кажува,суди и ни пресудува што било паганско што било неверно.Немој да ми кажеш дека нема цитат во библијата да не се прославува Бога.Библијата е напишана од апостолите кој ги опишале настаните поминати со Господ Исус Хрисотс.а не писание на Исус.до ден денешен верата расте и се протумачуваат неговите зборови.
ако не ти е јасно пиши нешто се губиш кога се споменува твојата маалска заедница.или па има нешто што не е за во јавност и не е за кажување што вие правите таму "У" Дебар маало.

Член од
15 октомври 2010
Мислења
835
Поени од реакции
155
Едноставно, од библиска гледна точка, постот значи „не јадење“. Едноставно е како два плус два и не е тешко да се разбере, ако се сака да се разбере. Но поентата е во тоа што луѓето не сакаат да разберат и баш им е гајле што вели Библијата за постот. На нив ги интересира што рекле „старите“, традициите, обичаите, што рекол попот итн.
И, не ни кажа, кое од овие ти го практикуваш - 40-те денови (Христос, Мојсеј), 3-те денови (Естира, Апостолот Павле), 14-те денови(сопатниците на Апостолот Павле)... Ти кога постиш, колку денови не јадеш ништо и не пиеш ништо - 3, 7, 14...

Значи јас можам да си одлучам да постам само 1 час така?

Член од
5 септември 2007
Мислења
3.848
Поени од реакции
960
И, не ни кажа, кое од овие ти го практикуваш - 40-те денови (Христос, Мојсеј), 3-те денови (Естира, Апостолот Павле), 14-те денови(сопатниците на Апостолот Павле)... Ти кога постиш, колку денови не јадеш ништо и не пиеш ништо - 3, 7, 14...
Пред да реплицираш читај добро што сум напишал, за да не се повторувам за џабе. Значи јас пишав:

Чорбаџија напиша:
Никаде во Библијата нема заповед за тоа колку долго или од кога до кога треба да се пости. Тоа значи дека секој самостојно си одредува колку време ќе пости или пак доколку станува збор за групен пост на одредена заедница, тогаш тие си се договараат.
А како јас постам тоа е моја лична работа и мојот Господ Исус Христос ми заповеда да не се фалам колку постам.

„А ти, кога постиш, помажи ја својата глава и измиј го своето лице, за да не те видат луѓето дека постиш, но твојот Татко, Кој е во тајност; и твојот Татко, Кој гледа во тајност, ќе те награди јавно.”“ (Господ Исус Христос, ев. Матеј 6:17, Библијата)

Знам дека е пракса кај православните ЈАВНО да постат, да се фалат колку постеле, како постеле, колку убави посни јадења направиле итн. но кај нас христијаните тоа не е така. Ние обично не кажуваме колку долго постиме и сл. туку тоа го правиме како што нашиот Господ Исус Христос ни заповеда во тајност.

Значи јас можам да си одлучам да постам само 1 час така?
Па ако си некој човек што огладнува за 30мин, тогаш да, можеш да постиш и 1час што би значело дека 30мин би бил сит, а следните 30мин би бил гладен и би се воздржувал од храна. А ако огладнуваш како секој нормален човек за 3-5 часа, тогаш би се очекувало постот да ти трае барем подолго од тоа, со цел да има барем малку време кога тебе ќе ти се јаде, а ти ќе се воздржуваш од јадење. Во спротивно постот не е пост, туку едноставно нормално време од еден оброк до друг, а у меѓу време желудникот си ја вари храната од претходниот оброк, ти не гладуваш, туку си сит.

Член од
25 февруари 2010
Мислења
1.158
Поени од реакции
879
Знам дека е пракса кај православните ЈАВНО да постат, да се фалат колку постеле, како постеле, колку убави посни јадења направиле итн. но кај нас христијаните тоа не е така..
извини сеа, ама кои се православни, а кои Христијани, не сватив баш најдобро?

Член од
5 септември 2007
Мислења
3.848
Поени од реакции
960
извини сеа, ама кои се православни, а кои Христијани, не сватив баш најдобро?
Православни се оние што го следат православното учење, православните обичаи, традиции, адети, православните преданија. Христијани се оние што го следат учењето на Исус Христос.

Член од
25 февруари 2010
Мислења
1.158
Поени од реакции
879
значи јас сум православен, ама не сум Христијанин, така ли?????o_O

Член од
9 март 2013
Мислења
1.313
Поени од реакции
580
Православни се оние што го следат православното учење, православните обичаи, традиции, адети, православните преданија. Христијани се оние што го следат учењето на Исус Христос.
А ти што мислиш дека во Црквата на МПЦ има трнинзи по пливање?

многу добро те рабирам и те проценувам кој си и што сакаш да постигнеш.
Не ги прифаќам твоите идеали и ми е гајле за тебе за тоа и не ти пишувам на ПП туку јавно сите да гледаат.не навредувам и не осудувам никого тоа го прави само Бог.
Јас не одбивам да ги изразувам моите верувања за разлика од тебе што ги криеш!!!
Ако си толку правоверен повели одговори ми!!!
Поздрави.......и честит нека ни е празникот.

Член од
5 септември 2007
Мислења
3.848
Поени од реакции
960
Не знам, не те познавам. Не е мое да судам. Ти најдобро знаеш дали го следиш учењето на Христос или пак некои човечки учења, измислени или позајмени од паганството со векови после Исус.

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Таќе е!

Штом го допреш Светото Писмо, и штом се исполниш со „светиот дух„, и што се „покаеш„ и тоа библиски („онака„, во себе, никој да не Те види и чуе...), и штом „бог„ ќе Ти ги прости гревојте и штом ќе се сетиш дека Твоето место у Рајот веќе е загарантисано, (место бр. 1, прв ред, партер десно), е дури тогаш ќе станеш христијанин, ист ка‘ оние од „христијанскиот (трговски) цетнар„ у Дебар Маало, а све дур‘ тоа не го сториш, ќе си останиш саде православен...

Се шегувам, нормално...

Христос воскресна!
Навистина восресна!

Уште многу лета Господови да го дочекуваме воскресението Христово!
--- надополнето: 5 мај 2013 во 04:19 ---
Христос воскресе!

Честит Велигден на сите православни Христијани!
Навистина воскресна!
Поздрав до Црквата Христова.

Lajce

Не за сркање
Член од
19 април 2006
Мислења
997
Поени од реакции
116
Навистина воскресе! честити и од Бога благословени велигденски празници.

sent via alcatel995&tapatalk

Член од
15 октомври 2010
Мислења
835
Поени од реакции
155
А како јас постам тоа е моја лична работа.
Така си е, чувај си ја твојата вера во тајност, и не кажувај ништо за неа, за да неможеме да полемизираме околу неа, или пак не дај Боже да ја напаѓаме секојдневно како што ти тоа го правиш. Само се ми се чини дека кога ќе се тргнат напаѓањата кон Православието, и кога ќе престанете да зборувате што не правите, и да цитирате од Библијата, ништо друго нема да остане од твојата вера.

Христос воскресна.

Kajgana Shop

На врв Bottom