Прашање за Христијанството III

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Има закон и за тоа...Тој се погрижил за се....
Законот се нарекува дуалност....добро-зло....лошо-арно....убав-грд...добро-зло...итн итн ...
Тој не спречува....остава слободна воља...како на тебе што ти оставил слободна воља да се крстиш на дрогаш....
И сега дуалност е зло или не? Треба да постои или не?
Крадецот краде поради слободната волја? Јас ако не крадам немам слободна волја?

Член од
30 октомври 2020
Мислења
1.465
Поени од реакции
2.931
Проблемот е што нели господ е ссзнаен и семоќен, плус нема друг, тој е. Тоа значи дека ако се стави себе си во улога на судија, ќе си пресуди самиот на себе....ако прогласи нешто за погрешно, истото или тој го создал, или допуштил да се случи.... Ако е погрешно, зошто го допуштил? Зошто не го спречил?
Автоматски споено мислење:

Апсурдно ми е, сакам да разберам како верникот си ја објаснува оваа апсурдност.
Не е апсурдно, и ти не сакаш да разбереш дека закони постојат, не ти е тебе за омнипотентноста на некоја свест која неможе никој да ја рационализира, туку зашто тоа судењето... проблемот ти е во буквалното сваќање.

Ред мора да постои, има иправилен и неправилен начин... судењето, пекол и рај можеби се овде?

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Не е апсурдно, и ти не сакаш да разбереш дека закони постојат, не ти е тебе за омнипотентноста на некоја свест која неможе никој да ја рационализира, туку зашто тоа судењето... проблемот ти е во буквалното сваќање.

Ред мора да постои, има иправилен и неправилен начин... судењето, пекол и рај можеби се овде?
Апсурд е пред кој си ги затворате очите. Ако ти си сезнаен и семоќен и нема друг бог, што и да пресудиш како погрешно, непотребно, зло, истото ќе биде креирано или допуштено од тебе.

Член од
30 октомври 2020
Мислења
1.465
Поени од реакции
2.931
Апсурд е пред кој си ги затворате очите. Ако ти си сезнаен и семоќен и нема друг бог, што и да пресудиш како погрешно, непотребно, зло, истото ќе биде креирано или допуштено од тебе.
Нели сакаше да разбереш.. или ќе дебанкираш? И после се буните кога ве пецкаме. :)

Акција реакција Ипси....

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Нели сакаше да разбереш.. или ќе дебанкираш? И после се буните кога ве пецкаме. :)

Акција реакција Ипси....
Па нема објаснување, секогаш истото го добивам како одговор - слободна волја.... Слободната волја е можност да бираш, не и причина што ќе избереш.

liberij

ТЕРИРЕМ
Член од
3 април 2012
Мислења
2.037
Поени од реакции
1.018
Тоа не дава одговор зошто некој што создал се и имал промисла за се, потоа се става самиот себе во улога на судија. Тоа што ќе го пресуди како зло, непотребно, зло, од кого е?
Од правото и слободата на созданието, во случајов човекот. Судењето токму тоа го овозможува и затоа е потребно.
Не те прашувам дали е потребно! Те прашувам од кого е создадено или допуштено тоа што господ ќе го прогласи за непотребно, погрешно, зло, ако тој е единствен бог? Едно те прашувам, друго ми одговараш!
Од правото и слободата на созданието, во случајов човекот. Судењето токму тоа го овозможува и затоа е потребно.
Нека не ти се меша зошто е потребно Судењето, едноставно е

Член од
30 октомври 2020
Мислења
1.465
Поени од реакции
2.931
Па нема објаснување, секогаш истото го добивам како одговор - слободна волја.... Слободната волја е можност да бираш, не и причина што ќе избереш.
Потполно те разбирам Ипси, и јас исто се осеќам во темите за Телема и езотетрија... нема конкретно објаснување.. едно те исто... оди прочитај Кроули шо кажал.... вољата па вољата.

liberij

ТЕРИРЕМ
Член од
3 април 2012
Мислења
2.037
Поени од реакции
1.018
Проблемот е што нели господ е ссзнаен и семоќен, плус нема друг, тој е. Тоа значи дека ако се стави себе си во улога на судија, ќе си пресуди самиот на себе....ако прогласи нешто за погрешно, истото или тој го создал, или допуштил да се случи.... Ако е погрешно, зошто го допуштил? Зошто не го спречил?

Апсурдно ми е, сакам да разберам како верникот си ја објаснува оваа апсурдност.
Апсурдно ти е самотолкувањето на сопствената теза, затоа се измачуваш....

Бог го суди човекот дали сака да биде заедно со Него или не, не го суди созданието како сопствена создадена грешка, погрешно креативен чин на Креаторот, па незнае дека Сам Себеси се суди бидејќи созданието правело зло...алоо!?

Премногу инфантилно, несериозно поставена теза, освен ако ти е трол-поента. ;) (n)

Ne-misli

Жив ѓавол
Член од
2 август 2016
Мислења
353
Поени од реакции
641
Потполно те разбирам Ипси, и јас исто се осеќам во темите за Телема и езотетрија... нема конкретно објаснување.. едно те исто... оди прочитај Кроули шо кажал.... вољата па вољата.
Доналт...ти си?
Пардон....не си ти....али нема друг што може да контактира со задругариве а да биде благ...само затоа што лично се знаете....они можат да серат по тебе, али ти си благ,... или немаш муда да одговориш на ист начин...питање је сад???

Последно уредено:

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.138
Поени од реакции
12.121
Потполно истото е... ама ептен потполно. :)
А дека нема објаснување за судот и волјата (посебно суд после не знаеме колку време од акцијата за која треба реакција) и е потребен исто како што е потребен гревот - бидејќи без овие две работи - нема потреба од спасител, а со тоа и повторно доаѓање и останати ствари за во идно неодредено време...
А што ќе се случи ако нема потреба од спасител? Добро знаат христијанските апологети - има да бидеш грешен па ако сака тоа да е последното нешто што ќе го искусиш на Земјата!

И јас го имам истото чувство :)

Член од
30 октомври 2020
Мислења
1.465
Поени од реакции
2.931
Доналт...ти си?
Не... не се знаеме, релативно нов сум... ама тука сме некаде колку те читам (y)

Потполно истото е... ама ептен потполно. :)
А дека нема објаснување за судот и волјата (посебно суд после не знаеме колку време од акцијата за која треба реакција) и е потребен исто како што е потребен гревот - бидејќи без овие две работи - нема потреба од спасител, а со тоа и повторно доаѓање и останати ствари за во идно неодредено време...
А што ќе се случи ако нема потреба од спасител? Добро знаат христијанските апологети - има да бидеш грешен па ако сака тоа да е последното нешто што ќе го искусиш на Земјата!

И јас го имам истото чувство :)
Иста матрица :)

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.138
Поени од реакции
12.121
Иста матрица :)
Исто, ептен иста матрица... ако и тоа те задоволува во однос на Телема нека биде.

Можеби транспонирана да е матрицата, со + коефициенти, кај знаеш... многу брзо доаѓаш до заклучоци од 2-ца Телемити што пишуваат на форумов :)
Можеби гледаш само дел од матрицата што се поклопува со старата матрица, си треба работа со матрици - не веднаш: иста матрица и насмевка.

Ајде, иста матрица ќе е штом христијанската идеја за грев и волја ја најде и во Телема :)

П.С. Нема да те упатам да студираш било што за Телема, без страв. Гледам тоа многу смета во последно време.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Нека не ти се меша зошто е потребно Судењето, едноставно е
И ти и пироманот имате слобода, слободна волја. Пироманот наоѓа задоволство да подметнува пожари, ти не. Ако причината е слободата - слободната волја, дали тоа значи дека ти немаш слободна волја?

Апсурдно ти е самотолкувањето на сопствената теза, затоа се измачуваш....

Бог го суди човекот дали сака да биде заедно со Него или не, не го суди созданието како сопствена создадена грешка, погрешно креативен чин на Креаторот, па незнае дека Сам Себеси се суди бидејќи созданието правело зло...алоо!?

Премногу инфантилно, несериозно поставена теза, освен ако ти е трол-поента. ;) (n)
Бог го судел човекот поради тоа дали сакал или не да биде со него?! Па зошто не го создал со особина која нема да му остави друг избор освен да биде со него? Па да не мора да го суди и да го фрла во огнени езера?
Замисли ќерка ти има дечко или маж кој и вели - Јас те сакам, ама ако престанеш да бидеш со мене, ќе те казнам и ќе те мачам.

Дали тоа значи дека христијанството исто како и Телемата има систем на пракси и не е базирано на вера туку на пракси - Јога, дивинација, магика и слично?

Последно уредено:

liberij

ТЕРИРЕМ
Член од
3 април 2012
Мислења
2.037
Поени од реакции
1.018
ти и пироманот имате слобода, слободна волја. Пироманот наоѓа задоволство да подметнува пожари, ти не. Ако причината е слободата - слободната волја, дали тоа значи дека ти немаш слободна волја?
Можно ли е човек со логика и здрав разум да постави вакво прашање?! :)

Бог го судел човекот поради тоа дали сакал или не да биде со него?! Па зошто не го создал со особина која нема да му остави друг избор освен да биде со него? Па да не мора да го суди и да го фрла во огнени езера?
Замисли ќерка ти има дечко или маж кој и вели - Јас те сакам, ама ако престанеш да бидеш со мене, ќе те казнам и ќе те мачам
Ова е телемитска верзија на христијанство, твое право, слобода на толкување, јас не можам да ти помогнам во тврдоглавоста да спознаеш нешто автентично, без твоја волја:)

Член од
30 октомври 2020
Мислења
1.465
Поени од реакции
2.931
Дали тоа значи дека христијанството исто како и Телемата има систем на пракси и не е базирано на вера туку на пракси - Јога, дивинација, магика и слично?
Конечно праша нешто навистина битно.

Да, Христијанството има пракса исто како Телема, само што е суштински различна.

Праксата е - не биди себичен како предуслов да бидеш во прекрасна блисс состојба.

Значи се она во 10-те божји е уствари проблемот кој те спречува да си во блажената состојба, а Исус е симболот на несебичност, чиста љубов.

Значи праксата е - свесност за својата себичност и непотпаѓање на истата - она да те води во животот. А чекор понатаму е да се исконтемплираш себеси, и да се прашаш колку твоите пракси се мотивирани од себични причини.

Kajgana Shop

На врв Bottom