Прашање за Христијанството III

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.580
Поени од реакции
12.950
Причини се повеќе, а најбитната е таа дека од исток (од источната страна) ќе се случи второто Христово доаѓање, во неделен ден (недела), така да насоченоста од погледите од упокоените/погребаните (кои треба да воскреснат при второто Христово пришествие) е кон источната страна, не кон некоја друга.
Земјата е топка, Македонија е исток во однос на Албанија, но запад во однос на Бугарија.
На кои места треба починатите да се погребуваат свртени кон запад?
За кои земји тоа доаѓање ќе биде од запад?
 
Последно уредено:

liberij

ТЕРИРЕМ
Член од
3 април 2012
Мислења
2.037
Поени од реакции
1.016
Икони има на сите ѕидови и тавани во една црква/манастир.
Иконостасот е на исток и го „крие“ олтарот од позади, кој што е на спротивната страна од влезот (запад).
И таму жени мислам дека не влегуваат... треба да се праша свештеник зошто и дали е навистина така...
Не само жени туку и мажи..., т.е. секој што нема работа таму.
 

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.397
Земјата е топка, Македонија е исток во однос на Албанија, но запад во однос на Бугарија.
На кои места треба починатите да се погребуваат свртени кон запад?
За кои земји тоа доаѓање ќе биде од запад?
Напни ја својата фантазија и сите дилеми ќе ти се разјаснат.
Ако не ти успее, јас ќе ти помогнам, како и многу пати до сега (што значи-редовно).
 

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
11.103
Поени од реакции
11.144
Не само жени туку и мажи..., т.е. секој што нема работа таму.
Знаеш на што мислев, не мора да ми расправаш „што нема работа таму“. Некои сакаат да имаат работа таму, до олтарот ама, ете се родиле немажи :)
Да требаше свештеник да се матка кај олтарот во една црква кога сака без причина, кое што е најсветото нешто за еден христијанин - ќе немаше смисла многу од ритуалите кои ги имате, а кои пак во друга форма, постојат многу пред вашите ...

Мислев на жени кои се православни христјанки, кои ете дури и заминале монахињи да биваат, кои не можат да бидат свештенички и да влезат зад иконостасот, бидејќи... таков е православниот закон во однос на жената и нејзината способност да биде свештеничка.
Или грешам? Можеби конечно ќе почне православната црква (грчката е најмоќна и мора да се слуша) да ракоположи жени ѓакони кои ќе може да одат нагоре во православната хиерархија?
Или ќе се држите до тоа: Исус не правел така, имал само мажи кои ракоположувале мажи за ѓакони и свештеници?

Бидејќи - знаеме кој влегувал во најсветото место кај евреите (не мора да се потсетуваме), од кои доаѓа вашиот закон, а од каде пак тие го имаат наследено тоа! Ние не забораваме, не заборавајте и вие... иако веќе е касно.

 

liberij

ТЕРИРЕМ
Член од
3 април 2012
Мислења
2.037
Поени од реакции
1.016
Знаеш на што мислев, не мора да ми расправаш „што нема работа таму“. Некои сакаат да имаат работа таму, до олтарот ама, ете се родиле немажи :)
Да требаше свештеник да се матка кај олтарот во една црква кога сака без причина, кое што е најсветото нешто за еден христијанин - ќе немаше смисла многу од ритуалите кои ги имате, а кои пак во друга форма, постојат многу пред вашите ...

Мислев на жени кои се православни христјанки, кои ете дури и заминале монахињи да биваат, кои не можат да бидат свештенички и да влезат зад иконостасот, бидејќи... таков е православниот закон во однос на жената и нејзината способност да биде свештеничка.
Или грешам? Можеби конечно ќе почне православната црква (грчката е најмоќна и мора да се слуша) да ракоположи жени ѓакони кои ќе може да одат нагоре во православната хиерархија?
Или ќе се држите до тоа: Исус не правел така, имал само мажи кои ракоположувале мажи за ѓакони и свештеници?

Бидејќи - знаеме кој влегувал во најсветото место кај евреите (не мора да се потсетуваме), од кои доаѓа вашиот закон, а од каде пак тие го имаат наследено тоа! Ние не забораваме, не заборавајте и вие... иако веќе е касно.
Во Црквата секој што е крстен(вероватно и ти, бидејки си оттука но не си “свесен“;)) е свештеник, но тоа не подразбира хаос, неред, напротив. Секој без разлика на биолошкиот ентитет има релациска служба, работа што конкретно да прави во било кој дел од храмот вклучувајќи го и олтарот.

Православаната еклисиологија очигледно ти е голема непознаница, затоа нафрлаш надве-натри прислушнати, приучени еретички небулози глумејќи “знаење, свест“, а притоа можеби си и свештеник т.е. крстен.:)
 

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
11.103
Поени од реакции
11.144
Не ме број мене меѓу овците... од друго место доаѓам јас со векови. Свесен сум од каде доаѓам. Гледај ти од каде си дошол и од кога.

Ама прочитај подобро што прашувам или не ти чинат прашањата? Не мора да се одговараат прашањата кога се работи за жената во твојата црква и дали таа може да биде свештеник како мажот христијанин!
Секако не ми е многу грижа за жена што одлучила да биде православна христијанка по нејзина волја ... повеќе ми е за луѓето да знаат каде ставаат здрава нога.
Да не забораваат жените дека главата каде што мажот ја ведне, таа има моќ да ја држи исправено и дека не е ништо помалку способна пред божественото од еден маж!
Затоа прашав: жена смее да оди зад иконостасот или не? Жена која што не е обичен мирјанин (ако има такви)?

Христијанството е најголемо еретичко секташко зло низ вековите за мене кое започна свирепо и со злодела, така да, батали тоа - јас избегнувам така да ги рангирам учењата на луѓето. И од христијанството се учи за минаото за да не се прекине врската на учењата од дамнина, пред самото христијанство.
Тоа масло се што не е православие да се преставува како еретичко учење и зло го оставам на твојата црква, онаа земската која се матка со земски политики.
Да не одиме во таа кал...

И ти велиш биле свештеници жените од раѓање, рамо до рамо со мажите... ми матиш вода ти мене нешто а? :)
Ок.
 

Almeida

поет, мрачна сила, гад
Член од
15 февруари 2015
Мислења
7.488
Поени од реакции
19.984
Колењево на млади говеда и бизарната смрт со паѓање на конструктивен елемент (греда) врз возрасна личност, како настани не можам да ги лоцирам во кое евангелие се точно и која е позадината на пораката?
 
Член од
27 септември 2015
Мислења
43
Поени од реакции
37
Колењево на млади говеда и бизарната смрт со паѓање на конструктивен елемент (греда) врз возрасна личност, како настани не можам да ги лоцирам во кое евангелие се точно и која е позадината на пораката?
Нема ни да ги најдеш оти ги нема во никое евангелие. Тоа се само пагански обичаи и традиции измешани останати како фолклор на еден народ што немаат врса со изворното чисто и библиско христијанство.
 
Член од
3 мај 2019
Мислења
16.384
Поени од реакции
8.574
Пред некој ден се сретнав со едно дете, кое после основно отиде попско училиште да учи, вероватно после тоа на тој нивниот богословија факултет, како ли се вика...е, добро,нема везе, да не должам, тоа дете, сега е поп или отец, "работи" во еден манастир во нашава Мк.
Многу ми беше мили што со видов, сакав да го гушнам, но не ми дозволи и ме опомена дека он се вика сега отец XXXXXXX и да не ословувам со неговото име ..
Разочаран бев, но сепак од инат, на поздравување го нареков со неговото родено име и осетив дека негодува.:mad:

Сакам да прашам зошто си го менуваат своето родено крстено име, грешно ли е да ги повикаш со нивното право име и како си ги добиваат новите имиња?
Мене ми е баш глупо да своето родено крстено име што го имаш по извод, да не ти важи повеќе и да се викаш поинаку, по име на некои светци:rolleyes:
 
Член од
17 јануари 2018
Мислења
124
Поени од реакции
111
Мене не ми е јасно зошто реинкарнацијата од Светото писмо е отфрлена после 4ти век? За поголема контрола или?
 
Член од
27 септември 2015
Мислења
43
Поени од реакции
37
Мене не ми е јасно зошто реинкарнацијата од Светото писмо е отфрлена после 4ти век? За поголема контрола или?
Од каде ти се на тебе доказите за ова тврдење?
Автоматски споено мислење:

Пред некој ден се сретнав со едно дете, кое после основно отиде попско училиште да учи, вероватно после тоа на тој нивниот богословија факултет, како ли се вика...е, добро,нема везе, да не должам, тоа дете, сега е поп или отец, "работи" во еден манастир во нашава Мк.
Многу ми беше мили што со видов, сакав да го гушнам, но не ми дозволи и ме опомена дека он се вика сега отец XXXXXXX и да не ословувам со неговото име ..
Разочаран бев, но сепак од инат, на поздравување го нареков со неговото родено име и осетив дека негодува.:mad:

Сакам да прашам зошто си го менуваат своето родено крстено име, грешно ли е да ги повикаш со нивното право име и како си ги добиваат новите имиња?
Мене ми е баш глупо да своето родено крстено име што го имаш по извод, да не ти важи повеќе и да се викаш поинаку, по име на некои светци:rolleyes:
Такво нешто нема потврда во Светото Писмо, може им е од житијата, може од традицијата...ама тоа никако не може да биде над Библијата.
 

kalimero456

Имам 100 проблеми а 1 ми е пари а пари немам 1312
Член од
7 ноември 2019
Мислења
3.500
Поени од реакции
3.727
Пред некој ден се сретнав со едно дете, кое после основно отиде попско училиште да учи, вероватно после тоа на тој нивниот богословија факултет, како ли се вика...е, добро,нема везе, да не должам, тоа дете, сега е поп или отец, "работи" во еден манастир во нашава Мк.
Многу ми беше мили што со видов, сакав да го гушнам, но не ми дозволи и ме опомена дека он се вика сега отец XXXXXXX и да не ословувам со неговото име ..
Разочаран бев, но сепак од инат, на поздравување го нареков со неговото родено име и осетив дека негодува.:mad:

Сакам да прашам зошто си го менуваат своето родено крстено име, грешно ли е да ги повикаш со нивното право име и како си ги добиваат новите имиња?
Мене ми е баш глупо да своето родено крстено име што го имаш по извод, да не ти важи повеќе и да се викаш поинаку, по име на некои светци:rolleyes:
teoloski e skolata eden topol
 

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.580
Поени од реакции
12.950
Дали ќе ги почитувате забраните за собири или ќе ги игнорирате и ќе одите да вршите верски обреди?
 
Член од
3 мај 2019
Мислења
16.384
Поени од реакции
8.574
Дали ќе ги почитувате забраните за собири или ќе ги игнорирате и ќе одите да вршите верски обреди?
Умен дечко си ти, незнам зошто вакво прашање поставуваш!?
Забрана е ЗАБРАНА...кој луд ќе оди!?
Верските обреди можеш и дома да ги извршуваш:rolleyes:
 
Член од
7 март 2009
Мислења
1.101
Поени од реакции
750
Умен дечко си ти, незнам зошто вакво прашање поставуваш!?
Забрана е ЗАБРАНА...кој луд ќе оди!?
Верските обреди можеш и дома да ги извршуваш:rolleyes:
Сака да ги трола христијанските верници би рекол попрво,лукав е,а лукавоста чија особина е? хехе
 

Kajgana Shop

На врв Bottom