Прашање за Христијанството III

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Од омиленото информативно гласило на @MIKI1 - борба за параноју:

Данас се “филантропи” попут Бил Гејтса јавно залажу за употребу вакцина, ГМО хране и лажне здравствене заштите коју финансирају управо они, а све с циљем контроле становништва. Бил Гејтс и Дејвид Рокефелер водећи су чланови клуба милијардера који се у тајности састају и разговарају о коришћењу (злоупотреби) свих земаљских ресурса и њиховим могућностима за контролу становништва. Посебно се то односи на земље у развоју које су подложне за манипулацију. Остали значајни чланови те групе људи су Тед Тарнер, Џорџ Сорош, Варен Бафет, Опра Винфри и Мајкл Блумберг.

Link
:pos::pos::pos:
Омилената страна на @MIKI1 Не ми е јасно само за кого и против кого се борат. Се повеќе ми заличува на кати (во каратето).

GhostLeader

ONE OVER ALL
Член од
20 април 2010
Мислења
2.473
Поени од реакции
643
@Donald Sikert уште не ти е јасно зошто имам сериозен пристап кон ова? Гледаш ли каква параноја се шири? Утре твоите деца ќе веруваат дека вакцината е нешто окултно и зло, тоа е она што го сакаат овие заблудени луѓе.
Ако ова го кажуваш ти дека ние заблудените го сакаме тоа и така го прикажуваме,тогаш неговите деца се во страшна неволја..

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
@Donald Sikert уште не ти е јасно зошто имам сериозен пристап кон ова? Гледаш ли каква параноја се шири? Утре твоите деца ќе веруваат дека вакцината е нешто окултно и зло, тоа е она што го сакаат овие заблудени луѓе.
Не претеруј сеа:P

Паричката има две страни, секогаш.

liberij

ТЕРИРЕМ
Член од
3 април 2012
Мислења
2.037
Поени од реакции
1.018
Важно постои дуализам,нека не бидат небо и земја,доволно е само светлина и темнина,машко и женско,тие се,помеѓу нив трето нема.
Во христијанството Бог е Еден, нема дуален т.е. добар-лош, светол-темен...[DOUBLEPOST=1410605898][/DOUBLEPOST]
Можеш ли и ти некако да направиш некоја споредба, зошто сметаш дека Хриситјанството и Библијата немаат корени во Кабалата, туку се изворни, и немаат никакви допирни точки со ова еврејско миситчно учење?
Кабалата е обид да ја толкува библијата со магиско, езотериски..., пристап.
Христијанството ја создава библијата како резлутат на односот Бог-човек(Црква).
Магискиот пристап-кабала, по квалитет навидум интересен, но лажен, непостоечки, демонски,плиток..., неможе да го задоволи човечкиот позив да се реализира како бог, Адам проба на тој начин да стане бог и видовме што се случи-смрт.
Личносниот пристап-христијанство е квалитет на вистинската неисцрпна, вечна мистика(црква) од чија корелација човекот успешно се реализира како Imagio Dei=бог.[DOUBLEPOST=1410606512][/DOUBLEPOST]
...а најлошо е умирањето без надеж...
Уште полошо умирањето во лажна надеж.
Најлошо > полошо.;)

Последно уредено:
Член од
3 јуни 2013
Мислења
1.944
Поени од реакции
1.192
Во христијанството Бог е Еден, нема дуален т.е. добар-лош, светол-темен...[DOUBLEPOST=1410605898][/DOUBLEPOST]
Кабалата е обид да ја толкува библијата со магиско, езотериски..., пристап.
Христијанството ја создава библијата како резлутат на односот Бог-човек(Црква).
Магискиот пристап-кабала, по квалитет навидум интересен, но лажен, непостоечки, демонски,плиток..., неможе да го задоволи човечкиот позив да се реализира како бог, Адам проба на тој начин да стане бог и видовме што се случи-смрт.
Личносниот пристап-христијанство е квалитет на вистинската неисцрпна, вечна мистика(црква) од чија корелација човекот успешно се реализира како Imagio Dei=бог.[DOUBLEPOST=1410606512][/DOUBLEPOST]

Најлошо > полошо.;)
Ма немој, ти да не си муслиман,само они поштуваат Еден Бог.Вие кажувате Тројство,а и самите тоа ниту го разбирате ,па ниту знаете да го објасните.Јас досега не сум нашол точна дефиниција на таквиот поим.Нејаснотиите произлегуваат уште од 3 век,и така се провлекуваат веќе 1700 години.Ако некому речеш :"Бог нека ти е напомош",а тој те праша,кој е тој Бог,има ли име,како изгледа(не физички изглед како на икона,туку особености),кои се негови карактеристики-Ти како би го опишал?

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Ма немој, ти да не си муслиман,само они поштуваат Еден Бог.Вие кажувате Тројство,а и самите тоа ниту го разбирате ,па ниту знаете да го објасните.Јас досега не сум нашол точна дефиниција на таквиот поим.Нејаснотиите произлегуваат уште од 3 век,и така се провлекуваат веќе 1700 години.Ако некому речеш :"Бог нека ти е напомош",а тој те праша,кој е тој Бог,има ли име,како изгледа(не физички изглед како на икона,туку особености),кои се негови карактеристики-Ти како би го опишал?
Кога ќе речеш вода, мислиш на течна, гасовита или цврста состојба?

Член од
3 јуни 2013
Мислења
1.944
Поени од реакции
1.192
Кога ќе речеш вода, мислиш на течна, гасовита или цврста состојба?
Тешко нас ако е така,тоа ќе ти биде Бог со амнезија,нема да памти ништо што сторил од претходната состојба.(Водата има и четврта агрегатна состојба,но тоа не е тема)

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Тешко нас ако е така,тоа ќе ти биде Бог со амнезија,нема да памти ништо што сторил од претходната состојба.(Водата има и четврта агрегатна состојба,но тоа не е тема)
Toa e simbolika, a ne ekvivalencija.

Otprilika toa e objasnuvanjeto na trojstvoto.

Eden bog. Tri manifestacii.

liberij

ТЕРИРЕМ
Член од
3 април 2012
Мислења
2.037
Поени од реакции
1.018
Јас, ти или друг може да го опишуваме како сакаме, но во христијанството Бог се открива на човекот како Троичен не како тројство, бидејќи се работи за Личносен Бог.
Поточно како Отец(Личност), Син(Личност) и Св. Дух(Личност).
Овие Три Личности сочинуваат Една НЕРАЗДЕЛНА Заедница= Света Троица.
Оттука Бог е Еден.[DOUBLEPOST=1410615341][/DOUBLEPOST]
Toa e simbolika, a ne ekvivalencija.

Otprilika toa e objasnuvanjeto na trojstvoto.

Eden bog. Tri manifestacii.
Не, ова е Савелијанизам.

Kajgana Shop

На врв Bottom