Види,светот и универзумот се направени според слободна волја,Бог никој не го присилил,уценил и натерал да ги создаде туку ги создал од слободна волја наречена задоволство.Ангелите и луѓето како живи и свесни битија со свест се направени исто според слободна волја,даденo им е и на нив правото на слободна волја односно слободен избор,а не да бидат како програмирани роботи со неколку програмирани функции,така физлофски гледано слободната волја метафорично може да се гледа само како ете да речеме торба од која се извадени сите други поими,реално и фактички гледано нема други поими освен овие што ги знаеме како љубов,омраза,љубомора,завист и другите.Да, и љубомората е плод на слободната волја,затоа што никој неможе физички да забрани на некому да не љубомори.
Дали Бог е свесно или со намера љубоморен.. јас тоа повеќе го разбирам како жал а не љубоморен,замисли што сум јас физички за Бог и некој муслиман.. на Бог му е жал за муслиманот,зошто он e прво човек,негово дело,креација,која нема да биде спасена тогаш кога Бог ќе одлучи на денот кој само он го знае да воведе краен и вечен ред на земјата..
Сепак тука збориме за најголемата сила во универзумот и општо,битие или Дух како што вели Библијата кој може да направи буквално се и како што вели Библијата ,,Нема ништо невозможно за Бог"',така да мене ми е малце ад акта тоа љубомора,ако се разбере освен како кривица/жал за нешто..[DOUBLEPOST=1410115783]
Па ова е она што го објаснувам,слободна волја,Бог рекол 6 дена работи 7от одмарај зошто тогаш ја создал земјата и го благословил тој ден.Ова видео кажува за маркети кои работат 7 дена.. треба да разбереш дека Библијата и Христијанстово не се ислам и нема шеријат,туку има СЛОБОДЕН ИЗБОР.. Бог рекол не работите,а они како сакаат.. со тоа само покажуваат дека не го почитуваат и за тоа ќе одговараат на Судниот ден и на Страшниот Суд.
Бог многу ретко физички се меша во луѓето на животите,да не речам никогаш затоа што постои Суден ден и Страшен Суд(според Библијата) и сите ќе одговараат таму.
Библијата вели,човекот ќе одговара дури за секој лош збор кажан.. па ти види..