Прашање за Христијанството III

Член од
28 август 2008
Мислења
2.321
Поени од реакции
538
Не е во прашање никаква „големина„ туку релација: Отецот Го раѓа Синот, па затоа Синот Му оддава чест на Отецот како Негов (Синов) извор.
MIKI NE PISUVAJ NA PAMET !!!
Relacija e; poblisku,podaleku,polevo,podesno.....
Pogolem pomal ne e relacija,samo neka ti bide. A i da se raboti za davanje na cest povtorno ukazuva na NEEDNAKVOST nitu vo polozba nitu vo mok nitu vo NISTO.

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Член од
28 август 2008
Мислења
2.321
Поени од реакции
538
И јас велам дека е случка, која има своја порака...
--- надополнето: 11 март 2013 во 23:26 ---
Pa edno e koga covek ti kazuva nekoja parabola ili anegdota ili pravi paralela so nekoj slucaj za da ti go priblizi,drugo e koga pravi nekoe delo i so toa pokazuva za sebe oderedeno nesto.
Kako sto Isusovoto gladneenje,zedneenje,potreba za son,ne apsolutno znaenje,gresenje ukazuva na toa deka bil obicen covek.
A cudata ukazuvaat na toa deka bil od Boga praten ili,senka Bozja koja ukazuva deka na neboti postoi sonce.NISTO POVEKE.
A toa bile site Bozji pratenici i site pravele cuda.

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
A i da se raboti za davanje na cest povtorno ukazuva na NEEDNAKVOST nitu vo polozba nitu vo mok nitu vo NISTO.
Тоа е само Твое мнение, што не мора да биде точно.
--- надополнето: 11 март 2013 во 23:31 ---
Kako sto Isusovoto gladneenje,zedneenje,potreba za son,ne apsolutno znaenje,gresenje ukazuva na toa deka bil obicen covek.
Многу евангелски записи велат дека Он не Е обичен човек...

Член од
28 август 2008
Мислења
2.321
Поени од реакции
538
Miki,kasno mi e a i ti Odmori se.
Milo mi e navistina sto i pokraj toa sto ne se slozuvame mozeme vaka da si pomuabetime.
Baniran sum vo prasanja za Islamot a bi mi bilo milo veruvaj koga bi postoele poveke vakvi hristijani po forumot.

Ti posakuvam se naj ubavo i Allahovo-Bozje zadovolstvo.
Da mi spies so zdravie.

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
A cudata ukazuvaat na toa deka bil od Boga praten ili,senka Bozja koja ukazuva deka na neboti postoi sonce.NISTO POVEKE.
.
Ај да видиме...

„...Вие Ме нарекувате Учител и Господ; и право велите, бидејќи сум...„ (Јован, 13.13).
--- надополнето: 11 март 2013 во 23:35 ---
Da mi spies so zdravie.
Такоџер...

Член од
20 март 2010
Мислења
1.256
Поени од реакции
243
Тоа што Христос вели дека и Он, иако Е Син Божји, не го знае денот на Судот, тоа не значи дека Он (Христос) навистина не го знае тој ден. Се‘ што знае Отецот, знае и Синот но и Духот Свет, истовремено.

--- надополнето: 11 март 2013 во 21:10 ---

.
e kako sega toa priatele vo toj tekst ukazuva deka sinot ne go znae nitu denot nitu casot na sudniot den , znaci li deka toj bibliski tekst e greska , kako moze da bidi pravedniot sudija , koga ne go znae denot na sundiot den , ako otecot i sinot se edno spored vas logicno e toa sto go znae otecot da go znae i sinot, no spored biblijata toa e sprotivno otecot se znae a sinot ne, toa proizleguva deka otecot i sinot ne se edno , bidiiki se razlikuvaat vo znaenjeto, isus bes boga(otec) nisto ne moze da pravi , kako sto veli vo evangelie spored jovan , 5-30
30 Ja ne mogu ništa činiti sam od sebe;

Член од
28 август 2008
Мислења
2.321
Поени од реакции
538
Ај да видиме...

„...Вие Ме нарекувате Учител и Господ; и право велите, бидејќи сум...„ (Јован, 13.13).
--- надополнето: 11 март 2013 во 23:35 ---

Такоџер...
Sto e toa Gospod MIKI ?Procitaj gi na Angliski stihovite.
Sekade kade sto na mkd prevodot pisuva Gospod na Angliskiot pisuva Lord a za BOG (Otecot) pisuva God. I ne bi trebalo so toa da se zanesuvate. Nekolku pati imam kazano deka mene vo Slovenija (i ne samo mene tuku na sekoj) go narekuvaat Gospod pa i jas sum gi narekuval sefofite so toj poim Gospod koj na slovenski znaci Gospodine.Pa nitu sum jas Gospod (Bog) nitu bilo koj ;)

Za eden vakov prevod smetate deka Isus bil Bog a ne gledade obratno vo mnogu pojasni citati koi kazuvaat deka ne e.Citati od tipot:
Zosto mene dobar me narekuvate ? Nikoj ne e dobar osven eden Bog.
Ili jas nisto ne mozam bez Otecot da pravam. Itecot mene me prati.Toj (otecot) pogolem od mene e. Kako sto gledam taka i sudam.Pa citatite vo koi gledame deka Isus se moli (bog na nikogo ne mu se moli nitu mu se klanja). Citati kade sto Isus ja pokazuva svojata nemok,Svoeto neznaenje i svojata covecnost.

Pa kazi mi sega kratko: "Koj e pogolem-Isus ili Otecot ili mozebi s.duh" ?

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
e kako sega toa priatele vo toj tekst ukazuva deka sinot ne go znae nitu denot nitu casot na sudniot den , znaci li deka toj bibliski tekst e greska ,
Не е грешка, стихот е точен.
--- надополнето: 12 март 2013 во 14:33 ---
kako moze da bidi pravedniot sudija , koga ne go znae denot na sundiot den , ako otecot i sinot se edno spored vas logicno e toa sto go znae otecot da go znae i sinot,
Така е: и Отецот и Синот го знаат датумот на Судот. Христос не дена не го знае тој датум, туку само укажува де „не знаејќи„ го датумот, укажува дека целосно ја почитува волјата од Отецот. Синот дојде на Земјава според промислата од Отецот, а Синот беспоговорно ја исполни таа волја.
--- надополнето: 12 март 2013 во 14:34 ---
30 Ja ne mogu ništa činiti sam od sebe;
Токму така: Синот чини се‘, но само во личноста и неразделна релација со Отецот и со Духот, но никако сам!
--- надополнето: 12 март 2013 во 14:35 ---
Sto e toa Gospod MIKI
Не знам Soul, ајде Ти објасни ми:
1. Што значи изразот „бог„?
2. Што значи изразот „господ„?
--- надополнето: 12 март 2013 во 14:37 ---
Za eden vakov prevod smetate deka Isus bil Bog a ne gledade obratno vo mnogu pojasni citati koi kazuvaat deka ne e.Citati od tipot:
Zosto mene dobar me narekuvate ? Nikoj ne e dobar osven eden Bog.
Во тој стих, Христос мисли на Себе, а не на некој друг.
--- надополнето: 12 март 2013 во 14:38 ---
Ili jas nisto ne mozam bez Otecot da pravam. Itecot mene me prati.Toj (otecot) pogolem od mene e. Kako sto gledam taka i sudam.Pa citatite vo koi gledame deka Isus se moli (bog na nikogo ne mu se moli nitu mu se klanja).
Веќе одговорив...
--- надополнето: 12 март 2013 во 14:39 ---
Pa kazi mi sega kratko: "Koj e pogolem-Isus ili Otecot ili mozebi s.duh" ?
Никој не е поголем или помал: и Отецот. и Синот и Духот Свет се богови по природа, со свои непреносливи атрибути.

Член од
28 август 2008
Мислења
2.321
Поени од реакции
538
Не е грешка, стихот е точен.
--- надополнето: 12 март 2013 во 14:33 ---

Така е: и Отецот и Синот го знаат датумот на Судот. Христос не дена не го знае тој датум, туку само укажува де „не знаејќи„ го датумот, укажува дека целосно ја почитува волјата од Отецот. Синот дојде на Земјава според промислата од Отецот, а Синот беспоговорно ја исполни таа волја.
--- надополнето: 12 март 2013 во 14:34 ---

Токму така: Синот чини се‘, но само во личноста и неразделна релација со Отецот и со Духот, но никако сам!
--- надополнето: 12 март 2013 во 14:35 ---

Of MIKI offff... ocekuvas nekoj da porasne i da gi progolta ovie zalaci ?

Не знам Soul, ајде Ти објасни ми:
1. Што значи изразот „бог„?
2. Што значи изразот „господ„?
Gospod samo vo nasiov jazik i kaj vas isklucivo (tek tuk uste kaj nekoj slavonski) se koristi i za Bog no se dva skroz razliciti entiteti.
Gospod se odnesuva na nekoj Gospodin,kako sto i vo vojska na kapetanot mu se obrakas so toj zbor "Gospodine" isto e samo sto tuka se dodadeni uste 3 bukvi "ine". vo slovenskiot jazik nema nikakov dodatok,se veli tocno Gospod. A za BOG ne velat Gospod,bidejki i na covek i na Bog da go narekuvas so isto ime ne e ubavo.

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Soul,

штом поднаучиш што е тоа „господ„ а што „бог„, јави се на форумов за муабет. Вакви детски толкувања, не прифаќам...

Член од
28 август 2008
Мислења
2.321
Поени од реакции
538
Soul,

штом поднаучиш што е тоа „господ„ а што „бог„, јави се на форумов за муабет. Вакви детски толкувања, не прифаќам...
E MIKI izgleda ti treba da naucis sto e GOSPOD A STO E BOG.

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398

MIKI1

Член од
10 јануари 2008