Прашање за Христијанството III

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Кога Ирод ги праша првосвештенците за местото на раѓање од Младенецот, првосвештениците одговорија/знаеја дека треба да е роди во Витлеем, ама не отидоа да Му се поклонат...

Ете, толку од нивното „знаење„ на знаците.

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.278
Кога Ирод ги праша првосвештенците за местото на раѓање од Младенецот, првосвештениците одговорија/знаеја дека треба да е роди во Витлеем, ама не отидоа да Му се поклонат...

Ете, толку од нивното „знаење„ на знаците.
Првосвештениците најдобро знаеа кои треба да се знаците. Во нив беа книгите и знаењето.
Денес овде во Македонија го имаме Иван исцелителот. МПЦ не го признава како божји човек кој лекува и прави чуда но доста народ му верува и со верба оди кај него. Исто како Исус, и него не го следеа свештениците туку обични луѓе и тоа не масовно.
Зарем не е очигледна сличноста?

A

aye

Гостин
Првосвештениците најдобро знаеа кои треба да се знаците. Во нив беа книгите и знаењето.
Денес овде во Македонија го имаме Иван исцелителот. МПЦ не го признава како божји човек кој лекува и прави чуда но доста народ му верува и со верба оди кај него. Исто како Исус, и него не го следеа свештениците туку обични луѓе и тоа не масовно.
Зарем не е очигледна сличноста?
Сакаш да кажеш дека Исус се преродил во Иван?

Член од
28 октомври 2005
Мислења
8.293
Поени од реакции
1.646
Каин и Авел, двата сина на Адам и Ева, му принесоа жртви на бог, Каин земјоделецот му принесе на бог земјоделски производи, растенија плодови и семе, Авел, земјоделецот му принесе месо од животните. Бог ниту се опули на земјоделските жртви туку ги одбра (беше задоволен) од животинската жртва на Авел. Во бес и омраза Каин го уби братот Авел.
Првиот убиец према библијата е земјоделец кој одгледувал и се хранел со земјоделски производи. Вегетаријанец, Тој покажа агресивност и нагон за убивање.
Тоа не е рајот. Во рајот или царството небесно ќе се живее без жртви и без јадење месо. Како што живееле адам и ева.

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.278
Сакаш да кажеш дека Исус се преродил во Иван?
не, само правам паралели и потенцирам сличности[DOUBLEPOST=1396992148][/DOUBLEPOST]
Тоа не е рајот. Во рајот или царството небесно ќе се живее без жртви и без јадење месо. Како што живееле адам и ева.
Поентата ми беше дека вегетаријанството не го смирува човека и прави кроток
Хитлер беше вегетаријанец.

Член од
28 октомври 2005
Мислења
8.293
Поени од реакции
1.646
не, само правам паралели и потенцирам сличности[DOUBLEPOST=1396992148][/DOUBLEPOST]
Поентата ми беше дека вегетаријанството не го смирува човека и прави кроток
Хитлер беше вегетаријанец.
Па нормално мораш да веруваш и да го применуваш учењето на христос. Но за да бидеш совршен треба да бидеш и вегетаријанец. Не случајно се пости без месо. И монасите будисти припитомија тигрови, има на јутуб.

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.278
Па нормално мораш да веруваш и да го применуваш учењето на христос. Но за да бидеш совршен треба да бидеш и вегетаријанец. Не случајно се пости без месо. И монасите будисти припитомија тигрови, има на јутуб.
ти мешеш овде различни работи, за еден православен верник, будизмот е лажна вера и релиигија и нивните тврдења и обреди и постапки се дело на оној другиот а не на Бог, а од друга страна се повикуваш на апостоли и исус кој е дел од тројството кое вели дека нема друг бог освен него (вклучувајќи го и Буда) Вегетаријанството не е спомнато како некој пат за совршенство во библијата, или како некој услов за спасение. Дискутабилно е и што станува со животните и каква ќе биде нивната улога во кралството божје (во раот) дали таму ќе одат животни дали таму веќе се истребените видови (диносаурси, тасманискиот ѓавол, птицата додо, европскиот лав.....) и дали таму месојадни животни кои бог ги создал такви ќе се преорјентираат на растителна храна или ќе јадат како што биле создадени, тигар ќе паси трева, лав луцерка а пантерот детелинка.....
А во постот се јади и месо - риба.

Член од
28 октомври 2005
Мислења
8.293
Поени од реакции
1.646
ти мешеш овде различни работи, за еден православен верник, будизмот е лажна вера и релиигија и нивните тврдења и обреди и постапки се дело на оној другиот а не на Бог, а од друга страна се повикуваш на апостоли и исус кој е дел од тројството кое вели дека нема друг бог освен него (вклучувајќи го и Буда) Вегетаријанството не е спомнато како некој пат за совршенство во библијата, или како некој услов за спасение. Дискутабилно е и што станува со животните и каква ќе биде нивната улога во кралството божје (во раот) дали таму ќе одат животни дали таму веќе се истребените видови (диносаурси, тасманискиот ѓавол, птицата додо, европскиот лав.....) и дали таму месојадни животни кои бог ги создал такви ќе се преорјентираат на растителна храна или ќе јадат како што биле создадени, тигар ќе паси трева, лав луцерка а пантерот детелинка.....
А во постот се јади и месо - риба.
Значи џабе дебатирам со тебе, и за џабе ги постирав претходните постови бидејќи мислам дека си тврдоглав или не ги читаш моите посотив. Уште овој пат пишувам и немам намера по 100 пати да објаснувам.

Значи постојат евенгелија кои не се влезени во билијата за да се скрие виситната на луѓето верници. Тие евангелија се чуваат во ватикан и само малкумина знаат за нив. Затоа фалат 19 години од животот и делото на христос. Во тие евангелија има за реинкарнација и за не јадење месо, за живеење во скалд со природата. На тие вселенски црковни сабори овие работи се исфрлени и затоа ти мислиш дека јас мешам две религии. Јас не мешам туку покушавам целокупната слика и вистина да ја направам една целина.

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.278
Значи џабе дебатирам со тебе, и за џабе ги постирав претходните постови бидејќи мислам дека си тврдоглав или не ги читаш моите посотив. Уште овој пат пишувам и немам намера по 100 пати да објаснувам.

Значи постојат евенгелија кои не се влезени во билијата за да се скрие виситната на луѓето верници. Тие евангелија се чуваат во ватикан и само малкумина знаат за нив. Затоа фалат 19 години од животот и делото на христос. Во тие евангелија има за реинкарнација и за не јадење месо, за живеење во скалд со природата. На тие вселенски црковни сабори овие работи се исфрлени и затоа ти мислиш дека јас мешам две религии. Јас не мешам туку покушавам целокупната слика и вистина да ја направам една целина.
ги знам тие текстови, не се само евангелија има и посланија има и откровенија, имам и од нив дома и ги читав, не најдов таму некое експлицитно помнување на реинкарнација, па ако можеш да ми кажеш или цитираш такво нешто од тие гностички апокрифни списи

Член од
26 април 2013
Мислења
558
Поени од реакции
114
Ok fala. Posto voglavnom se smeta deka mesijata ne bese prifaten od negovite prasanjeto mi bese zosto.

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.278
Ok fala. Posto voglavnom se smeta deka mesijata ne bese prifaten od negovite prasanjeto mi bese zosto.
Затоа што еврејското сфаќање на месија не е исто со христијанското. Различни се по функција

Член од
28 октомври 2005
Мислења
8.293
Поени од реакции
1.646
ги знам тие текстови, не се само евангелија има и посланија има и откровенија, имам и од нив дома и ги читав, не најдов таму некое експлицитно помнување на реинкарнација, па ако можеш да ми кажеш или цитираш такво нешто од тие гностички апокрифни списи
Novi zavjet
Prema mišljenju većine kršćanskih teologa, prorok Malahija na kraju Starog zavjeta predskazuje što će se dogoditi u danima koji su prethodili pojavi Isusa Krista: “Evo, poslat ću vam proroka Iliju prije nego dođe dan Jahvin, dan velik i strašan…” Ove je riječi prorok Malahije zapisao u 5. stoljeću prije Krista, predskazujući ponovnu pojavu Ilije i to 400 godina nakon stvarnog Ilijinog života. Ove riječi ukazuju na potvrdu reinkarnacije.

U svome evanđelju Matej spominje ovo predskazanje nekoliko puta. Sveukupno, svi autori evanđelja spominju ovo proročanstvo više od deset puta. Dakle, autori vjeruju kako se Ilija ponovno vratio kao Sv. Ivan Krstitelj: “Kada dođe Isus u okolicu Cezareje Filipove, upita svoje učenike: ‘Za koga drže ljudi Sina čovječjega?’ Oni odgovoriše: ‘Jedni za Ivana Krstitelja, drugi za Iliju, treći za Jeremiju ili za jednoga od proroka…’” {Matej, 16:13-14) ”Na to ga upitaše učenici: ‘Zašto onda književnici spominju kako najprije treba doći Ilija?’ On im odvrati: ‘Bez sumnje, Ilija treba doći i sve postaviti opet na svoje mjesto. Ali kažem vam da je Ilija već došao, samo ga oni ne prepoznaše…’ Tada učenici razumješe da im govori o Ivanu Krstitelju…” {Matej, 17:9-13)

“Doista, kažem vam, između rođenih od žene nije ustao veći od Ivana Krstitelja… On je, ako ćete pravo, Ilija koji treba doći. Tko ima uši, neka čuje.’” (Matej, 11.10-11, 14-15) Postavlja se pitanje zašto je Ivan Krstitelj odbio otkriti svoj pravi identitet svećenicima koji su to tražili od njega? No, jedno je sigurno – mi ne smijemo sumnjati u Kristove riječi kojima on tvrdi kako je Ivan Krstitelj nitko drugi do prorok Ilija.

Mnogi raniji očevi kršćanstva kao što su Klement iz Aleksandrije (150-220), Sv. Gregorije (257-332), Arnobious (290- 354) i Sv. Jeronim (340-420) zagovarali su reinkarnaciju. Velečasni William R. Inge, iz katedrale Sv. Pavla u Londonu, u svojim poznatim “Gifford lekcijama” govorio je o Origenu: “Origen je govorio o pre-egzistenciji duše. Duša je nematerijalna i zbog toga nema ni početka ni kraj života… On je bio tako uvjeren u Platonovo učenje da se ograđivao od popularnog vjerovanja tradicionalista o Sudnjem danu i uskrsnuću mrtvih. Kako se materijalna tijela mogu ponovno oživjeti, pitao se Origen, kada je svaki djelić otišao u neka nova tijela? Kojem sada tijelu te molekule pripadaju? Dalje je s prijezirom dodao kako je čovjek upao u najdublji apsurd uzimajući svoje utočište u pobožnosti, govoreći kako je sve moguće za Boga…”

Prema Katoličkoj enciklopediji (Edicija 1913, IV, str. 308-309) Origenova su učenja vrlo slična s doktrinama reinkarnacije koje nalazimo kod platonista, židovskih mistika i Hindu religiji. Poznati religiozni povjesničar Isaac de Beausobre govori: “Posve je sigurno daje Origen vjerovao kako duše žive u nekoliko tijela zaredom i da su ove transmigracije regulirane dobrim ili lošim djelatnostima duše.” Origen je i sam pisao o tome u svom djelu “O
prvim načelima” (On First Principles, Book I, chapter VIII): ”Zbog određenih naklonosti prema zlu, određene duše dolaze u tijela, prvo čovjeka; potom, zbog svog druženja s iracionalnim strastima, nakon tog ljudskoga života one prelaze u zvijeri, a zatim padaju na razinu biljaka. S ove razine one se ponovno uzdižu kroz iste stupnjeve sve dok se ne vrate u raj.”

No, na žalost, iako je za vrijeme svoga života Origen bio hvaljen i štovan od strane crkvenih otaca, nakon njegove smrti stvari su se promijenile. Zbog promjene u religiozno-političkoj klimi 6. stoljeća, uskoro je na Origenova i ostala učenja o reinkarnaciji stavljena Anathema (prokletsvo). Dogodilo se to 5. svibnja, 553. godine nakon Krista, na Drugom koncilu u Konstantinopolju, na kojem su se okupili crkveni oci zajedno sa carem Justinijanom.

https://www.youtube.com/watch?v=WtThgpZXeEU

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.278
Mnogi raniji očevi kršćanstva kao što su Klement iz Aleksandrije (150-220), Sv. Gregorije (257-332), Arnobious (290- 354) i Sv. Jeronim (340-420) zagovarali su reinkarnaciju.
Mене не ми е познато да било кој од нив заговарал или пишувал и подржувал идеја за реинкарнација, баш напротив знам дека таа идеја 9која била популарна во хеленистичките кругови) ја отфрлале како спротивност на Светите писма и христијанската догма, но, можеби ми промакнал некој нивен текст па ако може цитати на нивните изјави каде ја заговараат идејата за реинкарнација

Член од
28 октомври 2005
Мислења
8.293
Поени од реакции
1.646
Mене не ми е познато да било кој од нив заговарал или пишувал и подржувал идеја за реинкарнација, баш напротив знам дека таа идеја 9која била популарна во хеленистичките кругови) ја отфрлале како спротивност на Светите писма и христијанската догма, но, можеби ми промакнал некој нивен текст па ако може цитати на нивните изјави каде ја заговараат идејата за реинкарнација
“Kada bi se moglo pokazati kako bestjelesno biće posjeduje život nezavisno od tijela i da je tom biću mnogo gore biti u fizičkom tijelu, već bez njega, tada su bez sumnje ta tijela daleko manje važna budući da se pojavljuju s vremena na vrijeme kako bi se susrela s različitim stanjima bestjelesnih bića. Oni kojima je potrebno fizičko tijelo obučena su u njega i, suprotno, kada pale duše uzdignu sebe na višu razinu egzistencije, tada njihova tijela bivaju uništena. Ona uvijek nestaju i ponovno se pojavljuju.” Origen (Church Father, AD 185-254)

Koliko je živo bilo učenje o ponovnom utjelovljenju u ranom kršćanstvu prije nego je palo kao žrtva zavjere svećeničke kaste, uzorno se pokazuje u sveobuhvatnom ranokršćanskom Origenovom učenju (185-254). On je bez sumnje bio najpoznatiji i najznačajniji učenjak kršćanskoga staroga vijeka. Preko tri stoljeća njegovo znanje i život duhovno je rasvjetljavalo cjelokupno područje Sredozemlja. Između ostalog, znanje o praegzistenciji duše pripada Origenu koje je on širio.
Origen je živio u vremenu raslojavanja prakršćanstva na vanjsku instituciju moći u punom zamahu, izgrađenu na ritualima i običajima preuzetim iz poganstva. On je već i za vrijeme života bio jako napadan.
Ovi Origenovi spisi bili su krivotvoreni krajem 4. stoljeća, a i sistematski uništavani od crkvenih predstavnika. Od njegovih originalnih spisa danas postoje još samo rijetki ostaci. Usprkos tome Origenovo učenje širilo se preko Arija (oko 260.-336.) i Wulfila (313.-383.) kao tzv. „Arijanizam“ velikim dijelom Europe. Ovo „krivovjerje“ crkvi je bilo trn u oku. Car Justijan je s devet ratoborno-zvučnih prokletstava na jednoj sinodi istočne crkve 543. godine u Konstantinopolu zabranio Origenovo učenje koje je tada još bilo poznato...
U njima je bila spomenuta praegzistencija duše i „ponovna uspostava svih stvari“, dakle učenje kako će svi ljudi i duše jednom ponovo biti u Bogu Time se oduzeo temelj ranokršćanskom učenju o reinkanaciji. Zašto se to dogodilo? Vjerojatno zato jer vjera u ponovno utjelovljenje oslobađa ljude dogmi i crkvenih zakona ...

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.278
“Kada bi se moglo pokazati kako bestjelesno biće posjeduje život nezavisno od tijela i da je tom biću mnogo gore biti u fizičkom tijelu, već bez njega, tada su bez sumnje ta tijela daleko manje važna budući da se pojavljuju s vremena na vrijeme kako bi se susrela s različitim stanjima bestjelesnih bića. Oni kojima je potrebno fizičko tijelo obučena su u njega i, suprotno, kada pale duše uzdignu sebe na višu razinu egzistencije, tada njihova tijela bivaju uništena. Ona uvijek nestaju i ponovno se pojavljuju.” Origen (Church Father, AD 185-254)
Ориген има напишано доста дела, вака без податок од каде е извадено не може да се кажа за контекстот, ми треба деклото и поглавието каде ориген ова го напиша, јас сум сигурен дека Ориген ја отфрлаше идејата за реинкарнација како небиблиска, само една реченица од ориген во неговото дело “Против Целзо“ 8:30 јасно го дава неговиот став “Ние не веруваме дека душите (човечки) можат да преминат од едно тело во друго, ниту дека (душите) можат толку ниско да спаднат (се спупштат) за да влезат во тело на животно“
Мора да внимаваш од кои извори ги земаш текстовите пошто често имам гледано намерно преправање, кратење, додавање па и целосно измислување на текст кој му се препишува на некого. Така да ако можеш точно да ми кажеш од кое Оригеново дело е текстот кој го даваш можам да проверам за што се работи.

Kajgana Shop

На врв Bottom