Прашање за Христијанството III

Член од
16 декември 2013
Мислења
1.856
Поени од реакции
1.202
гледам дискавери, но тоа е поново кај нас, кога почнав да проучувам историја на раното христијанство (мислам 1986 беше) имаше прва и втора програма на Македонска радио телевизија. Од емисии за христијанство само Македонски народни прикаски имаше.
И веруваш дека она што го кажува дискавери е вистина нели?

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.278
И веруваш дека она што го кажува дискавери е вистина нели?
види вака на дискавери речиси нема нешто (на таа тема) што веќе не го најдов запишано и издадено во книги пред 10 20 години. Со нешто се слагам со нешто не, има доста и што немам се уште видено на дискавери, али поентата ми е моето знаење и познавање са базира на децениско читање книги историја, религија, економија политика право... на споменатиот период и простор а не на тв канали и гугле.

Член од
16 декември 2013
Мислења
1.856
Поени од реакции
1.202
види вака на дискавери речиси нема нешто (на таа тема) што веќе не го најдов запишано и издадено во книги пред 10 20 години. Со нешто се слагам со нешто не, има доста и што немам се уште видено на дискавери, али поентата ми е моето знаење и познавање са базира на децениско читање книги историја, религија, економија политика право... на споменатиот период и простор а не на тв канали и гугле.
Значи твојата вера се базира на знаење придобиено од соодветно прочитаните книги. (просто прашувам љубопитно ми е)

Член од
22 јуни 2013
Мислења
169
Поени од реакции
70
Значи твојата вера се базира на знаење придобиено од соодветно прочитаните книги. (просто прашувам љубопитно ми е)
Пушти го Лед....опасни трави употребува....хе хе
Одговори на прашањето:
Дали Исус го има видено Отецот, кога веќе зборувал со него?

Член од
16 декември 2013
Мислења
1.856
Поени од реакции
1.202
Како и што мислев секој во нешто верува. Го почитувам твоето верување, но сепак ќе речам дека верувањето треба да се основа не само на прочитано а највеќе на доживеано.
Значи го видел.
Ако алудираш на тоа дали додека бил на земјата Христос односно додека бил Богочовек, мислам дека не бидејќи произлегува од него.
По ова прашање не заземам тврд став.[DOUBLEPOST=1394375394][/DOUBLEPOST]
Кој од нив е позначаен, помудар, помоќен?
Еднакво- тие се едно

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.278
Како и што мислев секој во нешто верува. Го почитувам твоето верување, но сепак ќе речам дека верувањето треба да се основа на

Ако алудираш на тоа дали додека бил на земјата Христос односно додека бил Богочовек, мислам дека не бидејќи произлегува од него.
По ова прашање не заземам тврд став.
сепак повеќе ќе запознаеш ако не си ограничен во истражувањата, јас комотно можам да споредувам историја и евангелија, апокрифни и канонизирани текстови, филозофија од сите автори и правци.... нема догма кај мене која ќе речи СТОП, од ова точка натаму нема да одиш во интересирањата и знаењата.

Член од
16 декември 2013
Мислења
1.856
Поени од реакции
1.202
сепак повеќе ќе запознаеш ако не си ограничен во истражувањата, јас комотно можам да споредувам историја и евангелија, апокрифни и канонизирани текстови, филозофија од сите автори и правци.... нема догма кај мене која ќе речи СТОП, од ова точка натаму нема да одиш во интересирањата и знаењата.
Во однос на духовното проучување не стоп како да престанеш да читаш туку стоп како филтер за вистината бидејќи не сите книги се вистина.

Член од
22 јуни 2013
Мислења
169
Поени од реакции
70
Овој болдираниот дел не ми е јасен.
Произлегувал од него?
Па зар ние сите не произлегуваме од Бога?

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.278
Еднакво- тие се едно
Viri Israelítae, audíte verba haec : Jesum Nazarenum, virum approbatum a Deo in vobis, virtutibus, et prodígiis, et signis, quae fecit Deus per illum in medio vestri, sicut et vos scitis

Пошто верзиите на библиите се разликуваат во преводи, често користам латинската Вулгата која е прво канонизирано свето писмо од кое после се преведувани (и под преводи пак преводи) сите денешни писма. Денес во македонската библија овој дел е малце поинаку преведен, со намера малце да се измени смислата, во оригинал стои

Мажи од Израел слушнете: Исус Назаренот кој од бога е одбран да меѓу вас да преку него Бог со своите чуда ви се прикаже (да го запознаете)
Дела 2: 22
Се кажува дека Исус е човек - не бог дури ни божји син кој Бог (како и предходно што користеше други пророци и луѓе) го користи да ги прикаже своите моќи

Член од
16 декември 2013
Мислења
1.856
Поени од реакции
1.202
Viri Israelítae, audíte verba haec : Jesum Nazarenum, virum approbatum a Deo in vobis, virtutibus, et prodígiis, et signis, quae fecit Deus per illum in medio vestri, sicut et vos scitis

Пошто верзиите на библиите се разликуваат во преводи, често користам латинската Вулгата која е прво канонизирано свето писмо од кое после се преведувани (и под преводи пак преводи) сите денешни писма. Денес во македонската библија овој дел е малце поинаку преведен, со намера малце да се измени смислата, во оригинал стои

Мажи од Израел слушнете: Исус Назаренот кој од бога е одбран да меѓу вас да преку него Бог со своите чуда ви се прикаже (да го запознаете)
Дела 2: 22
Се кажува дека Исус е човек - не бог дури ни божји син кој Бог (како и предходно што користеше други пророци и луѓе) го користи да ги прикаже своите моќи
Верата во Бога се доживува, само со читање и ’’знаењето’’ е суета.

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.278
Верата во Бога се доживува, само со читање и ’’знаењето’’ е суета.
А ако некој го доживее Буда или ако некој доживее многу различни богови или ако некој го доживее Кришна или Мухамед - тие доживувања исто не се вситински? Само Исус (по можност православен) е вистинското доживување.
Не само книгите туку ни секое доживување не е она вистинското.

Kajgana Shop

На врв Bottom