Metta World Peace
Culé
- Член од
- 12 април 2010
- Мислења
- 1.602
- Поени од реакции
- 890
Да ти(ви) скратам маки,не се обидувај(те),трошете си го времето за покорисни работиЕ е токму то црвеното, се обидувам(е) да го исправиме. Да здобиеш сомнеж.
Признавам тешко иде, ама трпение-спасение
Ај глеам ти ептен буквално си сфатил околу книгиве и негирањето.
Јас поточно го негирам толкувањето од страна на Црквата на Библијата, и толкувањето на Куранот од страна на вашите имами, оџи, или како се викаат.
Значи содржината е таа, напишана е, сите сме писмени и ја читаме.
Арно ама некои се наоѓаат пописмени и велат, чекајте ќе ви толкуваме, ние знаеме оти сме свештени лица.
И тука се загуби слободата на личноста, и започнува лоботомијата за оние кои ќе го прифатат толкувањето на друго човечко суштество, еднакво на него.
Не знам дали ми ја сфаќаш поентата.
Значи не негирам Бог и негово постоење, напротив.
Негирам нешто друго (тоа погоре објаснетото), што го има во денешно време.
Не знам како е за библијата,но Куранот си има, Тефсир(коментар на Куранот) од веродостојни коментатори/толкувачи кои живееле во времето на пратеникот Мухаммед,и за секоја сура(поглавје) од Куранот која му е објавена на пратеникот Мухаммед,точно се знае Каде е објавена,Кога е објавена,Која е причината заради која е објавена таа сура,и кој е настанот кој и претходел на таа сура.
Имаш на пр. најверодостоен Тефсир од Ибн Кесир,напишан на преку иљада страници,и од тука оџите ги црпат толкувањата,никој не вади толкувања од своја глава,оној кој ќе проба такво нешто одма се реагира.
Така да ние немаме проблем со тоа
Јас пак ти велам,наведи сура или ајет(стих) од куранот кој за тебе е спорен/контрадикторен и како тебе тоа оџите ти го протолкувале за да видиме кај е проблемот.
Вака ако зборуваме за Куранот,а ти ни библијата не си зел да ја прочиташ а камо ли Куранот,џабе ќе зборуваме.
Седни,прочитај,анализирај,забележи си ги спорните моменти па бујрум да дискутираме,а не вака напразно да зборуваме инспирирани од линкови од интернет
Мислам дека тоа е фер понуда,значи: Седни,Прочитај,Анализирај... па дојди да се убедуваме