Прашање за Христијанството III

Член од
12 април 2010
Мислења
1.602
Поени од реакции
890
Е е токму то црвеното, се обидувам(е) да го исправиме. Да здобиеш сомнеж.

Признавам тешко иде, ама трпение-спасение:)

Ај глеам ти ептен буквално си сфатил околу книгиве и негирањето.

Јас поточно го негирам толкувањето од страна на Црквата на Библијата, и толкувањето на Куранот од страна на вашите имами, оџи, или како се викаат.

Значи содржината е таа, напишана е, сите сме писмени и ја читаме.

Арно ама некои се наоѓаат пописмени и велат, чекајте ќе ви толкуваме, ние знаеме оти сме свештени лица.

И тука се загуби слободата на личноста, и започнува лоботомијата за оние кои ќе го прифатат толкувањето на друго човечко суштество, еднакво на него.

Не знам дали ми ја сфаќаш поентата.

Значи не негирам Бог и негово постоење, напротив.

Негирам нешто друго (тоа погоре објаснетото), што го има во денешно време.
Да ти(ви) скратам маки,не се обидувај(те),трошете си го времето за покорисни работи :)

Не знам како е за библијата,но Куранот си има, Тефсир(коментар на Куранот) од веродостојни коментатори/толкувачи кои живееле во времето на пратеникот Мухаммед,и за секоја сура(поглавје) од Куранот која му е објавена на пратеникот Мухаммед,точно се знае Каде е објавена,Кога е објавена,Која е причината заради која е објавена таа сура,и кој е настанот кој и претходел на таа сура.
Имаш на пр. најверодостоен Тефсир од Ибн Кесир,напишан на преку иљада страници,и од тука оџите ги црпат толкувањата,никој не вади толкувања од своја глава,оној кој ќе проба такво нешто одма се реагира.
Така да ние немаме проблем со тоа :)

Јас пак ти велам,наведи сура или ајет(стих) од куранот кој за тебе е спорен/контрадикторен и како тебе тоа оџите ти го протолкувале за да видиме кај е проблемот.
Вака ако зборуваме за Куранот,а ти ни библијата не си зел да ја прочиташ а камо ли Куранот,џабе ќе зборуваме.
Седни,прочитај,анализирај,забележи си ги спорните моменти па бујрум да дискутираме,а не вака напразно да зборуваме инспирирани од линкови од интернет :)
Мислам дека тоа е фер понуда,значи: Седни,Прочитај,Анализирај... па дојди да се убедуваме :)

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Да ти(ви) скратам маки,не се обидувај(те),трошете си го времето за покорисни работи :)

Не знам како е за библијата,но Куранот си има, Тефсир(коментар на Куранот) од веродостојни коментатори/толкувачи кои живееле во времето на пратеникот Мухаммед,и за секоја сура(поглавје) од Куранот која му е објавена на пратеникот Мухаммед,точно се знае Каде е објавена,Кога е објавена,Која е причината заради која е објавена таа сура,и кој е настанот кој и претходел на таа сура.
Имаш на пр. најверодостоен Тефсир од Ибн Кесир,напишан на преку иљада страници,и од тука оџите ги црпат толкувањата,никој не вади толкувања од своја глава,оној кој ќе проба такво нешто одма се реагира.
Така да ние немаме проблем со тоа :)

Јас пак ти велам,наведи сура или ајет(стих) од куранот кој за тебе е спорен/контрадикторен и како тебе тоа оџите ти го протолкувале за да видиме кај е проблемот.
Вака ако зборуваме за Куранот,а ти ни библијата не си зел да ја прочиташ а камо ли Куранот,џабе ќе зборуваме.
Седни,прочитај,анализирај,забележи си ги спорните моменти па бујрум да дискутираме,а не вака напразно да зборуваме инспирирани од линкови од интернет :)
Мислам дека тоа е фер понуда,значи: Седни,Прочитај,Анализирај... па дојди да се убедуваме :)
Ех сеа и ти, иди читај 1000 страни објаснување. Ај сеа ја да ти кажам иди прочитај се што сум прочитал јас и што ме натерало да се сомневма, па да дискутираме.

Не оди тоа така.

Судиме по нашите дела и практикување на религиите и нивните обврски, или непрактикување.

Не е битен некој ајет, сура, или некоја реченица од Библијата. Тоа е цепидлачење и заглавување во несуштинското.

Битна е суштината, и неа се обидуваме да ја побиеме или докажеме.

Ај касно е, пак ќе си продужиме утре:)

Член од
13 февруари 2012
Мислења
2.733
Поени од реакции
1.226
хехе,благодарам за почитта пријателе но сепак мислам дека другарчето што прашува не е муслиман.
нека ме поправи ако грешам.
mozebi neznam
se izvinuvam
ama i da e nekoja dr religija i za nego imam gup glupi prasanja na koj jasen ke mi e odgovorot ama ete ke sakam da istresam zeleni
--- надополнето: 25 февруари 2013 во 00:49 ---
Во ред,се слагам јас со тебе.. и го очекував ова за скендербег.
Јас прашав зошто во мнозинско христијанска држава се дозволуваат скулптури,ај да се христијани па ќе разберам некако,ама многубожци се тоа е најтрагично.
zosto vo drzavava se slusa malcinstvoto ( vo slucajov ateisti) ete zatoa ;)
hahahahhahahahahahahahaha ova onaka go istresov hahahahahha

Член од
12 април 2010
Мислења
1.602
Поени од реакции
890
Ех сеа и ти, иди читај 1000 страни објаснување. Ај сеа ја да ти кажам иди прочитај се што сум прочитал јас и што ме натерало да се сомневма, па да дискутираме.

Не оди тоа така.

Судиме по нашите дела и практикување на религиите и нивните обврски, или непрактикување.

Не е битен некој ајет, сура, или некоја реченица од Библијата. Тоа е цепидлачење и заглавување во несуштинското.

Битна е суштината, и неа се обидуваме да ја побиеме или докажеме.

Ај касно е, пак ќе си продужиме утре:)
Е па како ќе ги побиеш моите ставови ако не ме удриш со мој камен во моја глава :)
Суди ти по чии сакаш дела,Muslim's aren't perfect,Islam is :)
Не можеме да дискутираме понатаму ако не почнеш да го читаш Куранот,бидејќи со логики ништо не можеш да ми докажеш :)
Добра ноќ :)

Muki-20

Маркетинг и финансиски консултант
Член од
12 мај 2012
Мислења
253
Поени од реакции
72
Е е токму то црвеното, се обидувам(е) да го исправиме. Да здобиеш сомнеж.
Колку да се трудиш, “колку да се трудите сите заедно“ да внесете сомнеж кај ВЕРНИЦИТЕ-МУСЛИМАНИТЕ нема да ви успее. Убаво стои во цитатите од Мета кои ги наведе од Благородниот Куран: 2. Оваа Книга, во која нема сомнеж, е Упатство за богобојазните. (Ел-Бекаре) Муслиманите никогаш нема да имаат сомнеж во она што Аллах го објавил, тие го прифаќаат сето тоа што е објавено од страна на НАШИОТ БОГ-АЛЛАХ!!

Затоа залудно е секое ваш вложен труд, затоа БЛАГОДАРЕНИЕ НА АЛЛАХ, на секое прашање одговорот е во Исламот. А тоа колку ќе го прифатите или ќе го негирате тоа нас не не интересира сепак тоа е ваша одлучност.

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.183
Поени од реакции
12.160
Muki-20, Metta World Peace и остали муслимани - бранете си го Коранот и верата (или обидувајте се да ги убедите другите дека исламот е ок) на теми за ислам. Тука, прашања за христијанство луѓе... се занесовте ќе летаат казнени поени ако помине модератор!
Се изгубив во темава - не знам дали е ислам христијанство или фудбал... :(

П.С. И не ми се правдајте „тие започнаа“, туку ме послушајте еднаш. Ако „тие започнаа“ вие како совршени, немаше да продолжите! (y)
Имате прашања за одговарање секако во вашата ви ценета тема... одете пребарајте ги таму...

Член од
12 април 2010
Мислења
1.602
Поени од реакции
890
Muki-20, Metta World Peace и остали муслимани - бранете си го Коранот и верата (или обидувајте се да ги убедите другите дека исламот е ок) на теми за ислам. Тука, прашања за христијанство луѓе... се занесовте ќе летаат казнени поени ако помине модератор!
Се изгубив во темава - не знам дали е ислам христијанство или фудбал... :(

П.С. И не ми се правдајте „тие започнаа“, туку ме послушајте еднаш. Ако „тие започнаа“ вие како совршени, немаше да продолжите! (y)
Имате прашања за одговарање секако во вашата ви ценета тема... одете пребарајте ги таму...
Колку да се разјасни ситуацијата :)

Причината што се дистанцирам е што,како што инсистирам на темата Прашања за ислам да бидат само прашања и одговори,така сакам и овде да ги испочитувам тие правила и што помалку да одам офтопик.

да не бидам ептен офтопик,ќе прашам некој од христијаните:
1. Дали за христијаните,библијата е Божја книга?
и ако е,тогаш 2. Каков е статусот на луѓето кои се декларираат како христијани,а не веруваат дека библијата е Божја книга.?
Што се однесува до прашањата во нашата ни ценета тема,одма уште овде да ти ги одговорам во стилот на мона:

ти треба да бидеш засрамен од твоево прашање
:D
Добра ноќ

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.183
Поени од реакции
12.160
Среќен муслиман е добар муслиман.
Добра ноќ и на тебе. :)
И прашувај ако имаш нешто да прашуваш (од оние провоцирачките муслимански прашања насочени кон христијанството) како ширење на пријателство и добро однесување помеѓу двете религии... Покажи ни ја во пракса религијата твоја... ајде, повели. те предизвикувам... :vozbud:

П.С. Телемит не се срамува од тоа што е Човек! ;) Посети ја темата разгледај со кого разговараш... се занесуваш дека сите се христијани што полемизираат со тебе за светата ти книга... ;)

Член од
9 октомври 2012
Мислења
763
Поени од реакции
1.018
Колку да се трудиш, колку да се трудите сите заедно да внесете сомнеж кај ВЕРНИЦИТЕ-МУСЛИМАНИТЕ нема да ви успее. Убаво стои во цитатите од Мета кои ги наведе од Благородниот Куран: 2. Оваа Книга, во која нема сомнеж, е Упатство за богобојазните. (Ел-Бекаре) Муслиманите никогаш нема да имаат сомнеж во она што Аллах го објавил, тие го прифаќаат сето тоа што е објавено од страна на НАШИОТ БОГ-АЛЛАХ!!

Затоа залудно е секое ваш вложен труд, затоа БЛАГОДАРЕНИЕ НА АЛЛАХ, на секое прашање одговорот е во Исламот. А тоа колку ќе го прифатите или ќе го негирате тоа нас не не интересира сепак тоа е ваша одлучност.
абе имам јас прашања што ги нема во куранот тоа еднаш ме уверивте ама да ти кажам уште не ми го одговори моето прашање од пред некој ден и сеа за погоре или викај годпод или викај алах нели е тоа едно исто ама да не бегаме од темата овде е за христијанството ти пак вртиш накај исламот

Член од
13 февруари 2012
Мислења
2.733
Поени од реакции
1.226
абе имам јас прашања што ги нема во куранот тоа еднаш ме уверивте ама да ти кажам уште не ми го одговори моето прашање од пред некој ден и сеа за погоре или викај годпод или викај алах нели е тоа едно исто ама да не бегаме од темата овде е за христијанството ти пак вртиш накај исламот
кое ти беше прашањето?

Muki-20

Член од
12 мај 2012
Мислења
253
Поени од реакции
72
Извини но сепак незнам дали го прочита кометарот кој ЈАС го цитирав, која била целта на членот а воедно “на сите христијани“. Затоа и коментирав, повели поставиго прашањето на содветно место можеби не го забележавме затоа не било одговорено прашањето. Сепак се извинуваме што не сте добиле одговор. Благодарам на разбирањето.

Член од
9 октомври 2012
Мислења
763
Поени од реакции
1.018
Извини но сепак незнам дали го прочита кометарот кој ЈАС го цитирав, која била целта на членот а воедно “на сите христијани“. Затоа и коментирав, повели поставиго прашањето на содветно место можеби не го забележавме затоа не било одговорено прашањето. Сепак се извинуваме што не сте добиле одговор. Благодарам на разбирањето.
прочитав но ти се обрати во множина значи во име на сите христијани и сите не стави на исто рамниште а со твојот коментар беше на ниво погоре од нас , а за прашањето само те потсетив може некој ке го одговори наместо ти

Muki-20

Член од
12 мај 2012
Мислења
253
Поени од реакции
72
прочитав но ти се обрати во множина значи во име на сите христијани и сите не стави на исто рамниште а со твојот коментар беше на ниво погоре од нас , а за прашањето само те потсетив може некој ке го одговори наместо ти
Да не одиме ОФ топик, тоа што се обратив во множина сум заборавил да го ставам во заграда или наводници, па тој членот види добро како напиша: ОБИДУВАМ(е) тој сигурно со тоа се обидува, а со тоа и за останатите мисли дека се обидуваат да нвенат сомнеж. Сепак моја грешка беше тоа што го направив што не ставив во наводници ќе го поправам ако можам имам пристап на измена на коментарот. Се извинувам. А за прашањето слободно поставиго ако го знам ќе одговорам ако не ќе му дам пристап на останатите.

Kajgana Shop

На врв Bottom