Прашање за Христијанството III

kooperativa

Г-ин Пола Милениум
Член од
2 октомври 2012
Мислења
7.633
Поени од реакции
8.601
Како што си сега свесен, во овој монент, како што знаеш и увидуваш за се‘ што Ти се случува, за се‘ што чиниш, како што паметиш се‘ (или речиси се‘..) што ти се случило, истата таа состојба ќе ја имаш после смртта, одвоен од своето материјално тело.

После смртта, душата човекова е свесна, памети и чувстувува во реално време.
--- надополнето: 8 август 2013 во 21:09 ---
И Карл Саган не сакаше да верува туку сакаше да знае, па сега е некада кај неговиот бог...
и за првиот, и за вториот дел “ОД КАДЕ ЗНАЕШ?“ има доказ? или ке ми одговориш со “треба да веруваш затоа што некој така кажал“!!! сум кажал дека не верувам додека не ми се докаже.
П.С. а еве да не биде дека не ти прифаќам некое објаснување, .......... кажи ми кај е таа душа што и после смртта чуствува?

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Ова е најголемиот апсурд, исто е како да кажеш дека кога ќе цркне компјутерот,Виндоусот кој е негова душа,дека таму некаде ќе продолжи да си функционира со сите свои фајлови,наредби.Такво нешто нема,по смртта на човекот запираат сите негови функции,бидејќи сиот живот се одвива само во негото тело и мозок.
Споредбата Ти е, наблаго речено, смешна...Нит „Вин„ е душа на компјуерот, нит комјутерот има душа...

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Велиш?...

Еве ш‘о пра‘ам јас:

„...А јас пак ви велам: љубете ги непријателите свои, благословувајте ги оние шо ве колнат, правете им добор на оние што ве мразат и молете се за оние што ве навреувааат и гонат...„. Матеј, 5.44.

Кажи ми Атеист,
зашто не ги одбивам нашите „пивски„ средби, на кои доваѓаат саде атеисти (непријателите на Црквата!) но и по некој забеган (непријател на Црквата!), и зашто никому од Вас не сум му рекол дека го мразам, иако мисли и делува поинаку од мене?...:D
А бе друже, дали јас тебе лично сум те навредил или сум ти направил нешто лошо? Јас само кажав што вели Книгата и тоа во новиот дел. Значи ти не се држиш до напишаното. Тоа што не е вред со книгата е друг муабет. Изгледа е време за надградена проширена и во 100 чекори. :P
Во стариот дел пишува да се убиваат, во новиот дел да не се дружиш, треба изгледа дополнување кај што тоа не важи, ај нема везе, може и Никеја да се возобнови :D

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
и за првиот, и за вториот дел “ОД КАДЕ ЗНАЕШ?“ има доказ? или ке ми одговориш со “треба да веруваш затоа што некој така кажал“!!! сум кажал дека не верувам додека не ми се докаже.
П.С. а еве да не биде дека не ти прифаќам некое објаснување, .......... кажи ми кај е таа душа што и после смртта чуствува?
Црквата, како заедница од поединци, со нивните забележани духовно-душевни искуства, има одговори за сите потребни прашања.

Ако бараш доказ за се‘ и сешто, тогаш почни да бараш докази најпрво за она кое Те учеле „во школо„ а кое си го прифатил беспоговорно, затоа што „...учителката така ни‘ кажа...„ или затоа што „...така пишување во учебникот по билогија...„ или затоа што „...мојата паста за заби е докажано најбоља во Вселената...„.

Верата нема потреба од докази, факти и сличен бутур, туку верата е квалитет/особина од човековиот дух, кој (дух) е нематеријален па пошто е нематеријален, нему (на духот) му требаат вистини од нематеријална природа. Самата вера пак, се засилува, потврдува и докажува не со лабораториски наоди, туку преку личните духовни опити и искуства, кои се лични, внатрешни, убедливи и неодвоиви од човековото битие.
--- надополнето: 8 август 2013 во 21:36 ---
А бе друже, дали јас тебе лично сум те навредил или сум ти направил нешто лошо?
Не ми ја префрлај топката мене, јас прв прашав!
Во Писмото пишува „едно„ а јас „као„ пра‘ам „друго„, не?...

Член од
3 јуни 2013
Мислења
1.944
Поени од реакции
1.192
Споредбата Ти е, наблаго речено, смешна...Нит „Вин„ е душа на компјуерот, нит комјутерот има душа...
Душа е,бидејќи и самата траскрипција на називот тоа означува исто како и самата функција за разлика од хардверот кој е телото на компјутерот.Споредбата е во ред бидејќи едното без другото не функционира,исто како што не е можно засебно животот без тело.

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Душа е,бидејќи и самата траскрипција на називот тоа означува исто како и самата функција за разлика од хардверот кој е телото на компјутерот.Споредбата е во ред бидејќи едното без другото не функционира,исто како што не е можно засебно животот без тело.

Сега останува уште да ме убедиш дека компјутерот е живо битие...

kooperativa

Г-ин Пола Милениум
Член од
2 октомври 2012
Мислења
7.633
Поени од реакции
8.601
Црквата, како заедница од поединци, со нивните забележани духовно-душевни искуства, има одговори за сите потребни прашања.

Ако бараш доказ за се‘ и сешто, тогаш почни да бараш докази најпрво за она кое Те учеле „во школо„ а кое си го прифатил беспоговорно, затоа што „...учителката така ни‘ кажа...„ или затоа што „...така пишување во учебникот по билогија...„ или затоа што „...мојата паста за заби е докажано најбоља во Вселената...„.

Верата нема потреба од докази, факти и сличен бутур, туку верата е квалитет/особина од човековиот дух, кој (дух) е нематеријален па пошто е нематеријален, нему (на духот) му требаат вистини од нематеријална природа. Самата вера пак, се засилува, потврдува и докажува не со лабораториски наоди, туку преку личните духовни опити и искуства, кои се лични, внатрешни, убедливи и неодвоиви од човековото битие.

Не ми ја префрлај топката мене, јас прв прашав!
Во Писмото пишува „едно„ а јас „као„ пра‘ам „друго„, не?...
ок, одговоро вбеше предвиден, така да, .... но она моето П.С. не ми го одговори
--- надополнето: 8 август 2013 во 21:43 ---
а да, ќе заборавев за малку, прееска кога зборевме за животните, ми остана и таму краток:)

Член од
3 јуни 2013
Мислења
1.944
Поени од реакции
1.192

Не е можно секој доказ да се провери,ама теоретски може да се потврди.На пример брзината на светлината не може секој поединечно од нас да ја проверува во практичен дел,бидејќи за тоа постојат специјални услови,ама со помош на математички формули секој тоа може теоретски да го провери.Додека за верата и нејзината наука не постои никаков практичен доказ ниту теоретски,туку едноставно треба само да се прифати,нешто напишано во видение на некој си неписмен овчар во пустината Негев дали под дејство на некоја халуциногена супстанца или не под знак прашање.
--- надополнето: 8 август 2013 во 21:50 ---
Сега останува уште да ме убедиш дека компјутерот е живо битие...
Функцијата му е таа,затоа и се нарекува вештачка интелигенција,ама самото по себе не значи дека за да биде живо дека мора да биде биолошко битие како човекот.Сваќањето за животот ќе се прошири со усовршувањето на свесните роботи,кои ќе бидат машини свесни за самите себе,надоградени со свои чуства.Моментално Јапонските научници работат на тоа поле за создавање и усовршување на таквите роботи.

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
а да, ќе заборавев за малку, прееска кога зборевме за животните, ми остана и таму краток:)
Ај па ти одговор еве што одговорил Мики
Еве: верувам дека Потопот се случил..
:pos: Духовна логика, верува во напишаното.

Значи тоа било духовна логикаааа

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Ај па ти одговор еве што одговорил Мики

:pos: Духовна логика, верува во напишаното.

Значи тоа било духовна логикаааа
Атеист,

1. Она кое атеистите го имаат тоа е неограничената доверба во самите себе.
2. Она кое атеститие го немаат, тоа е довербата во другите.

Верните користат сосема поинаква логика:

1. Немаат доверба во себе (со своето мнение).
2. Имаат доверба во Бога и во Црквата, што значи имаат доверба во „другите„.

--- надополнето: 8 август 2013 во 22:41 ---
Потсети ме...Може не сум забележал.
--- надополнето: 8 август 2013 во 22:43 ---
Не е можно секој доказ да се провери,ама теоретски може да се потврди.
Бла-бла-бла...

Штом „нештото„ не може да се провери, што друго Ти преостнува освен да веруваш дека „нештото„ е точно и вистинито, така?...:icon_lol:
--- надополнето: 8 август 2013 во 22:44 ---
Додека за верата и нејзината наука не постои никаков практичен доказ ниту теоретски
Верата има и теоретски и практични докази, а тоа што Ти лично ги немаш ниту едното ниту другото, тоа е саде Твој личен проблем.
--- надополнето: 8 август 2013 во 22:45 ---
Сваќањето за животот ќе се прошири со усовршувањето на свесните роботи,кои ќе бидат машини свесни за самите себе,надоградени со свои чуства..
Ма секако дека тоа ќе случи, во „убавата„ иднина, нели, која никако нејќе да дојде...
--- надополнето: 8 август 2013 во 22:47 ---
Душата го напушта материјално тело и преоѓа во духовнот Свет, каде не важат законите од физичкиов Свет.

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Атеист,
A.
2. Она кое атеститие го немаат, тоа е доврабата во другите.

Верните користат сосема поинаква логика:
Б.
1. Немаат доверба во себе.
2. Имаат доверба во Бога и во Црквата, што значи имаат доверба во „другите„.
А 1 потполно неточно тврдење, кој повеќе кој помалку ама неограничено ретко кој. (има еден таков верник на форумов за друг не знам)
А 2 Недоверба во дугите не зезај :pos: , ако тоа другите мислиш на црквата па и тука не си сосем во право.
Б 1 Како не бе, жими мајка ти као немаш доверба во себе? Ако навистина немаш :(.....
Б 2 жими мајка, во доктори имаш доверба? Во комшиите имаш? Во колеги? итн итн.......
Да не спомнувам тука хиндуисти, будисти, муслимани...........
Штом „нештото„ не може да се провери, што друго Ти преостнува освен да веруваш дека „нештото„ е точно и вистинито, така?...:icon_lol:
Како што ти веруваш во напишаното за потопот, за таа проверка ми зборуваш? Ок
Ма секако дека тоа ќе случи, во „убавата„ иднина, нели, која никако нејќе да дојде...
Во убавата иднина и ти очекуваш некој/нешто да дојде ама никако не доаѓа. :D

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Атеист,

2. Она кое атеститие го немаат, тоа е довербата во другите.

.
......
--- надополнето: 8 август 2013 во 23:30 ---
Во убавата иднина и ти очекувај некој/нешто да дојде ама никако не доаѓа. :D
Само што го потврди мојот погоре цитиран пост!
Благодарим...:D

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
......
--- надополнето: 8 август 2013 во 23:30 ---

Само што го потврди мојот погоре цитиран пост!
Благодарим...:D
Така ли ти паше? Што ти потвдив дека ти очекуваш некој или нешто да дојде? Што врска има тоа со мене. Јас не го негирав тоа што ти велиш, само констатирав дека никако да дојде. А тоа шо си прајш ти филмој за атеистите е доказ дека тоа првото за тебе важи.
Управо докажа дека

1. Она кое атеистите верните како Мики го имаат тоа е неограничената доверба во самите себе.
2. Она кое атеститие верните како Мики го немаат, тоа е довербата во другите.

Тенкју веќе претенкју :cuc:

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Така ли ти паше? Што ти потвдив дека ти очекуваш некој или нешто да дојде? Што врска има тоа со мене. Јас не го негирав тоа што ти велиш, само констатирав дека никако да дојде. А тоа шо си прајш ти филмој за атеистите е доказ дека тоа првото за тебе важи.
Управо докажа дека

1. Она кое атеистите верните како Мики го имаат тоа е неограничената доверба во самите себе.
2. Она кое атеститие верните како Мики го немаат, тоа е довербата во другите.

Тенкју веќе претенкју :cuc:
Атеист,

ш‘о е ‘воа бе? Користиш финти „ а ла Чорбаџија „?
Многу-многу ниско бе брат...:icon_lol:..и после ќе речеш дека МИКИ1 не ги трпел атеистите...

kooperativa

Г-ин Пола Милениум
Член од
2 октомври 2012
Мислења
7.633
Поени од реакции
8.601
MIKI1
за животните беше прашањето дали се тие живи? дали за да бидеш жив ти треба душа?

Kajgana Shop

На врв Bottom