Прашање за Христијанството III

mister blue

Infinity, Eternity, Immortality, Everything...
Член од
4 февруари 2013
Мислења
249
Поени од реакции
96
na moj citat

a sto ako ne si ugoden na nekoj si "bog" dali ke dobies kazna, bolka, osveta, pekol?
ili pak na krajot bez razlika dali ke si ugoden ili ne pak ke bides istiot i pak se (mir, spokojstvie, radost, sreka, bolka osveta) ke zavisi samo do tebe i tvoite postapki.

ti odgovori

Потполно си во право.
dali so ova ni se zakanuvas deka ke bideme kazneti dokolku ne se borime da go zadovolime bogot koj sto ti si go imas zamisleno

dali so ova ti potvrduvas deka ne treba da veruvame vo nekoj si bog, bidejki od nasite postapki zavisi nasata sreka.

ajde te molam objasni mi poopsireno i so toa prosvetli me
--- надополнето: 11 јуни 2013 во 14:54 ---
na mislenje od ateis

Ќе сакаш болдираното да го објасниш? Зошто си ти подобар од рандом атеист, будист, хиндуист, муслиман.....? Те прави твојата црква и вербата во бог подоблесен? Подобар или повеќе човек?​
ti odgovori​
Разликата е огромна што не би можело ни да се споредува.Како да споредуваш Камион кој од него чади црн чад со Фичо.

so ova ti pokazuvas kakvo nisko mislenje imas za drugite luge - neistomislenici deka ne se dostojni, ne vredat kako tebe ili pomalku vredat od tebe,
greska si ako mislis deka tvojata vera te pravi od nekogo podobar covek ili poveke covek, vo ovoj slucaj te pravi mnogu pomalku covek.

Член од
21 март 2013
Мислења
176
Поени од реакции
149
Во сите протестантски цркви не постојат ценовници за црковни услуги и сите црковни услуги (крштевање, венчање, погреб, поучување, советување итн) се бесплатни.
Како што знам, и во католичките цркви е така, барем во Словенија е така, но мислам дека на сите верници им земаат некој вид на данок кон црквата, ако не се лажам.

Член од
9 март 2013
Мислења
1.313
Поени од реакции
580
Вториов твој цитат е од тема во Љубов и секс на тема во која ти оправдуваш промискуитет и искористување девојки за секс за една ноќ со зборовите "па кој и е крив кога е спонзоруша".

Мене ме интересира каде во Библијата е допуштено вакво однесување?
Каде во Библијата пишува дека филозофијата е што повеЧе женски да се свртат?
Каде во Библијата пишува дека е дозволено да имаш секс за една ноќ ако девојката е спонзоруша?

Мислам, ова да го пишуваше некој атеист, ќе разберев, сите знаеме колку се тие гнасни и неморални, ама го пишуваш ти, ти кој во секој ебан пост потенцираш колку богоугоден и морален верник си и како живееш според Библијата. Па ајде презентирај ни библиски цитат кој налага такво однесување.

Тоа што Христијанството не учи е да имаш една жена и ако не е венчана не треба да имаш никакви сексуални односи со неа.
Во тој пост е опишано она што младите денес го прават.
Тоа што го пишувам тука не значи дека и така живеам.Пишувам тоа што мислам дека е правилно и прихладно со темата.

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Аха, значи Јован бил безимотен и затоа немал потреба од пари, а поповите како имотни имаат?:confused:
Монасите и денес живеат безимотно, безбрачно и во послушност, онака како што Христос му одговори на младиот парајлија.

Поповите и денес живеат слично на еврејските свештеници од племето Левитско, така што не смеат да имаат друга активност, освен свештеничката.
--- надополнето: 11 јуни 2013 во 15:11 ---
Имате Свети Тајни кој обичните верници не ги знаат и разбираат? Се делите на профани и иницијанти?
Напротив: Светите Тајни се исти и наменети за сите во Црквата: од епископот па до најанонимниот верник.

Светите Тајни имаат свој видлив акт и своја невидлива благодат.

Член од
9 март 2013
Мислења
1.313
Поени од реакции
580
na moj citat
a sto ako ne si ugoden na nekoj si "bog" dali ke dobies kazna, bolka, osveta, pekol?
ili pak na krajot bez razlika dali ke si ugoden ili ne pak ke bides istiot i pak se (mir, spokojstvie, radost, sreka, bolka osveta) ke zavisi samo do tebe i tvoite postapki.
ti odgovori
dali so ova ni se zakanuvas deka ke bideme kazneti dokolku ne se borime da go zadovolime bogot koj sto ti si go imas zamisleno
dali so ova ti potvrduvas deka ne treba da veruvame vo nekoj si bog, bidejki od nasite postapki zavisi nasata sreka.
ajde te molam objasni mi poopsireno i so toa prosvetli me
--- надополнето: 11 јуни 2013 во 14:54 ---
na mislenje od ateis
Ќе сакаш болдираното да го објасниш? Зошто си ти подобар од рандом атеист, будист, хиндуист, муслиман.....? Те прави твојата црква и вербата во бог подоблесен? Подобар или повеќе човек?​
ti odgovori​
so ova ti pokazuvas kakvo nisko mislenje imas za drugite luge - neistomislenici deka ne se dostojni, ne vredat kako tebe ili pomalku vredat od tebe,​
greska si ako mislis deka tvojata vera te pravi od nekogo podobar covek ili poveke covek, vo ovoj slucaj te pravi mnogu pomalku covek.
Да те просветлам прво дека се наоѓаш на тема Прашање за Христијанството и ти пишувам според тие правила.

Не ти се заканувм туку ти одговарам во контекст со темата дека безбожниците и со самото тоа грешни еретици ДА ќе бидат казнети и фрллени во пекол.

Имам почит кон сите луѓе никого не величам ниту омаловажувам за мене сите луѓе се исти какви и да се.

Во овој случај во темата за Христијанство ме прави многу различен од тебе.
Атеист и Верник се како Камион што чади црн чад и Фичо.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Монасите и денес живеат безимотно, безбрачно и во послушност, онака како што Христос му одговори на младиот парајлија.

Поповите и денес живеат слично на еврејските свештеници од племето Левитско, така што не смеат да имаат друга активност, освен свештеничката.
Јас непрашав за монасите, туку за поповите кои ти ги промовираш како единствено валидни и вистински преставници на единствената света и апостолска црква нели.
Кога ти одговара фарисеите се пример за поповите, кога не тогаш новиот завет ги поништува нивните дела?
Напротив: Светите Тајни се исти и наменети за сите во Црквата: од епископот па до најанонимниот верник.

Светите Тајни имаат свој видлив акт и своја невидлива благодат.
Тогаш врз основа на што ти и поповите одлучивте дека тој стих кој го посочивме не забранува наплаќање, кога од јасно - појасно вели - "бесплатно добивте, бесплатно давајте"?

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Тогаш врз основа на што ти и поповите одлучивте дека тој стих кој го посочивме не забранува наплаќање, кога од јасно - појасно вели - "бесплатно добивте, бесплатно давајте"?
Стихот е совршено јасен: Христос посочува конкретни дела, кои Апостолите (а не било кој!) ќе можат да ги чинат бесплатно, и тие дела се јасно забележани, а во таа „листа„ со бесплатни дела, никаде не е наведено крштевањето и воопшто, во предметниот стих, не е наведена ниту една Света Тајна, како што е крштевањето.

Така, лекувањето болни и воскреснувањето мртви, се наведени како бесплатни дела, но крштевањето не е наведено како бесплатно, а самото крштевање не е наведено ниту како асоцијација, од која би можеле да изведеме доказ дека Христос и крштевањето го навел како бесплатен Апостолски чин!

Ти текнува?...

mister blue

Член од
4 февруари 2013
Мислења
249
Поени од реакции
96
Да те просветлам прво дека се наоѓаш на тема Прашање за Христијанството и ти пишувам според тие правила.

Не ти се заканувм туку ти одговарам во контекст со темата дека безбожниците и со самото тоа грешни еретици ДА ќе бидат казнети и фрллени во пекол.

so toa sto go kazuvas, dokazuvas deka religijata koja ja izucuvas i predstavuvas vodi kon potiknuvanje na strav, omraza i nasilstvo.

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Јас непрашав за монасите, туку за поповите кои ти ги промовираш како единствено валидни и вистински преставници на единствената света и апостолска црква нели.
Ги наведов и поповите и монасите, чисто информативно, за да ја видиш основната разлика меѓу нив, како и библиската заснованост од нивното постоење.
--- надополнето: 11 јуни 2013 во 15:40 ---
Ј
Кога ти одговара фарисеите се пример за поповите, кога не тогаш новиот завет ги поништува нивните дела?
Никад не сум ги поистоветил поповите со фарисеите.

mister blue

Член од
4 февруари 2013
Мислења
249
Поени од реакции
96
Вториов твој цитат е од тема во Љубов и секс на тема во која ти оправдуваш промискуитет и искористување девојки за секс за една ноќ со зборовите "па кој и е крив кога е спонзоруша".

Мене ме интересира каде во Библијата е допуштено вакво однесување?
Каде во Библијата пишува дека филозофијата е што повеЧе женски да се свртат?
Каде во Библијата пишува дека е дозволено да имаш секс за една ноќ ако девојката е спонзоруша?

Мислам, ова да го пишуваше некој атеист, ќе разберев, сите знаеме колку се тие гнасни и неморални, ама го пишуваш ти, ти кој во секој ебан пост потенцираш колку богоугоден и морален верник си и како живееш според Библијата. Па ајде презентирај ни библиски цитат кој налага такво однесување.

dali ima nesto POGNASNO I PONEMORALNO da se navreduva i omalovazuva nekoj covek ili grupa na luge na osnova na negova/nivna ideologija bez voopsto da se ima predstava koi se tie, kakvi se, kako se odnesuvaat, sto sakaat, sto ne sakaat, sto jadat, sto pijat.
Nisto cudno sto svetot pocnuva da ja gleda realnata slika za "vernicite" i nivnoto "veruvanje", koe sto potiknuva samo strav, ocaj, omraza i nasilstvo megu lugeto vo ime na izmisleni likovi.
--- надополнето: 11 јуни 2013 во 15:58 ---
Стихот е совршено јасен: Христос посочува конкретни дела, кои Апостолите (а не било кој!) ќе можат да ги чинат бесплатно, и тие дела се јасно забележани, а во таа „листа„ со бесплатни дела, никаде не е наведено крштевањето и воопшто, во предметниот стих, не е наведена ниту една Света Тајна, како што е крштевањето.

Така, лекувањето болни и воскреснувањето мртви, се наведени како бесплатни дела, но крштевањето не е наведено како бесплатно, а самото крштевање не е наведено ниту како асоцијација, од која би можеле да изведеме доказ дека Христос и крштевањето го навел како бесплатен Апостолски чин!

Ти текнува?...

Ako e taka nisto cudno sto crkvata ne lekuva bolni nitu ne voskresnuva mrtvi, a siguren sum da i bese dozvoleno da go naplaka toa nemase da go prepusti na bolnicite :pos:

Член од
14 февруари 2011
Мислења
55
Поени од реакции
30

Се бунел отец Пимен за јајцата фрлени на протестите, можело со нив да се нахранат многу луѓе ....
А со поршето колку може да се нахранат?
И од каде толку пари запечали за ваков луксуз?

Член од
9 март 2013
Мислења
1.313
Поени од реакции
580
so toa sto go kazuvas, dokazuvas deka religijata koja ja izucuvas i predstavuvas vodi kon potiknuvanje na strav, omraza i nasilstvo.

Информирај се,изучија прво верата па потоа напаѓај на сопствен разум кој каков човек бил и како верувал.

Еве ти одговор на твоето прашање.

Христијанствто учи на љубов,и добри дела.

Член од
4 февруари 2013
Мислења
738
Поени од реакции
551
Овој, од вашите е? -: http://www.kurir.mk/makedonija/vesti/119250-Veritas-So-edno-porse-na-otec-Pimen-mozat-da-se-nahranat-stotici-semejstva

ЦИТИРАМ САМО: треба да си морон
да му веруваш на човек
кој ти пропагира некакви
духовни вредности
а истиот
има 200 кила,
од брадата му се цеди
тазе изеденото прасе
и вози Порше или џип....
од аскетско во него ни *А* нема
..................
ама јбг, ние сме земја на морони