Прашање за Христијанството III

Член од
9 март 2013
Мислења
1.313
Поени од реакции
580
Па не ми е баш јасно. Значи имате тројца богови?

Дали Генералот може да биде над Претседателот,Дали Полковникот може да биде над Генералот.дали војската треба да го слуша Генералот,Претсседателот или Полковникот.
Дали Шефот може да биде Директор,Дали работникот треба да го слуша директорот или шефот всушност за кого работиш за директорот или шефот а го слушаш шефот?........

Член од
26 февруари 2013
Мислења
116
Поени од реакции
31
Дали Генералот може да биде над Претседателот,Дали Полковникот може да биде над Генералот.дали војската треба да го слуша Генералот,Претсседателот или Полковникот.
Дали Шефот може да биде Директор,Дали работникот треба да го слуша директорот или шефот всушност за кого работиш за директорот или шефот а го слушаш шефот?........
Кој од тројството е генерал,а кој претседател?

Член од
5 февруари 2011
Мислења
137
Поени од реакции
47
Prasanjeto bese ednostavno. Ne e prasanjeto kogo treba da slusas,tuku koj e Generalot a koj e Pretsedatelot..... ?

Da,treba da go slusas i da go sledis Bozjiot pratenik no da znaes deka toj e samo Bozji pratenik a ne bog. Treba da znaes deka toj e samo Bozja senka,te. dokaz deka postoi sonce.

Da ne bides kako onoj budaliot koj sto ja nategnal strelata na senkata od pticata koja vo vozduh letala. Koga posol na mestoto,srelata prazna..... Da ne ti bide zivotot pustolovina,te. lov na senki. Senkata treba da ti bide pomajka.

Член од
9 март 2013
Мислења
1.313
Поени од реакции
580
Prasanjeto bese ednostavno. Ne e prasanjeto kogo treba da slusas,tuku koj e Generalot a koj e Pretsedatelot..... ?

Da,treba da go slusas i da go sledis Bozjiot pratenik no da znaes deka toj e samo Bozji pratenik a ne bog. Treba da znaes deka toj e samo Bozja senka,te. dokaz deka postoi sonce.

Da ne bides kako onoj budaliot koj sto ja nategnal strelata na senkata od pticata koja vo vozduh letala. Koga posol na mestoto,srelata prazna..... Da ne ti bide zivotot pustolovina,te. lov na senki. Senkata treba da ti bide pomajka.
Кој од тројството е генерал,а кој претседател?

Odnosno nesvatlivo vi e deka ima dva Boga.
Cudna e tajnata mremudrost Gospodova.Treba sam da razmislis da go otvoris skamenetoto srce pa da razberes.vaka nema da doznaes.
Pisano e se e sozdadeno za nego za Mesijata,(Spasitelot)Gospod Bog koj ke ima vlast nad neboto i zemjata i ke ni sudi.

Член од
26 февруари 2013
Мислења
116
Поени од реакции
31
Да разјасниме,јас сум од муслиманската вероисповест,но сакам да знам за вашата вера,ме интересира затоа што е многу слична со нашата. Мене ми беше чудно затоа што вие викате дека исус е бог? Истиот човек постои и кај нас само се вика Иса и е божји пратеник кој бил пратен од Аллах да ги повикува луѓето на Ислам. Неколку луѓе се изреволтирале и се собрале за да го убијат Иса, но убиле погрешен човек,а Иса бил воздигнат од Аллах на небото и сеуште е таму. Е вака е тоа на кратко во нашата вера. Нешто слично е и кај вас, но мене не ми е јасно како е објаснета кај вас смртта на исус? што му се случило? Пишувам со најдобри намери,ако сака некој нека одговори.

W

Werther

Гостин
Да разјасниме,јас сум од муслиманската вероисповест,но сакам да знам за вашата вера,ме интересира затоа што е многу слична со нашата.
Зaтоа што е аврамска религија бе синко, исламот е на некој начин апдејт на христијанството. Ја знам дека во џамија многу работи не се учат, али те разбирам.
Затоа читај, учи док си млад.

http://en.wikipedia.org/wiki/Abrahamic_religions

Член од
25 март 2012
Мислења
8.600
Поени од реакции
5.219
Зaтоа што е аврамска религија бе синко, исламот е на некој начин апдејт на христијанството. Ја знам дека во џамија многу работи не се учат, али те разбирам.

Токму така, исламот е упдејт на христијанството, според исламот....а Мухамед е последниот пратеник на Аллах, така решил самиот да биде најважниот пратеник.....

Член од
5 септември 2007
Мислења
3.848
Поени од реакции
960
Да разјасниме,јас сум од муслиманската вероисповест,но сакам да знам за вашата вера,ме интересира затоа што е многу слична со нашата. Мене ми беше чудно затоа што вие викате дека исус е бог? Истиот човек постои и кај нас само се вика Иса и е божји пратеник кој бил пратен од Аллах да ги повикува луѓето на Ислам. Неколку луѓе се изреволтирале и се собрале за да го убијат Иса, но убиле погрешен човек,а Иса бил воздигнат од Аллах на небото и сеуште е таму. Е вака е тоа на кратко во нашата вера. Нешто слично е и кај вас, но мене не ми е јасно како е објаснета кај вас смртта на исус? што му се случило? Пишувам со најдобри намери,ако сака некој нека одговори.

1. Ние христијаните викаме дека Исус е Бог, затоа што тоа го веруваме за Него.

2. Е ако де, нека си постои Иса и кај вас. Секој човек (освен оние што се родени во муслимански семејства и кои немаат право на избор на вера) може самостојно да си одлучи на кој извор на вистина ќе верува, дали ќе му верува на арапот Мухамед кој живеел во Арабија 6 века после Исус или на извештаите на учениците на Исус или оние кои биле блиски со нив (и географски и временски).

3. Според христијанските, а и нехристијанските историски извештаи од 1-2 век Исус, по наредба на римскиот управител Понтиј Пилат, бил распнат на крст, на кој што умрел. Потоа бил погребан, а по три дена, според христијанските извештаи, Исус воскреснал од мртвите, во рок од 40 дена им се објавувал на учениците, а потоа воздигнал на небо.

Член од
5 февруари 2011
Мислења
137
Поени од реакции
47
Odnosno nesvatlivo vi e deka ima dva Boga.
Cudna.
OOOpppssss.... koci !
Dva Boga ? Koi se tie dva boga sega,ziti bogovite (ili ziti Boga se velese ? ) ?
Ajde,tri vo edno,edno vo tri,neskafe jajca vareni itn.... ama koj sega od tie trojca dobiva crven karton ?

Чорбаџија ,se soglasuvas li so ovaa izjava ?
--- надополнето: 26 мај 2013 во 20:00 ---
но мене не ми е јасно како е објаснета кај вас смртта на исус? што му се случило? Пишувам со најдобри намери,ако сака некој нека одговори.
Spored Marko,Isus e raspnat vo 3 casot (Marko 15,25)
No Ivan veli deka toa se slucilo okolu sest satot Ivan (19,14-15)

Matej 28,1 veli deka grobot otisla da go vidi Marija Magdalena i nekoja druga marija.
Marko 16,1 veli deka toa bile Marija magdalena,Marija jakovljeva i Soloma.
Luka 23,55; 24,1 i 24,10 veli deka toa bile zenite koi so Isus od galileja dosle a megju niv bile: Marija Magdalena, Ivana i Marija Jakovljeva

Sto koj videl i koj kako zabelezal tamu,toa e navistina ludio:

Dali Grobot bil otvoren (Luka 24,2) ili zatvoren koga zenite/zenata stignala(Mat 28,1-2); Sto videle kraj grobot ? Angel (Mat. 28,2) ili mladic (Marko 16,5) ili dva mazi (Luka 24,4) ili dva angeli (Ivan 20,11-12); Dali tie Luge ili Angeli bile nadvor(Mat. 28.2) ili vnatre vo grobnicata (Marko 16,5, Luka 24,3-4, Ivan 20,11-12).; Stoele (Luka 24,4) ili sedele (Matej 28,2, Marko 16,5, Ivan 20,12).; Dali Marija Magdalena go prepoznala Isus koga prv pat i se pojavil ? Da (Matt. 28,9). Ne (Ivan 20,14).

Marko 16,1 i Luka 23,56 - 24,1 velat koga pominala sabotata Marija Magdalena i Marija Jakovljeva i Saloma kupile miris te da go podmackaat Isus.
No !
Po Ivanu 19,39 veli deka
А дојде и Никодим, кој за првпат Му дојде ноќе, и донесе околу сто литри смеса од смирна и алој.
Го зедоа Исусовото тело и го завиткаа, според јудејскиот погребен обичај - во ленено платно со мириси.

E sega,spored sive ovie izbunacii,nejasnotii,fatamorgani,doagja do ova:

"i zbog riječi njihovih: "Mi smo ubili Mesiha, Isaa, sina Merjemina, Allahova poslanika!" A nisu ga ni ubili ni raspeli, već im se pričinilo. Oni koji su se o njemu u mišljenju razilazili, oni su sami o tome u sumnji bili; o tome nisu ništa pouzdano znali, samo su nagađali; a sigurno je da ga nisu ubili,
već ga je Allah uzdigao Sebi. - A Allah je silan i mudar."

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
OOOpppssss.... koci !
Dva Boga ? Koi se tie dva boga sega,ziti bogovite (ili ziti Boga se velese ? ) ?
Ajde,tri vo edno,edno vo tri,neskafe jajca vareni itn.... ama koj sega od tie trojca dobiva crven karton ?
Брат..абе многу работи не ти се јасни на тебе...и на нас ни е јасно дека не ти се јасни.
Еден Бог, Три Бога...варени јајца за велигден, нес кафе во кафич...
Црвен картон ке ти даде алах на тебе, зато што ништо не си научил од коранот.

А да ти кажам дека не ти се јасни ни седумте неба во коранот?
Затоа...ако прашаш нешто за да знаеш, прашај за да ти биде објаснето.
Ама ти прашуваш со цел да докажеш дека секоја религија е погрешна освен исламот....а таков став е погрешен на самиот почеток.
Затоа..не се прави мудар..и прашај само ако стварно сакаш нешто да научиш.

Член од
5 февруари 2011
Мислења
137
Поени од реакции
47
Брат..абе многу работи не ти се јасни на тебе...и на нас ни е јасно дека не ти се јасни.
Еден Бог, Три Бога...варени јајца за велигден, нес кафе во кафич...
Црвен картон ке ти даде алах на тебе, зато што ништо не си научил од коранот.

А да ти кажам дека не ти се јасни ни седумте неба во коранот?
Затоа...ако прашаш нешто за да знаеш, прашај за да ти биде објаснето.
Ама ти прашуваш со цел да докажеш дека секоја религија е погрешна освен исламот....а таков став е погрешен на самиот почеток.
Затоа..не се прави мудар..и прашај само ако стварно сакаш нешто да научиш.
Ooooo Sejh Gurdji... kaj si be ? Do kaj si so tarikatot,do kade e teketo ? :)
Pa eve te prasuvam da mi gi objasnis kontradikciite koi gi navedov. Jas,prijatele,samo vi gi kratam makite oti nekoj ke kaze deka isus bil raspnat vo 6 pa jas ke go prasav sekako,kako koga pisuva deka bil i vo 3 ? Ili edniot bog vo 6 drugiot vo 3 go raspnaa ?
Jas ne se pravam mudar,jas sum ovoj koj sto sum,toa e vasa zabeleska ;)

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Ooooo Sejh Gurdji... kaj si be ? Do kaj si so tarikatot,do kade e teketo ? :)
Pa eve te prasuvam da mi gi objasnis kontradikciite koi gi navedov. Jas,prijatele,samo vi gi kratam makite oti nekoj ke kaze deka isus bil raspnat vo 6 pa jas ke go prasav sekako,kako koga pisuva deka bil i vo 3 ? Ili edniot bog vo 6 drugiot vo 3 go raspnaa ?
Jas ne se pravam mudar,jas sum ovoj koj sto sum,toa e vasa zabeleska ;)

И што ке научиш со тоа ако знаеш во колку саат бил распран Исус?

Не ти е тоа проблемот на тебе...на тебе ти е проблем што ние Исус го сметаме за Бог. Ти како муслиман тоа не можеш да го сватиш и ти преставува проблем. На тебе ти е напишано дека Исус е само божји пратеник, како и Мохамед, и сега не можеш да сватиш нешто надвор од тоа што ти е напишано.
Е јас таквите како тебе ги нарекувам папагали...луге кои не размислуваат со својата глава за да разберат нешто, него тоа се луге кои повтараат само одредени работи без да ги разберат.

И за крај ти реков....прашај само ако сакаш нешто да научиш, а не да се правиш петел.
Дервиш заебан сум јас...затоа биди мудар и научи нешто повеќе од Коранот и Библијата....;)

Член од
5 февруари 2011
Мислења
137
Поени од реакции
47
И што ке научиш со тоа ако знаеш во колку саат бил распран Исус?
Jas sto treba da znam znam. Znam tocno kako bilo i sto se slucilo. Ako do sega ne si svatil deka si na forum,togas da te potsetam. Tuka ne sum jas vo crkva i ne se pojavuvam kako hristijanin da prifatam se' sto ke mi servirate,ti teknuva ? Kako sto vo temata "Prasanja do Islamot" postavuvate so 1000 pati prasanja na pogaden nacin. Tuka se vodi diskusija kade sto sekoj se trudi da ja dokaze VISTINATA. Fakt e deka sekoj vistinata si ja smeta onaa za koja toj e ubeden deka e vistina,no,da se potsetime,ova e FORUM kade sto se vodat diskusii,se postavuvaat prasanja i se odgovara na prasanjata.

Не ти е тоа проблемот на тебе...на тебе ти е проблем што ние Исус го сметаме за Бог.
Toa sto Isus go smetate za Bog toa e za vas problem. Jas veruvam vo EDEN BOG na kogo NIKOJ ne mu e raven.

Ти како муслиман тоа не можеш да го сватиш и ти преставува проблем. На тебе ти е напишано дека Исус е само божји пратеник, како и Мохамед, и сега не можеш да сватиш нешто надвор од тоа што ти е напишано.
Е јас таквите како тебе ги нарекувам папагали...луге кои не размислуваат со својата глава за да разберат нешто, него тоа се луге кои повтараат само одредени работи без да ги разберат.
Tie sto razmisluvaat so svoja glava matematikata im e ednostavna i nikoj ne moze da im podmetne vo nivnata glava deka 1+1+1 = 1 E ova tokmu na papagal moze da mu se sluci da go povtoruva ona sto stopanot ke mu go kaze.
Na papagal ako mu kazes deka patkata e krastavica,toj ke si povtoruva. Koj e toj sto so svoja glava razmisliva i veruva deka bog spie(L) ? Deka Bog place(L) ? Deka Bog ne e se' znaen ? Deka Bog ne e se' moken ?

Дервиш заебан сум јас...затоа биди мудар и научи нешто повеќе од Коранот и Библијата....;)
Ti si izguben slucaj.

Член од
7 мај 2013
Мислења
1.580
Поени од реакции
385

Ее..
Јас пред неколку прашав што Авраам представува за христијаните,Чорбаџија ми рече дека христијаните немаат врска со него и дека не биле негови потомци.
Вертер,ќе може повеќе да ми објасниш?
Чорбаџија што велиш сега?

btw. Infected- губење време е расправањето за тројството.

Kajgana Shop

На врв Bottom