Не знам дали си излегол од Македонијава, али ако имаш шанса некогаш да прошеташ низ западна Европа, Америка, прашај ги дали чуле за Macedonian Orthodox Church.
Чорба, чедо манипулаторско,
априорно поставуваш услови, зададени токму по Твој кеиф и уште очекуваш дека требада ги исполнам?....ха-ха...
А бе чоек, зашто не ме праша на пример, дали сум бил во Кина или во Иднија и дали кинезите или хиндусите слушнале за МПЦ-ОА?
Па ова кое го пишуваш ништо не се разликува од протестатнтскто повикување на бабичката која пали свеќи по традиција...
--- надополнето: 25 мај 2013 во 13:57 ---
Од друга страна протестантите се познати и во православни и во неправославни земји. По бројност се 2-3 пати повеќе од православните (и тоа декларативните православни, значи не зборам само за оние православни што навистина веруваат у православнието, туку за сета онаа раја што се собира пред црквите за Велигден да се крши со јајца
а зашто не напишеш „...ми „изворни„ и кинези...„, така ќе Ве има бар миљарда и пол?....
А зашто не кажеш дека протесантизмот е до таа мерка расцепкан, што секоја секта тврди дека е во право а дека другите секти се во криво, иако сите се колнете во Билбијата? Ова ненако не Ти „пасуе„ на есапот, така?...
Према томе, ако сите протестанти ги есапиш во ист кош, само така ќе бидете „многу, а ако ги есапиш на ниво од изолирана секта, ќе бидат „малку„!
На пример, Вие имате дури еден објект, кој по димензии е нешто колку поголема куќа и не е тешко да се претпостави колку Ве има. Ве има толку, колку што може да собере една куќа...
--- надополнето: 25 мај 2013 во 14:00 ---
Е ок де, па и јас тоа го кажав. Али затоа Откровението го признавале и го цитирале пораните епископи и христијански дејци како: Иринеј Лионски (2 век), Јустин маченикот (2 век), Валентиус (2 век), Клемент од Александрија (2 век), Тертулијан (почеток на 3 век), Муратовиот канон (3 век), Ориген (3 век), најраниот целосен Нов Завет (Кодекс Синатикус) (4ти век), Атанасиј Александриски (4 век) кој директно ги издвојува канонските од неканонските и еретичките книги, понатаму Откровението е дел и од Вулгатата (најраниот латински превод на Библијата, 4ти век).
јас не реков дека Св. Атанасиј е во криво, или дека било кој Свет пред канонизација од Писмото е во криво, туку реков и сега велам дека Црквата е таа која го оформи Писмото а не поединци во Црквата па нека се тоа и Светиите.
--- надополнето: 25 мај 2013 во 14:01 ---
Повеќето преводи ја преведуваат последнава реченица вака:
This is perhaps the most reliable (lit. most unfalsified) canon of the divinely inspired Scriptures.
Оттука се гледа несигурноста на Амфилохиј околу канонот.
па секако дека се гледа неговата несигурност, а токму тоа и ми беше намерата: да посочам дека Црквата е таа која одредува а не поединци од Црквата....
--- надополнето: 25 мај 2013 во 14:08 ---
И со ваков човек јас очекувам да праам сериозна дисксуија
Оф мори мајко.. баш како што пред неколку поста заклучив: секогаш кога ќе се најдеш во аргументиран ќорсокак, веднаш се обидуваш да ја заматиш дискусијата со твоите хаха хихи трајалајќи, обид да бидеш духовит, а уствари од врв на Водно се гледа дека немаш одговор, ниту нешто да кажеш на темата.
Чорба, чедо клеветничко,
пред да ме наклеветиш., барем прочитај што сум напишал или што пишува во линкот кој Ти го сосочив (
http://www.svetosavlje.org/biblioteka/Apologetika/Pisma/Pisma17.htm). Во текстот од линкот јасно е дадено дека Новиот Завет е канонизиран кон крајот од 7-от век и тоа од страна на Црквата е не од Бог, како што велиш Ти...
Плус, тоа прифаќање на новозаветните книги не е сторено автоматски и „од прва„, како што тоа се случува во пртестантизмот, туку е сторено постепено, оти во Црквата, нештата се одвиваат предпазливо и со проверка а не „автоматски„, затоа што „...така пишува во Библијата...„:
--- надополнето: 25 мај 2013 во 14:18 ---
Значи секогаш, буквално секогаш кога некој ќе ти лупне некој факт у лице или некој историски изворен цитат, немајќи контра аргумент или некаков друг аргумент во подршка на твоите тралалајќи, секогаш се обидуваш да го негираш аргументот ама онака уличарски:
Чорба, чедо клеветничко,
Јас не го негирам напишаното , туку ја негирам Твојата манипулација со напишаното, оти Ти, како проверен манипулант, ги извртуваш запишаните нешта од Светиите и ги ставаш во своја корист. Користејќи ја Твојава логика, ќе испадне дека сите Светии или дел од нив, пишувале против Црквата, односно пишувале против заедницата на која и самите и‘ припаѓале, односно работеле против заедницата која ги прогласила за Светии!. Јака логика, нема што....
И зашто воопошто се повикуваш на записи од Светите Оци, кои со „изворните„ немаат ништо заедничко? Зашто се повукуваш на Светии, кога немате ниту еден Свет во Вашата секта?
И конечно, не можам да сторам ништо повеќе отколку да укажам на Твојата манипулација со нечии записи па и мисли искажани во записот! Така, во посочениот запис од блажениот Августин, цитираам:
„Нека ја покажат својата црква, ако можат, но не преку зборување и мрморење,
НЕ ПРЕКУ СОБОРИТЕ НА НИВНИТЕ ЕПИСКОПИ, НИТУ ПРЕКУ ПИШУВАЊАТА НА НИВНИТЕ ХЕРОИ, НИТУ ПРЕКУ ИЗМАМНИЧКИ ЗНАЦИ И ЧУДА, бидејќи сме предупредени за вакви работи од Зборот Господов. Но нека ја докажат својата вера преку Законот (Мојсеевите книги), преку предвидувањата на Пророците, преку песните на Псалмите, преку самите зборови на нашиот Пастир, преку зборовите на евангелистите,
ОДНОСНО ПРЕКУ КАНОНСКИОТ АВТОРИТЕТ НА СВЕТИТЕ КНИГИ!“ (
Августин: За Единството на Црквата)
Августин наводно ја негира потребата од епсикопи и собори не оти навистина ги негира, туку оти Тебе тие зборови Ти се од корист, а ситуацијата е битно поинаква: Августин не негира потреба од постоење од епископи и собори, оти веќе ги имало и пред него (пред Августин), туку го посочува начинот на кој Црквата ја искажува својата соборност и вера. Така, Августин ги поставува нешатата во правилен ред, без нивна негација!
А кој друг е канонски авторитет, освен Црквата, која одлучила кои книги ќе бидат дел од Писмото во целина.
Ти, секако, по којзнае кој пат, пак ќе болтуваш нечиј запис и ќе го извртиш до апсурд....
--- надополнето: 25 мај 2013 во 14:52 ---
Чорба,
што значи оваа кратенка „bapt„ во линкот? Кратенка од “баптизам„, т.е. баптистичка црква?