Прашања и одговори

Riken

the power of imagination makes us infinite
Член од
9 декември 2008
Мислења
12.799
Поени од реакции
30.667
Дечки дај ако имате некоја теорија за Бази и структури на податоци пратете ми. Или нешто од книгата на Данчо Давчев. Не ми требаат задачи само теорија.

Член од
16 април 2012
Мислења
9
Поени од реакции
4
Дај кажете нешто за употреба на потпрограми во програмот... плс потребно ми е за во среда...
можете и линк да пратите каде можам да најдам

Terebellum Sagittarii

Несопирлива
Член од
25 јули 2007
Мислења
1.194
Поени од реакции
578
Господа, ај ве молам дајте ми ја таа листа на 100 најупешни универзитети?

Член од
25 октомври 2011
Мислења
663
Поени од реакции
719
Господа, ај ве молам дајте ми ја таа листа на 100 најупешни универзитети?
http://www.arwu.org/ARWU2010.jsp
Ова е рангирање од шангајскиот универзитет џао тонг, се надевам овa го бараш .Тој е универзитетот што изврши рангирање на нашите универзитети.

Член од
30 јануари 2009
Мислења
489
Поени од реакции
434
Уписните рокови за факултетиве за оваа година ги знае некој и билтенот со информации го има негде онлајн ?

Кирца

Монк
Член од
7 април 2008
Мислења
7.051
Поени од реакции
2.289
Имам еден проблем во школо што ужасно ме нервира..
Случајов е следниот.Не е важно кој предмет зошто во оваа ситуација мислам и дека не е важно.По тој предмет имам 2 а мислам дека со такво учење треба многу повеќе.Сепак е предмет од област што не ми иде дефинитивно!Таа е класна на клас во мојата генерација.Е сеа таа на нив не им предава воопшто и не земаат воопшто лекции и онака им става оцени.На пример да напраат проект(copy-paste од интернет) и да речеме воопшто нереално во споредба со мојот клас општо.Ученик од нејзиниот клас што има 3ка едноставно си нема поима од тој предмет а јас што се борам за 2ка можам комотно да му држам лекции.Таа на нивните часови се однесува добро да ја прашаш дали може надвор те пушта без проблем а кај е најисфрустрирана и во случај да прозбори некој одма ние сме биле недисциплинирани па не сме учеле па нели ни било срам што сме барале 2 итн итн.Сеа ако ме остави на полагање би ми било многу криво зошто тие од нејзиниот клас имаат всушност еден предмет помалку зошто не се замараат со ова и ќе ми го заебе цело лето.
Имам ли право да се бунам и на кој начин би превземал нешто?

GavolRulz

hippopotomonstrosesquipedaliophobia
Член од
23 март 2008
Мислења
12.709
Поени од реакции
11.538
Имам еден проблем во школо што ужасно ме нервира..
Случајов е следниот.Не е важно кој предмет зошто во оваа ситуација мислам и дека не е важно.По тој предмет имам 2 а мислам дека со такво учење треба многу повеќе.Сепак е предмет од област што не ми иде дефинитивно!Таа е класна на клас во мојата генерација.Е сеа таа на нив не им предава воопшто и не земаат воопшто лекции и онака им става оцени.На пример да напраат проект(copy-paste од интернет) и да речеме воопшто нереално во споредба со мојот клас општо.Ученик од нејзиниот клас што има 3ка едноставно си нема поима од тој предмет а јас што се борам за 2ка можам комотно да му држам лекции.Таа на нивните часови се однесува добро да ја прашаш дали може надвор те пушта без проблем а кај е најисфрустрирана и во случај да прозбори некој одма ние сме биле недисциплинирани па не сме учеле па нели ни било срам што сме барале 2 итн итн.Сеа ако ме остави на полагање би ми било многу криво зошто тие од нејзиниот клас имаат всушност еден предмет помалку зошто не се замараат со ова и ќе ми го заебе цело лето.
Имам ли право да се бунам и на кој начин би превземал нешто?
Ќе полагаш пред комисија, и ако она ти пише 2ка а ти знаеш за 3, 4 или 5 ќе ти ја пишат таа оценка, а професорката ваљда ќе ја казнат.
Имаше таков случај во моето школо.

Член од
9 септември 2008
Мислења
769
Поени од реакции
322
Ме интересира што мислите за ФОН како факултет и после завршување за наоѓање на работа и се тоа...

Член од
23 јули 2010
Мислења
163
Поени од реакции
85
Може ли некој да ми каже дали дипломата од ФОН е признаена во странство, поточно во Германја, односно дали со диплома од ФОН при упис на факултет во Германија ќе мора да се допоагаат некои предмети освен јазик? И ако нешто друго е потребно при упис во странство.

Член од
12 април 2012
Мислења
23
Поени од реакции
2
Дали можи да ја добијам студиската програма за Стоматолошки факултет-Скопје и кратки објаснувања околу предметите и полагања на истите? :)

Член од
7 август 2011
Мислења
1.071
Поени од реакции
2.223
Може да ми кажете што се ке ми треба за да се префрлам во друго средно училиште? :)

GavolRulz

Член од
23 март 2008
Мислења
12.709
Поени од реакции
11.538
Дали можи да ја добијам студиската програма за Стоматолошки факултет-Скопје и кратки објаснувања околу предметите и полагања на истите? :)
http://stomfak.ukim.edu.mk/mk_predmeti.php - Еве ти ги предметите, ако го бараше тоа.
Инаку, јас сега завршувам прва година и ќе ти кажам само дека факултетот е малку неорганизиран, таква неодговорност од катедрите и деканатот јас не верувам дека ќе сретнам на некој друг факултет.
Прашај за кој предмет сакаш да знаеш од прва година, ќе ти кажам што е и како е.

Член од
12 април 2012
Мислења
23
Поени од реакции
2
http://stomfak.ukim.edu.mk/mk_predmeti.php - Еве ти ги предметите, ако го бараше тоа.
Инаку, јас сега завршувам прва година и ќе ти кажам само дека факултетот е малку неорганизиран, таква неодговорност од катедрите и деканатот јас не верувам дека ќе сретнам на некој друг факултет.
Прашај за кој предмет сакаш да знаеш од прва година, ќе ти кажам што е и како е.
Фала многу на помошта ме интересира конкетно за Медицинска хемија и биохемија

GavolRulz

Член од
23 март 2008
Мислења
12.709
Поени од реакции
11.538
Фала многу на помошта ме интересира конкетно за Медицинска хемија и биохемија
Со еден збор ќе ти ја опишам мед.хемија и биохемија, ПЕКОЛ.
Значи има 3 колоквиуми, првиот е медицинска хемија, вториот е биохемија, третиот метаболизам. Плус има практичен што се полага писмено, а се вика практичен бидејќи материјалот за учење е од практикумот. Не се праат експерименти :)
Во еден семестар се ни е збутано, додека на медицинарите истиот тој материјал им е поделен во 2-3 семестари :вонзем:
Инаку, во јануари предметот го исчистија само 24 души од вкупно 120+ студенти што се запишани. Катедрата и шефот на истата се приказна за себе, ама ќе го осетиш на твоја кожа. Единствено добро е што ги даваат истите тестови и сега во јуни, ваљда и во август, па така ќе можеме некако да се извлечеме... Друга лоша работа е што е единствен предмет што ти носи 10 КРЕДИТА и ти влече едно 6-7 предмети од втора година од можни 11, така да ако не го исчистиш до август/септември ти отиде и година и се у пм ...

Тоа би било се, ако ми текне уште нешто ќе допишам.

п.с ми текна, оди на предавања, задолжителни се!

Kajgana Shop

На врв Bottom