Прашања и одговори за и околу религијата

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Сечија слобода е нечиј разврат!

Не ги суди луѓето, остави твојот бог да проба да ги суди! ;)
Pravi shto ti e vogla...i ostavi drugite da go pravat toa!
--- надополнето: 21 декември 2013 во 16:50 ---
За да "плукаш", треба да ја познаваш, ти тоа основно правило не го исполнуваш.
И не е плукање, не треба многу, само малку концентрација да се види кон што е насочен постот. Да ја имаше таа трошка концентрација, ќе видеше дека се "плука" по тоа што на луѓето им ја одзема слободата, кон заложбите да се издигне една моралност, етика и принцип на сметка на останатите! По тоа се "плука"!
Што критикувам јас цело време? Кога некој оправдува забрани како некој да се облекува, што да мисли, што да верува....каков морал да поседува! Ама кој да види, кој да слушне! За тебе ние сме секташи, нема потреба да се види што пишуваме, за што зборуваме!
Ipsi...dali se pravish ulav ili taka ti zapovedaat...
Znaesh dobro deka tvojot komandant od vtora klasa, melezot USAUN, pluva po Hristijanstvoto deka stigne...i glupavo e toa da go porechuvash.
Ti si od Hristijanska familija i imash respekt, ne mi e jasno kako ne mozesh da vidish deka tvojot komandant od vtora klasa nema nikakov respekt.Toj e melez i saka da pluva po se zivo i divo, zatoa shto nema osnova na koja moze da se bazira.
Za da privleche shto pogolem broj na privrzanici vi prodava muda za bubrezi, i saka da vi ja prodava meditacijata i jogata kako neshto shto kje ja ojakne svesta, a u stvari prodava prazna slama.
Ako si primetil, ovaa tema saka da ja "razvodni" zatoa shto gi dava odgovorite na seta negova misterija...

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Ipsi...dali se pravish ulav ili taka ti zapovedaat...
Znaesh dobro deka tvojot komandant od vtora klasa, melezot USAUN, pluva po Hristijanstvoto deka stigne...i glupavo e toa da go porechuvash.
Ti si od Hristijanska familija i imash respekt, ne mi e jasno kako ne mozesh da vidish deka tvojot komandant od vtora klasa nema nikakov respekt.Toj e melez i saka da pluva po se zivo i divo, zatoa shto nema osnova na koja moze da se bazira.
Za da privleche shto pogolem broj na privrzanici vi prodava muda za bubrezi, i saka da vi ja prodava meditacijata i jogata kako neshto shto kje ja ojakne svesta, a u stvari prodava prazna slama.
Ako si primetil, ovaa tema saka da ja "razvodni" zatoa shto gi dava odgovorite na seta negova misterija...
Плување е кога некого нарекуваш мелез, командант, кога спомнуваш етнички заедници и географски одредници со цел да дискредитираш и слично. Тоа е плување.
Изнесување на поинаков став од ставот на верниците не е плување, тоа нешто се нарекува дискусија, и за таа цел и постои форумот. И за тоа се потребни нешта кои се викаат аргументи, нешта кои тебе ти се непознати моментално.
Сега може да продолжиш со рендање.

spiros

Шалом Алеихем!
Член од
7 септември 2008
Мислења
3.225
Поени од реакции
986
...
Znaesh dobro deka tvojot komandant ... pluva po Hristijanstvoto deka stigne...
.

Ѓурѓи, една душа која ја негира и девалвира (или пак дури и плука на) Љубовта БОЖЈА чиста отелотворена во Исуса Христа ... воопшто не и требаат аргументи, туку нешто сосема друго!

Ти слободно ставај ја на игноре и од таа дистанца љубија, молејќи се за неа, како би го увидела плодот на семето што го сее и правовремено се обрне од тоа злодело!

Се’ друго е зла штета, во чија мрежа воопшто нее добро да се вплеткуваш.

.

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
в тоа дека животот ми иде и се ближи некој ден (читај смрт) тоа никој до нас не може да го избегне. на сите животот ни оди во тој правец. поентата е во тоа што правиме со себе додека идеме натаму? дали го живееме својот живот кој е единствено нешто во кое сме сигурни, или ќе си дозволиме пред очи да ни поминува животот надевајќи се дека откако ќе умреме ќе сме иделе некаде? многу битен е моментот “надевајќи се“. јас сум одлучил да живеам со полни гради во овој живот, единствено нешто во кое може да бидам сигурен (иако и за ова можеме да дискутираме одделно околу тоа дали навистина постоиме). животот е полн со прекрасни нешта. од радости и воодушевувања за луѓето, за природата, музиката, прозата, вкусот на разни видови месо и плодови, од водењето љубов, од предизвикот во науката, ...... посветувањето на религијата ми ги одзема тие нешта. не ми дава можност да ги вкусам. :( или еве по последново прашање на кое нема одговор, ги сакам животните, зошто да не можам да чувам? не викам за слон во дневна соба, али има други.

.

Interesno razmisluvanje, tipichno za ateisti.
Namerno go staviv ovde tvoeto razmisluvanje, zatoa shto znam deka odgovorot mozesh da go najdesh samo vo religiite.
Totalna greshka ti e vtoroto boldirano, samo preku religijata kje go okusish zivotot, toa nikako ne e prechka za uzivanje na dobrotite na zivotot. Koga kje nauchish deka si vo meditacija cel zivot, kje go svatish ova i kje uzivash vo sekoju moment.

Sega bi se zadrzal na prvoto boldirano shto e od ogromna vaznost na eden chovek.
Najchesto ljugeto mislat deka "go ziveat zivotot" ako se posvetat na uzivanje vo istiot(tuka mislam na zabavi, pienje, disko, karti, i site drugi aktivnosti koi se rachunaat za uzivanje) Zatoa i religijata ja smetaat za prechka na istoto. Mislite deka zivotot e samo da se zabavuvash, i deka na toj nachin "se zivee zivotot". Epa ne e taka. se dodeka ne se nauchish da uzivash vo zivotot i koga ti e teshko, ili koga trebe da ulozish mnogu trud za da postignesh nekoja cel, se dodeka ne svatish deka "uzivanje" e i koga ulozuvash trud vo raboti koi gi pravish a istite ne ti se svigjaat, se dotokash samo kje mislite deka "go ziveete zivotot". Faktichki, na toj nachin ne go uzivate zivotot, nego istiot pominuva pokraj vas, bez da osetite deka istiot pominal a vie ste go potroshile na gluposti.
Mozam da navlezam mnogu podlaboko na ova prashanje, na primer prashanjeto okolu smrta, reinkarnacija, moznosti za postignuvanje na povisoka svesnost, "kristalizacija" na dushata,
spojuvanje na edno ego kaj chovekot, jaknenje na voljata kaj istiot...itn., itn...megutoa, sega za sega dovolno e i ova da te natera da razmislis.

kooperativa

Г-ин Пола Милениум
Член од
2 октомври 2012
Мислења
7.633
Поени од реакции
8.601
гурџи, нема проблем што си го префрлил мислењето тука. ;)
многу си ми интересен со миксот на исток, блиски исток и западот. медитации, јога, нирвани, па молења, реинкарнација, ........... ваквите мешања и прифаќање на најдобрите работи од истите се карактеристика на атеистите. е сега, за да не ја тупам, би се сложил за многу работи со тебе ако ти, или било кој има одговор на следново прашање: дали можете да ми го докажете постоењето на бог? нормално, докажувањето да биде емпириско, да може да се повтори и друг пат независно од ситуацијата или времето. ако/кога некој ќе ми го докаже неговото постоење, тогаш може да збруваме многу поинаку, односно да се согласам со некои работи со кои сега нема шанса да се согласам. до тогаш, за мене живеењето е такво какво е, со пиење, коцкање, бркање жени, слушање на гласна рок музика, ...........

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
кој има одговор на следново прашање: дали можете да ми го докажете постоењето на бог? ....
Pa imash odgovor.....vo mojot potpish.
Eve:
До Ре Ми Фа Сол Ла Си До
Бог = До

1 (Отец) +1 (Син) + 1 (Светиот Дух) = 1 (Бог)
Бог =1

Бог = Јас

Problemot e shto vie sakate dokaz za star dedo so brata i da se slikate so nego

kooperativa

Г-ин Пола Милениум
Член од
2 октомври 2012
Мислења
7.633
Поени од реакции
8.601
не ги задоволува моите услови:(

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.278
Pa imash odgovor.....vo mojot potpish.
Eve:
До Ре Ми Фа Сол Ла Си До
Бог = До

1 (Отец) +1 (Син) + 1 (Светиот Дух) = 1 (Бог)
Бог =1

Бог = Јас

Problemot e shto vie sakate dokaz za star dedo so brata i da se slikate so nego
Намаат слушано панк зато не разбираат бе Глуптртриј.
Панкерите се синови божји!

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Glupavo od tvoja strana da stvarash koalicija so sektashi samo radi toa shto mislish deka si interesen....
Eve edno religiozno prashanje do muslimsnite koi mislat deka go razbrale koranot...

Koi se sedumte neba vo koranot i kako gi objasnuvash?

PS Samo Soul imashe dva grama akl od muslimanite....drugite samo voda moze da mu nosite.
Glavna preukupacija vi e da ja negirate Biblijata i da shlapate race na zaspani ateisti i sektashi koi sakaat da pluvaat po nea....
Склучување непринципиелни коалиции им е во генот, уште од 629 година од новата ера.

Соул нема акл, а не па два грама од истиот.

Ова е само потврда за непренципелното коалицирање.

Седумте неба уште 7 животи да има, нема да ги разбере.

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Ама, ти ништо не знаеш.

Ти веруваш врз база на незнаење, а тоа е трагично.
Tokmu i poradi toa ateistite i sektashite se osekjaaat mokjni. Golem del od religioznite nauchile napamet del od Koranot ili Biblijata i nemaat objasnuvanje na nivnoto veruvanje.
Koga toa veruvanje kje go razberat i kje se pretvori vo znaenje, mislam deka nema da postoi nitu eden ateist na planetata zemja.Za sektashi pak da ne ni zboram, postojat sharlatani koi sakaat da ja iskoristat materjalno, ili seksualno, slabosta na odredeni lichnosti.

kooperativa

Г-ин Пола Милениум
Член од
2 октомври 2012
Мислења
7.633
Поени од реакции
8.601
Tokmu i poradi toa ateistite i sektashite se osekjaaat mokjni. Golem del od religioznite nauchile napamet del od Koranot ili Biblijata i nemaat objasnuvanje na nivnoto veruvanje.
Koga toa veruvanje kje go razberat i kje se pretvori vo znaenje, mislam deka nema da postoi nitu eden ateist na planetata zemja.Za sektashi pak da ne ni zboram, postojat sharlatani koi sakaat da ja iskoristat materjalno, ili seksualno, slabosta na odredeni lichnosti.
се е ок ова што го збориш, али болдот важи за сите, без исклучок

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Атеист е човечка конвенција, да означи група неистомисленици со оние кои научиле се напамет од светите книги и немаат објаснување на нивното верување:)

А за болдот, такви ги има еден куп, од гледачи, бајачи, исцелители....

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264

Ednash me prasha koja e razlikata pomegju Edna i Apsolutna Vistina.
Epa eve ti odgovor, neznam dali go imash prochitano postov...
Пред извесно време Доналтчо ме праша зошто го употребувам зборот Една наместо Апсолутна Вистина.
Која е разликата помеѓу Една и Апсолутна Вистина?
Ова да го објаснев кога мо праша Доналтчо, не верувам дека имаше некој што ќе разбере, ама сега гледам дека се појавија некои што најверојатно ќе ме разберат
Секоја религиозна школа тврди дека ја знае Апсолутната Вистина, дека само нејзината Вистина е Апсолутна. Меѓутоа, тоа не е точно. Од кој поглед го тврдам ова...
Секоја од религиозните школи гледа само дел од мозаикот, не го гледа како целина, него спектарот на школата е толкав да не може да даде целосен увид на мозаикот , тука само на дел од истиот. Не дека тој дел што го гледа не е и дел од Вистината, напротив, ја претставува Вистината, само што не ја претставува во целина. Дури кога ќе се соберат сите делови од мозаикот, кога ќе се спојат сите тие делови се доаѓа до целосната Вистина.
Јас таа Вистина ја нарекувам ЕДНА Вистина.
Ако погледнете во мојот потпис, постојат различни формули за Бог. Секоја од овие формули е точна, и ги задоволува скоро сите критериуми на сите постоечки религиозни школи во светот.

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Ednash me prasha koja e razlikata pomegju Edna i Apsolutna Vistina.
Epa eve ti odgovor, neznam dali go imash prochitano postov...
Gurdji абе верувај дека на сите ни е јасно зашто го употребуваш тој термин. Знаеме дека си го извлекол секој дел од мозаикот, од сите религии и си ја склопил сликата на ЕДНА вистина.

Поимите ти беа благо речено чудни, ЕДАН, АПСОЛУТНА, ама ај:P

Твојот потпис ги симплифицира во една реченица трите најголеми религии -

Исламот со нотите и седумте неба, како доказ за тоа што ти го нарекуваш универзален закон за бројот 7,
Христијанството со светото Тројство, и законот за бројот 3,
и Будизмот, со третата твоја равенка, која означува стремеж кон внатрешноста на човекот, односно духовноста

Но, сето ова што ти си го запишал во три реда, како нешто кое ја репрезентира суштината на секоја религија пооделно, не е никаква непознаница за атеистите и науката, особено поимите кои ти ги нарекуваш "Закон за 7 и 3".

Проблемот е тоа што кога ти ќе прашаш муслиман з анеговата религија тој знае само традиционални вредности, намази, клањање, што е халал, што е харам и слични непотребни ситници, кои врска немаат со она што ти сакаш да го диксутираш. Слично е и со Христијаните.

Сметаш дека таканаречените секташи, не се достојни да говорат за религија, од разно-разни причини, иако ти даваат најсоодветни одговори.

На оние што ти ги нарекуваш атеисти им е сето ова познато, само што не сметаат дека некои фанатични верници, буквални толкувачи на куранот и Библијата, слепи послушници на одредена група, се способни да дадат одговори на посериозни прашања.

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
На оние што ти ги нарекуваш атеисти им е сето ова познато, само што не сметаат дека некои фанатични верници, буквални толкувачи на куранот и Библијата, слепи послушници на одредена група, се способни да дадат одговори на посериозни прашања.
Postot vo golem del ti e tochen samo ova poslednoto e netochno.

Na ateistite ne im e jasno nishto, zatoa i postavuvaat prashanja od toj tip. Da im beshe jasno samo del od vistinata kje baraa istata da ja prouchat, a ne na koj nachin da se ismejuvat slepite vernici (taka gi narekuvam tie shto se od monoteistichkite religiozni shkoli, zatoa shto nivnata verba se sveduva na ljubov i "slepa verba" vo dogmi)
Jas dosega od nivna strana ne vidov ni edno poseriozno prashanje, ako i ima takvo, koga kje im odgovoram, velat: Epa jas ne se slagam so toa, ne me zadovoluva. A toa e samo rezultat na nivno nepoznavanje na rabotite i nemanje argumenti za pobivanje na moeto. Eve posleden primer e kooperativa, koj se trudi neshto da izvleche, ama nasokata mu e pogreshna.

Kajgana Shop

На врв Bottom