Прашања и одговори за и околу религијата

kooperativa

Г-ин Пола Милениум
Член од
2 октомври 2012
Мислења
7.633
Поени од реакции
8.601
Postot vo golem del ti e tochen samo ova poslednoto e netochno.

Na ateistite ne im e jasno nishto, zatoa i postavuvaat prashanja od toj tip. Da im beshe jasno samo del od vistinata kje baraa istata da ja prouchat, a ne na koj nachin da se ismejuvat slepite vernici (taka gi narekuvam tie shto se od monoteistichkite religiozni shkoli, zatoa shto nivnata verba se sveduva na ljubov i "slepa verba" vo dogmi)
Jas dosega od nivna strana ne vidov ni edno poseriozno prashanje, ako i ima takvo, koga kje im odgovoram, velat: Epa jas ne se slagam so toa, ne me zadovoluva. A toa e samo rezultat na nivno nepoznavanje na rabotite i nemanje argumenti za pobivanje na moeto. Eve posleden primer e kooperativa, koj se trudi neshto da izvleche, ama nasokata mu e pogreshna.
па дај ги аргументите? никој не ти брани. воедно ќе бидеш и следен ако тоа што го аргументираш е вистина.
бујрум!!!:sneaky:

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
па дај ги аргументите? никој не ти брани. воедно ќе бидеш и следен ако тоа што го аргументираш е вистина.
бујрум!!!:sneaky:
Pa davam argumenti..prochitaj gi site moi prashanja na ovaa tema...imam dadeno odgovori, osven na poslednoto.
Poveli pa na toa ti daj odgovor.

kooperativa

Г-ин Пола Милениум
Член од
2 октомври 2012
Мислења
7.633
Поени од реакции
8.601
гурџи, ако мислиш на тоа со птиците, ..... не знам што да ти одговорам. останувам без текст на такви постови.

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
гурџи, ако мислиш на тоа со птиците, ..... не знам што да ти одговорам. останувам без текст на такви постови.

Rekov na site moi prashanja...toa beshe samo uvodot.
Eve go poslednoto, poshto te gledam deka te mrzi da chitash. Ochigledno deka toa ne spagja vo tvoeto svakjanje na poimot "uzivanje vo zivotot"
Душа, воља, его.....остана уште еден поим да се разгледа.
Што е тоа свест и колку е присутна кај човекот?

kooperativa

Г-ин Пола Милениум
Член од
2 октомври 2012
Мислења
7.633
Поени од реакции
8.601
ок гурџи, еве мое мислење околу свеста.
тоа е можноста да се расудува/размислува. дел од нас каде што рефлексите се помалку застапени, и со свеста сме во можност да одредиме/размислиме пред да делуваме свесно
колку е присутна? хм,....... кај човекот најмногу (вероватно) иако кај секој човек различно. кај некој повеќе кај некој помалку. но во принцип, и кај оној кај што е најмалку (зборам за нормални психофизички луѓе)е многу повеќе од било кое друго животно. (вероватно)
овие две “вероватно“ се ставени заради тоа што заклуцоците се субјективни (човечки).
ете го мојот став околу тоа. сега ти си на ред!!!

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Postot vo golem del ti e tochen samo ova poslednoto e netochno.

Na ateistite ne im e jasno nishto, zatoa i postavuvaat prashanja od toj tip. Da im beshe jasno samo del od vistinata kje baraa istata da ja prouchat, a ne na koj nachin da se ismejuvat slepite vernici (taka gi narekuvam tie shto se od monoteistichkite religiozni shkoli, zatoa shto nivnata verba se sveduva na ljubov i "slepa verba" vo dogmi)
Jas dosega od nivna strana ne vidov ni edno poseriozno prashanje, ako i ima takvo, koga kje im odgovoram, velat: Epa jas ne se slagam so toa, ne me zadovoluva. A toa e samo rezultat na nivno nepoznavanje na rabotite i nemanje argumenti za pobivanje na moeto. Eve posleden primer e kooperativa, koj se trudi neshto da izvleche, ama nasokata mu e pogreshna.
Види зависи, што ти сметаш за сериозно прашање.

Јас сепак мислам дека "слепите верници",немаат капацитет да соодветно објаснат било кое прашање.

Одговорот - така сака Бог и слично е детски. Муслиманите предничат цо својата лоботомираност.

Исмејувањето е во однос на нивната интерпретација на одговорот, со кој сакаат да го разубедат атеистот.

НА едноставни прашање имаше еден куп глупости и нормално е после да се фаќа сеир.

Кога некој ќе ти каже дека навистина Ева е создадено од реброто на Адам, ама буквално, без никаква метафора, или дека Алах ставрано ги поставил ѕвездите на небото, небаре тоа е мало дете, па реди играчки на некоја табла, тука немаш можност за дискусија.

Сепак се очекува повисок степен на рационалност, разумност, интелект и капацитет да има дискусија.

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
ок гурџи, еве мое мислење околу свеста.
тоа е можноста да се расудува/размислува. дел од нас каде што рефлексите се помалку застапени, и со свеста сме во можност да одредиме/размислиме пред да делуваме свесно
колку е присутна? хм,....... кај човекот најмногу (вероватно) иако кај секој човек различно. кај некој повеќе кај некој помалку. но во принцип, и кај оној кај што е најмалку (зборам за нормални психофизички луѓе)е многу повеќе од било кое друго животно. (вероватно)
овие две “вероватно“ се ставени заради тоа што заклуцоците се субјективни (човечки).
ете го мојот став околу тоа. сега ти си на ред!!!
Generalizirash, najverojatno zatoa shto ne ti e jasno shto e toa svest kaj chovekot (nikoj ne te prasha da go sporeduvash so zivotnite, zboruvame samo za chovekot) i kolku e prisutna kaj razlichni tipovi na ljuge.
Ovoj poim e glavna cel na site postoechki religii vo svetot. Site na eden ili drug nachin rabotat na toa kako istata da se zajkne i shto povekje da bide prisutna kaj chovekot.
Za da bidam po jasen eve kje ti dadam eden primer.
Kazi mi kolku vreme mozesh da zadrzish edna misla vo glavata?
--- надополнето: 25 декември 2013 во 12:53 ---
Види зависи, што ти сметаш за сериозно прашање.

Јас сепак мислам дека "слепите верници",немаат капацитет да соодветно објаснат било кое прашање.

Одговорот - така сака Бог и слично е детски. Муслиманите предничат цо својата лоботомираност.

Исмејувањето е во однос на нивната интерпретација на одговорот, со кој сакаат да го разубедат атеистот.

НА едноставни прашање имаше еден куп глупости и нормално е после да се фаќа сеир.

Кога некој ќе ти каже дека навистина Ева е создадено од реброто на Адам, ама буквално, без никаква метафора, или дека Алах ставрано ги поставил ѕвездите на небото, небаре тоа е мало дете, па реди играчки на некоја табла, тука немаш можност за дискусија.

Сепак се очекува повисок степен на рационалност, разумност, интелект и капацитет да има дискусија.
Donaltcho, znaesh deka takvite mi se i na mene smeshni.... trebe da znaesh so kogo razgovarash.

kooperativa

Г-ин Пола Милениум
Член од
2 октомври 2012
Мислења
7.633
Поени од реакции
8.601
Generalizirash, najverojatno zatoa shto ne ti e jasno shto e toa svest kaj chovekot (nikoj ne te prasha da go sporeduvash so zivotnite, zboruvame samo za chovekot) i kolku e prisutna kaj razlichni tipovi na ljuge.
Ovoj poim e glavna cel na site postoechki religii vo svetot. Site na eden ili drug nachin rabotat na toa kako istata da se zajkne i shto povekje da bide prisutna kaj chovekot.
Za da bidam po jasen eve kje ti dadam eden primer.
Kazi mi kolku vreme mozesh da zadrzish edna misla vo glavata?
--- надополнето: 25 декември 2013 во 12:53 ---
мислиш на мисла=концепт или моментална мисла за нешто?
или пак мислиш да ја “задржам“ со рака? не ти го разбирам прашањето:confused:

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
мислиш на мисла=концепт или моментална мисла за нешто?
или пак мислиш да ја “задржам“ со рака? не ти го разбирам прашањето:confused:
Eve da ti nacrtam...
kolku vreme mozesh da ja zadrzish mislata...Jas se vikam kooperativa...
bidi iskren vo odgovorot, zatoa shto mi e poznat

Член од
16 декември 2013
Мислења
1.856
Поени од реакции
1.203
Прашање до сите форумџии’ дали знаењата ви ја зацврстуваат верата во Бог, дали кога ќе ’’победите’’ во некој спор верата ви е послина или егото ви е поголемо.
Истото и до атеистите дали неверата во Бог ви е поголема,егото или сомнежот.

kooperativa

Г-ин Пола Милениум
Член од
2 октомври 2012
Мислења
7.633
Поени од реакции
8.601
Eve da ti nacrtam...
kolku vreme mozesh da ja zadrzish mislata...Jas se vikam kooperativa...
bidi iskren vo odgovorot, zatoa shto mi e poznat
се трудам да те разберам, али и понатаму продолжуваш да прашуваш недефинирано.
али ај, за да ти го задоволам егото, еве ќе дадам некој одговор: само еден момент може да се задржи. задоволен сега? ај објасни сега убаво што ти беше прашањето и што ти е поентата:confused:

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
се трудам да те разберам, али и понатаму продолжуваш да прашуваш недефинирано.
али ај, за да ти го задоволам егото, еве ќе дадам некој одговор: само еден момент може да се задржи. задоволен сега? ај објасни сега убаво што ти беше прашањето и што ти е поентата:confused:
Jas kje ti kazam, mozebi kje ti izgleda grubu, i kje se osetesh povreden, ali toa e kaj site, ne se sekiraj.
Mislata mozesh da ja zadrzesh samo odredeni minuti, ne povekje od 2, a toa e rezultat na mankanca na svesta kaj chovekot.
So ova sakav da ti kazam deka ti mislish deka go upravuvash intelektualniot centar, ama primerot pokazuva deka ne e taka, deka mozokot te komanda bez da bidesh svesen za toa.
Brat, odam da proshetam kucheto, kje prodolzam koga kje se vratam

kooperativa

Г-ин Пола Милениум
Член од
2 октомври 2012
Мислења
7.633
Поени од реакции
8.601
Jas kje ti kazam, mozebi kje ti izgleda grubu, i kje se osetesh povreden, ali toa e kaj site, ne se sekiraj.
Mislata mozesh da ja zadrzesh samo odredeni minuti, ne povekje od 2, a toa e rezultat na mankanca na svesta kaj chovekot.
So ova sakav da ti kazam deka ti mislish deka go upravuvash intelektualniot centar, ama primerot pokazuva deka ne e taka, deka mozokot te komanda bez da bidesh svesen za toa.
Brat, odam da proshetam kucheto, kje prodolzam koga kje se vratam
хммммм, во поголемиот дел си во право и затоа одговорив така претходно. но сепак, таа мисла “јас сум кооператива“ се складира во меморијата, така да концептот на “јас сум кооператива“ не се брише.
инаку, дека мозокот не’ команда нас, е делимично точно. но како и да е, во право си дека немаме комплетна контрола на истиот.и тоа не е некоја тајна. сите го знеме тоа. и каква врска сега има тоа со религијата? навистина не ти ги контам поентите. :confused:

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
хммммм, во поголемиот дел си во право и затоа одговорив така претходно. но сепак, таа мисла “јас сум кооператива“ се складира во меморијата, така да концептот на “јас сум кооператива“ не се брише.
инаку, дека мозокот не’ команда нас, е делимично точно. но како и да е, во право си дека немаме комплетна контрола на истиот.и тоа не е некоја тајна. сите го знеме тоа. и каква врска сега има тоа со религијата? навистина не ти ги контам поентите. :confused:
Ima ima i te kako ima....na tebe ne ti e dovolno jasen konceptot religija, zatoa shto ja zemash samo monoteistichkata religiozna shkola kako takva.
Ako poglednesh podobro i vo ovie shkoli ima vrska jas toa shto go zboruvam...eve ti i primeri.
Kako na neboto taka i na zemjata-Isus.
Trazejki se sebe si go najdov Bog, trazejki go Bog se najdov sebe si- Dervish Mua
Zapoznaj se sebesi kje go zapoznaesh univezumot-Sokrat

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Ima ima i te kako ima....na tebe ne ti e dovolno jasen konceptot religija, zatoa shto ja zemash samo monoteistichkata religiozna shkola kako takva.
Ako poglednesh podobro i vo ovie shkoli ima vrska jas toa shto go zboruvam...eve ti i primeri.
Kako na neboto taka i na zemjata-Isus.
Trazejki se sebe si go najdov Bog, trazejki go Bog se najdov sebe si- Dervish Mua
Zapoznaj se sebesi kje go zapoznaesh univezumot-Sokrat

Gurdji islamot religija li e?

Kajgana Shop

На врв Bottom