Прашања за Христијанството II

Статус
Затворена за нови мислења.

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Што вели Лука (во кој стух...) и што велат „Делата... (во кој стих...)?

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.277
Ако Јас сведочам Сам за Себе, сведоштвото Мое нема да биде вистинско
Јован 5: 31

Исус им одговори и рече: “Макар што сведочам Сам за Себе, Моето сведоштво е вистинско, зашто знам од каде сум дошол и на каде одам
Јован 8: 14

Чаре?
--- надополнето: 17 април 2012 во 15:41 ---
Што вели Лука (во кој стух...) и што велат „Делата... (во кој стих...)?
А кога настана ден,ги повика учениците Свои и од нив избра дванаесет,кои ги нарече и апостоли: Симона кому што му даде и име Петар, и брат му Андреја, јакова и Јована,Филипа и Вартоломеја, Матеја, Тома, Јакова Алфеев и Симона наречен Зилот, Јуда Јаковов и Јуда Искариот,кој и Го предаде
Лука 6: 13-16

(Кај Матеј има некој си Левиј Тадеј а го нема Јуда Јаковлев)

И кога влегоја во куќата, се искачија во горната одаја каде живееја: Петар и Јован, јаков и Андреј, Филип и Тома, Вартоломеј и Матеј, Јаков Алфеев и Симон Зелот, и јакововиот брат Јуда
Дела 1: 13

И овде го немаме Левиј Тадеј а го има Јуда Јаковлеев)

Што се случи со Левиј??

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
--- надополнето: 17 април 2012 во 15:42 ---

Исус им одговори и рече: “Макар што сведочам Сам за Себе, Моето сведоштво е вистинско, зашто знам од каде сум дошол и на каде одам

Чаре?
Чек, полека...

Колку разбрав, дилемата беше околу точната/различната листа со имиња од Апостоли кај Лука и во „Делата...„ па затоа и ги барав тие стихови.

Што е дилематично во погорните стихови?
--- надополнето: 17 април 2012 во 15:48 ---
--- надополнето: 17 април 2012 во 15:41 ---

А кога настана ден,ги повика учениците Свои и од нив избра дванаесет,кои ги нарече и апостоли: Симона кому што му даде и име Петар, и брат му Андреја, јакова и Јована,Филипа и Вартоломеја, Матеја, Тома, Јакова Алфеев и Симона наречен Зилот, Јуда Јаковов и Јуда Искариот,кој и Го предаде
Лука 6: 13-16

(Кај Матеј има некој си Левиј Тадеј а го нема Јуда Јаковлев)

И кога влегоја во куќата, се искачија во горната одаја каде живееја: Петар и Јован, јаков и Андреј, Филип и Тома, Вартоломеј и Матеј, Јаков Алфеев и Симон Зелот, и јакововиот брат Јуда
Дела 1: 13

И овде го немаме Левиј Тадеј а го има Јуда Јаковлеев)

Што се случи со Левиј??
Да, недостасува Левиј.

Не ми е познато што се случило со Левиј, пошто од некоја причина, не е наведен.

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.277
Чек, полека...

Колку разбрав, дилемата беше околу точната/различната листа со имиња од Апостоли кај Лука и во „Делата...„ па затоа и ги барав тие стихови.

Што е дилематично во погорните стихови?
контрадикторноста на Исус

Да, недостасува Левиј.

Не ми е познато што се случило со Левиј, пошто од некоја причина, не е наведен.
Не само што фали Левиј кај Лука туку кај Матеј фали и Јуда јаковлеев
Двајца апостоли се во прашање.

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
--- надополнето: 17 април 2012 во 15:58 ---
к
Не само што фали Левиј кај Лука туку кај Матеј фали и Јуда јаковлеев
Двајца апостоли се во прашање.
Ќе се распрашаме..
--- надополнето: 17 април 2012 во 15:59 ---
контрадикторноста на Исус
Во што се состои конрадикторноста?

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.277
Во што се состои конрадикторноста?

Исус вели дека ако сведочи сам за себе сведоштвото нема да биде вистиното
Исус вели дека ако сведочи сам за себе сведоштвото е вистинито

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Стиховите, вака извадени од контекст, звучат контрадикторно, на прв поглед.
Прочитани со континуитет, збирно, со претходните и последователните, звучат „комплетно„,

Во првиот сих, Христос јасно укажува дека, доколку Он сведочи самостојно, како единка, не би имале причина да веруваме во Неговите зборови. Но, Он отсекогаш Е во светотроична заедница, со Отецот и Духот, така да другите ипостаси/личности, сведочат за вистиноста од Христовите зборови. Тоа е читливо и во Јован, 5.30. и во 8.16, каде Е споменат и Отецот, и во Јован, 8.14, каде се наведени „местата„ од каде Христос доаѓа и оди: а тоа се Небесата, т.е. духовниот Свет, во кој обитуваат Бог и ангелите. После вознесението, Христос Е оддесно на Отецот, што значи дека Он точно знаел при кого ќе отиде. А на Педестница, Христос Ги испрати Духот Свет, третиот Божји ипостас.

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.277
Стиховите, вака извадени од контекст, звучат контрадикторно, на прв поглед.
Прочитани со континуитет, збирно, со претходните и последователните, звучат „комплетно„,

Во првиот сих, Христос јасно укажува дека, доколку Он сведочи самостојно, како единка, не би имал причина да веруваме во Неговите зборови. Но, Он отсекогаш Е во светотроична заедница, со Отецот и Духот, така да другите ипостаси/личности, сведочат за вистиноста од Христовите зборови. Тоа е читлливо и во Јован, 5.30. каде Е споменат и Отецот, и во Јован, 8.14, каде се наведени „местата„ од каде Христос доаѓа и оди: а тоа се Небесата, т.е. духовниот Свет, во кој обитуваат Бог и ангелите. После вознесението, Христос Е оддесно на Отецот, што значи дека Он точно знаел при кого ќе отиде.
Заклучок?
која изјава на Исус е вистинита? Дали е вистинско сведоштво ако сам сведочи за себе или не е?

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Заклучок?
која изјава на Исус е вистинита? Дали е вистинско сведоштво ако сам сведочи за себе или не е?
Прашањево ми наликува на она кое често го поставува еден од моите колеги на работа па вели: „...Дали ќе има плата и зашто ќе нема?„. :icon_lol:

Веќе одговорив: Христос секогаш бил, Е и ќе биде во неразделна заедница со Отецот и Духот. Христос секогаш (ќе) има поткрепа во она кое го говори и од Отецот и од Духот.

Сомнежот, дека Христово сведоштво е лажно, оти доаѓа од Него самиот, дојде од фарисеите (Јован, 8.13), од истите оние кои Христос редовно ги обезличуиваше.

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.277
Прашањево ми наликува на она кое често го поставува еден од моите колеги на работа па вели: „...Дали ќе има плата и зашто ќе нема?„. :icon_lol:

Веќе одговорив: Христос секогаш бил, Е и ќе биде во неразделна заедница со Отецот и Духот. Христос секогаш (ќе) има поткрепа во она кое го говори и од Отецот и од Духот.

Сомнежот, дека Христово сведоштво е лажно, оти доаѓа од Него самиот, дојде од фарисеите (Јован, 8.13), од истите оние кои Христос редовно ги обезличуиваше.
Исус дава самиот себе контрадикторна изјава. На страна фарисеји садукеји римјани свештеници. Едноставен исказ
“Ако сведочам сам за себе тоа нема да е вистина“ потаму вели “Сведочам сам за себе и затоа е вистина“ Една со друга тие изјави се поништуваат. Се спротивставени. Не можат и двете да опстојуваат во реалниот свет полноправни. Една мора да се отфрли како неточна
Која?

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Хмммм, одбери по својот кеиф и кажи ми зашто токму „таа„ си ја одбрал а не „другата„.

За мене, нема овде никаков проблем, со оглед на тоа кому Христос му се обраќа-на фарисеите, на оние кои имаа доверба само во самите себе и кои себе си се смета за безгрешни и ревносни исполнители на Стариот Завет.

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.277
Хмммм, одбери по својот кеиф и кажи ми зашто токму „таа„ си ја одбрал а не „другата„.
ќефлиско христијанство? одбери шо ти чини а за другото - лесно прајме...
Ок идемо даље

Тие поминаа низ Фригиската и Галатската земја, зошто Светиот Дух им забрани да го проповедаат словото во Азија.
Дела 16: 6

Не знам шо толку пизма има Духот на Азијати али према ова Азијатите се ослободени од сите гревови пошто кај нив словото не е проповедано ( и ако е проповедано е проповедано против наредбата на Духот - то јест аутоматски е невалидно.) Значи сите нинџи, самураји, монголи, кинези... рает дерат убиваат колат и бесат и го отфрлаат Исуса пошто нив словото не им е по пропис проповедано
Имаат Хабеас Корпус

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.277
Ова не е одговор на моето прашање.
Јас му верувам на овој Исус:

На овој Исус не му верувам:

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Тие поминаа низ Фригиската и Галатската земја, зошто Светиот Дух им забрани да го проповедаат словото во Азија.
Дела 16: 6

Не знам шо толку пизма има Духот на Азијати али према ова Азијатите се ослободени од сите гревови пошто кај нив словото не е проповедано ( и ако е проповедано е проповедано против наредбата на Духот - то јест аутоматски е невалидно.) Значи сите нинџи, самураји, монголи, кинези... рает дерат убиваат колат и бесат и го отфрлаат Исуса пошто нив словото не им е по пропис проповедано
Имаат Хабеас Корпус
Тука се мисли на Мала Азија, полуоствровот (денешна Турција) а не на цела Азија, како континент. Ако Духот Свет нешто им забранил, тоа била забрана во даден момент, од одредена причина, а не постојана забрана. Имено, Св. Ап. Тома проповедал се‘ до Индија, што значи и Азија, како континент, не била заобиколена од проповед. Колку знам, дури и кај индијците постои Црква, која има Апостолско потекло од Тома.
--- надополнето: 17 април 2012 во 16:45 ---
Јас му верувам на овој Исус:

На овој Исус не му верувам:
Кој овде зборуваше за некакви кеифови?...:rolleyes:

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom