Прашања за Христијанството II

Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
7 февруари 2011
Мислења
115
Поени од реакции
2
Како може да предупредиш некого за опасност, ако си го создал да нераспознава добро од зло, исправно од погрешно?

"Не јадете и не се допирајте од дрвото за спознавање на доброто и злото, зошто ќе умрете"
Реакцијата кога Адам и Ева пробуваат и им се отвараат очите: "Ете Адам стана како еден од нас знаејќи добро и зло, но сега да не посегне по дрвото на животот па да заживее вечно"
Ова за тебе е вистина? Не само што не умреле, туку вели дека има можност и вечно да заживеат кога ќе сватат што нуди дрвото на животот!
Ако создадеш некој кој нема сознание за добро и зло, како може да ги товариш за одговорност?
Ако не згрешил зошто уништил се со потопот? Зошто од прва не го направил светот како што требал да биде?
Искрено се сомневам дека и самиот наоѓаш смисла во ова што си го напишал?! Раздвојувањето на луѓето, мешањето на јазиците да не се разберат, збунувањето....не е неправедно затоа што после го пратил својот единствен син да не спаси од гревот кој всушност е спознавањето на доброто и злото?!!?:uvo:
Ај може до мене е! Има ли некој што наоѓа смисла во ова??

Оти не разбираш дека кога вкусиле од јаболкото ја прекршиле заповедта и како последица од тоа станале смртни. А Бог ако сакал луѓето да умрат немало ни да создади човек.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Оти не разбираш дека кога вкусиле од јаболкото ја прекршиле заповедта и како последица од тоа станале смртни. А Бог ако сакал луѓето да умрат немало ни да создади човек.
Не разбирам како може да создадеш некој без сознание за добро и зло, и да му кажеш не пробувај од ова ќе умреш!
Адам и Ева во бајкава не распознаваат исправно од погрешно, немаат срам....значи се без сознанието кое ние го препознаваме како исправно (добро) и погрешно (зло)! Е сега како може било кој да најде смисла во ова? Зошто праведен бог воопшто би забранувал некој да распознава добро и зло? Како може да ги казни кога не знаат што значи да погрешиш? Како не е лага кога самиот кажува: "Ете Адам стана како еден од нас"? Најискрено прашувам, како и каде наоѓате смисла во ова? На кој начин опишаниов лик на бог за вас е праведен?

Член од
7 февруари 2011
Мислења
115
Поени од реакции
2
Не разбирам како може да создадеш некој без сознание за добро и зло, и да му кажеш не пробувај од ова ќе умреш!
Адам и Ева во бајкава не распознаваат исправно од погрешно, немаат срам....значи се без сознанието кое ние го препознаваме како исправно (добро) и погрешно (зло)! Е сега како може било кој да најде смисла во ова? Зошто праведен бог воопшто би забранувал некој да распознава добро и зло? Како може да ги казни кога не знаат што значи да погрешиш? Како не е лага кога самиот кажува: "Ете Адам стана како еден од нас"? Најискрено прашувам, како и каде наоѓате смисла во ова? На кој начин опишаниов лик на бог за вас е праведен?

Сто пати пишав дека ако е Бог лош, немаше ни да постојме на земјата, немаше ни да има земја ни небо. Ако беше лош Бог немаше да им ја дај заповедта на Адам и Ева. Немаше да му дај покајание, немаше да го потопи светот без притоа да земи праведен човек од кој ќе го размножи повторно светот, немаше да му ги дај 10 Божји заповеди на Мојсеј, немаше да слези преку неговиот Жив Син на земјата и да се жртвува за нас. Единствен кој е лош е тој што посакал да му го преземе местото на Бог (ѓаволот), а ти гледај исправи си ги мислите на земјата додека си жив а потоа кога ќе појдеш на онај свет НЕМА ПОКАЈАНИЕ

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Сто пати пишав дека ако е Бог лош, немаше ни да постојме на земјата, немаше ни да има земја ни небо. Ако беше лош Бог немаше да им ја дај заповедта на Адам и Ева. Немаше да му дај покајание, немаше да го потопи светот без притоа да земи праведен човек од кој ќе го размножи повторно светот, немаше да му ги дај 10 Божји заповеди на Мојсеј, немаше да слези преку неговиот Жив Син на земјата и да се жртвува за нас.
А си се запрашал ли некогаш дека причините кој ги наведе се доказ дека таков бог каков што го опишува библијата е измислица?
Што биле виновни мачките, кучињата, жирафите, слоновите......? За да ги убие и нив во потопот? Кое е тоа покајание кое му го дал на Адам?
Единствен кој е лош е тој што посакал да му го преземе местото на Бог (ѓаволот), а ти гледај исправи си ги мислите на земјата додека си жив а потоа кога ќе појдеш на онај свет НЕМА ПОКАЈАНИЕ
За тебе е лош оној кој им ги отворил очите на луѓето? За тебе е лош оној кој одбил да се потчини? За тебе силата и заканата од пекол е причина да веруваш во очигледна безсмислица?
Јас никогаш нема да полагам сметки на садистот опишан во бајката наречена библија! Ниту на овој ниту на кој било друг свет!

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Па зар твојте родители никогаш не те натепале кога си направил лошо. Доколку твојте родители не го направиле тоа тие не те сакаат. Така и Бог, ако згрешиме ни мава шамар како награда за тоа што сни го направиле лошото.
Мене моите не ме тепале. Не знам од кај си ти, ама тепањето деца, тука у МК е кривично дело. Де излези на телевизија и кажи како си ги тепаш децата ти. Или кажи татко ти како те кршел ко си бил мал.

Тепањето било излезено од рајот до пред 100-тина години. Сега е забрането.

Тоа покажува колку е бескорисен и анахрон моралот на Стариот завет (а и Новиот не е многу поарен). Тепање, силување, ропство, жртвување деца, каменување, масакри и блуд. Од една страна презрено, но од друга јасно промовирано од Јахве насекаде низ стариот завет.

Господ мава шамари, точно, ама колективни. 2.500.000 милиони луѓе се убиени во Библијата од самиот милозлив и праведен Бог! Ѓаволот убил вкупно 10. Пази го соодносот, па после провери ги епитетите кои ги китат овие два главни лика.

Најлесно да прекажеш нешто што сите го викаат колку и да е тоа лажно и невистинито. „Господ е добар, милозлив, грижлив, мек...“ - my ass! Read the bloody book!

Член од
7 февруари 2011
Мислења
115
Поени од реакции
2
А си се запрашал ли некогаш дека причините кој ги наведе се доказ дека таков бог каков што го опишува библијата е измислица?
Јас никогаш нема да полагам сметки на садистот опишан во бајката наречена библија! Ниту на овој ниту на кој било друг свет!

Што да ти речам, верувај во кој сакаш - но ти кажав твојот живот ќе помине овдека во овај нереален свет додека трепнеш а за сите дела и мисли на секому ќе му се суди и тогаш ќе видам дали ќе ја наведниш главата пред судот или ќе паднеш гордо како ангелот деница директно во пеколот со твојте идоли.

--- надополнето ---

Мене моите не ме тепале. Не знам од кај си ти, ама тепањето деца, тука у МК е кривично дело. Де излези на телевизија и кажи како си ги тепаш децата ти. Или кажи татко ти како те кршел ко си бил мал.

Тоа покажува колку е бескорисен и анахрон моралот на Стариот завет (а и Новиот не е многу поарен). Тепање, силување, ропство, жртвување деца, каменување, масакри и блуд. Од една страна презрено, но од друга јасно промовирано од Јахве насекаде низ стариот завет.

Господ мава шамари, точно, ама колективни. 2.500.000 милиони луѓе се убиени во Библијата од самиот милозлив и праведен Бог! Ѓаволот убил вкупно 10. Пази го соодносот, па после провери ги епитетите кои ги китат овие два главни лика.

Најлесно да прекажеш нешто што сите го викаат колку и да е тоа лажно и невистинито. „Господ е добар, милозлив, грижлив, мек...“ - my ass! Read the bloody book!

Ако твоето дете почне да биде насилно кон другите, да почне да краде, да почне да силува, да почне да блудува, да почне да прави смртни гревови, да се одрече од сопствениот живот, да постане пијаница, како ти ќе го воспиташ твоето дете, одговорими на прашањето?

--- надополнето ---

Ако твоето дете почне да биде насилно кон другите, да почне да краде, да почне да силува, да почне да блудува, да почне да прави смртни гревови, да се одрече од сопствениот живот, да постане пијаница, како ти ќе го воспиташ твоето дете, одговорими на прашањето?

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Твоето дете си ти и оние кои го воспитуваат. Ако го тепаш, ќе тепа. Ако го пазиш и внимаваш, и тоа ќе се однесува така.
Тепањето е агресија и раѓа само агресија - ништо друго.
Мене не ме тепале и јас не ги тепам моите деца. Функционира ОК, за сега. Не гледам зошто и во иднина не би било така.
Инаку, да знаеш дека е најлесно некому да му врзеш шамар. Далеку е потешко да се разбереш и почитуваш со другите без оглед на тоа колку се поразлични од тебе.
Шамарот не е решење.

Исто како што одамна веќе Библијата не е никакво решение. Ниту 3-4000 години стариот морал кој се обидува да го продаде.

Да те прашам нешто. Знаеш ли дека Господ во Библијата наредува да си го убиеш своето дете на лице место ако те навреди или не те испочитува?
И уште едно: Знаеш ли дека можеш да ја силуваш секоја девица на улица и да платиш само 50 сребреници? (денешна вредност околу 1000EUR - џабе, за тазе жена!)

Член од
7 февруари 2011
Мислења
115
Поени од реакции
2
Гледам дека имаш недоразбирање под поимот Библија па камоли некој да ти ја протолкува како што сакаш да ја разбереш. Постојат разни секти кој имаат своја Библија и ја протолкуваа по нивна волја и останатото од таа Библија е само лага. Јас сум Православен и одам во ВИСТИНСКА ПРАВОСЛАВНА ЦРКВА НА ВИСТИНСКИ ПРАВОСЛАВНИ ХРИСТИЈАНИ. Со ова сакам да кажам како Православен дека во Православната Библија нема такво нешто кај што ти наредува да си го убиеш детето на лице место ако те навреди или не те испочитува.

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Гледам дека имаш недоразбирање под поимот Библија па камоли некој да ти ја протолкува како што сакаш да ја разбереш. Постојат разни секти кој имаат своја Библија и ја протолкуваа по нивна волја и останатото од таа Библија е само лага. Јас сум Православен и одам во ВИСТИНСКА ПРАВОСЛАВНА ЦРКВА НА ВИСТИНСКИ ПРАВОСЛАВНИ ХРИСТИЈАНИ. Со ова сакам да кажам како Православен дека во Православната Библија нема такво нешто кај што ти наредува да си го убиеш детето на лице место ако те навреди или не те испочитува.
Зготви го и изеди си го детето: 2 Кралеви 6:28-29
Запали ја ќерката блудница: Левит 21:9
Смачкај им ги од карпа главите на децата на твоите непријатели: Псалми 137:8-9

и моите „омилени“:

Ако не ги мрзиш најблиските (брат, сестра, мајка, татко, дете...), ич не ми праи муабет: Лука 14:26
АКО ДЕТЕТО НЕ ТЕ ПОЧИТУВА - УБИЈ ГО!!! (и тоа јавно со каменување): Двозаконие 21:18-21

Можеш ти како сакаш да се осеќаш. И со болд и со капс-лок. Тоа нема да ги избрише зборовите напишани во Светото писмо (диктирани од Бога, нели... ОК... или од рака водена од Бога).

Ако го отвориш своето, ортодоксно-православно, Свето писмо (a.k.a. Библија) верувам дека ќе ги најдеш овие работи токму на своето место. Еве, пробај тука: http://www.mkbible.net/biblija/index.php

А ова со ВИСТИНСКА ПРАВОСЛАВНА ЦРКВА НА ВИСТИНСКИ... хммм... абе ко да не ни ја признаваа нас ВИСТИНСКАТА ПРАВОСЛАВНА ова другиве ВИСТИНСКИ ПРАВОСЛАВНИ... или ја сум се збунил?!!? ;)

Мортидо

занаетчија дете
Член од
15 февруари 2009
Мислења
1.874
Поени од реакции
1.090
Адам и Ева да не каснале од фамозното јаболко ќе си продолжеле да шетаат голи,ќе си останеле прости животинчиња ништо посебни од останатите животни.А такозваниот добар бог тоа и го сакал.
Господ, Бог, го зеде човекот и го постави во Еденската Градина, за да ја обработува и да ја чува. (Генеза 2:5)
Нему му било доволно да му ја обработуваат земјата,а не да бидат разумни.Слава и на змијата што ги просветлила.

Инаку што се тиче целава приказна за Адам и Ева,имам пишувано на форумов,библиската приказна е копија на далеку постариот сумерскиот мит за Адам и Ева.Само што таму ’’добриот’’ бог кој им бранел да јадат од плодот е богот Енлил,а оној кој ги молел да јадат за да им се отворат очите е богот Енки.Енки го создал човекот и сакал од него да направи разумно суштество,а на Енлил му било доволно само да му ја одржаваат бавчата.Во Библијата оној кој им посакувал добро на луѓето претставен е како олицетворение на злото - Сатана.Која му била целта на писателот кој знае...

Мортидо

занаетчија дете
Член од
15 февруари 2009
Мислења
1.874
Поени од реакции
1.090
Адам и Ева да не каснале од фамозното јаболко ќе си продолжеле да шетаат голи,ќе си останеле прости животинчиња ништо посебни од останатите животни.А такозваниот добар бог тоа и го сакал.
Господ, Бог, го зеде човекот и го постави во Еденската Градина, за да ја обработува и да ја чува. (Генеза 2:5)
Нему му било доволно да му ја обработуваат земјата,а не да бидат разумни.Слава и на змијата што ги просветлила.

Инаку што се тиче целава приказна за Адам и Ева,имам пишувано на форумов,библиската приказна е копија на далеку постариот сумерскиот мит за Адам и Ева.Само што таму ’’добриот’’ бог кој им бранел да јадат од плодот е богот Енлил,а оној кој ги молел да јадат за да им се отворат очите е богот Енки.Енки го создал човекот и сакал од него да направи разумно суштество,а на Енлил му било доволно само да му ја одржаваат бавчата.Во Библијата оној кој им посакувал добро на луѓето претставен е како олицетворение на злото - Сатана.Која му била целта на писателот кој знае...

Мортидо

занаетчија дете
Член од
15 февруари 2009
Мислења
1.874
Поени од реакции
1.090
нека го среди модераторот дуплиов пост

Член од
14 ноември 2009
Мислења
277
Поени од реакции
29
.................... кога вкусиле од јаболкото.................
А каде прочита дека вкусиле од јаболкото??????????????

--- надополнето ---

Гледам дека имаш недоразбирање под поимот Библија па камоли некој да ти ја протолкува како што сакаш да ја разбереш.
А Ти имаш разбирање околу Библијата? Си ја прочитал барем еднаш од почеток до крај? Знаеш колку страници има?

Постојат разни секти кој имаат своја Библија и ја протолкуваа по нивна волја и останатото од таа Библија е само лага.
Си ги видел и си ги прочитал тие Библии од сектите или онака од слушање (од рекла-казала) не информираш?

Јас сум Православен и одам во ВИСТИНСКА ПРАВОСЛАВНА ЦРКВА НА ВИСТИНСКИ ПРАВОСЛАВНИ ХРИСТИЈАНИ. Со ова сакам да кажам како Православен дека во Православната Библија нема такво нешто кај што ти наредува да си го убиеш детето на лице место ако те навреди или не те испочитува.
Ме интересира колку страни има таа ваша Православна Библија и кој е првиот и последниот збор во неа?
Исто така ме интересира, дали во таа ваша Православна Библија постои зборот Православие, Православни Христијани или Православна вера? ......ако постојат кажи ми на која страна се запишани! Важи???

O

Orion.

Гостин
Дали тетовирањето е грев?
Дали бодибилдингот е грев? (Не професионалниот туку аматерскиот:))

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom